CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1141 od Vlk » 15. 02. 2017, 14:23

Dotázal jsem se přímo na webu Celestronu, jak mám chápat údaje ručky Azm a Alt zobrazované funckí Get Axis Postn. Dověděl jsem se toto:

"The menu item is called Get _Axis_ Position. It shows the real raw encoder counts of each axis motor, unfiltered by the complexity of the alignment model."
Jsem rád, že se to vyjanilo.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15587
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1142 od MilAN » 15. 02. 2017, 15:19

Takže odchylka od skutečné polohy v RA,DEC je dána pouze odchylkou v polárním ustavení. Pokud bude dobře ustaveno, hodnoty se budou shodovat .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 843
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1143 od pavelseb » 17. 05. 2017, 20:30

Ahoj. Potřeboval bych poradit.
Nechal jsem bohužel omylem zaplou montáž od poslední návštěvy a ta narazila na sloupek a odešlo mi řízeni pro RA osu.
Motorek jede, když sem přehodil kablík RA s DEC tak ten RA normálně jel a DEC nejel.
Lze to nějak opravit? Vyměnit součástku na řídící desce? Má s tím někdo zkušenosti?

Moc děkuji za jakékoliv rady.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 173
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 56

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1144 od Aletel » 17. 05. 2017, 21:09

Zkus info u p.Zahajského - měl by vědět o šikulovi přímo z Brna (to bude nejblíž), který by to dokázal vyléčit - patrně jen výměna brouka budiče motoru.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, EQ MON2, QHY, GSO 200/800

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 843
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1145 od pavelseb » 18. 05. 2017, 20:16

Aletel: Díky moc za informaci...
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 843
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1146 od pavelseb » 29. 05. 2017, 14:12

Tak na nefunkční motorek v RA pomohla výměna jednoho integráče. Ale objevila se jiná závada.
Tentokrát pohon v DEC začal blbnout tak, že se zdá že jede maximální rychlostí a nerespektuje nastavení rychlosti na ručce.
Pokud vyměním kablík s RA, tak stále blbne motor v DEC, tzn. že chyba bude tentokrát v motorku (ve zpětné vazbě?).
Zajímavé je to, že když nechám montáž delší dobu vypnutou tak po zapnutí, když nechám montáž najet na nějaký objekt, tak chvilku jede montáž i v DEC ok, ale najednou se během najíždění pustí motor v DEC maximální rychlostí.

Setkal se někdo s tímto druhem závady? A neví někdo, jestli se dá se motorek koupit samostatně?
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 173
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 56

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1147 od Aletel » 29. 05. 2017, 20:26

Vadu motorku bych vyloučil. Hledal bych nejdříve chybu s pomocí lupy po výměně integráče L293D (Dual H-bridge), kde nemusel zatéci dostatečně cín pod jednu z dvaceti nožiček brouka SMD, nebo zůstala někde přehlédnuta drobná kapička cínu mezi nožičkami. V krajním případě mohla zkolabovat optická součástka enkodéru na tišťáku (pod černým plastovým krytem DEC motoru - v případě potřeby mám ještě několik kousků v šuplíku).
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, EQ MON2, QHY, GSO 200/800


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host