Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5128
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #181 od Karell » 25. 03. 2018, 10:49

Já jak to tak čtu, a koukal jsem do návodu této verze, se domnívám, že jemu tato verze již neukazuje to, co třeba ukazovala ještě nám a totiž údaj CLOCK, což byl ten údaj před H.A. a sloužil právě pro nastavení pomocí 12 hodinové stupnice. Takže jemu pravděpodobně ukazuje skutečně jen údaj pro 12 hodinovou stupnici a tak je potřeba s tím zacházet.
Edit: Proto tam má “Polaris Position in P.Scope = HH:MM” a nikoliv Hour angle, neboli H.A.
Edit2: máš v polárním hledáčku tuto stupnici?
Přílohy
polarhmret.jpg
polarhmret.jpg (9.27 KiB) Zobrazeno 933 x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #182 od MilAN » 25. 03. 2018, 10:58

Verze ovladače 3.xx měla CLOCK a H.A. uvedeno v jednom zobrazení displeje. verze 4.xx tu první hodnotu označuje" Polaris position in P.scope" a po posunu Entrem zobrazí hodnotu, označenou H.A. Čili, je to tam jednoznačně, jen je potřeba to vědět a to
se v manuálu nikde nedočte, tam se píše jen o tom, jak pracovat s hodnotou H.A.
Problém je v tom, že tu první hodnotu juh v celém příspěvku označuje jako "H.A" , pak to je ovšem celé nesmyslné a nemůže to vést k cíli
Naposledy upravil(a) MilAN dne 25. 03. 2018, 11:02, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5128
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #183 od Karell » 25. 03. 2018, 11:01

Rozumím, já s verzí 4 ještě nepracoval a podle manuálu bych to opravdu nerozluštil. Ale potom má skutečně nejjednodušší použít tu hodnotu pro 12 hodinovou stupnici. No a teď už mně dává i smysl to, co píšeš v příspěvku č. 180.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 616
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #184 od juh » 26. 03. 2018, 23:01

MilAN píše:No, jenže pokud si přečteš svůj původní příspěvek ještě jednou, tak ty v každém případě odečítáš z ručky hodnotu první = tu 12ti hodinouvou , a nazýváš ji H.A.. Což je nesmysl. A o té druhé hodnotě, skutečném H.A. ani nevíš...

Uznávam, že v tom mám hokej. Doteraz som za hodinový uhol považoval tú prvú hodnotu, ktorá sa v ručke označuje "Polaris position in polar scope". Tú druhú, čo je skutočne hodinový uhol (H.A.), vždy len preskakujem, pretože ju k ničomu nepotrebujem. V manuáli doslovne uvádzajú: The LCD screen will display “Polaris Position in P.Scope = HH:MM” ... User can imagine the large circle in the FOV of a polar-scope as a clock’s face with 12:00 at the top, and put Polaris at the “HH:MM” position of the large circle when using a polar-scope to do the polar alignment.
V kontexte toho, čo tam píšu, by sa nemalo jednať o 24 hodinovú stupnicu, pretože “Polaris Position in P.Scope = HH:MM” nedáva vo verzii, ku ktorej je manuál, hodnotu vyššiu ako 12:00 hod. Tak ako to popisujú v manuáli, mi to dáva zmysel jedine v prípade, ak sa jedná o 12:00 hod stupnicu, ktorú aktuálne montujú do polárnych hľadáčikov.
Tým samozrejme nechcem popierať postup ustavenia s H.A. a 24:00 hodinovou stupnicou.

MilAN píše:A zrovna tak, není žádný důvod, (a byla by to velká náhoda) aby, pokud je dalekohled v parkovací poloze, byla na stupnici polárního hledáčku nula dole. Ta tam budeš, až dalekohledem do té pozice otočíš.

Ako mám orientovanú stupnicu v parkovacej polohe, o tom som písal, nie je to náhoda.

MilAN píše:Jinak si nemyslím, že chybné ustavení montáže ( s jinou pozicí Polárky v polárním hledáčku) povede k hlášce "Alignment Failed". K tomu většinou dojde při použití metody zarovnání na 3 hvězdy a to z úplně jiných důvodů.

Asi som to mal popísať detailnejšie, ale myslel som tým zarovnanie na 3 hviezdy. Skončilo to touto správou aj po označení 3-och hviezd, nenašiel som iný dôvod na vznik tejto správy.

Karell píše:... Takže jemu pravděpodobně ukazuje skutečně jen údaj pro 12 hodinovou stupnici a tak je potřeba s tím zacházet...

Ukazuje "Polaris position in polar scope" a následne "Hour angle", len tú druhú vždy len potvrdím bez povšimnutia, nepotrebujem ju. SW by to skúseným astronómom asi nespravil, že by túto hodnotu vyhodil z menu. Ale to už osvetlil Milan.

MilAN píše:...Problém je v tom, že tu první hodnotu juh v celém příspěvku označuje jako "H.A" , pak to je ovšem celé nesmyslné a nemůže to vést k cíli

V tom prvom príspevku treba vo väčšine prípadov nahradiť H.A. označením "Polaris position in polar scope" (hodnota z "TAKAHASHI polar axis finder" je naozaj H.A.), potom to už snáď dá nejaký zmysel.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #185 od MilAN » 27. 03. 2018, 00:05

MilAN píše:A zrovna tak, není žádný důvod, (a byla by to velká náhoda) aby, pokud je dalekohled v parkovací poloze, byla na stupnici polárního hledáčku nula dole. Ta tam budeš, až dalekohledem do té pozice otočíš.

juh píše:Ako mám orientovanú stupnicu v parkovacej polohe, o tom som písal, nie je to náhoda.


Když se podíváš, jak je dělaný polární dalekohled, tak ten nemá žádné štelování té stupnice.Polární hledáček, jako celek se vezme a našroubuje do montáže. A jak to dopadne s natočením stupnice, je skutečně náhoda už z výroby a odvislá od toho, jak ten hledáček (jako silou) dotáhneš

MilAN píše:Jinak si nemyslím, že chybné ustavení montáže ( s jinou pozicí Polárky v polárním hledáčku) povede k hlášce "Alignment Failed". K tomu většinou dojde při použití metody zarovnání na 3 hvězdy a to z úplně jiných důvodů.

juh píše:Asi som to mal popísať detailnejšie, ale myslel som tým zarovnanie na 3 hviezdy. Skončilo to touto správou aj po označení 3-och hviezd, nenašiel som iný dôvod na vznik tejto správy.

Hodně lidí má při zarovnání na 3 hvězdy problém s touto hláškou, která se za stejných okolností neobjevuje při zarovnání na 1 nebo 2 hvězdy. Souvisí to s prokládáním dalekohledu, s jeho kónickou chybou ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #186 od Jackxl » 11. 04. 2018, 13:41

pedrosanchez píše:Ještě že tu jsou takoví odborníci a ještě ochotní, jako Milan. Vážím si takové pomoci.

Tak mohu dodat, že rozhodně s tím fotit chci, proto jsem si pořídil takovou montáž a systém goto, takže bych se rád naučil polárku nastavit precizně. Je mi jasné, že až se tímto prokoušu, budu zase zjišťovat co a jak s pointací. Kluci, já nemohu mít dole nulu, nechápu to. Vkládám fotku, vpravo je obrázek jak vypadá můj polární hledáček. Dole je šestka a deklinační osa se závažím je krásně dolů, rovnoběžná s montáží. Vlevo je obrázek polárky z aplikace v mobilu. Jestli jde jen o to, aby to obojí vypadalo stejně, tedy tuto polárku, někde před devátou hodinou umístit do příslušných dílků v mém hledáčku, tak tomu rozumím a nějak to udělám. Svítít budu, ale abych stále viděl slabou polárku. Ačkoliv mi nejsou jasné tři věci:
1) Mám hýbat se šrouby nastavujícími zeměpisnou šířku, při centrování polárky? Ale já to tam mám přesně, tedy těch 50 stupnů, co jsem.
2) Prosím, vysvětlete mi proč v aplikaci je polárka v místech, které bych od oka nazval jako 20:40 h a nahoře je uvedeno hour angle 18:47h? Proč tedy neleží mezi šestou a sedmou hodinou na kružnici?
3) Ta malá šipečka (v modrém kroužku) míří, prosím, kam?
Obrázek P.S. Toto všechno budu dělat před každým pozorováním, že? Byť na téměř stejném místě.


Ty sis zřejmě ještě nevšimnul, že ta tečka symbolizující Polárku neukazuje HA, ale Polaris Position, kterou ta aplikace zobrazí před tím, než vlezeš na to zobrazení Tedy o krok zpět.
Naposledy upravil(a) Jackxl dne 11. 04. 2018, 14:13, celkem upraveno 1 x.
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #187 od MilAN » 11. 04. 2018, 13:52

Jackxl píše:
Ty sis zřejmě ještě nevšimnul, že ta tečka symbolizující Polárku neukazuje HA, ale Polaris Position, kterou ta aplikace zobrazí před tím, než vlezeš na to zobrazení :D Tedy o krok zpět :D

Myslím, že ty smajlíky nejsou na místě. Ta tečka ukazuje pozici Polárky vždy a vždy bude na stejném místě :) Ať pro H.A nebo Polaris position.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #188 od Jackxl » 11. 04. 2018, 14:19

Smajlíky jsem smazal...Máš určitě pravdu. Já jsem ale nastavoval ten HA (opravdu HA, né Polaris Position) bez jakéhokoli nátačení montáže a musím říct, že v tomto případě není nastavení polárky na stejné pozici, jako když tam nastavíš ten Polaris Position. Když počasí dovolí, tak dneska nastavím hodnotu Polaris Position. Je to správně, ne ? Nebo jsem taky úplně mimo ? Když totiž nastavím Polaris Position do polárního hledáčku podle ručky a srovnám to s tím, co vidím v té aplikaci SynscanInit, tak je Polárka stejně jako na tom obrázku na displeji.
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #189 od MilAN » 11. 04. 2018, 15:22

Nemáš pravdu. Musí to být stejné - vyjadřuje to vždy jednu a to skutečnou pozici Polárky . Jde jen, podle jaké stupnice to určuješ, ale dostat se musíš na stejné místo. Takže takhle :
polární hledáček - nastavení.png
polární hledáček - nastavení.png (80.05 KiB) Zobrazeno 672 x

...
Pozn.: půjčil jsem si kus obrázku, abych nemusel malovat hodinové stupnice. Hodnoty ve žlutém rámečku jsem dopsal, každý z těch programů to nějak umí, graficky jinde nebo na jiné stránce. Zkus si to na ručce, musí ti to tak vyjít.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #190 od Jackxl » 11. 04. 2018, 16:25

Aháá, já ten HA nastavoval na špatné stupnici :D ...Když už jsi sem dal ten obrázek, tak se zeptám ještě na jednu drobnost.
Když to budu nastavovat podle té Polaris Position, na jaký z těch kruhů to mám dát ? Na vnitřní nebo je to podle roku ?
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #191 od MilAN » 11. 04. 2018, 17:02

Na to je v tom hledáčku vpravo ta grafika - je to podle letopočtu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 75
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #192 od Jackxl » 11. 04. 2018, 19:37

Té jsem si všimnul i v manuálu, ale moc jsem to zrovna nepochopil. Tipuji mezi vnitřní a prostřední, spíš blíže k prostřednímu.
SW130/900 na EQ6-R.

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5062
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #193 od Cztwerec » 14. 04. 2018, 19:19

Jak to funguje se starým hledáčkem SW? Já jsem to vždycky dělal odhadem, podle programu, který mi ukázal aktuální polohu polárky. Když to vezmu podle toho Polarisfinder v odkazu, nic nesedí, ta stupnice je na starém hledáčku venku a není pevná, musí se zjustovat je tam ryska která se povoluje šroubkem, ale to je vcelku nepřesné. Potom to musím udělat tak, že nedošroubuji hledáček úplně, pouze nastavím "přesný" (odhadem) úhel dle té vnitřní stupnice v programu jak zde ukázal Milan (je to 0 - 12) s tím, že počítám s tím zobáčkem dole na patce montáže při vstupu pro šroubování PH, tak aby byl NCP cca. ve středu křížku a Polárka v malém kroužku na větším kruhu (opis Polárky kolem NCP). Ale jak říkám, je to nepřesné a já jsem si uvědomil, že vlastně tu vnější stupnici nepoužívám. Jak jsem začal fotit delší expozice a planety méně tak to teď řeším přesně.

Když už mám poslední dobou banální a přiblblé otázky tak jsem napsal.
Přílohy
skywatcher-hm5-polar-alignment-scope-polarscope-EQ3-2-hr.jpg
skywatcher-hm5-polar-alignment-scope-polarscope-EQ3-2-hr.jpg (68.13 KiB) Zobrazeno 535 x
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #194 od MilAN » 14. 04. 2018, 21:54

Takhle ale ten PH nebyl určitě vymyšlen
polární hledáček je potřeba došroubovat na doraz- nikdy se s ním neotáčí.
Ta ryska na malém kroužku slouží k tomu, aby se proti ní nastavila zeměpisná délka.
Aby se správně nastavila vnitřní nula, resp. kříž, k tomu je potřeba otočit polární osou.
K tomu jak , slouží tahle stupnice a proti ní datová stupnice. Byla to vlastně výpočetní pomůcka , kterou dnes nahrazují buď údaje z ručky, nebo růzé tyhle Polaris findry a pod. nemyslím, že by se to , co do přesnosti výrazně lišilo. Všechny postupy vychází z toho, že směr dolů k zemi se vždy nastavuje odhadem. Takže je jedno, jestli ti program určí, že H.A. je 6h 17 minut, když tu prvotní nulu= k zemi - máš stejně +/- minimálně 30 minut.
Jde jen o to, čemu dáš přednost, lze najít několik způsobů, jak ten PH používat a s jakou pomůckou, údajem i postupem.
............
A abych byl konkrétní, jak si myslím, že je zamýšlené použití tohoto hledáčku s touhle 12 dílnou stupnicí :
1/ natočit s polární osou dalekohled tak aby ta značka ( malé kolečko pro Polárku) směřovala k zemi
2/ v téhle poloze si pevně nastavíš rysku do polohy oproti indexu na těle
3/Hodnotu odečtenou z ručky pro "Polaris Position in P.Scope" nastavíš otáčením stupnice oproti indexům
4/ otáčením polární osy dosáhneš toho , aby index ukazoval na 0 té otočné stupnice. Tím je hledáček správně natoče a můžeš nastavovat Polárku do kolečka
.........
Přiznám se ,že mi to přijde hodně krkolomné - vychází to všechno z původních hledáčků ( a jejich několika modifikací ) a neochoty oprostit se už od původního řešení. K tomu došlo až výměnou té ohniskové destičky za tu s hodinovými značkami.
................
Stále si myslím, že daleko nejelegantnější z hlediska manipulace, a nejpřesnější, je po nastavení podle bodu 1/ dál pokračovat na hodinové stupnici na hlavě montáže a nastavit si tam hodinový úhel Polárky a podle něho otočit polární osou. . - naštěstí v té ručce stále zůstal.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16569
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #195 od MilAN » 15. 04. 2018, 00:20

OPRAVA
U bodu 1/ musí být kolečko pro Polárku při téhle metodě NAHOŘE ( už nemohu opravit původní příspěvek)

A ještě jedna poznámka.
Pokud budeš nastavovat a mít vše seřízeno za použití libely na stativu, je možná příště začít tak, že v libovolné poloze dalekohledu nastavíš tu hodnotu pozice Polárky vůči rysce na kroužku a dalekohledem otočíš následně tak, aby vůči indexu na těle montáže byla nula té stupnice.
To je absolutně nejjednodušší metoda za použití tohoto typu polárního hledáčku a údaje z ručky o posici Polárky v PH
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti