Pořízený ho mám, ale má ho pro mě schovaný můj sedmiletý syn jako dárek k narozeninám, takže používat nesmím.

Taky by se hodila páska na druhé oko, takhle budu z toho mouření za chvíli samá vráska!
majklus píše:Včera jsem se po cestě z práce samovyhecoval a rozhodl se v krutém mrazu postavit na zahradu vše co mám a kouknout na Měsíc.
majklus píše:.. on by se ten filtr sakra hodil i na tom pětipalci. Takhle jsem při odchodu od dalekohledu prakticky slepý
majklus píše:S nažloutlou barvou si ale myslím, že to nebylo jen vlivem oslnění, i v prckovi N130/650 byl Měsíc o dost "bělejší" a ten by toho světla měl dávat o maličko míň než refraktor... ale nevím. Třeba je to nějaký druh optického klamu.
majklus píše:Posezení v křesílku, termoska se svařákem v ruce, atlas a mapy vedle na stolku, tak se mi to líbí a donedávna jsem si to nedokázal představit.
majklus píše:Závidím pánům Artabanovi větší průměr, Kavkovi chromacor,...
Ale i smým málem jsem spokojen. Pokud refraktor obstojí i na Jupiteru, nebudu mít žádný důvod k výměně, snad za Cztwercův triplet.
majklus píše:Porovnání jsem nemyslel jako nějakou vědeckou rešerši, chtěl jsem sám vědět jaký bude obraz při velmi průměrném seeingu na stejném objektu ve stejnou dobu s co nejpodobnějšími zvětšeními. Dojmy jsem sem napsal protože jsem opravdu překvapený z výkonu toho refráku a zjišťuji že s barevnou vadou achromátu 127mm F9,4 se dá v pohodě žít i při zvětšení 240x - nechci zakřiknout Jupitera. Často je čočka při výběru kvůli barevné vadě hned diskvalifikována a přitom na občasný 1-2 hodinový pokuk asi neprávem
majklus píše:Na planety jsem zvědavej, uvidíme... každopádně zatím dalekohled radost dělá.
Docela by mě zajímala ta záhadná jakoby "achromacie" omegonu LE. Musím to vyzkoušet na více objektech a pak se to pokusit vysvětlit, páč mi to nedá spát...
majklus píše: Barevná vada byla kupodivu pozorovatelně větší při menším zvětšení u okuláru ES, projevuje se nazelenalým lemem na ostré hraně Měsíce. V omegonu LE jsem ji téměř nevnímal navzodry většímu zvětšení. Všiml jsem si toho už několikrát, nevím čím to může bát způsobeno.
Artaban píše: V možnostech dalekohledu, je za dobrých podmínek zahlédnout na Marsu světlou tečku. Tak je vidět sopka ( nebo taky oblačnost kolem ní) Olympus mons.
Sasa3 píše:majklus: obdivuji nadseni, ja v tom mraze vydrzel tak jen pul hodiny. Koukam taky, ze jsem prakticky sousedi, nekdy muzem dat spolecne pozorovani.
majklus píše:Tyjo, tohle by mě ani nenapadlo že je možný, to byla pecka! Nevím, jestli na to nebude pětipalec malej ale...
Artaban píše: Dobré podmínky nastanou asi ale až v roce 2020, To už asi budeš mít ten triplet![]()
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti