Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Franta1
Příspěvky: 3
Registrován: úte 04. říj 2016 20:35:46

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #211 od Franta1 » sob 08. říj 2016 13:10:17

OK, počkám tedy až na počasí (nyní je zataženo) a přesně si poznamenám co jsem zadával. Potom to tady hodím do fóra na kontrolu. Něco tam dávám blbě, protože mi ujíždí cca o 45°nahoru, proti skutečnosti.
Zatím dík za poznámku.

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 340
Registrován: pon 17. zář 2012 13:17:24
Bydliště: Panenský Týnec

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #212 od dablik » sob 08. říj 2016 13:38:04

Franta1 píše:OK, počkám tedy až na počasí (nyní je zataženo) a přesně si poznamenám co jsem zadával. Potom to tady hodím do fóra na kontrolu. Něco tam dávám blbě, protože mi ujíždí cca o 45°nahoru, proti skutečnosti.
Zatím dík za poznámku.


Pokud mas spravne ustaveno a zadane data do rucky, pak ti to nemuze najizdet tak blbe. Chyba je tedy nekde tam.
na foceni: SV80 APO, QHY9M, 8x50 hledacek + QHY5,  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 4971
Registrován: pát 24. dub 2009 9:58:40
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #213 od Karell » sob 08. říj 2016 13:49:09

Jak dobře či blbě najede na objekt nesouvisí s ustavením montáže. Na to pozor. Ale jen a pouze s výchozí pozicí. Tipnul bych si, že máš buď blbě zadaný fotmát data, neboť pozor, první se zadává měsíc a až potom den a rok a nebo máš špatně údaj o letním čase. I když na to je odchylka 45°až moc veliká.

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 97
Registrován: sob 26. zář 2015 17:09:14
Bydliště: Praha východ

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #214 od planescape » sob 08. říj 2016 15:30:02

Jestě bych zkontroloval zadané souřadnice. Jednou se mi stalo, nevím jak, že jsem prohodil zeměpisnou délku s šířkou, a montáž pak najížděla úplně nesmyslně, směrem do země.
Jinak vyzkoušet se to dá snad i přes den, samozřejmě jen velmi nahrubo odhadem s pomocí třeba stellaria, ale do těch 45° by se mělo dát vejít.

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 661
Registrován: pát 10. dub 2015 21:16:43

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #215 od Dansemacabre » stř 21. pro 2016 10:39:30

Mám už delší dobu koupený sloupek pro HEQ-5/CG-5, ale na jeho patce chybí takový ten trn, co se o něj zarazí a pak ustavuje hlava montáže. Dá se někde koupit, případně našel by se někdo, kdo by mi to byl ochotný vyrobit? Zkoušel jsem to s dřevěným kolíčkem, ale není to pak moc pevné.
patka.jpg
patka.jpg (49.16 KiB) Zobrazeno 448 x
dobson 300/1700, WO FLT 110 triplet, 40D mod., CG-5 adv, ASI120MC

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 4971
Registrován: pát 24. dub 2009 9:58:40
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #216 od Karell » stř 21. pro 2016 10:41:50

Kup šroub, tuším velikosti M8, délku tak nějak odhadni a uřež mu pilkou na železo hlavu.

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 661
Registrován: pát 10. dub 2015 21:16:43

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #217 od Dansemacabre » stř 21. pro 2016 10:43:17

Díky za tip. Je to docela dobrá jednoduchá možnost, ale říkal jsem si, že když už teď dodělávám a piluju všechny detaily fotosestavy, že bych to mohl vyřešit i elegantněji :) Navíc stavěcí šroubky v montáži mají osu mimo tu díru, čili by se o ten šroub trochu páčily.
dobson 300/1700, WO FLT 110 triplet, 40D mod., CG-5 adv, ASI120MC

Uživatelský avatar
viator
Příspěvky: 172
Registrován: stř 25. bře 2009 8:53:50
Bydliště: Vígľaš, Slovensko
Věk: 42

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #218 od viator » stř 21. pro 2016 12:50:11

Chápem to správne, že si kúpil " predlžovací " stĺpik ? ... Potom by som jednoducho odskrutkoval tú skrutku čo slúži na nastavenie hlavy montáže v azimute zo spodnej " originálnej " základne a naskrutkoval na ten stĺpik ... snáď by mal pasovať .
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
cybertm
Příspěvky: 7
Registrován: pon 18. srp 2014 21:28:54
Bydliště: Štoky-Petrovice
Věk: 31

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #219 od cybertm » pon 20. úno 2017 15:19:26

Hlavně taky pozor na vracení montáže ručkou správně na HOME pozici. Párkrát jsem se s tím vztekal an EQ-6. Bylo třeba startovat napájení hlavy z Home pozice a nenechat si třeba pootočenou deklinaci z polárního ustavení, nebo RA z vyvažování. Montáž pak neví kde jí hlava stojí :-D


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti