QHY5

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 47

Re: QHY5

Příspěvek #376 od Jarous1 » 07. 10. 2016, 23:15

Howking:
Hmm, tak v dalekohledu, v nejbližším okolí okulárového výtahu, nic nevidím, v té vnitřní trubce by také mělo být čisto. Na sklíčku kamery a na čipu také nic není... Komakorektorem to není, protože ho ani nemám. Takže ta hrůza tam možná už příště nebude. Uvidím co z toho poleze až zas bude vhodné počasí na focení...

Zatím tedy díky za rady a nápady co s tím. Pak dám někdy později vědět jak to dopadlo.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16737
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: QHY5

Příspěvek #377 od MilAN » 07. 10. 2016, 23:21

Tohle vypadá na smetí na vstupním skle ( filtru) kamery. Pokud jsi to čistil bude tam možná něco jiného. Kvůli tomu se dělají flaty - tohle potom bezproblémově zmizí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 47

Re: QHY5

Příspěvek #378 od Jarous1 » 07. 10. 2016, 23:24

Jo, asi to budu muset řešit tím flatem, na ten jsem tak nějak zapomněl, chjo...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 225
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 47

Re: QHY5

Příspěvek #379 od Jarous1 » 10. 10. 2016, 11:23

mich1 píše:... Na to ze to je bez pointace a ustaveny montaze dost dobry.

No, je to trochu ujeté, ale zase na to, že se jedná o 1500mm ohnisko a 60s expozice, to dopadlo nad všechna moje původní očekávání.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 810
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

z kamery foťák

Příspěvek #380 od MayJ » 29. 10. 2016, 12:02

Zdravím všechny,
mám dotaz, existuje nějaký software, který z kamery (QHY) udělá v podstatě foťák ve smyslu, že se tam nastaví délka expozice atd.
Díky všem

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16737
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: z kamery foťák

Příspěvek #381 od MilAN » 29. 10. 2016, 12:16

Já si myslím, že to je nepochopení pojmů. Dnes je prakticky smyt rozdíl mezi "videokamerou " a "foťákem" . Mobilem se natáčí videa a fotí, foťákem, se rovněž fotí i natáčejí videa. U astronomie se vždy to , čím se fotilo, nazývalo kamera a v dávnějších dobách, kdy se fotilo na film nebo desky, byl v astronomii běžný termín pro tato zařízení "fotokomora". A taky neznamenal komoru, kde se fotí, a temnou komoru, kde se vyvolávalo a zvětšovalo.
Takže k otázce : kamerou QHY5 se opravdu fotí astrosnímky, a to pomocí programů k tomu určených. Bez obslužného programu a PC to zařízení neudělá nic. S těmi programy se nastaví všechny parametry focení . Výsledkem jsou jednotlivé snímky, s kterými se dále pracuje. Buď složí do statického snímku , nebo v případě nějakého pohybu lze z nich vytvořit video
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 810
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: z kamery foťák

Příspěvek #382 od MayJ » 29. 10. 2016, 12:49

Díky za odpověď. Samozřejmě nejsem zase tak úplný začátečník, ale třeba u softwaru EZPlanetary se dělají buď videosekvence a nebo jednotlivé snímky a právě mi šlo o to když se kamerou nedělá videosekvence ale pouze jeden snímek, jestli je něco, kde se k tomuto jednotlivému snímku dá nastavit například expozice:-)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16737
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: z kamery foťák

Příspěvek #383 od MilAN » 29. 10. 2016, 12:56

Ale na to snad stačí přečíst manuál
http://www.qhyccd.com/ManualEZPL.html
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
marwingarden
Příspěvky: 7
Registrován: 22. 06. 2015, 13:05
Bydliště: Praha 4

Qhy 5 mono win10

Příspěvek #384 od marwingarden » 27. 04. 2018, 12:49

Zdravím,
Nedaří se mi připojit cameru ve win10. Stále mi qgvideo píše hlášku “no camera detected”. To zřejmě souvisí s tím, že ovladače stažené z ofiko stránek nejdou nainstalovat. Nevěděl by jste si někdo rady?
Eq5 goto, gso 200/750, canon 30d mod


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti