Dalekohled na dálkové ovládání

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 698
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #121 od hades » 22. 04. 2019, 19:13

Doporučil bych ti, z osobní zkušenosti, abys to postavil na Linuxu. Kstars s Ekos je plně integrované řešení, které umí vše. Nebudeš muset řešit nekompatibility a všemožná konfigurační úskalí, která bys potkal na Windows.
A k tomu ostření, opět dle osobní zkušenosti, není nad ručně zaostřený výtah. Mě se zatím nikdy nepodařilo zaostřit lépe automatem než ručně přes masku. Možná jenom něco dělám blbě... Při posledním testování automatu v Ekosu už jsem se dostal k jakž takž použitelnému výsledku, stejně jsem to ale pro jistotu kontroloval pomocí masky.
btw: astrometrie v Ekosu je pro mě už zcela nepostradatelná funkce, není nad to, když si montáž zcela automaticky udělá alignment a poté najede na focený objekt a zaměří jej s přesností 30 pixelů :D
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18376
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #122 od MilAN » 22. 04. 2019, 19:26

hades píše: Nebudeš muset řešit nekompatibility a všemožná konfigurační úskalí, která bys potkal na Windows.

Používám snad vše, kromě ovládání kopule, vše běží pod Win 10, a po nainstalování bez jakéhokoliv ladění.Chápu, že někteří nemají rádi Win, ale s Kstars bych asi počkal, až to bude opravdu všem bez různých zásahů chodit. Řešení je to moc pěkné, ale ne každý je expert na Linux, a pak si s tím moc neporadí. Stačí si zde pročítat vlákno o tomto prostředí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 731
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #123 od LukasNestak » 22. 04. 2019, 19:43

Mono kameru s filtrami tak skoro určite nebudem vlastniť, takže jedno zaostrenie s bathynovov maskou by malo postačiť na celú noc.
Ostrenie tam mám už elektrické, ale v podstate manuálne. Aj keď v návode k montáži G11 píšu, že je priamo podporované ostrenie JMI fokusérov, ale nemyslím si že sa jedná o môj prípad. Konkrétne mám tento výťah:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ssory.html
Na začiatok by som chcel používať ATP + PHD, možno raz v budúcnosti Maxim.
Úprimne mám blbé skúsenosti z preloženia montáže cez meridán, asi 50%ná úspešnosť zapletenia káblov :) "hlavne k poitačnej kamere je krátky". To asi vyriešim USB hubom.
Ale aj tak si neviem predstaviť ako vyriešim aby sa prekryli difrakčné paprsky po preložení. Asi tak že budem fotiť zväčša iba východnú časť oblohy a pred flipom nechám dofotiť iný objekt čo práve vychádza na východe :) "východnú mám čistejšiu ako západnú". Následne keď získam skúsenosti, tak to budem skúšať tak ako treba.

nosluh: Ako ďaleko si na nedostal?
hades: verím že je linux ok, ale v živote som ho nevidel, to isté platí aj pre Kstars a Ekos. Ty si v tom odbore vyštudovaný + máš skúsenosti, ale pre mňa by to bola španielska dedina. Napríklad ani Raspberry Pi som v živote nevidel :) takže to skúsim na začiatok bez podobných vecí.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1198
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #124 od nosuh » 22. 04. 2019, 20:03

To LukasNestak:
LukasNestak píše:nosluh: Ako ďaleko si na nedostal?

K tomu automatickému flipnuti..z velke casti je to tim, ze dalekohled zatím neovladam plne přes CDC a primej kabel, ale prozatím přes rucku, nicmene to chci rozchodit az bude teplejc a nebudu mrznout u dalekohledu. Nicmene i po flipnuti zdvojene krize nemam, z toho bych strach nemel.
APTcko posledních verzi by to uz mělo umet, jsou na to i videa na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=r0jhx_Jf_3s&t=648s
To Hades:
hades píše: Mě se zatím nikdy nepodařilo zaostřit lépe automatem než ručně přes masku

Mame stejny motorek DSD1 - me az na jeden omyl, se podarilo zaostrit přes AutoFocus Aid v APT naopak lepe nez jsem to udelal s bahtinem. Navíc u masky musí clovek ostrit na relativne jasne hvezde. S tim AF fokusem ne..OStrost poznam i podle aberace v rozich. Když jsem ostril ještě pomoci masky, tak min. jeden roh vykazoval vyraznejsi aberaci, jakoby byla spatna kolimace..po automatickem zaostreni a stejne kolimaci (mam f4) to v podstate zmizelo a snímek byl daleko ostrejsi..vypozoroval jsem ale, ze je potřeba mit vytah pomerne blizko ostrosti, jinak AF nefunguje spravne (musel bys přenastavit rozsah max kroku při prvních snímcích), to byl také důvod toho jednoho omylu, občas ale potrapi i spatnej seeing, to je taky fakt..
Naposledy upravil(a) nosuh dne 22. 04. 2019, 20:34, celkem upraveno 3 x.
SW 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3719
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #125 od Bill » 22. 04. 2019, 20:13

LukasNestak píše:Mono kameru s filtrami tak skoro určite nebudem vlastniť, takže jedno zaostrenie s bathynovov maskou by malo postačiť na celú noc.

No já mám několik sestav a většina to nevydrží. Nejvíce mě překvapil Newton. Mám teda zrcadlo z obyčejné BK7 - ale díky nestejnoměrnému chlazení se to hlavně zpočátku dost rozostřuje. Možná by se to dalo nějak lépe vyřešit řízením větráku chlazení.

LukasNestak píše:Ale aj tak si neviem predstaviť ako vyriešim aby sa prekryli difrakčné paprsky po preložení.

Dokud neotočíš newton v kruzích, tak by to mělo být bez problémů - já se vracím k nějakému objektu i další rok(y)...
Naposledy upravil(a) Bill dne 22. 04. 2019, 20:31, celkem upraveno 1 x.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18376
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #126 od MilAN » 22. 04. 2019, 20:14

LukasNestak píše: jedno zaostrenie s bathynovov maskou by malo postačiť na celú noc.

Nevím, jaký máš tubus, ale 1:4 i v karbonu vyžaduje běžně během noci přeostření. 2-3 hodiny O.K.-ale ne v plechu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1198
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #127 od nosuh » 22. 04. 2019, 20:41

no podle signatury tazatele bych rek, ze astrografem bude N250 (f4) carbon fieber..
SW 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 698
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #128 od hades » 22. 04. 2019, 20:59

Ad linux: jsem dlouholetým uživatelem Windows a nebýt astrofotografie, asi bych se k Linuxu nikdy nedostal. Zpočátku jsem se toho bál (což je definice strachu: neznalost), ale na netu je k dispozici hodně zdrojů a samotný autor Kstars je hodně aktivní. Pokud jsi alespoň trochu zvídavý, nebude ti základní konfigurace Kstars činit problémy. A není třeba to rozcházet na Raspberry, pojede ti to i na desktopovém Linuxu

Ad kabely: toto ti vyřeší jedině promyšlený "cable management". Já vedu po dalekohledu a montáži dva druhy kabelů.
1) napájecí kabely: jsou vedeny k centrální napájecí rozvodné krabičce, ta je umístěna na montáži
2) datové kabely: USB kabely, jejichž délku jsem záměrně volil tak, aby nebyly zbytečně dlouhé. Jsou vedeny z komponent (pointační kamera, hlavní kamera, montáž a fokusér) přímo do Raspberry na těle dalekohledu. Samozřejmě můžeš použít vhodný USB hub a dál to vést jediným kabelem.
Takto si zajistíš, že ti z montáže s dalekohledem budou viset nanejvýš dva kabely (v případě Raspberry jenom jeden). Všechny kabely mám k dalekohledu a montáži ještě uchyceny malými nalepovacími držáčky, takže ani při meridian flipu se nemůže stát, že se někde něco zaplete/zadrhne.

Ad ostření: Mě to právě zlobí výhradně při ostření na poli, kde chci fotit. Při posledním testu jsem ale záměrně ostřil na jasnou hvězdu Alkaid a automat to zvládl dobře. Takže od příště mám vymyšleno, že to budu dělat následně:
1) vyberu si 3 hvězdy s magnitudou 2-4 tak, aby v jejich trojúhelníku byl objekt, který budu fotit
2) na těchto třech hvězdách spustím Mount model, neboli alignment
3) poslední z těchto hvězd bude ta nejjasnější, na ní provedu autofokus. Ještě si jej ověřím pomocí masky
4) najedu na cílový objekt a začnu fotit
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 731
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #129 od LukasNestak » 22. 04. 2019, 22:17

Za pár rokov keď našetrím na rozumnú mono kameru + filtre, tak určite poriešim focus cez nejaký SW. Ale to bude chcieť nejakú inú riadiacu jednotku súčasného motorčeka. Asi takéto niečo "ale za tie prachy si to spraví človek aj sám":
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... r-USB.html
Tubus mám CF takže na 1000mm by to mohlo vydržať celú noc "raz som si niekde pozeral akú má tepelnú rozťažnosť CF, a myslím že do 10C na 1m to bolo v pohode".
Nakoniec aj rozlíšenie na pixel mám v celku tolerantné, mohlo by byť od 1,32" do 1,59", podľa korektoru a kamery.

Možno sa toho flipu až moc obávam, no uvidím ako dopadnú difrakčné kríže, určite nejaké pokusy na automatiku skúsim.

Hades:
Podobný postup pri ostrením som tiež používal.
Inak máš nejakú fotku ako máš spravený manažment káblov?
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 698
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #130 od hades » 22. 04. 2019, 22:35

Jedna starší ještě se zrcadlovkou je tady: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=h ... 520150.jpg
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 731
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #131 od LukasNestak » 22. 04. 2019, 23:23

Máš to trochu subtílnejšie, pri N250 už treba dlhšie káble, ale trochu sa to aj podobá tomu môjmu výtvoru.
Inak ja som sa snažil niektoré káble riešiť tak, aby sa v najhoršom odpojili na inom mieste ako na kamere alebo zdroji. Hlavný zväzok mám pripevnený suchým zipsom k montáži, tak aby bola ešte vôľa keď sa niečo po toto.

Inak ste mi dali riadneho chrobáka s tým autofokusom! Trochu som sa poobzeral po lacnejších alternatívach a niečo by aj bolo:
https://www.ebay.com/itm/FocusDream-USB ... Sw3Ohcncv2
https://vhfdesign.com/data/pdf/FocusDream.pdf
To už je podstatne rozumnejšia alternatíva.
Heh a zas ten MaximDL, to je veľmi populárny program.
Máte niekto skúsenosti s týmto zariadením?

Nikto ste nemali skúsenosť či by stačila 100Mbit linka na ovládanie + sťahovanie dát?
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1008
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #132 od juh » 22. 04. 2019, 23:59

LukasNestak píše:Poprosil by som o akýkoľvek názor, radu, prípadne skúsenosť s diaľkovým ovládaním.
Mám v úmysle cez toto leto spojazdniť celú zostavu na diaľkové ovládanie cez vzdialený prístup "NB vonku - PC v izbe"...

V našom prípade to ani nie je tak "diaľkové ovládanie" ako obyčajné ovládanie. V prvom rade treba mať rozchodené na riadiacom PC všetko, čo tam bude bežať a musí to bežať úplne spoľahlivo. Či tam bude OS Windovs, alebo tam bude nejaká distribúcia Linuxu, je úplne jedno. To diaľkové ovládanie je už potom len "zosieťovanie" dvoch počítačov, jeden riadiaci pri ďalekohľade a druhý niekde mimo. Nič komplikované za tým netreba hľadať. Ako bude riešená sieť, je tiež jedno. Základ je, aby bola spoľahlivá.
Edit: Aby som bol presnejší, OS Win vs. Linux - principiálne je to jedno. Windows má komplikovanejšiu security policy a aby sa tam dal rozchodiť DRP, tak treba vedieť, kam a na čo treba šiahnuť. Jednoduchším riešením je použitie programov na vzdialené ovládanie od tretích strán. Alebo potom Linux, ten nemá také prísne pravidlá.
LukasNestak píše:... Trochu som sa poobzeral po lacnejších alternatívach a niečo by aj bolo: ...

V popise je, že to je len riadiaca jednotka. K tomu je ešte potrebný DC motor, ktorý je pripojiteľný k OV. S týmto dodatočným nákladom to už nemusí byť lacnejšia alternatíva.

LukasNestak píše:...Nikto ste nemali skúsenosť či by stačila 100Mbit linka na ovládanie + sťahovanie dát?

Bežím cez WiFi a stačí mi aj 24 Mb, aby to šlapalo celkom slušne. Menej už býva problém.
Naposledy upravil(a) juh dne 23. 04. 2019, 00:18, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18376
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #133 od MilAN » 23. 04. 2019, 00:06

Já si myslím, že motorové ostření je až to poslední, co je nutné dělat na dálku :) A když jsem při startu u dalekohledu, tak ho udělám ručně. Mám pocit, že se tu z některých jednoduchých věcí dělají zbytečné problémy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #134 od MMys » 23. 04. 2019, 00:14

Bežím cez WiFi a stačí mi aj 24 MB, aby to šlapalo celkom slušne. Menej už býva problém.


Proč ? Běžně provozuju celou hvězdárnu na dálku na 5 Mbit uploadu, a je to vpohodě, snad jen překreslení velkého snímku trošku zdržuje. Na druhou stranu, pokud jsem doma, tak je spojení přes GigE, a to je jak když sedíš přímo za tím :-)

Tedy WiFi musí bohatě stačit. A pokud jseš zmlsanej, tak holt antahnesš jedno UTP-čko.

Na druhou stranu, pokud je to na zahradě, jde o prd, v případě problému tam prostě dojdeš a napravíš to osobně. Horší je, když je to na dálku, a nikdo tam dojít nemůže. Tam to pak musí být opravdu vychytané.

Ale nějak mi přijde, že to řešíš předčasně. Nejdřív to všecko musíš umět ručně, na místě. Až ti doarzí redukce na korektor, a budeš to mít smontované, tak uvidíš sám...

S tím jiným elektronickým fokusérem neblbni. Ten s krokovým motorem se musí montovat na točítko jemného ostření, a to ti na tom výtahu pořádně nefunguje. Na hlavní hřídel to ten motorek neutáhne. Musíš použít to ostření co tam je zabudované na výtahu od výrobce. A nebo to celé jemné ostření nějak opravit. Ale v tomto stavu, co je, na něj řemínek nedáš.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1008
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #135 od juh » 23. 04. 2019, 00:31

Proč ? Běžně provozuju celou hvězdárnu na dálku na 5 Mbit uploadu, a je to vpohodě, snad jen překreslení velkého snímku trošku zdržuje...

To netuším. Keď mi tam beží PHD2 a CdC a rýchlosť mi padala na 5 Mb a menej, tak som sa niekedy nešiel dočkať prekreslenia obrazovky. To som radšej šiel von a spravil, čo bolo treba. Keď bežalo PHD2 na pozadí, tak to občas šlo aj pri 2 Mb. Medzičasom som trochu upravil WiFi, rýchlosť mi už nepadá pod 24 Mb. Celkom slušne sa dajú cez ňu sťahovať aj 4 MB fits súbory.


Zpět na “Dalekohledy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti