Ahojte,
som tu nový a potreboval by som poradiť. Prečítal som si tie základné informácie, i diskusie tu, ale potrebujem poradiť skôr priamo od Vás, skúsenejších. V skratke, o čo sa jedná. Chcem si kúpiť svoj prvý ďalekohľad. Nikdy som ničím iným nepozeral na hviezdy, planéty ako svojimi očami. Viem, že ma to bude baviť, ťahá ma to k tomu a preto nechcem kupovať nejaký šunt, cez ktorý nebudem nič vidieť.
Bývam v BA v Petržalke, ktorej sa hovorí betónová džungľa a pôvodne som si myslel, že budem pozorovať z bytovky z 3. poschodia, ale potom som sa tu dočítal, že moc odtiaľto vidieť nemusím kvôli svetlu z okolia. Tak teda ak by som ho mal niekam nosiť, rád by som mal ďalekohľad, ktorý bude jednoduchý na prenos a taký aby nebol zložitý na obsluhu a aby som fakt na tej oblohe niečo videl

Boli mi odporúčané od jedného člena tu, ktorý mi aj odporučil tieto dva ďalekohľady:
Skywatcher 200/1200 Dobson alebo Skywatcher 150/750 Newton. Neviem sa rozhodnúť. Alebo ak Vás napadá nejaký iný, vkľude napíšte.
Moje otázky:
Je veľký rozdiel v kvalite, čo človek cez nich vidí na oblohe?
Ktorý je jednoduchší na prenos? Určite sa k nim dajú dokúpiť nejaké tašky.
Napísal som niečo o mne, o mojich predstavách, ktorý by ste mi prosím odporučili vy?
Viem, že s tým druhým sa dá fotiť, ale to ma moc nezaujíma teraz. Cena do tých 450€/cca 15000kč. Ak by som kúpil z bazáru, môže to byť nejaké riziko? Či radšej nový?
Ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede, veľmi si to vážim.
Rado