Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Franta1
Příspěvky: 7
Registrován: 04. 10. 2016, 20:35
Bydliště: Svatava u Sokolova
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #211 od Franta1 » 08. 10. 2016, 13:10

OK, počkám tedy až na počasí (nyní je zataženo) a přesně si poznamenám co jsem zadával. Potom to tady hodím do fóra na kontrolu. Něco tam dávám blbě, protože mi ujíždí cca o 45°nahoru, proti skutečnosti.
Zatím dík za poznámku.
Newton 200/800 mm, MAK 100/1300, QHY5II, QHY178RGB, HEQ5pro a další drobnosti

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 395
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 38

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #212 od dablik » 08. 10. 2016, 13:38

Franta1 píše:OK, počkám tedy až na počasí (nyní je zataženo) a přesně si poznamenám co jsem zadával. Potom to tady hodím do fóra na kontrolu. Něco tam dávám blbě, protože mi ujíždí cca o 45°nahoru, proti skutečnosti.
Zatím dík za poznámku.


Pokud mas spravne ustaveno a zadane data do rucky, pak ti to nemuze najizdet tak blbe. Chyba je tedy nekde tam.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, QHY9M, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5,  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #213 od Karell » 08. 10. 2016, 13:49

Jak dobře či blbě najede na objekt nesouvisí s ustavením montáže. Na to pozor. Ale jen a pouze s výchozí pozicí. Tipnul bych si, že máš buď blbě zadaný fotmát data, neboť pozor, první se zadává měsíc a až potom den a rok a nebo máš špatně údaj o letním čase. I když na to je odchylka 45°až moc veliká.

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 133
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #214 od planescape » 08. 10. 2016, 15:30

Jestě bych zkontroloval zadané souřadnice. Jednou se mi stalo, nevím jak, že jsem prohodil zeměpisnou délku s šířkou, a montáž pak najížděla úplně nesmyslně, směrem do země.
Jinak vyzkoušet se to dá snad i přes den, samozřejmě jen velmi nahrubo odhadem s pomocí třeba stellaria, ale do těch 45° by se mělo dát vejít.

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 788
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #215 od Dansemacabre » 21. 12. 2016, 10:39

Mám už delší dobu koupený sloupek pro HEQ-5/CG-5, ale na jeho patce chybí takový ten trn, co se o něj zarazí a pak ustavuje hlava montáže. Dá se někde koupit, případně našel by se někdo, kdo by mi to byl ochotný vyrobit? Zkoušel jsem to s dřevěným kolíčkem, ale není to pak moc pevné.
patka.jpg
patka.jpg (49.16 KiB) Zobrazeno 973 x
WO FLT 110, 40D mod., montáž EQ-6, ASI120MC

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #216 od Karell » 21. 12. 2016, 10:41

Kup šroub, tuším velikosti M8, délku tak nějak odhadni a uřež mu pilkou na železo hlavu.

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 788
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #217 od Dansemacabre » 21. 12. 2016, 10:43

Díky za tip. Je to docela dobrá jednoduchá možnost, ale říkal jsem si, že když už teď dodělávám a piluju všechny detaily fotosestavy, že bych to mohl vyřešit i elegantněji :) Navíc stavěcí šroubky v montáži mají osu mimo tu díru, čili by se o ten šroub trochu páčily.
WO FLT 110, 40D mod., montáž EQ-6, ASI120MC

Uživatelský avatar
viator
Příspěvky: 179
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53
Bydliště: Vígľaš, Slovensko
Věk: 43

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #218 od viator » 21. 12. 2016, 12:50

Chápem to správne, že si kúpil " predlžovací " stĺpik ? ... Potom by som jednoducho odskrutkoval tú skrutku čo slúži na nastavenie hlavy montáže v azimute zo spodnej " originálnej " základne a naskrutkoval na ten stĺpik ... snáď by mal pasovať .
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
cybertm
Příspěvky: 9
Registrován: 18. 08. 2014, 21:28
Bydliště: Štoky-Petrovice
Věk: 32

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #219 od cybertm » 20. 02. 2017, 15:19

Hlavně taky pozor na vracení montáže ručkou správně na HOME pozici. Párkrát jsem se s tím vztekal an EQ-6. Bylo třeba startovat napájení hlavy z Home pozice a nenechat si třeba pootočenou deklinaci z polárního ustavení, nebo RA z vyvažování. Montáž pak neví kde jí hlava stojí :-D

Uživatelský avatar
I.
Příspěvky: 85
Registrován: 22. 02. 2009, 00:52
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5 Pro SynScan - problém

Příspěvek #220 od I. » 23. 06. 2017, 16:52

Zdravím, omlouvám se za svou asi několikaletou nečinnost na AF (nic jsem od vás nepotřeboval ;) ) a znovu prosím o pomoc.

Před lety jste mi tu dopomohli ke správnému ustavení montáže CG-5 Advanced, nyní se mi opět podařilo získat peněžní prostředky na naši astronomickou činnost a zakoupil jsem do školy mj. montáž HEQ-5 Pro SynScan.

27. 5. jsem byl se svým známým zkušeným astroamatérem vyzkoušet montáž v terénu. On vlastní starší verzi EQ-6. Naši montáž se nám vůbec nepodařilo rozjet - vůbec nefungovaly motory. Po zapnutí vypínače se na displeji objevilo hlášení "No link to mount Stand alone mode" Nepomohla výměna napájecí baterie - obě montáže jsme napájeli z nabitých zánovních 12 V autobaterií (45 Ah a 61 Ah). Zkoušeli jsme náš ovladač na montáži EQ-6 a tato montáž s ním precizně fungovala. Zkoušeli jsme pak starý ovladač z montáže EQ-6 na naši montáži a naše montáž se (tentokrát bez chybového hlášení) opět nerozjela, pořád se jakoby resetovala, ale motory se pomocí šipek na ovladači vůbec nerozjely. K ustavovací proceduře jsme se na naší montáži tedy vůbec nedostali. Nemohli jsme prohodit kabely od ovladačů, protože montáž EQ-6 měla jiný konektor.

V pondělí 29. 5. jsem pak zkoušel montáž u nás ve škole v laboratoři a opět se po zapnutí vypínače ihned objevilo hlášení "No link to mount Stand alone mode", montáž se pomocí ovládacích šipek opět ani nerozjela. Zkoušel jsem pak ve škole ještě ten kabel mezi naší montáží a ovladačem použít pro přenos internetu k pc a pro tento účel kabel fungoval.

Montáž jsem odeslal k reklamaci, dle pana Zahajského je ale montáž plně funkční a dnes jsem ji dostal opět zpátky. Rozbalím ji, připojím ji k nabité autobaterii 12 V 45 Ah, zapnu červený vypínač na montáži, na displeji ovladače se objeví nejdříve "Initializing...", po chvíli v montáži "cvakne" a opět naskočí hlášení "No link to mount Stand alone mode". S motory nelze hnout.

Vygooglil jsem toto chybové hlášení na zahraničních astrofórech a chápu-li dobře, často uživatelé upozorňují na nedostatečně silný zdroj (stejně jako pan Zahajský) nebo na vadnou "main motor board".

Poradíte? Dělám nějakou triviální chybu? Nebo mám montáž opět reklamovat?

Uživatelský avatar
Peter S. (cactae)
Příspěvky: 237
Registrován: 21. 03. 2009, 19:11

Re: Montáž HEQ-5 Pro SynScan - problém

Příspěvek #221 od Peter S. (cactae) » 23. 06. 2017, 17:58

Ja som mal na svojej Heq-5SS podobny problem. Niekolko noci po sebe pri foteni v jeseni 2015 po preklopeni cez poludnik mi prestal ist motor v RA osi. Doma pri skusani na zdroji 12V-5A vsetko klapalo. Nakoniec som zistil ze moja trakcna bateria Baner 70Ah ma nizku kapacitu. Uz nikdy Banerku ziadnu nekupim. Mala 1 a pol roku a bola v .... Teraz idem na dvoch Vartach 60Ah, a vsetko je v pohode. Montaz bezi ako ma plus ostatna technika na foto.

Uživatelský avatar
I.
Příspěvky: 85
Registrován: 22. 02. 2009, 00:52
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #222 od I. » 23. 06. 2017, 18:49

Nechce se mi věřit, že je problém v napájení, v poli jsme toho 27. 5. zkoušeli montáž na obě autobaterie a nic, ta robustnější montáž EQ-6 bez problémů na obě autobaterie fungovala. Ale OK, jdu ke známému elektrikáři vyzkoušet proudový odběr, případně výměnu zdroje atd. (sám teď nemám nic alternativního k dispozici).

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 893
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #223 od Tomáš Grygarčík » 23. 06. 2017, 18:52

Při nedostatečném napájení by měla kontrolka na montáži blikat. Nicméně předpokládám, že napájení je v pořádku a ovladač se pouze neumí bavit s montáží, chybu bych hledal na desce montáže (studené spoje apod.).
SW 200/1000, SW 200/800, LUNT Ha 60/500 B1200
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod), E-420 (mod) a OM-D E-M1 mark II

Uživatelský avatar
I.
Příspěvky: 85
Registrován: 22. 02. 2009, 00:52
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #224 od I. » 23. 06. 2017, 18:57

Děkuji za odpověď, kontrolka nebliká, jedu vyzkoušet to napájení, ať snad definitivně vyloučím tuto možnost.

Uživatelský avatar
I.
Příspěvky: 85
Registrován: 22. 02. 2009, 00:52
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #225 od I. » 23. 06. 2017, 21:03

Tak jsme s kolegou elektrikářem laborovali a zkusím zkráceně popsat, v čem je problém: aby daná montáž správně fungovala, je třeba napětí napájecího zdroje kolem 14 V. Vyzkoušeli jsme montáž napájet z nastartovaného auta a motory se rozjely a fungují. Avšak po vypnutí motoru auta, kdy napětí na autobaterii poklesne zpět na klidovou hodnotu bez dobíjení alternátorem, motory přestanou reagovat na pokyny z ručního ovladače. Při napájení montáže jakkoli výkonným zdrojem o napětí "jen" 12 V se montáž nerozjede a naskočí chybové hlášení "No link to mount Stand alone mode".

Tak, opět prosím, poraďte: co tedy s tím?


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host