EQ8

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #226 od FunTomas » 24. 08. 2015, 15:05


A nebo to ustavit klasickou driftovou metodou. Pokud je polární hledáček kvalitní a správně seřízený, tak pro poitované fotky bohatě stačí, nebo máš problém Karle se stáčením pole i u 10-ti minutových expozic?
Karell píše (a ja mám podobný problém), že na kalibráciu polárneho hľadáčika sa v tomto prípade nedá celkom spoliehať. Ramienko s hľadákom sa montuje pri každom poskladaní montáže, takže jeho presné uchytenie by muselo byť na úrovni presnosti polárneho ustavenia. Je možné priskrutkovať hľadáčik tak, aby sa opakovane dosiahla presnosť okolo 1 oblúkovej minúty?

A na druhej strane Karel možno fotí dlhým ohniskom, kde je ustavenie hoci aj pomocou kvalitného hľadáčika aj tak nedostatočné.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #227 od Karell » 24. 08. 2015, 16:16

Tomáši opět děkuji, tentokrát za podrobný návod. A zase konstatuji, že to začíná dávat smysl. Zásadní problém totiž nastal v dostupných verzích manuálů. Poté, co jsem si stáhnul jeho poslední verzi vidím, že jsou tam popsané funkcionality, které ve verzi manuálu dodané s montáží popsané vůbec nejsou. Takže odpověď je ano, četl, ale verzi manuálu, kde je v bodě 11.3 popsáno "Camera control" :)
Milane, nic takového se mně nenabízelo, teď čtu v pro mě novém manuálu že ta možnost Polar Align pro pokračování polárního ustavení se objeví  v menu ručky po ustavení alespoň na 2 hvězdy. Jinak se prostě nenabízí...
Pepo, řešil jsem před časem všechno možné co mně mohlo způsobovat problémy s montáží a těžko říct, jako měrou se do toho projevovalo nedokonalé seřízení polárního hledáčku a tím nepřesné ustavení. Předělával jsem toho totiž víc a při posledním focení jako mávnutím kouzelného protutku bylo po problémech. Nepochybuji ale, že to svoji roli sehrálo. A dost podstatnou.
Tomáši, já mám teď montáž dlouhodobě na jednom místě a to, že polární hledáček zůstává stále na montáži, nepomůže. On se zřejmě rozkolimuje i pouhou změnou teplot. Nebo stačí o něj jen lehce zavadit. Ty justážní šrouby a proti tomu fixovací šrouby na pružinách, jsou na jeho spolehlivé zajištění proti pohybům naprosto nedostatečné.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3532
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

EQ8

Příspěvek #228 od FunTomas » 24. 08. 2015, 16:29


...Nebo stačí o něj jen lehce zavadit. Ty justážní šrouby a proti tomu fixovací šrouby na pružinách, jsou na jeho spolehlivé zajištění proti pohybům naprosto nedostatečné.
No to mi je úplne jasné. Ja preto hľadáčik považujem len za orientačné namierenie. Spôsob konštrukcie hľadáčika ako je realizovaný na Gemini alebo EQ8 je proste bez neustáleho kolimovania nepoužiteľný na presné mierenie. Myslím si, že toto bol jeden z dôvodov, prečo implementovali tú rutinu do ovládača.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 6595
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #229 od Psion » 24. 08. 2015, 16:31

Ja fakt, že velká váha, dlouhé ohnisko a přenosná montáž dávají v součtu dost starostí s ustavením a pointací. Na tohle je ideální pevné stanoviště, což je často neuskutečnitelné. V terénu na klasickém povrchu něco člověk ustaví a za hodinu je to jinak.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15405
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #230 od MilAN » 24. 08. 2015, 16:34



Milane, nic takového se mně nenabízelo, teď čtu v pro mě novém manuálu že ta možnost Polar Align pro pokračování polárního ustavení se objeví  v menu ručky po ustavení alespoň na 2 hvězdy. Jinak se prostě nenabízí...
Ale to jsem snad psal ... po ustavení na 2 hvězdy ...
---
Ale teď už je to jasné, chce to odzkoušet. Až bude úplněk, zkusím také, co mi to počítá za odchylku. A totéž zkusím zjistit v PHD2
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #231 od Karell » 25. 08. 2015, 15:49

Tak jsem měl včera opět několik málo desítek minut čas před příchodem oblačnosti a za velmi silného větru a pokračoval jsem v seznamování se s EQ8 a možnostmi jejího polárního ustavení. Závěr? Zdá se, že utilita z ručky opravdu přináší pozoruhodné výsledky! Začal jsem ustavením na 2 hvězdy, Rukbah a Sadr. Na Rukbah najela montáž dost mimo, odchylka byla určitě  v řádech desítek minut, následně ale na Sadr najela úplně přesně. Úplně přesně znamená, že byla přesně ve středu záměrného kříže pointačního okuláru. Oznámené chyby byly +6" ( opravdu tím myslím vteřiny :) ) v elevaci a +11" v azimutu. Nastal horor s výběrem hvězdy vhodné pro polární ustavení. Kdo u mě na zahradě byl tak ví, že mám výhled skutečně jen omezený od zhruba SSZ po V, navíc byla obloha přesvětlená Měsícem. Ručka také nabízela hvězdy seřazené dost nepochopitelnou logikou a přiznávám, že z těch několika mála, které nabízela, jsem některé vůbec neznal :) Ať to zkrátím, vybral jsem Merak ve Velké medvědici. Další se nabízel Phad :) Ustavovat ovšem polárně touto metodou Newtona 300/1500, kde je okulár jinde, než hledáček, a je ve výšce 2 metrů, je docela dobré gymnastické cvičení. No nakonec se přesně podle návodu Tomáše zadařilo a obě osy jsem srovnal podle toho, jak mě utilita jednoduše navedla. Následně jsem zaparkoval, vypnul montáž a chystal se celou proceduru zopakovat. Ovšem nebylo co, neboť montáž na Rukbah i Sadr najela naprosto přesně, chyby byly v obou osách 0, následně jsem pro polární ustavení vybral Alderamin a při té iteraci nebylo kam hýbat, protože montáž ze zjevného důvodu ( absence chyby ustavení ) nikam z jeho pozice neodjela. Tady ukážu, co jsem vyfotil následně na ohnisku 1725mm bez pointace, kanál L. Zkoušel jsem sérii snímků dlouhých 60s, jak jsem ale psal, foukal silný vítr, tak to není bez chybičky. Potom je tady nepointovaný 90s snímek, stejné ohnisko, také za větru. Když jsem přešel na 180s, foukl vítr tak silně, že to otočilo tubus dalekohledu...nechal jsem montáž, ať se s tím vyrovná a ještě jsem chtěl zkusit pointované expozice, bohužel program PHD2 se nebyl díky tomu větru schopný ani pořádně zkalibrovat. Co k tomu dodat. Jedna pozitivní zkušenost je málo, to vím, na druhou stranu na podobné náhody že by se děly nevěřím. Rozhodně doporučuji všem tu utilitu zkusit.

60s:


90s:


Edit: ještě dodám, že jsem po tom prvním polárním ustavení zkontroloval pozici Polárky v polárním hledáčku a byla dost ( cca o dva průměry toho malého kolečka ) mimo " správnou " pozici.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #232 od Karell » 27. 08. 2015, 11:41

Tak snad na dlouho poslední příspěvek na téma polárního ustavení montáže EQ8. Včera konečně nefoukalo a tak jsem se opět pustil do testování polárního ustavení pomocí utility v ručce ve verzi firmware 3.37. Vzhledem k výšce sestavy a leckdy obtížně přístupným pozicím okulárového výtahu na N305/1500, kterým fotím, nahradila pointační okulár kamerka Watec v pointačním dalekohledu s malou TV o úhlopříčce 8cm, kterou jsme původně používali s TV guiderem MMYse v jeho první verzi. TV jsem podlepil magnetem a jde "přilepit" na libovolné místo tubusu dalekohledu tak, abych na ni ve všech pozicích pohodlně viděl.
Na začátku jsem provedl 2 iterace ustavení a začal testovat. Opět se jednalo o kanál L, ohnisko 1725mm. Všechny 60s dlouhé expozice byly v pořádku, delší už ne. Udělal jsem další iteraci a takto vypadaly 90 sekundové expozice. Vesměs také všechny.



Delší expozice už zase dobré nebyly, tak jsem udělal ještě jednu iteraci. A protože doba pokročila, hned jsem zkusil expozici 150s:



A hned další 180 sekund:



Je mně jasné, že tyto 2 poslední mají do dokonalosti daleko. Ale vzhledem k tomu, že jsem byl od začátku k této metodě ustavení více než skeptický, tak mě výsledky při jejím reálném použití docela ohromily. Mít pevnou pozorovatelnu a vědět, že potřebuji ustavit jednou a jen občas to kontrolovat, je to naprosto vyhovující možnost ustavení. Pro použití pro cestovní montáž s velkým ohniskem je problematická časová náročnost, odhaduji, že pro tento způsob a 6 iterací je potřebný čas někde kolem 30 minut. A to píši s vědomím, že mně to dnešní noc zabralo dohromady takřka 4 hodiny :)

Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3403
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

EQ8

Příspěvek #233 od Honza Ebr (honza42) » 27. 08. 2015, 13:11

Tyjo Karle, nevim nevim, na tak velkej dalekohled a drahou montáž nic moc, to už sem teda viděl lepší fotky řasovky i menšíma věcma :))
Dobson 400 by michal.b, TV Paracorr, Eudiascopic 35, set 25 a 10, TS Edge-on 16, Nagler 9, Radian 6, Kasai ortho 4, Utlima 2x, UHC, OIII a Hbeta. Canon 1100D, Sigma 18-200 OS, Canon 50/1.8, Canon 400/5.6L, SW MAK 127/1500, TAL MT-3S

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15405
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

EQ8

Příspěvek #234 od MilAN » 27. 08. 2015, 13:15

Tak ona to ale není řasovka, že :)
----
Karle, jakou ti to hlásilo odchylku při poslední iteraci ?
Tohle vypadá dobře, i na té dlouhé expozici se vlastně projevuje jen PE
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1031
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

EQ8

Příspěvek #235 od hokle » 27. 08. 2015, 13:17


Tak snad na dlouho poslední příspěvek na téma polárního ustavení montáže EQ8.

Klidně piš dál :). Se zájmem to čtu. Já jsem poprvé EQ8 vyzkoušel minulý týden a použil jsem metodu "Align the Polar Scope" a potom ještě "Polar Alignment without Polar Scope". Pravda je, že mě to trvalo déle než půl hodiny, ale výsledek byl: Mel a Maz menší než 1' a M57 mě držela stále ve středu okuláru. Postupným cvičením se určitě čas ustanovení zkrátí. Fotky jsem dělal s pointací, takže nemám porovnání bez ní. Musím podotknout, že jsem ustanovoval vždy na 2 hvězdy na jedné straně oblohy. Ještě musím doladit kónickou chybu dalekohledu. Pozitivním výsledkem pro mě bylo, že jsem z asi 70 snímků nevyhodil ani jeden kvůli pointaci. Tak to jsou moje prvotní zkušenosti s EQ8.
SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI185MCC

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

EQ8

Příspěvek #236 od Karell » 27. 08. 2015, 13:19

Honzo 42, máš lepší fotku SRPKOVKY? Nemáš! :D
Milane, bohužel si to přesně napamatuji, ale určitě obě hodnoty byly do 10". Něco jako Mel=4", Mez=7".
Edit: je otázkou, jestli to půjde přesněji, možná na hvězdách s vyšší magnitudou, aby byl menší "terč" na obrazovce TV. Přes zakrytí pointéru a otevření pouze měsíční clony na krytu byly hvězdy díky citlivosti Wateca dost velké a záměrný kříž namalovaný na obrazovce asi příliš tlustý
Honzo, gratuluji ke koupi a dobrému začátku, 1200mm ohnisko taky nepatří mezi nejkratší.

Martin12
Příspěvky: 1
Registrován: 11. 12. 2016, 15:09

Skywatcher EQ8

Příspěvek #237 od Martin12 » 11. 12. 2016, 15:15

Ahoj všetci, mám problém s EQ8. Nedokážem ju prepojiť s EQMOD ASCOM. Program nedokáže identifikovať montáž na porte COM1 aj keď viem, že ten port je OK. Cez Celestron scope driver to ide no ASCOM ani za nič. Nevie niekto poradiť čo s tým?
Dopľňam že mám nainštalovaný ASCOM Platform 6.2 a OS WIN 10 64 bit. V Skychart alebo Guide9 nastavím ovládač EQMOD ASCOM HEQ5/6 ale v setup nedokáže identifikovať montáž. Ak nastavím Celestron scope driver tak pripojenie montáže prebehne bez problémov. Montáž mám prepojenú z rúčky telefónnym káblom cez redukciu na RS232.

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1031
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: EQ8

Příspěvek #238 od hokle » 13. 12. 2016, 14:22

Ahoj,
už jsi nějak pokročil? Ještě bych zkontroloval EQAscom driver. Já používám verzi V1.29a. Ta má v release notách: "Auto detect of EQ8 and AZEQ5GT mounts - automatic correction of worm steps". Další test bych udělal v programu ASCOM diagnostics. Tam by se ti po připojení EQMOD ASCOM HEQ5/6 zařízení mělo objevit okénko, kde bys měl vidět údaje z montáže.
SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI185MCC


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti