Dalekohled na dálkové ovládání

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9833
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #61 od MaG » 03. 10. 2004, 16:05


robokop napsal: autopointer ...
duvody toho proc to tak bude jsou doufam dostatecne zrejme ..
Jasně. Já to chápu tak že si s tím chceš prostě pohrát. A předpokládáš, že to bude fungovat. (Já jsem ohledně předpokladů výsledků někdy spíš skeptik, tím to bude).

Že jsou hvězdárny u nás bohaté jsem si už všiml. Když vidím náklady na tu kopuli a pod. měli bysme tady na Jablonecku vážně začít uvažovat, zda tu nechcem přeci jen nějakou taky. Třeba by nám radnice taky dala peníze. ;-)

(P.S. kupte radši Canon.)


Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13882
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #62 od MMys » 03. 10. 2004, 17:32


robokop napsal: jeste jsem si vsimnul jednoho prospevku na ktery jsem nereagoval

autopointer je pro me proste rovnak na ohejbak
paklize to muze makat nejak bez nej tak chci aby to makalo bez nej co nejlepe
protoze kdyz ho tam dam tak to bude makat uplne nejlepe nez cokoli predtim
rozumime si?
duvody toho proc to tak bude jsou doufam dostatecne zrejme
jestli ne je mi lito

Co se fotaku tyka - tak v soucasne dobe radeji Canon. U Nikonu nejde dostat ven surovy RAW, bez jeho zpracovani fotakem.

Realita je takova, ze at to bude bez autopointeru makat s presnosti +/-10" nebo treba +/-100", tak s autopointerem (samozrejme vhodne zvolenym) to bude makat dobre vzdy, a vysledek bude vyborny. Tedy pokud nebude prubeh odchylek - jejich rychlost zmeny v case - nejaka chaoticka, nybrz pekne plynula. Pokud to bude chaoticke, tak te nezachrani stejne nic.

A znovu opakuji, nedelej si iluze o foceni pulmetrem (kde ohniskova vzdalenost bude stezi mensi nez 2 metry) bez pointace. Nutne doby expozice pulmetrem svetelnosti f/5 a dvacitkou f/5 jsou totiz naprosto shodne. Zde zalezi POUZE na svetelnosti. Rozdilna bude jen velikost vykresleneho pole, a nutna presnost pointace. Toto znamena i na tak velkem dalekohledu s digitalnim EOS 300D expozice okolo 5-10minut, a pochybuju, ze ty se daji pri velikosti pixelu okolo 8um udrzet bez pointace. Ale o tom si ovsem promluvime, az to budes mit postavene.

Mimochodem, pochopil jsem to dobre tak, ze misto toho, abyste navstevniky posilali na stafle k okularu, tak jim chcete ukazat na monitoru objekt nasnimany kamerou (fotakem) ? V tomto pripade to ovsem bude tezko ten prave vyfotografovany, protoze ten na predvadeni obvykle moc pouzitelny neni. S temi surovymi daty je jeste celkem dost prace, takze stejne spis budete ukazovat nejaky jiz zpracovany. To uz muzete skoro ukazovat obrazky z netu.

A autopointer neni "rovnak na ohejbak", ale standardni zarizeni naprosto bezne pouzivane i na velkych profesionalnich teleskopech vyznamnych svetovych observatori (byt v ruznych provedenich, dnes jiz vetsinou jako soucast systemu adaptivni optiky). Ale princip je stale stejny, je to korekce odchylek montaze co nejdrive po jejich vzniku, jeste nez dosahnou velikosti, ktera ovlivni vysledny snimek, protoze na velkych dalekohledech jim predchazet nelze. Na tom nevidim (zrejme narozdil od Tebe) z principu nic spatneho.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #63 od MP » 03. 10. 2004, 19:33

Na autopointeru je podstatne, ze koriguje to, co je pro foceni dulezite - zmenu polohy hvezdy v zornem poli. At uz je zpusobena chodem prevodu montaze, pohybem tubusu na montazi ( nic neni dokonale tuhe ), pohybem optiky ( pri zmenach polohy dalekohledu nebo vlivem zmen teploty ), vlivem atmosfery ( krome rychleho chveni, pokud nemame adaptivni optiku ) nebo cimkoliv jinym. Samozrejme predpokladam pouziti OAG. Je to tedy zpetna vazba pres cely system, nejen pohony a prevody. A jako fyzik mam zkusenosti s tim, ze takova zpetna vazba zajisti stabilitu systemu lepe, nez snaha o stabilizaci nebo korekci jednotlivych zdroju odchylek. Jediny problem u takove zpetne vazby je rychlost odezvy - zpozdeni muze zpusobit oscilace. Na tlumeni takovych oscilaci ovsem existuje rada jednoduchych matematickych metod, ktere jsou u autopointeru ( casto i nevedomky nebo metodou pokusu a omylu ) aplikovany.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17067
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #64 od MilAN » 03. 10. 2004, 19:59


MMys napsal:


Mimochodem, pochopil jsem to dobre tak, ze misto toho, abyste navstevniky posilali na stafle k okularu, tak jim chcete ukazat na monitoru objekt nasnimany kamerou (fotakem) ?  To uz muzete skoro ukazovat obrazky z netu.

Asi to chápeme stejně. Při našem rozhovoru na hvězdárně to tak bylo jednoznačné.Už jsem to tu psal hned v první reakci , možná že by stálo za to uvědomit si smysl lidové hvězdárny a proč tam vlastně lidi chodí.  Možná že je ohromí velikost dalekohledu ( možná před tím viděli jen triedr), ale určitě se na hvězdárnu příště nevrátí pro to , aby si prohlédli dalekohled nebo něco na monitoru. To mohou  zůstat doma v teple obýváku a prohlížet si barevné  fotky z celého světa.  Doba, kdy lidé chodili na  hvězdárnu na pásmo diapozitivů, přefocených ze zahraničních časopisů, které jim nebyly dostupné, je nenávratně pryč. Hvězdárna jako veřejná služba placená z veřejných prostředků by měla zprostředkovat pohled na oblohu s patřičným vedením a výkladem. Pokud ne, je zbytečné aby měla dalekohled a kopuli, stačí ji přednášková místnost.
Omlouvám se , že jsem již opustil téma robotizovaného dalekohledu. Myslím, že je třeba se k tématu vrátit na začátek, protože je to určitý směr vývoje pozorovatelské astronomie. Ale neměl by asi  vytlačit  koukání po ubloze u návštěvníků tzv. lidových hvězdáren - což je již jiné téma.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13882
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #65 od MMys » 03. 10. 2004, 20:43

Takže zpět k tématu robotizovaný dalekohled. V několika minulých týdnech se mi podařilo si pro svoji upravenou EQ6 postavit GO-TO systém. Je na tom samozřejmě ještě hromada práce, protože firmware není ještě ani zdaleka kompletní (chybí databáze objektů a spousta dalších věcí), najíždění na objekt dle zadaných souřadnic mi již funguje. Výpočetní přesnost pro najíždění je 15", reálná samozřejmě bude výrazně nižší, počítám v řádu jednotek minut, v závislosti na mechanice montáže a přesnosti jejího ustavení. To se ukáže hned, jak dovolí počasí (možná již dnes).

Montáž EQ6 je německého typu, a z toho plyne oproti vidlici několik problémů s ovládáním. Obě mají společného jmenovatele - nabourání tubusu do stativu v některých polohách, a z toho vyplývající nutné přeložení montáže při přechodu z východní na západní část sféry. Softwarově a z hlediska matematického je to poměrně komplikovaná záležitost (převd polohy dalekohledu z EQ do AZ souřadnic a tam kontrola na nějakým způsobem posanou "zakázanou oblast" ), takže by mě zajímala zkušenost vlastníků podobných zakoupených systémů (najdou-li se tací), jak je to řešeno tam. Mám tím na mysli, jestli se montáž danému místu vyhýbá sama, nebo si to musí uživatel ohlídat sám a popřípadě včas zabrzdit a montáž přeložit.

Pokud toto čte Janek (p. Zahajský):

Nevíte náhodou, jak se s tím SYNTA vypořádala u svého nově uváděného SkyScanu pro EQ6 (drželi jste již nějaký kousek v ruce) ???

Podnětné náměty vítány. Já to prozatím budu řešit tak, že při pokusu o najetí do zakázané oblasti mě systém vyzve k přeložení na druhou stranu a novému zkalibrování montáže. V budoucnu stejně počítám s tím (HW na desce elektroniky na to je nachystaný), že do montáže zabuduji enkodéry, a poloha se bude odvozovat z nich, místo z motorového pohonu. Podle mne je to daleko výhodnější, protože dalekohled prostě "popadnete" a ručně namíříte tam, kam mířit má ;)

Pak se sice ztratí ta zábava z pátrání po objektu a radost z jeho nalezení, nicméně na druhou stranu, zase mi to umožní úspěšně vyfotografovat objekty, které dvacítkou nevidím a na správnost kopozice usuzuji dle mapky s hvězdami v oblasti.

A navíc, tenhle systém jde přeci také vypnout :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #66 od MP » 04. 10. 2004, 00:02


MMys napsal:
A navíc, tenhle systém jde přeci také vypnout :-)
Nejdulezitejsi funkce kazde automatiky :D

Jinak drzim palce a tesim se na predvedeni.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
robokop
Příspěvky: 43
Registrován: 30. 07. 2004, 16:46

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #67 od robokop » 04. 10. 2004, 17:09

pokud jde o bohate hvezdarny
tak tohle je dost soukromy pocin a asi tak drahy jako ze kopule jde vyrobit za 1000 korun
ja jsem ji jeste nestavel ale na pristo dalekohled to bude chtit
zatim mam domecek s jezdici strechou za 280kc

takze co je u nas drahe?
kdyz si clovek poradi tak nic moc

o tom canonu uvazuju vic i vzhledem k tomu ze neni problem upravit firmware

ty penize na tu jicinskou jsem ukecaval az jsem byl sedivej ale snad to dopadne a kdyz ano tak budeme moc zpokojeny protoze to vypadalo ze nedostanem ani na provoz

co se tyce toho dalsiho prispevku tak k fotaku souhlasim
k autopointeru souhlasim s vyhradami
porad je to pro me zaplata ala microsoft nehlede na to kdo ji kde a jak pouziva
treba vymyslim neco noveho
v kazdem pripade kdyz se o to nepokusim tak urcite nic noveho nevymyslim
zadalsi autopointer s lepsim softem vetsinou umi to co ja chci realizovat jako vnitrni vlastnost montaze tedy korigovat vady
vetsinou neumi tu refrakci ale to neni nahore tak zavazne
v pripade ze moje montaz bude delat i periodickou i refrakci tak bych teoreticky mel lepsi montaz ktera s autopointerem muze dosahnout jeste o malinko lepsich vysledku
tedy netvrdim ze bez autopointeru budu pracovat
tvrdim ze to bude mozna dobre fungovat na kratke expozice
ale predevsim je to pro mne cil a zpusob mereni kvality montaze

jeste k tomu jicinu
zalezi take hodne na nich jestli takovouhle vec odsouhlasi rada atd..
oni maji spis hodne pocit ze pote co ze investovalo prez 300 000 uz to nic nepotrebuje a to je trosicku omyl

a k tem staflim a foceni
pored lepsi surova zasumena kropenata fotka nez se jen koukat na stafle protoze kdyz ja nekoho pustim nahoru tak je to na mou osobni zodpovednost a porusuji tim narizeni ktere jsem dostal od mistostarosty


k dalsimu prispevku
vsechno to jsou pravdy obecne informace
a plne s nimi souhlasim
ale jiste mi date za pravdu ze kdyz koriguje chyby tak cim mene jich musi korigovat tim lepsi je vysledek
kdyz bych mel TEORETICKY perfektni bezchybnou montaz tak tedy nemusi korigovat nic a fotka bude i bez nej perfektni

jde asi o to ze kdyz budu jezdit v novem aute tak mam mensi sani na to abych s nim nekam zahucel
nez ve stare skodovce co ma mizerne brzdy
sice to muzu korigovat tim ze budu slapat silneji ale nekdy si to treba neuvedomim (viz casove spozdeni autopointeru ) a je vymalovano

taky mi jiste date za pravdu

mozna to tak v zivote nedelate ale ja jsem perfekcionista ja musim mit vse perfektni a samostatne funkcni a odmerene odzkousene
pak z toho sestavuji celek a vysledek vetsinou funguje na prvni tuknuti
soucasne s tim mohu velmi presne ladit cely system protoze vim co potrebuji kde z aparametry a co je v celku optimalni

stejne programuji stejne delam automatizaci, elektroniku atd....
a bez tohodle systemu bych se nikdy nikam nedostal

metoda pokus/omyl je mi celkem cizi

k MilAn
doufam se jsem moc nepokazil ten nick
no to si presne rozumime
co se tyce hvezdarny ja stale tvrdim 200 dobsona na terasu a k nemu navstevniky
i je neco takoveho v planu ale nevim kolik penez zbyde

ten pulmetr byl trosku zkrat ale kdyz uz tu je meli by ho vyuzit predevsim lide zbehli v astronomii
proto taky hledame pravidelne navstevniky kteri samozrejme maji moznost prez relativne velike riziko pouzivat dalekohled v takovem rozsahu jak to jen jde
ale asi by jste sam nechtel nest zodpovednost za to ze si tam nejake decko rozbije hladu o masivni kovovy podstavec padem ze 4 metru
to uz je celkem o zivot

takze paklize navstevnici chteji neco videt tak budto u obzoru
a nebo holt fotka ve chvili porizena + casem nejaky ten dobson urcite stoji za to
kdyz to vyjde s tim rozpoctem tak zacatkem roku by to asi mohlo byt realne

myslim ze kdyz se podivaji dobsonem + rychla fotka fotakem tak budou mit trosku vetsi predstavu o tom jak to vypada nez jen tim dobsonem
a pro pravidelne navstevniky to bude obrovska vyhoda protoze si budou moci zkusit udelat svoji prvni astrofotografii a vubec si to vyzkouset o cem to vsechno je coz je taky ukol hvezdarny

samozrejme prednasky jsou a pripravuji se dalsi

kdybych za to nebojoval tak se prednasi nekde na skole geodeticka astronomie a dalekohled zahali na hvezdarne a obcas ho nekdo ukaze navstevniku jako unikat (ani nebyli koupene okulary - asi opravdu nebylo v umyslu do nej koukat)

prednasky nejsou na spickove urovni to priznavam
moc mluvit pred lidma neumim ale nekdy se i odvazu a jde to
porad je to lepsi nez kdy bych neumel ani nalez velky vuz ale dost te spiny na predchozi praxi


k tomu dalsimu prispevku a nemci - mel bartels to ma nejak resene ale nezkoumal jsem jak to napsal

zdrojaky jsou vsak volne takze je dostatek inspirace k dispozici

jinak teda umi to rucne i automaticky
je to tam coby GEM Flip

s torchou matematiky v korekcich nepravouhlosti by se to obeslo i bez inicializace ne?









Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4511
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #68 od vla » 04. 10. 2004, 18:04

Ty tvoje návrhy mi připadají docela nereálné, mohl bys mi prosím třeba poslat fotku toho domečku s odsuvnou střechou za 280 kč, docela by mě zajímalo co za ty peníze lze postavit nebo aspoň napiš jak je velký, z čeho je zhotoven atd. Já se pořád nemohu zbavit dojmu, že si z nás děláš legraci, zatím vše zvládáš naprosto perfektně, ale jen v písemné formě. Toto by mohla tedy být první praktická ukázka tvých schopností. Díky Vla.
tel 608 920 902

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9833
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #69 od MaG » 04. 10. 2004, 18:05

Robokop:
Nebudu se konečně muset o nic přít. Pokud říkáš, že jsi perfekcionista, chápu tvůj postup při stavbě montáže. Co nechápu je pouze to, že vše co v životě uděláš je prostě perfektní. Vem si jen to slovo "perfektní" - co to je? To je přece nutno s něčím srovnat. Je-li něco dobré, může být něco lepší a je-li něco perfektní, je to nesmysl.

Dále se na mě nezlob, ale to co jsi napsal:
"tak tohle je dost soukromy pocin a asi tak drahy jako ze kopule jde vyrobit za 1000 korun
ja jsem ji jeste nestavel ale na pristo dalekohled to bude chtit
zatim mam domecek s jezdici strechou za 280kc"

je vyloženě perla.. měl by sis to po sobě občas přečíst. Pokud bych chtěl zítra mít na zahradě domek s odsuvnou střechou za 280 Kč, rád si tě pozvu. Kde ukradneš materiál je tvoje věc. O kopuli za tisíc nemluvím.
Já jsem za svůj život postavil kopuli jen jedinou - ta nestála nic než trochu úsilí se Šajrím. Měla i dalekohled, ale to je asi tak vše. Nestála nic a na pozorování nestála za nic. Byla ze sněhu ;D



http://astronomy.hyperlink.cz/sneh-stavby.htm
(původně mě napadlo, že za ty prachy bys to postavil z papíru, no ale uznej, není to nejlevnější kopule na světě ta naše?)

P.S. odpovídám na tvé reakce jen proto, že mě to baví. Mrzí mě, že tím nesmyslně zabírám téma, které by jinak mělo smysl.
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #70 od MP » 04. 10. 2004, 18:42

Tak abych to shrnul : Napriklad za temi nekolika radky, co tady napsal MMys, je schovana spousta dobrych napadu, spousta prace, spousta zkusenosti a hlavne viditelne a overitelne vysledky. Vysledky prace robokopa jsme si overit nemohli a jeho navrhy a predpokladane parametry nam, pri nasich zkusenostech a vzdelani, pripadaji nerealne. Takze, robokope, zkus to poradne zdokumentovat - fotografie a popis konstrukce, vysledky mereni prubehu odchylek ( pro zacatek staci fotky oblohy ruznymi expozicnimi casy ) apod. Pak o tom muzeme zasvcene diskutovat. Jinak jsou to jen slova, slova, slova ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13882
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #71 od MMys » 04. 10. 2004, 19:03


robokop napsal: k dalsimu prispevku
vsechno to jsou pravdy obecne informace
a plne s nimi souhlasim
ale jiste mi date za pravdu ze kdyz koriguje chyby tak cim mene jich musi korigovat tim lepsi je vysledek
kdyz bych mel TEORETICKY perfektni bezchybnou montaz tak tedy nemusi korigovat nic a fotka bude i bez nej perfektni

Teoreticky je to samozrejme pravda. Ale uvedom si, ze situace v pripade autopointeru je obvykle takovato: Poloha hvezdy se vyhodnocuje v mem pripade 25x-1x za sekundu podle nastaveni), s presnosti v rozmezi 6-12 um, podle podminek. Velikost nejmensich (nejslabsich) hvezd zobrazenych na snimku se pohybuje ve vetsine pripadu nad 20um, pri delsich expozicich a prumernem seeingu spis o neco vice. Z toho plyne, ze odchylky jsou korigovany dostatecne brzy i v pripade, ze je k pointovani pouzito stejne dlouhe ohnisko jako k foceni. Tento pomer lze jeste dale zlepsit napr. barlow clenem u pointeru. Na stejny vysledek bez autopointeru bys opravdu musel udrzet polohu montaze v zavislosti na ohnisku s presnosti jednotek uhlovych vterin, coz je znacne nerealne. Pokud to neudrzis, je pak uz jedno, jestli ta montaz ma presnost 10" nebo 100", chapes co tim chci rict ?

Proste je rozumne udelat montaz tak presne, aby se pri najeti na objekt tento dostal do zorneho pole pri rozumnem zvetseni, dejme tomu do 100x, coz je celkem realne a proti tomu nic nemam, ale honba za presnosti v uhlovych vterinach je podle mne opravdu nesmysl, hlavne u tak velkeho dalekohledu.



mozna to tak v zivote nedelate ale ja jsem perfekcionista ja musim mit vse perfektni a samostatne funkcni a odmerene odzkousene
pak z toho sestavuji celek a vysledek vetsinou funguje na prvni tuknuti soucasne s tim mohu velmi presne ladit cely system protoze vim co potrebuji kde z aparametry a co je v celku optimalni stejne programuji stejne delam automatizaci, elektroniku atd....

a bez tohodle systemu bych se nikdy nikam nedostal
metoda pokus/omyl je mi celkem cizi

Tak to mas pravdu, a je to i muj pripad, ale na druhou stranu mi stejne ty Tvoje predstavy pripadaji nerealne, i kdyz jsi perfekcionista.



k tomu dalsimu prispevku a nemci - mel bartels to ma nejak resene ale nezkoumal jsem jak to napsal
zdrojaky jsou vsak volne takze je dostatek inspirace k dispozici jinak teda umi to rucne i automaticky
je to tam coby GEM Flip s torchou matematiky v korekcich nepravouhlosti by se to obeslo i bez inicializace ne?

Jo, na zdrojaky od Bartelse se mrknu. Automaticke prelozeni bez nutnosti noveho zamereni problem neni (ale musi se samozrejme ten pohyb udelat tak, aby si pri nem pri libovolne vychozi poloze tubus neskrtnul o stativ). Korekce na nekolmost os se aplikovat daji, uvidim, jak je u EQ6 velka.

Jinak, pokud nekdo mate nejaky stroj treba na Meade LXD55, nebo třeba jako SKYMASTER na CGE, nebo Vixena GP-DX s GO-TO ? Jak je tam ta kolize se stativem vyresena, pokud je ? To by me fakt zajimalo. Nikde se o tom (ze by radeji ???) nepise.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3651
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #72 od FunTomas » 04. 10. 2004, 19:29


MMys napsal: ...Jinak, pokud nekdo mate nejaky stroj treba na Meade LXD55, nebo třeba jako SKYMASTER na CGE, nebo Vixena GP-DX s GO-TO ? Jak je tam ta kolize se stativem vyresena, pokud je ?...
Celestron CGE ma na montazi mikrospinace, ktore vypnu system pri bliziacej sa kolizii. Napokon SKYMASTER ti o tom urcite napise siahodlhy material.
Meade LXD55 som este nevidel ale sudiac podla toho, ze je to klon Vixenu a Vixen mam, tak to  nema ziadne mechanicke detektory. Mozno je nieco naprogramovane v ovladaci Autostar a jednoducho sa do istych poloh ani nedostanes... Viem si to predstavit tak, ze pokial je tubus na zapadnej strane, tak sa budem moct pozerat len vychodne od poludnika, maximalne par stupnov na zapad. Ak bude montaz otocena tak, ze cast s tubusom bude na vychodnej strane, tak to bude naopak. Presne takto to ma riesene Celestron. Len to ma robene mikrospinacmi a nie programovo.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Pavuk_
Příspěvky: 2037
Registrován: 21. 07. 2004, 22:49

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #73 od Pavuk_ » 04. 10. 2004, 19:50

To Robokop:
prekusal som sa tym tvojim referatom az na koniec (esteze mam 1600x1200 :-)
a nedalo mi napisat aspon takuoto:
ty si perfekcionista a mas strechu za 285 kacek ?
to mi nejako nesedi...
Za 285 kupis jednu dosku a nie domcek!

Uživatelský avatar
robokop
Příspěvky: 43
Registrován: 30. 07. 2004, 16:46

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #74 od robokop » 04. 10. 2004, 21:47

no domecek mne stal opravdu jen takhle malo
je to z mnoha duvodu ale skutecnost ze 5m vinglu stoji tolikhle penez je snadno overitelna
k vysvetleni teto lace:
1. clovek si musi VSE UDELAT SAM
2. clovek nesmi byt liny a zajit se zeptat na staveniste kde prestavovali stary barak likvidovali takove obrovske okno z ktereho jsem udelal temer celou konstrukci
3. nepocitam pilove listy a elektrody to je bezna spotreba a je to zanedbatelne (mozna jeste kolecka 4x 17kc kdyz bych to mel pocitat vsechno)
pak tam jeste byly nejaky postele z kterejch jsem sehnal prvnich 5 metru vinglu (dalo mi to celej den nez to bylo uplne rovne ale stalo to za to)
4. sehnal jsem relativne drahej vingl 5 metru na druhou kolejnicku
5. nejakej cement a pisek v baraku vzdy musi byt

takze kdybych mel kupovat lautr vsechen spotrebni material + cement a pisek tak je to do 1000,-

s tim materialem z te stavby pocitam kazdopadne protoze neni problem sehnat nejakej jinej nekde jinde

no a domecek je na svete (jeste jsem zapomel dodat ze odsouvani strechy je plne automaticke ale to je nadstandard vetsina lidi zde si asi rada zatoci klikou)

kouknout se muzete zde:
http://www.fdhs.cz/hvezdarna/domecek/P1010029.JPG

co se tyce te folie nejak mi po kradezi nevychazej penize a pred destem jsem to musel nejak chranit takze to prijde az zas neco vydelam trosku predelat
pokud dobre pocitam tak to je 6x 150 kc za drevostepkove desky
a neco malo za nejakej ten sindel nebo neco

vnitrek je jasne prototyp od ktereho neocekavam ty parametry ktery tady hlasam jako cilove takze prosim zadne komentare nebo se budu vazne uz zlobit

samozrejme ze to trvalo celkem dlouho nez jsem to dal dohromady
zhruba neco prez tyden cisteho casu kdy jsem nechodil pracovat

ja jsem nerekl ze vse co udelam je perfektni
lepe cti co pisu
ja rikam ze sem perfecionista to je clovek ktery kdyz nema pocit ze to co ucinil je perfektni tedy presne tak jak by to melo nejlepe byt nebo vypadat tak ani nemuze spat

ano uznavam mate nejlevnejsi lec s trochu horsi pouzitelnosti
ja jsem onehda narazil na planek kopule z polystyrenu
dobre povrchove upraveny polystyren (mysleno ten penovy zateplovaci co se da krajet horkym dratem atd...) je natolik pevny ze se da po nem i chodit (windsurfingova prkna)
pridavam link
http://www.orednet.org/~jgarlitz/geodome.htm

no neni to genialni napad
trosku prace a je to doma

a nerikejte ze to nejde a ze to neni mozne atd...
radsi si to poradne proctete navic je tam i link na plne robotickou dalkove ovladanou observator v tehle kopuli
takze dalsi trumf

k dalsimu prispevku i kdyz jsem to uz kolikrat rikal
ale asi to neni tak zrejme
proste je lepsi to mit co nejlepe vykorigovane drive nez to nastane
uz z duvodu ze treba ten pocitac na kterem bezi autopointer si vic hrabne na disk
uz treba z duvodu ze mam malo citlivy cip v autopointeru a tudiz se mi odchylky projevi velmi pozde
atd...
proste prilis mnoho kdyby

kdzy jasne vim kdy se mi jak montaz nahne a kde mam jak krivej zub v prevodovce
nebo kde mi smajda snek tak to vykoriguju tak ze autopointer muze korigovat pouze a jen naprosto neurcitelne odchylky zpusobene buhvicim
pocinaje spinou v prevodech a konce ja nevim vetrem ktery cosi provede s montazi

tim padem vysledek MUSI byt lepsi a to uz snad musi uznat kazdy

proste nemuzu vzit kus ohnute tyce a kolecka z prevodovky z mixeru
z ni svarit paralaktickou montaz a pak od toho chtit aby to dohanel autopointer

predevsim budou VSECHNY parametry tak neurcite ze to autopointer nedokoriguje
a dal uz to radsi nerozvadim

paklize ale myslite ze to proste jde vyresit vsechno autopointerem tak zpetne musi platit ze naprosto mizerna montaz poddimenzovana s nekvalitnimi prevody, neustavena a buhvi co jeste musi s autopointerem delat brilantni fotky
jestli tohle vyvratite tak si zacinate protirecit


paklize nemuzete pochopit moje pohnutky proc to chci mit tak precizne je mi to lito ale asi by jste musel byt jako ja taky perfekcionista ale to bych vam nedoporucoval je to celkem tezkej zivot
ale na druhou stranu ma neco do sebe


posledni radky berte s rezervou nemel jsem to cele doctene
chtel jsem jen vyjadrit ze paklize neco jde udelat dobre a ve finale je to vlastne i snadne
tak do toho jdu hlava nehlava protoze to jde
a proc to sidit kdyz to jde poradne tak jsem to chte rict


co se tyce toho bartelse ma to celkem zajimave resene

a propos taky resim kolize
na fotce je jasne ze se tam ten tubus tak tak vejde
ale primarne to bylo navrzene tak ze pod 30 stupnu nepujde a to je splneno takze jedinej problem nastava v pripadnych kolizich

konecne take konstruktivni debata

myslim ze by jsme meli v takovychto tematech pokracovat spis nez vyvracet si sva rozhodnuti a plany
proste jsem si rekl ze to tak bude a kdyz bych slevil tak jsem zklamal tak to vsichni berte a nechte me uz bejt :-)

jo a doufam ze se "domecek za kacku" libi
bohuzel je to jeste nedodelane
ale asi to takhle zustane prez zimu protoze nez otocim nejake prachy (musim pomalu setrit na dane) tak bude snih a desky budu pridelavat az z jara
a berte to jako nouzovy protoyp - pro mene chapave - tam se nejaka ta moucha promine



Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 356
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #75 od Tomkk » 04. 10. 2004, 22:48


robokop napsal: no kouknout se muzete zde:
http://www.fdhs.cz/hvezdarna/domecek/P1010029.JPG

co se tyce te folie nejak mi po kradezi nevychazej penize a pred destem jsem to musel nejak chranit takze to prijde az zas neco vydelam trosku predelat
pokud dobre pocitam tak to je 6x 150 kc za drevostepkove desky
a neco malo za nejakej ten sindel nebo neco

vnitrek je jasne prototyp od ktereho neocekavam ty parametry ktery tady hlasam jako cilove takze prosim zadne komentare nebo se budu vazne uz zlobit



Tu folii bych tam v každém případě nechal. Jinak ztratíš skleníkový efekt a melouny neporostou  :nono: . A nezlob se. :hi:



Zpět na “Dalekohledy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host