Příspěvek #1034 od PsychX » 26. 09. 2017, 22:34
Aďka26 píše:Dobrý večer. No asi sa aj vykašlem, dneska som sa aj snažila použiť súradnice ale márne, ale aj som sa zabavila troška heh

Snazim sa hladat v najvacsej tme, ale v meste je to niekedy márne.. Ja používam aplikáciu stellarium a som s nou spokojna, len ma hneva že neviem najisť nejaku tu galaxiu alebo nieco take, vydela som saturn, jupiter, venusu a bola som nadsena.. a s tou mamkou mate prvadu veru si aj vytlacim a budem to tak hladat. Ďakujem velmi pekne za Váse rady

mne velmi na zaciatku pomohol a pomaha laser + telefon a nom bud stellarium 2,6€ alebo star chart (modre logo zo saturnom)
najprv som hladal take veci co sa daju celkom lahko najst ako spominana m31 v andromede, alebo nebula v lyre, potom napr hviezdokopa v herkulovi. kazdy vecer ked je aspon ciastocne bez oblakov sa snazim byt aspon hodku a hladam dalsie, vzdy zopakujem tie co som uz nasiel aspon par z nich na rozcvicku kym si oci privyknu a potom skusam hladat dalej. napr vcera som sa velmi potesil ked som nasiel M27 v sagitariusovi alebo great orion nebula v orionovi. celkom pekne su aj Pleiades v Taurusovi ale tie je pekne vidiet aj volnym okom.
aktualne sa snazim co najviac skat po hviezdach tak ze si najdem nejaku blizku a skacem a postupne sa ich snazim startovacie davat dalej a dalej
Dobson SW 305/1500, Okurale 30, 25, 17, 10, 6, SW 70/500