EQ8

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #166 od FunTomas » 20. 04. 2015, 11:23

Tak potom je tam dostatočná vôľa. Rukou je cítiť jemné vaklanie. Na veľkom tubuse je vidieť aj vizuálne.
Tá vôľa v RA je myslená k problému so skokmi? V tom prípade mi je ale divné, prečo tie skoky nie sú periodické s rovnakou periódou ako je otáčanie šneku. Jedna otočka šneku by mala trvať cca 200s. To je niečo málo cez tri minúty. Na prvom grafe je to pekne viditeľné. Skoky ale nastávajú s dlhšou periódou.

Nech vôľa súvisí s ktorýmkoľvek problémom, tak je podľa jej popisu určite dosť veľká.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15405
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #167 od MilAN » 20. 04. 2015, 14:25

Ten skok je dost velký, to někde musí být vidět. Zkusil byt odkrytovat řemenové převody a sledoval, co se za chodu děje.Pokud to není na šneku, tak v mechanice to může být jedině tady. Co může být v elektronice - to není moje hobby- to nechám na jiné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2369
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

EQ8

Příspěvek #168 od Bill » 20. 04. 2015, 16:22


tak je vlastne vyvážená v rámci trenia celej sústavy.

No a to podle mne stačí - určitě to vyzkoušej. To tření musí stačit na to, aby se to nepohybovalo mezi zuby.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15405
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #169 od MilAN » 20. 04. 2015, 16:24

Nestačí. Pokud šnek zabere, může se to posunout dále, do volného prostoru mezi zuby.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 466
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

EQ8

Příspěvek #170 od juh » 20. 04. 2015, 21:24

FunTomas: Zaujimavy problem. Ak je to v mechanike a nesedi to s otackami sneku, potom by raz za cas mohlo dost k preskoceniu ozubeneho remenoveho prevodu o 1 zub (nesedi geometria kolesa a remena, vyrobna chyba, ...), cim by sa mohlo vysvetlit poskocenie nesuvisiace s otackami sneku (bolo by zavisle od poctu zubov pri ktorych dochadza k preskoku) a aj postupne driftovanie v osi (meni sa prevodovy pomer). Je to len uvaha, mozno je to v niecom uplne inom.

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1754
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26

EQ8

Příspěvek #171 od KpS » 21. 04. 2015, 00:40

Je zvláštní, že se hodinový úhel drží právě díky těm skokům. Nic se neztratí. Jako kdyby něco drhlo, akumulovala se energie (převodový řemínek?) a až napětí stačí, dojde ke skoku. V RA vůle je, ale problém může být v otáčení samotného šneku. Jako kdyby v ložisku přeskočila kulička.
Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15405
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #172 od MilAN » 21. 04. 2015, 00:44


FunTomas: Zaujimavy problem. Ak je to v mechanike a nesedi to s otackami sneku, potom by raz za cas mohlo dost k preskoceniu ozubeneho remenoveho prevodu o 1 zub (nesedi geometria kolesa a remena, vyrobna chyba, ...), .
Možné by to bylo, ale ta velikost skoku v arcsec by byla o řád větší - takže tím to být nemůže.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 12934
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #173 od MMys » 21. 04. 2015, 01:53

Podle mě je to nějaké nalepené smítko nebo nějaká nepatřičná výrobní vada geometrie některého kola někde v soukolí.  Máš dvě možnosti, buď to zkusit reklamovat, nebo to risknout a rozebrat to a zkusit to najít.
Perioda skoků je kolem pěti minut. To je fakt delší než perioda šneku ? Jakou má EQ8 periodu šneku ? Opravdu jenom 3.3 minuty ?

edit:
ještě mě napadá, že to dělá firmware. Že jde o nějakou kompenzaci nedokonalého ustavení montáže. Tedy pokus o to, aby objekt setrvával v poli i při montáži namířené jinam než k pólu. Ustavoval jsi montáž na dvě hvězdy ? Není možné ustavit pouze na jednu ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2369
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

EQ8

Příspěvek #174 od Bill » 21. 04. 2015, 02:05


ještě mě napadá, že to dělá firmware

A nemůže to dělat "Permanent PEC" ?


M:736 750 113

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #175 od FunTomas » 21. 04. 2015, 10:31

Páni, díky za námety na hľadanie. Dnes by malo byť jasno, tak by som rád vyskúšal jeden experiment. Ten buď potvrdí alebo vyvráti moju teóriu.

K tým možným problémom:
- PPEC som mal určite vypnutú. Overoval som si, že montáž mala nastavenú siderickú rýchlosť. T.j. nesledovala ani Slnko ani Mesiac.
- kábel od kamery mám vedený tak, že je uchytený na bezpečnom mieste na tubuse a až potom mieri do PC. T.j. kábel svojou váhou neťahá kameru ani inak nenamáha výťah. Kamera bola upnutá do Borgu, ktorého výťah je pre pointáciu dostatočne tuhý (myslím).
- Ozubené koleso má 435zubov (http://ca.skywatcher.com/_english/02_mounts/02_detail.php?sid=66). Ak sa 435 zubov otočí 1x za cca 1436min, potom sa koleso otočí o jeden zub (1 otočka šneku s jednochodým stúpaním) za 3.3 min a nejaké drobné.
- firmware nemá spomínanú funkciu, ktorá by kompenzovala nedokonalé ustavenie. Ak ju má, tak o nej neviem. Podľa odchýľky v DEC bolo ustavenie myslím dostatočné. Nie síce také dokonalé, ako majú majitelia permanentných montáží, ale myslím, že vyhovovalo požiadavke.
- neverím, že by preskakoval remeň ani neverím, že je to nejaký kaz na šneku. Na kolese už tobôž nie. Remeň by urobil oveľa väčší skok. Šnek by mal byť zase viac-menej presne periodický a hlavne by som čakal rovnakú periódu ako je otáčanie šneku, resp. jej celý násobok.
- medzi motorom a šnekom nie je v DEC osi žiaden prevod a v RA osi je remeňový prevod 1:1. Žiadne ozubené kolesá okrem tých veľkých šnekových nie sú v systéme.
- pozeral som do histórie. Pred rokom som robil nejaké pokusy a pointácia fungovala. Nespôsobovala žiadne takéto problémy. Vtedy som pointoval TV Guiderom, takže žiaľ nemám žiaden záznam priebehu pointácie. Ale pohľad na jednotlivé 900s expozície ukazuje takmer dokonalú pointáciu. Z toho dôvodu neverím, že problém bol od začiatku.

Uvedomil som si však to, že pri meraní som síce v PHD vypol zasielanie pointačných príkazov, ale nechal som zastrčený kábel do AG portu. Nejaké elektronické impulzy z kamery preto mohli spôsobiť takéto skoky. Práve toto chcem overiť tak, že vykonám merania aj s káblom aj bez kábla. Určite dám vedieť, ako to dopadne.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2369
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

EQ8

Příspěvek #176 od Bill » 26. 04. 2015, 21:57

Ještě mě napadla jedna věc - když jsem předělával EQ6 na řemínky, tak při prvním složení se to chovalo podobně a bylo to tím, že jsem nechal příliš volné osy - musel jsem pak dotáhnou RA osu a taky trošku osy šneků. Nemohlo by to být tím, že si ta montáž sedla a osy jsou volné?
M:736 750 113

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #177 od FunTomas » 26. 04. 2015, 23:44

Možnosť "sadnutia" tu samozrejme je. Predbežne som ale poslednými testami dospel k tomu, že uvedené trhnutia sú spôsobené pravdepodobne kamerou, spojením cez ST4 port a natívnym ovládačom v PHD2. Pri poslednom teste sa však tie trhnutia objavili až po spustení pointácie. Potom sa vyskytovali aj, keď kamera nezasielala pointačné príkazy. Keď som v minulosti tou istou kamerou pointoval pomocou ASCOM ovládača cez ST4, tak tento problém nenastával. V takomto prípade som ale mal problém s pádmi PHD2. Program minimálne po 20minôtach spadol a bol potrebný reštart počítača. Autori programu mi neodporučili používať ASCOM driver pre QHY5II. Podľa nich obsahuje chyby a namiesto neho odporúčaju natívny ovládač v PHD2. Posledné jasné večery som bol žiaľ časovo vyťažený a nemohol som sa venovať testom.
Pri najbližšej príležitosti ešte plánujem otestovať pointáciu pomocou ASCOM ovládača (hoci aj padne).
Ako druhý test plánujem najnovšiu verziu PHD2. Okrem iného píšu v popise:
- Camera support updates: Fishcamp, SX, ZWO, DSI, QHY, webcams
- ASCOM stability improvements (fixes SGP API guider crash)

Ako posledný test plánujem zohnať (požičať) nejakú inú kameru a skúsiť pointáciu cez ST4.

Ak je problém v kamere systematický, možno by sa objavil aj pri použití s inou montážou. V prípade, že sa tu nachádza majiteľ QHY5II môže vyskúšať pointáciu cez ST4 pomocou natívneho ovládača v PHD2.

Pointácia pomocou TVGuidera nespôsobovala takéto problémy, no použitá kamera je absolútne nevhodná. Aj keď mám zapnuté priemerovanie 25 obrázkov, tak je problém zachytiť hviezdu v poli 500mm ohniska. CCD kamera naopak umožňuje spravidla výber z 3-5 hviezd v poli (ešte sa mi nestalo, že by som nemal k dispozícii hviezdu). To je jeden z dôvodov, prečo by som sa k tomuto spôsobu pointácie už nerád vracal.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #178 od Karell » 03. 08. 2015, 18:39

Tomáši, podařilo se ti nějak vyřešit popisovaný problém? A otázka na další uživatele této montáže. Používáte někdo k jejímu ustavení originální polární hledáček? Řešili jste jeho snad jediný nešvar a totiž to, že se na něj nesmí vůbec sahat? :) Když se s montáží někam cestuje a odmontuje se, po následné montáži zpět je rozkolimovaný a nesouosý. Je nějaká možnost ho zafixovat?

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #179 od FunTomas » 03. 08. 2015, 21:13

Problém som ešte nevyriešil. Ale asi budem mať zase len ja ten problém, keďže ho žiaden iný používateľ nehlásil.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #180 od Karell » 03. 08. 2015, 21:18

Pokud dnes počasí dovolí, dám ti vědět, jestli jsi jediný. Při posledním pokusu cca před měsícem se mně taky objevily naprosto nepochopitelné problémy s pointací v R.A., včetně driftu a trvalo to několik večerů po sobě. O d té doby jsem se k tomu nedostal, provedl jsem upgrade ovladačů ručky i motorů, nějaké drobné změny uchycení, dokonalé sesouosení pointéru s dalekohledem a opětovné seřízení polárního hledáčku. Tak to dnes otestuji. Jestli se to bude opakovat, jsme v tom dva. :)


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host