EQ8

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Pavebo
Příspěvky: 761
Registrován: 10. 04. 2009, 13:37

EQ8

Příspěvek #181 od Pavebo » 03. 08. 2015, 23:58

EQ8: polární hledáček - podle mého nelze spolehlivě zafixovat při manipulaci s montáží; vždy před pozorováním nastavuji osu hledáčku (iteračním procesem, jak psáno v manuálu); polárním hledáčkem při nastavování polohy Polárky zásadně neotáčím, jenom odhadnu polohu podle os (nastaveny do vertikály a horizontály v základní poloze dalekohledu) - vše je většinou otázka 5 - 10 minut; po najetí na DSO zkontroluji znova polohu polárky (mám poměrně velký náklad (80+ kg...) a jeho rozložení není ideální), občas se něco hne (tu nožka zabořená do bláta, jindy nedotažené aretační šrouby v elevaci či azimutu, ->dotahovat pořádně aretační šrouby, hodně jsem podceňoval, dnes už beru vážně na zřetel); pokud je i tak výraznější drift, koriguji polohu Polárky na kruhu s přihlédnutím k polohám dalších slabých hvězd kolem Polárky (metoda Libora Šmída, zatím však nejsem tak dobrej jako on; při jeho nastavení jsem dělal 30 sec expozice s tou svou popelnicí ve 2 metrech a ani se to nehnulo; pokud vás to zajímá, kontaktujte jeho, ne mě, su jednoduché)

Pointace v Ra: nepointuji, takže nemohu zasvěceně komentovat; ale nicméně chlapci, je to fakt nějak divné; že by EQ8 oproti EQ6 byla "blbější" dost nedokonalého předchůdce s daleko horšími parametry (neurážím montáže EQ6, sám mám 2 a ještě půl)

Tož držím palce!

Zdraví

Pavebo

Edit: při špatné pointaci (nebo obecně chodu) v Ra ->což zkontrolovat zda je sestava v "záběru" (východ je těžší)?

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 764
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

EQ8

Příspěvek #182 od LKamarad » 04. 08. 2015, 01:00

U Losmandice stejnej problém - PH nutno zcentrovat napevno v ose montáže a 2x do roka přecentrovat na opačnou polohu, aby se pohybem v RA mohla dohonit Polárka do správný polohy.

Kvok.
AMEN

;)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15596
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #183 od MilAN » 04. 08. 2015, 01:08

Pánové s EQ8 , najeďte jednoduchou křivku PE např. v PHD po odpojení pointace- myslím, že všechno vychází z těch "vychvalovaných" řemenových převodů.Na mojí AZ -EQ6 to v určitých momentech je pro pointaci problém a všechny ty krásné funkce , využívající hystereze a predikce odchylek, jsou naprosto k ničemu a nejlépe je u nich nastavit nulu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5026
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #184 od Karell » 04. 08. 2015, 13:05

Takže konečně se mně podařilo někam posunout. Z uváděných změn v přísp.č.179 pravděpodobně pomohlo nejvíc opětovné seřízení polárního hledáčku. To je v případě řešení u EQ8 skutečně kapitola sama pro sebe a vůbec netuším, jak s ním zacházet u montáže, se kterou hodlám cestovat. Protože jeho seřízení není úplně triviální záležitostí a nedovedu si představit, jak ho dělám někde v terénu bez možnosti namířit ho na vzdálený cíl v podobě paneláku a jeho kolmých stěn a hlavně tolik potřebných rohů zdí :) Nicméně včera jsem jeho pomocí ustavil a docílil tohoto výsledku:



Jedná se nepointovaný snímek srpkovky, délka byla 90 sekund. Tvar hvězd přejděte, opakoval se identický na všech expozicích pointovaných i nepointovaných délek od 1s až po ty 10 minutové a MMys mně následně potvrdil, že mám na 100% od loňského mytí příliš přitažené zrcadlo. Důležité pro mě je, že PHD2 zvládalo pointovat bez problémů několik hodin a skutečně všechny expozice byly stejné a byly použitelné. Jen stále ještě s driftem, který budu následně řešit. No a nakonec dávám snímek jak jsem měl PHD2 nastavené, protože to mě hlava nebere. I když zcela v souladu s tím, co pro změnu píše Milan výše, základ bylo nastavení hodnot hystereze na O! A každý, kdo PHD2 používáte si udělejte představu  jaké hodnoty tam mám, já jen dodávám, že jsou úplně jiné, než bych po mnoha letech používání tohoto programu očekával :)



Pro mě z toho vyplývá, že se k použití polárního hledáčku pro ustavení montáže EQ8 začnu zabývat i tím, co nabízejí přímo od SW a je součástí vybavení ručky montáže a praktikuje to tak Tomáš ( FunTomas ) a zpřesňuje tím její ustavení a dále změnu algoritmu výpočtu pointace v programu PHD2 protože je tam víc možností než jen ta používající hysterezi.

Edit: zapomněl jsem napsat, že jsem vše dělal mojí obvyklou sestavou, tzn. N305 s parracorem, čili ohnisko 1725mm a kamera G2-8300

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3539
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #185 od FunTomas » 04. 08. 2015, 13:55

Podľa mňa je to výborný výsledok. Ja som ale mal problémy s takými nepravidelnými a dosť veľkými skokmi.
Objavovalo sa to aj u teba?
Aký bol problém, ktorý si vlastne riešil? Slovo drift je taký dosť široký pojem.
Ako vyzeral graf?
Aká je pointačná kamera (typ/model) ?
Ako je pripojená k montáži a PC?
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Pavebo
Příspěvky: 761
Registrován: 10. 04. 2009, 13:37

EQ8

Příspěvek #186 od Pavebo » 04. 08. 2015, 15:03

Jsem rád, že je snad jasno. Nepřesně ustavená montáž bude vždy dělat problémy s driftem a potažmo i s pointací.

Zdraví

Pavebo

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5026
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #187 od Karell » 04. 08. 2015, 15:05

Tomáši, velmi se to tomu podobalo. V ose Dec to bylo docela dobré, ale v R.A. se to chovalo doslova šíleně. Nemám bohužel schovaný screen jako ze včerejška, ale dám sem výsledek snímání při tak podivném chování pointace, délka expozice 10 minut ( ještě dodatečně doplňuji, že se jedná o jeden z těch lepších...) :




Pro srovnání ještě uvedu snímek z dnešní noci v kanálu L, je to bez jakýchkoliv filtrů:



Ten problém byl následující. PHD2 nebylo schopné zničehonic sestavu pointovat a chovalo se prazvláštně a mezi jednotlivými snímky jsem měl velký posun v ose deklinace ( to aby se to nepletlo :) ) Teď se tento posun rozložil rovnoměrně mezi obě osy a je nesrovnatelně menší.   
Graf vypadal divoce ( nevím, jaké jiné slovo použít ) R.A. občas udělala velkou výchylku, kterou potom stěží dorovnávala.
Pointuji kamerou G1-1200 připojenou přes ST-4 port do kamery a přes USB hub do notebooku.

Edit: Pavle, budu ještě radši, až se mně to potvrdí při "ostrém" focení. Ani teď si ale nejsem jistý, jestli to neustavení bylo tak špatné, že si s tím prostě PHD2 neporadil. Nebo jestli tam nakonec nedošlo k souběhu více okolností....čert ví :)


Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13051
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #188 od MMys » 04. 08. 2015, 15:53

Upřímně řečeno, nevým jaký přesně má význam parametr hystereze v PHD. Ale pokud takový, jak se obecně chápe pojem hystereze, tak nevím, proč by u jakékoli montáže v RA ose, která stále jede v záběru, měla být jakákoli hystereze. Tam se přeci jen zpoamluje/přirychluje pohon. Dokážu si ji představit v DEC, ale v RA nikoli. Doufám, že se to netýká RA osy ? Pokud ano, tak to je nesmyslná úvaha tvůrce toho SW a jen další parametr navíc, který se to dá pěkně rozjebat :-)

Všechny tyhle věci by měly být jen tak složité, jak nutně musejí být, tedy pro pointaci podle mě stačí znát (změřit) tyto parametry:

korekční rychlost v RA a DE v pix/sec.
vůle v DE ose (v časové jednotce, doba bymezení pro danou pointační rychlost)
případně jakýsi parametr typu "agresivita" v %, který řekne, jak velkou část odchylky má systém vykompenzovat v jednom kroku. Ideální hodnota je 100%, z praktického hlediska je možná lepší o něco méně, než riskovat přejetí, pokud se montáž nechová v celém rozashu poloh stejně. Zbytková odchylka se kompenzuje v dalším kroku.

Podle přesnosti chodu montáže volit co nejdelší expoziční dobu (eliminuje vliv seeingu a centrid hvězdy je určený přesněji).

Pointoval jsem buď mým TVGuiderem, nebo v MaxIm DL. A tam jsem měl vždycky všelijaké další korekční parametry povypínané. Pouze kalibrací nastavit měřítka pro korekce v RA a DE a úhel, dát agresivitu na 90% a pustit. Fungovalo bez problémů s EQ6-kou s PE 35" Pravda, hvězdy byly větší než se současnou montáží, ale s tím se nedá nic dělat. Přeci jen stabiliata pohonu EQ6-ky není úplně 100%. Jsou tam drobné neupointovatelné oscilace, ale většina lidí to svede na seeing :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Pavebo
Příspěvky: 761
Registrován: 10. 04. 2009, 13:37

EQ8

Příspěvek #189 od Pavebo » 04. 08. 2015, 16:01

Karell: ty naše rozměrnější dalekohledy zatěžují montáž poměrně dost "nespojitě" a nastavení polární osy díky tomu je v čase "nějak" ovlivňováno (alespoň u mé 400-ky to tak sleduji díky měnícímu se driftu). Pokud budeš ustavovat polární osu prostřednictvím sw ovladače (ustavení na 3 hvězdy a následná úprava azimutu a elevace montáže), hrozí tu nebezpečí, že budeš bojovat s "dodatečnou" chybou, která bude generována reálnými poměry tuhosti montáže a dalekohledu. Pokud já se 400-kou nastavuji na 3 hvězdy, zrcadlo se při výrazné změně polohy posune a přesnost je ta tam. To asi půje s nějakým hodně malým a lehkým dalekohledem, kterej má vše dostatečně fixováno. Moje zkušenost při korekci polárního nastavení byla (už tuhle opičárnu nedělám), že jsem ve finále měl Polárku "kdekoliv", jenom ne na kruhu a drift frčel jako fík...
Možná, že s FunTomasem máte sestavy dostatečně tuhé, že to nehrozí, nicméně nespoléhal bych na to.

Zdraví

Pavebo

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15596
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #190 od MilAN » 04. 08. 2015, 16:07

nemohli bychom se dohodnout, že na těch grafech budeme mít nastaveny všichni v jednotkách ( " ).
Je mi jasné, že ty grafy potom mnohdy nevypadají líbivě, ale je hned jasné, jak funguje pointace a není potřeba pátrat po kameře, velikosti pixelů ani po ohnisku pointovacího dalekohledu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5026
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #191 od Karell » 04. 08. 2015, 16:19

Že ty taky nikomu nic neodpustíš Milane....:D Zrovna včera jsem s tím úplně zbytečně blbnul, pořád tam mám arcsec a včera jsem tam omylem nechal ty pixely....myslím to celé jen jako vtip, jsem si toho vědom, moje blbost....:)
Pavle, naprosto ti rozumím, však tady čteš, jak dopadla moje snaha o trošku méně cestující zrcadlo....
Martine, tvůrci programu uvádějí: "The hysteresis algorithms keep a "memory" of the guiding corrections that have been made in the recent past, and these are used to help compute the next guide correction. The hysteresis parameter, expressed as a percentage, specifies the "weight" that should be given to this history as opposed to looking only at the star deflection in the current guide frame. "

A tak nějak cítím, že to je přesně jak píšeš a i Milan výše...ano. hystereze se nastavuje pro obě osy samostatně. :

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13051
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #192 od MMys » 04. 08. 2015, 18:17

Tak tohle bych fakt okamžitě vypnul :-) V obou osách. To s našimi (vašimi, myslím těmi velkými - "gumovými") soustavami nemůže fungovat dobře.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3539
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #193 od FunTomas » 04. 08. 2015, 22:41


... Nemám bohužel schovaný screen jako ze včerejška, ...
Toto platí všeobecne a písal som to určite aj v mejli pred pár mesiacmi. Treba zapnúť logovanie priebehu pointácie a nerobiť snímky obrazovky. Tie logy pomôžu viac a dá sa k nim vrátiť spätne do minulosti.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1056
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

EQ8

Příspěvek #194 od mich1 » 04. 08. 2015, 23:02

Karell: Rek bych podle toho grafu, ze na to jdes moc agresivne, je jasne videt ze kazda korekce je nasledovana korekci na opacnou stranu a i ra.osc vypovida o tom ze to prejizdi.
U tehle velkych dalekohledu je mnohem lepsi klidna jizda nez nejaku zurive nahaneni sebemensi chyby. V opacnem pripade si podle me zarucene budes nejake extra chyby vyrabet sam tim jak se to bude agresivne pracovat s dlohou rourou co je jako z papiru (vibrace, kmitani atd) a to vse se ti prenese na pointaci ktera je posazena na tom + papirove kruhy atd atd ..
Rozhodne si nemyslim ze by to mel clovek nastaveny tak aby to kazdou sekundu opravovalo jinym smerem. Me to pri pointaci (na 1,5 nebo 2 s)opravuje vicemene v prumeru tak co kazde 3-4 sekundy, v mistech s horsi chybou o neco casteji. EQ 8 by na tom mela byt urcite lepe.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5026
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #195 od Karell » 04. 08. 2015, 23:52

Tomáši dík za připomenutí, ty logy bych měl mít! Zítra se podívám a případně ti je pošlu.
Michale nejsem si jistý, jestli jsi četl, co jsem psal, měl jsem dost velké problémy s pointací a konečně se mně podařilo docílit nějaké pozitivní změny. Po mnoha hodinách laborování se všemi myslitelnými nastaveními. Včetně pokusů používat program SIPS. Zatím jen mohu s určitostí napsat, že to co platilo pro EQ6 určitě neplatí pro EQ8. NA EQ8 toho ještě moc nafoceného nemám a případně v blízkosti pólu, takže to co píšeš o průběhu pointace může být sice pravda, mně se ale konečně podařilo díky tomu dosáhnout nějakého zlepšení.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host