Canon 5DIIMk

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3747
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Canon 5DIIMk

Příspěvek #1 od Vabra » 20. 12. 2008, 06:54

Tak se pomalu priblizuje muj fotogrficky gral fulformatova DSLR Canon 5DIIMk.

Vzhledem k tomu, ze se zacina prodavat za cenu pod puvodnim modelem, uz asi nepujdu do vyprodejoveho 5D MKI.

Nicmene pro Astrofoto je tam jeste neaky zadrhel s prexponovanymi svetly na nocni fotce(vice na linku):
http://www.bobatkins.com/photography/digital/eos_5D2_black_dots.html

Takze zatim spise varovani, nez to Canon v novem firmware opravi a internet potvrdi funkcnost patche...
Pavel Vabrousek

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14194
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Canon 5DIIMk

Příspěvek #2 od MMys » 20. 12. 2008, 15:32

Díval jsem se na to, a připadá mi to jako HW záležitost, ty černé flíčky jsou prý i v RAWu. Vypadá to na nějakou nepřizpůsobenost digitalizačního řetězce a zzakmitávání signálu po saturaci. To může být velký problém, protože to nemusí jít vůbec řešit pomocí firmware, ale klidně pouze změnou nějakých součástek v obvodu. Vůbec bych se tomu nedivil.

Mimochodem, stejným jevem trpí (byť v minimální míře) i moje historická astro 300D. Prostě vpravo od hvězd je trošku pokles. Ale objeví se to jen při opravdu ostrém poklesu signálu, tedy hodně ostrých hvězdách, typicky na širokoúhlých snímcích. Jakmile je hvězda lehce "mlhavá", není to tam. Ale do toho jevu na 5D to má dost daleko. Snad to odstraní. Ono je to problém, ty systémy se ženou na co nejvyšší rychlost vyčítání aby byla možnost snímat video a rychlé sekvence, a pak to takhle dopadá
;)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3423
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Canon 5DIIMk

Příspěvek #3 od Honza Ebr (honza42) » 20. 12. 2008, 18:30

Ono to rycloé vyčítání není tak špané. Jak říká jeden můj kamarád, 5D je nejlepší videokamera na trhu:) Takže kdybych ty peníze měl, právě to jak skvělé to točí video by byl pro mě významný argument, aych je za to utratil. (na trhu je sice sposuta "kamer", ty ale trpí dost otravnými problémy, pokud nemluvíme o těch opravdu nejdražších).

Astrofotografii rozumím jak koza náklaďáku, ale nedá se za ty prachy koupit radšíi nějaké CCD?
Dobson 400 michal.b, Paracorr, Eudiascopic 35, cosi 2" od Saši, 25 a 10, TS Edge-on 16, Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 100D a 200D, Canon 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Tokina 11-16/2.8, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14194
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Canon 5DIIMk

Příspěvek #4 od MMys » 20. 12. 2008, 19:08

Jo, to video a ta citlivost a čistota obrazu při snímání videa (daná zbinováním obrazu ze senzoru) je excelentní. Už mi to taky pár lidí říkalo, a posílalo odkaz na různé ukázky.

Doufejme, že ten problém vyřeší, byla by to škoda, takto to prostě zůstat nemůže.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Canon 5DIIMk

Příspěvek #5 od -karneades- » 27. 01. 2009, 18:52

Tak to vypadá, že si s těmi černými fleky u Canonu poradili - nedávno vydali nový FW 1.0.7, který by to měl "částečně" eliminovat, ale to už asi ti co po 5D MKII pokukují vědí.

Uživatelský avatar
Scifoun
Příspěvky: 30
Registrován: 07. 04. 2012, 17:15
Bydliště: Brno, Jihlava

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #6 od Scifoun » 27. 03. 2017, 11:37

Asi týden mám nový foťák Canon 5D mark 2. Při prvním pokusu o astrofocení jsem narazil na nepříjemný problém.

Na fotografii jsou vodorovné pruhy, pokaždé jinak, cestují mezi fotkami, někdy jsou širší někdy užší, vypadá to trochu jako v televizi (před digitalizací) při špatném signálu.

Co jsem vypozoroval, pruhy se objeví tehdy, když dlouhé expozice následují těsně po sobě. Typicky čas třeba 30 sekund (ale třeba i 2 s), sériové snímání a zaaretovaná kabelová spoušť. Pak je první fotografie v pořádku, ale na dalších jsou pruhy.
Pokud časovač vloží alespoň dvě sekundy mezeru (1 je málo), zdá se být vše v pořádku, každá fotka je jakoby ta první v sérii. Na ISO 100 to nedělá, ale na 400 už to vidět je a na větším ISO ještě více. Denní fotky vypadají OK, i při sériovém snímání (3,9 za sekundu). Noční i na vysoké ISO také OK na všechny z ruky udržitelné časy (i půl sekundy je OK) i při sériovám snímání. Dlouhé expozice OK, pokud se dělají po jedné a foťák má alespoň 2 sekundy na odpočinek.

Firmware je 2.1.2. novější jsem nenašel. Zkusil jsem různé baterky a karty, bez objektivu, s objektivem, zkusil jsem i bez kabelové spouště jen držet tlačítko rukou a stále stejné (pokaždé jiné) pruhy.

Problém je expoziční čas alespoň cca sekunda, ISO větší než malé, a méně než 2 sekundy prodleva mezi expozicemi. Závislost na ničem jiném jsem nevypozoroval.

Napadá někoho něco?

Vzhledem k ceně, za jakou jsem foťák koupil, a tomu, že se problému snad dá vyhnout (i když na startrails se ty mezery nehodí), je to pro mě s mírným skřípotem zubů přijatelné. Původní 5D neumí všechno, co bych si přál, a 5Dm2 nebo 6D obvykle zatím stojí příliš moc, takže za ty peníze asi nic lepšího neseženu.
Bojím se ale, aby se to jednak nezhoršovalo a daly se dělat astrofotky (pokud se vyhnu určité kombinaci expozičních hodnot), a druhak se bojím že i v ostatních případech, kdy to není tak jasně vidět tam pruhy stále jsou a objeví se při zpracování, zatím jsem na nic důkladného neměl čas.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3371
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #7 od Bill » 27. 03. 2017, 11:47

Dělá to i při ukládání na kartu nebo to stahuješ do počítače?

Pokud by jsi chtěl, máme doma "denní" 5D Mk II, můžu vyzkoušet, zda je to "vlastnost"...

Ale na DSO to nevadí, já dělám stejně mezi snímky dlouhé přestávky, aby vychladl čip po vyčítání dat.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Scifoun
Příspěvky: 30
Registrován: 07. 04. 2012, 17:15
Bydliště: Brno, Jihlava

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #8 od Scifoun » 27. 03. 2017, 12:09

Poprosil jsem kolegu, který má taky 5Dm2, aby mi ji donesl do práce. Ještě nepřišel, až přijde hned ji zkusím.
Takže za vyzkoušení jiných kusů budu rád, ale jako vlastnost se mi to nezdá.

Fotky jsem ukládal na kartu, elektřinu bral z baterie, kabely veškeré žádné. Žádný zdroj rušení typu počítač, motory montáže atd. v dosahu nebyl, alespoň nic, co by mě napadlo.

Edit: tak ji donese až zítra
Naposledy upravil(a) Scifoun dne 27. 03. 2017, 13:01, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14194
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #9 od MMys » 27. 03. 2017, 12:28

Největší zdroj rušení bude vlastní zápis na paměťovou kartu. Zapisuje se na pozadí, zatímo foťák již exponuje další snímek. A intenzivní digitální komunikace po sběrnici foťáku při zápisu na kartu zřejmě vyprodukuje nějaký rušivý signál. To by odpovídalo chování, že když dáš malou prodlevu (v té se stihne zapsat) tak to už nedělá.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Ondra Trnka
Příspěvky: 54
Registrován: 17. 08. 2005, 06:01

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #10 od Ondra Trnka » 27. 03. 2017, 14:27

Něco podobného jsem u C5DmkII viděl, dělala to podle mého pomalá CF karta. Byla to nějaká prehistorická 128MB karta. Na snímcích se pak objevovaly pruhy. Možná někde najdu foto, ale nemám teď u sebe správný disk. Když jsem použil novou rychlou kartu, už jsem to nepozoroval.
Orion UK Europa 200/900; WO ZenithStar 80 II ED APO; Pentax 7x50; Pentax 8x42 DCF CS
Pentax XW 30, 20, 14, 7, 3,5mm; BDP Ortho 9, 6mm; Barlow 2,5x
EOS40D; QHY5
Takumar50/1,4; Jupiter135/3,5; Sonnar180/2,8; Tair300/3,5;...
EQ6SS; Giro-II mini

Uživatelský avatar
Scifoun
Příspěvky: 30
Registrován: 07. 04. 2012, 17:15
Bydliště: Brno, Jihlava

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #11 od Scifoun » 28. 03. 2017, 13:00

Tak kolegova 5Dm2 nic takového nedělá. Nejpomalejší kartu jsem zkoušel 133x, nejrychlejší 800x, tím to není.

Martin bude mít asi pravdu si myslím, nebo jí bude blízko.

Tuto noc jsem zjistil ještě jednu věc, vadí i živý náhled. Pokud začnu fotit během živého náhledu, je první fotka v pořádku, ale další ne, i když je prodleva třeba 10 sekund. Zlepší se to až když se živý náhled sám vypne pro dlouhou nečinnost. Bez živého náhledu stačí ty dvě sekundy prodleva.

Jinak dnes v noci jsem už věděl, co čekat a na co si dávat pozor, a žádný problém jsem neměl. Asi si zvyknu. Pokud to teda takhle zůstane a nebude to horší.

Uživatelský avatar
petrbxd
Příspěvky: 76
Registrován: 26. 12. 2015, 12:19
Bydliště: Havířov
Věk: 55

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #12 od petrbxd » 18. 12. 2017, 23:32

Nemá někdo zkušenost jak přimět Canon 5D mark II exponovat bez objektivu? Poslední FW 2.1.2. Po zmáčknutí spouště dojde ke klapnutí zrcátka a na displeji se objeví err01 chyba mezi fotoaparátem a objektivem. Vyčistěte kontakty objektivu. Servis AWH mi poradil- fotit s objektivem. Redukci bajonet/M42 s kontakty mám, zde to je ok, ale potřebuji exponovat s redukcí M48/bajonet.

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #13 od Standa » 19. 12. 2017, 21:15

Bez objektivu fotit urcite pujde. Zkuste sundat objektiv nasadit jen ochranou krytku a exponovat na bulb. Redukce M48/bajonet bude asi kovova a mozna zkratuje kontakty. Zkuste do mist, kde doleha na kontakty redukce nalepit slabou isolepu. Mne to takhle zlobilo a prelepeni isolepou pomohlo.

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700

Uživatelský avatar
petrbxd
Příspěvky: 76
Registrován: 26. 12. 2015, 12:19
Bydliště: Havířov
Věk: 55

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #14 od petrbxd » 19. 12. 2017, 21:38

Zkoušel jsem to s plastovou krytkou i bez krytky..Pořád stejné. Navíc redukce M48/bajonet je tak široká, že se kontakty redukce nedotýkají.

Uživatelský avatar
Standa
Příspěvky: 169
Registrován: 31. 08. 2004, 14:21

Re: Canon 5DIIMk

Příspěvek #15 od Standa » 19. 12. 2017, 22:23

Hmm. Tak to netusim, co tomu vasemu MkII je... Muj to nedela, foti i bez objektivu, v Menu jsem zadnou zastrcenou polozku, ktera by povolovala/zakazovala foceni bez objektivu nenasel... Chybu se mi podarilo nasimulovat, kdyz jsem na objektivu prelepil petici kontaktu (pak je tam jeste delsi a kratsi ve dvojici). Neni u vaseho Canona jeden z tech peti pinu poskozeny/zatlaceny dovnitr?

Nebo zkusit vyndat akumulator i vnitrni baterku, co drzi cas/datum, nechat pres noc a pak je zase zandat...

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED a Vixen VC200L na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500 na CG-5, Dobson 355/1700


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host