Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 509
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #106 od dablik » 17. 10. 2017, 19:50

Problem s vetrackem vyresen - byla v nem susena moucha :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #107 od MMys » 18. 10. 2017, 00:26

Tak ASI-na šlapala vpohodě celou dobu na integrovaný hub i s filtrkolem a pointérem. To vypadá na nějakou kolizi driverů od dvou ASI kamer. Ale provozoval jsem to v MaxIm DL, ne v APT. Zkust to taky ještě vyzkoušet v jiném SW. MaxIm DL má tu vlastnost, že nepointuje, když se stahuje snímek z hlavní kamery. Třeba to pomohlo od kolizí.

To, že byl seeing dnes díky rychle se pohybující vysoké oblačnosti okolo 5" je smůla, z fotek nic nebude. Tak jsem alespoň jezdil různě po obloze a s vysokým ziskem a krátkými expozicemi okukoval objekty. Ale alespoň vím, že vše bude fungovat.

Nějkou justovatelnou redukci na celou soustavu korektor-OAG-filtrkolo-kamera to asi bude chtít. Ta standardní redukce ze 3 na 2" je nepoužitelná, je to díky malým pixelům extrémně citlivé na jakoukoli křivost.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1116
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #108 od Dansemacabre » 18. 10. 2017, 11:56

Mikroskopická křivost se bude vyskytovat i někde v samotné sestavě kamera+EFW, protože ať si s tím hraju jak chci, lehký rozdíl v jednotlivých rozích vidět je (naštěstí fakt malý). Rovnač zkrátka nejde nastavit tak, aby bylo pole dokonale rovné po celé ploše, vždy je to někde kapku ujeté. Patřím ke šťastlivcům, kteří používají WO 4 flattener, který se dá jemně nastavovat jednoduchým otáčením kola přímo na rovnači, takže si pole rovnám přímo přes lifeview a není to takový oser, jako muset s šuplérou montovat mezikroužky :)

Jiný software určitě zkusím už kvůli tomu, že APT má docela blbý systém ovládání chlazený, který se při nastavování kamery vypne, a jak už bylo řečeno v předchozí diskuzi, z -15° se čip dokáze ohřát na +10° za pár vteřin, a to mu chudákovi nechci dělat příliš často.

S tím souvisí dotaz: existuje něco jako ovladač chlazení nezávislý na snímací program? Abych zkrátka mohl chladit i bez zapnutého APT, které musím každou chvíli vypnout a restartovat, protože kamera přestane stahovat snímky a je znova třeba nastavit USB traffic.
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #109 od MMys » 18. 10. 2017, 13:08

Tak MaxIm DL se chová stejně, pokud konfiguruju zisk kamery, tak musím nejdřív ASCOM driver odpojit, a chlazení se vypne. Naštěsí to nedělám moc často, a stihnu to rychle, takže to spadne z -20 jen na -10, takže to moc nevadí. To je spíš vlastnost ASCOM driveru než aplikace.

Ale je jedna cesta, použít SharpCap, ten jede bez ASCOM driveru, přes nativní low level ovladač. A tam můžeš šoupat ziskem a dalšími parametry jak chceš,, bez odpojení kamery a chlazení.

Na druhou starnu v MaxIm mi to neupadlo ani jednou. A SharpCap používám zase na Slunce, a taky mi přijde stabilní.

M.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1116
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #110 od Dansemacabre » 18. 10. 2017, 13:16

Napadlo mě to taky, jenže pokud mám na pozadí zapnutý SharpCap, tak mi kamera nestahuje fotky v APT, protože kdo ví proč neumí komunikovat s oběma naráz (stejný problém jako s pointací). Při ostření musím odpojit kameru v APT a při snímání zase odpojit SharpCap.
Těším se na den, kdy to zprovozním celé bez problému a přes interní hub kameře, aniž by cokoli spadlo nebo se odpojilo :D
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #111 od MMys » 18. 10. 2017, 13:28

No samozřejmě že nemohou být dva SW připojeny k jedné kameře. To nejde z objektivních systémových důvodů, a nejde to s žádnou kamerou. Ale to není shodný problém jako dvojice jiných kamer. To by to jít mělo a pokud nejde, je to SW chyba.

Tak snímej pomocí SharpCap. Ten taky umí ukládat FITSy, ovládat filtrkolo...

M.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1628
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #112 od Bíba75 » 18. 10. 2017, 17:18

Tak jsem si přečetl tu debatu o nevyčítání snímku pokud jede pointační kamera a musim potvrdit že jsem měl stejný problém.
Hlavní kamera ASI 1600 pod APT a pointační ASI 120MM pod PHD zkoušel jsem to rozchodit na HP Elitebook je to dost nabušenej noťas a dělalo mi to to samé. Ale zajímavé je to že jsem tu to konfiguraci hodil na starej stolní pc Dell 780 a maká mi to ve hvězdárně úplně normálně. Tak v driverch bych to asi neviděl.Ale moc tomu nerozumim. :-))
Toť můj postřeh .Bíba.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #113 od MMys » 18. 10. 2017, 18:56

To vypadá, že to nefunguje jen když je ten integrovaný hub připojený na USB 3.0, protože ve hvězdárně mám jen USB2 a s ním mi to chodilo.
A Bíba na novém měl asi USB3 a na starém Dellu USB2.0 ?

Můžete to někdo ověřit ? Nechci to vydrátovávat z kopule a zkoušet to u stolního PC s USB3.0
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1628
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #114 od Bíba75 » 18. 10. 2017, 19:20

Abych objasnil mé zapojení- ASI pointačni a filtrové kolo napojeno do hubu na ASI 1600 z ASI 1600 po usb 2 i 3 do počitače i do NB .Na NB nefungovalo ani po usb 2 ani 3 na PC to maká .
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #115 od MMys » 18. 10. 2017, 20:29

Tak to tu teorii vylučuje. Pak už asi jen nějaká závislost na konkrétním USB kontroléru. Já to mezitím zkusil i na notebooku s USB3, donesl ho do kopule, a chodí to taky. Tedy v MaxIm. APT nemám.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1116
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #116 od Dansemacabre » 24. 10. 2017, 17:04

ASI1600 už je k dostání ve verzi "pro". Asi jsem měl štěstí a poslali mi tuhle "pro" verzi jako jednomu z prvních ještě než to bylo veřejně v nabídce.
https://astronomy-imaging-camera.com/pr ... 00mm-cool/

"ASI1600 Pro camera includes one 256MB DDR3 memory buffer to help data transfer more stable and no amp-glow issue which is caused by the slow speed data transfer during reading out under USB2.0 Port."
- jenže je to lež jak věž, protože amp glow to má pořád jako prase. A že by byla "more stable"? To si pak neumím vysvětlit tu pravidelnou modrou smrt po připojení pointační kamery do hubu :( Přijde mi to, že jsou to buď reklamní kecy, nebo že zkrátka pořád nemají pro USB 2.0 funkční ovladače, jak tvrdí, a s verzí kamery to nemá mnoho společného.
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #117 od MMys » 24. 10. 2017, 17:21

Jestli ti to padá do blue screen, tak problém musí být někde jinde. Mě chodí jak hodinky, jak po USB 2.0 v kopuli tak po USB 3.0 na notebooku. Už jsem s ní snímal jak sluníčko v H-alfa tak DSO. A v kupuli to mám prohnané 5m aktivním USB kabelem (nenapájeným), pak navazuje 0.5m ne-USB kabelu (prasečinka - spletenec do copánku ze silikonových mrazuvzdorných kabelů - to prochází osami montáže) a v upínací desce montáže je další nenapájený USB hub. A kupodivu chodí, a to je co říct. Takže buď HW závada, nebo něco chybně v notebooku.

Zkoušel jsi to jinde ?

Jak dlouhý a jak kvalitní (trochu napoví tloušťka) máš ten USB kabel ?

A čemu říkáš ampp-glow jak prase ? Já mám co dělat, abych ho ve snímích viděl. Je to zlomek hodnoty DF, natož reálného snímku. tady je silně stretchnutý DF pomocí STF, a kontury s úrovněmi (relativně vůči 1, v ADU to neumí, ale je to asi 19-20 ADU uprostřed a 24-25 ADU v místě amp-glow).

Po kalibraci po něm není samozřejmě ani stopy.

DF_300_sec_gain0.jpg
DF_300_sec_gain0.jpg (193.29 KiB) Zobrazeno 1160 x


DF_300_sec_gain0_contour.jpg
DF_300_sec_gain0_contour.jpg (235.71 KiB) Zobrazeno 1160 x


a tady je ještě extrémně stretchnutý snímek (31x5min) kalibrovaný pouze DF. Je tam nepatrná vinětacem, ale po amp-glow ani stopy. Tak s čím máš problém ?

Ukaž ten tvůj DF.

IC1805_extreme-stretch.jpg
IC1805_extreme-stretch.jpg (139.75 KiB) Zobrazeno 1156 x
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1116
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #118 od Dansemacabre » 24. 10. 2017, 18:02

Kabel používám ten, který byl přibalený ke kameře - tedy jejich dost tlustý 2m USB 3.0 (jinak mám ještě poměrně drahý 2m USB2.0 a dělá to to samé).
Složený a stretchlý DF večer pošlu, ale už na první pohled vypadá ten můj hůř. Pokud je silnější amp glow USB2-related issue (a z toho, co jsem vyčetl, tak ještě ne pro všechny stejně), pak by to dávalo smysl.
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14202
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #119 od MMys » 24. 10. 2017, 20:17

je fakt, že zrovna tenhle DF byl na USB 3.0, kouknu jestli mám něde i z USB 2.0

Zkus tu kameru na jiném stroji, pokdu to jinde dělat nebude, tak začni pátrat u sebe (aktuální bios, drivery pro základní desku...) Co máš valstně za OS ? U mě to bylo obojí Win7 x64 a x32, ale běhá mi to i na stolním PC s Win10. Neumřelo mi to zatím ani jednou.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1116
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Nová ASI 1600 MC, MC-C, MM ,MM-C

Příspěvek #120 od Dansemacabre » 26. 10. 2017, 11:05

Když pominulo počáteční nadšení z toho, jaký data to umí získat za dost krátký čas, jsem z tý kamery trochu rozladěnej. Softwarové problémy, mrtvé pixely, neschopnost rozchodit USB hub, reflexy na S+O filtrech (a teď už je tuplem neprodám...), teď mi začalo pod APT ještě blbnout chlazení a vypíná se. Taky jedu pod win7. Zkusím si někde půjčit jiný noťas.

Rozdíl v ADU mezi krajem a oblastí amp glow je skutečně malý, díky za uklidnění. Ale bordel a celkový šum je dost děsivý na to, že je to 80 složených snímků (sigma clip 4,4). V single snímcích je spousta bílých teček, který se různě posouvají. když to porovnám s tvým darkem, tak vidím rozdíl na první pohled (vypadá stejně, ať ho skládám ručně nebo batch preprocesem. DF neoptimalizuji)

dark.jpg
dark.jpg (466.85 KiB) Zobrazeno 1075 x
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti