Canon EOS 40D

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13870
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 40D

Příspěvek #46 od MMys » 18. 11. 2008, 03:55

Určitě v CF kartě. Normálně je to uložené v mžiku (ani ne sekunda).
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2540
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

Canon EOS 40D

Příspěvek #47 od Duk » 18. 11. 2008, 04:41

Hmm, to už mi psal i Honza-ho, ale zkusil jsem tam dát kartu, co jsem měl u 300-ky, a rozdíl není znát.
Tu karta jsem ke 40-ce dostal úplně novou. Je to Kingston 4G.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13870
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 40D

Příspěvek #48 od MMys » 18. 11. 2008, 04:59

Tak to už je fakt divné. Zkus tu kartu v jiné 40D, pokud je ta možnost. Případně, pokud se bude chovat normálně, zkus reklamovat foťák ???
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2540
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

Canon EOS 40D

Příspěvek #49 od Duk » 18. 11. 2008, 17:27

Závada odstraněna, a tak mi nedá, abych se podělil o zkušenosti.
Když jsem v Praze fotoaparát kupoval, prodejce mi nabídl nainstalování nejnovější FW verze.
Jednou z výhod běžného focení je, že pokud tvoříte snímky za šera nebo v noci, kdy vám časy vycházejí okolo 1,5 - 2 vt. apod., fotoaparát po provedené expozici upraví hodnotu šumu. Proto to dlouhé načítání.
U expozic okolo 2vt. to trvalo zhruba 10-12vt., u delších, jak už jsem psal v předešlém.
V nastavení stačí tuto funkci vypnout, doba načítání je pak jak již psal Martin.
Tato funkce se nazývá Long exp. noise reduction

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Canon EOS 40D

Příspěvek #50 od MP » 18. 11. 2008, 17:44

Tak to ma i muj 20D - proste si udela temny snimek. Problem je, ze ho jen odecte a po hotpixelech tak zbydou tmave body v RAWu - zadna interpolace.

Ale fotak se pri foceni temneho snimku netvari, ze by zapisoval na kartu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
Duk
Příspěvky: 2540
Registrován: 23. 01. 2005, 11:09

Canon EOS 40D

Příspěvek #51 od Duk » 18. 11. 2008, 19:07

V tomto případě ano, červené světélko svítí po celou dobu, poté dojde k ukázce na dispeji a zhasne.
Rovněž je na panelu nápis zaneprázdněn

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Canon EOS 40D

Příspěvek #52 od MartinV. » 17. 06. 2009, 11:32

Měl bych dotaz týkající se tohoto fotoaparátu. Pořídil jsem si nový NB Lenovo S10e. Hodlám jej používat s SW ImagesPlus CameraControl pro zaostřování, správu CR2 a CdC. Chtel jsem si do nej přes Image orig. instalačního CD nainstalovat program DPP, ale z důvodu malého rozlišení mi to NB nechce nainstalovat a hlásí mo to: The screen resolution to execute EOS Digital Solution is not sufficient.
Zkouším různé alternativy toho programu IrfanView+plugin pro podporu RAW atd. Jenže zase pro změnu mám zase problémy s exif soubory, když si chci prohlédnout parametry pořízení snímku háže mi to nesmyslné honoty ISO, časy apod. Můžete doporučit nějaký prohlížeč obdobu DPP od Canonu. Jde mi čistě o náhledy CR2, 100% rozlišení, histogram a info o snímku.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3651
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Canon EOS 40D

Příspěvek #53 od FunTomas » 17. 06. 2009, 12:23

Toto je najrychlesi prehliadac RAW snimok aky poznam.

http://www.faststone.org/
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Canon EOS 40D

Příspěvek #54 od MartinV. » 17. 06. 2009, 12:42

FunTomasi ty jsi zlato. Super!!! Tohle jsem přesně potřeboval.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3651
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Canon EOS 40D

Příspěvek #55 od FunTomas » 17. 06. 2009, 12:58

No to som nevedel. Mal by som si ostrihať vlasy a ísť si za to zlato kúpiť nejakú novú techniku... ;D
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
ivanmsk
Příspěvky: 1463
Registrován: 17. 10. 2005, 02:35

Canon EOS 40D

Příspěvek #56 od ivanmsk » 17. 06. 2009, 13:12


No to som nevedel. Mal by som si ostrihať vlasy a ísť si za to zlato kúpiť nejakú novú techniku...  ;D
Keby si bol zlato, tak si zastrceny v trezore a technika by Ti bola nanic... sorry za offtopic ;)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Canon EOS 40D

Příspěvek #57 od MartinV. » 24. 08. 2009, 18:23

Zdravím na AF.

Už začínám magořit z toho, kde dělám chybu nebo kde může vznikat problém s pruhy na snímku.
Do doby kdy jsem fotografoval se svou sestavou Mlhoviny v okolí hvězdy Sadr bylo vše O.K. Krásně hladká fotografie bez žádných závažných vad. Ovšem od doby kdy jsem fotografoval snímky objekty: Ced 214, LBN 558 a nyní Vdb 149 a Vdb150 se potýkám s pruhy ve snímku.

Viz ukázka:
http://dslr-astrophotography.cz/highres/Vdb149-150_HighRes.jpg

Původně jsem předpokládal, že problém s pruhy vzniká od mobilního telefonu, ale po včerejší fotografické akci, kdy jsem mobil vypnul se mi pruhy vůbec nepodařilo odstranit. Rovněž jsem zkusil fotografovat i bez notebooku a pouze jsem přes něj zaostřil sestavu a pak jel přes časovač TC-80N3 ... taky nic.

Předpokládal jsem, že chybu dělám někde ve zpracování DF (t o 2st menší než fotografovaný snímek). Při kalibraci jsem použil snímky DF, FF a Bias vše v SW ImagesPlus, průměrování snímku přes Sigma Clipped Median.
Při zpracování jsem použil běžné metody co používám, kdy snímek vyjde s šumem, který není ještě třeba redukovat a s hladkým hvězdným pozadím.
Pokud se podíváte na snímek výše nebo na snímek http://dslr-astrophotography.cz/highres/LBN558_HighRes.jpg je samotná mlhovina krásně hladká ale hvězdné pozadí kolem mlhoviny struktůrovité ... prostě humus no a do toho ještě pruhy.

Nakonec jsem překontroloval jednotlivé dílčí snímky a zjistil jsem, že všechny obsahují tyto pruhy sice velmi nenápadné, ale při stretchnuití pěkně vylezou. Totéž i u DF, ale razantního stretchnutí.

Domnívám se že mi odešla má 40Da .... kur.. >:( :'( . Omlouvám se, ale už si fakt nevím rady.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1446
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

Canon EOS 40D

Příspěvek #58 od KDan » 24. 08. 2009, 18:57

Jen se zeptám - jaký používáš pro napájení DSLR zdroj? Pokud stejný, jako v době, kdy vše fungovalo, stejně bych zkusil raději udělat zkušební snímek, aspoň DF, jen na dobře nabitý interní akumulátorek. Tím bych pátrání začal (pokud jsi tak už neučinil).

Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

Canon EOS 40D

Příspěvek #59 od MartinV. » 24. 08. 2009, 19:33

Používám vyrobený zdroj od Miloše Hrocha (napájení EOSe z 12V autobaterie), ale ten už používám celkem dost dlouho na to aby to způsobovalo. Ale samozřejmě vyzkouším to a uvidím.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1446
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

Canon EOS 40D

Příspěvek #60 od KDan » 24. 08. 2009, 19:51

Rozhodně bych to zkusil. Zavřel bych DSLR do většího nerezového kastrolu (takové primitivní stínění před elektrickým polem) s dobře těsnící nerezovou poklicí s originálním akumulátorkem a s časovačem a zkusil bych pár DF s nastavením, které používáš - a ty bych pak strečnul. Pokud budou v obraze stejné pruhy a obrazce, asi je vážně něco špatně v DSLR - jestliže tam dřív určitě nic podobného nebylo. Taky bych ještě vyzkoušel, jestli pruhy nezmizí při nižší teplotě. Pro ten účel bych DSLR před jedním DF zkusil v ledmničce před zavřením do kastrolu zchladit.


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host