QHY5 II pro deep sky foto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5421
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #31 od Cztwerec » 15. 01. 2015, 16:40

Děkuji za rady ohledně nejnovějších driverů pro ASI MM, teď mi testem frčí kamerka zavřená v kufru už 30 minut a to různě přehazuji gammu a expozice (6,5 - 18 sec.). Čili to sekání se při delších expoziciích bylo právě tím. Jen tak pro informaci všem...
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 500
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #32 od Libcz » 24. 02. 2015, 13:33

Takový možná blbý dotaz - když bych chtěl zkusit fotit touhle kamerkou deepsky a chtěl bych to pointovaně ... je možné, aby kamera během expozice zároveň přeposílala guide signály? Jde mi o to, že pointovat bych mohl starou LPI kamerou, ovšem mám starou Synscan ručku, která neumí spojení s PC, takže jsem odkázán na ST4 port v montáži. Jenže LPI to neumí, qhy jo. Tak že by PHD přes LPI snímal obraz hvězdy a korekce by šly přes QHY. Což teda nevim, jestli by šlo vůbec softwarově - jedna aplikace by snímala a druhá by přes to posílala pulzy.

Samozřejmě to zřejmě zkusím nepointovaně nebo v nejhorším případě pointace ruční okulárem s křížem, ale stejně ... :-)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17335
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #33 od MilAN » 24. 02. 2015, 13:39

Ono by to v podstatě nedávalo smysl. Po ukončení expozice je vyčten snímek a teprve potom je s ním déle pracováno ( buď uložen jako obraz nebo použit pro pointaci) K čemu by ale byla pointace po skončení fotografování ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 500
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #34 od Libcz » 24. 02. 2015, 13:44

já to myslel tak, že by QHY byla na hlavním dalekohledu, snímala obraz objektu a během snímání by posílala pulzy do montáže, které by jí poslalo PHD na základě obrazu z LPI na pointačním dalekohledu. Že by to v QHY běželo paralelně.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #35 od ogami » 24. 02. 2015, 13:51

libcz: v maximu je bud moznost posilat korekce pres "guider relays" (st4 port pointacni kamery), nebo pres "main relays" (st4 port hlavni kamery co zaroven snima expozice). teoreticky by to tedy jit mohlo, ale v praxi jsem to nikdy nezkousel ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 508
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #36 od dablik » 24. 02. 2015, 14:07

Libore, mam pocit, ze si v maximu muzes nastavit ukladani obrazku z pointacni kamery, takze muzes mit stovky 2 sekundovek :) Jinak si neumim predstavit, jak by to slo.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 500
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #37 od Libcz » 24. 02. 2015, 14:09

Ogami: to by mohlo být ono. Přes maxim jsem ještě nepointoval, tak je načase to vyzkoušet (protože jako další bonus je tam dithering). Díky za tip.

dablik: tak já to bral (laicky) tak, že kamera má příkaz "sbírat fotony" (= otevřená uzávěrka) a čeká na signal "konec expozice". A když jí mezitím někdo pošle přes USB guide puls, tak ho prostě předá montáži.

Ono je to všechno jen takový pokus, ve finále hlavní metodou bude 350D a pointace přes QHY. V budoucnu pak dospělá kamera a QHY stále pointační - to ale až můj milovaný vůz přestane žárlit na astrovýbavu a vysávat mi peněženku
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #38 od ogami » 24. 02. 2015, 14:18


dablik: tak já to bral (laicky) tak, že kamera má příkaz "sbírat fotony" (= otevřená uzávěrka) a čeká na signal "konec expozice". A když jí mezitím někdo pošle přes USB guide puls, tak ho prostě předá montáži.

ono pri pointaci to funguje rekl bych stejne. udela se expozice rekneme 3s, vycte se obraz a na zaklade zjistene odchylky maxim posle korekce do montaze ... ale mezitim uz kamera snima dalsi 3s snimek (ten zacne exponovat hned po vycteni obrazu predesle expozice). ale porad to jsou jen moje teoreticke uvahy, praxe muze byt jina ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14173
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #39 od MMys » 24. 02. 2015, 14:21

Jo, jenže čtení kamery i ovládání jejího pointačního portu zajišťuje obvykle tentýž proces.

Tohle je ale něco jiného, a podle mě to fungovat nebude. Žádný SW nejspíš nepočítá s tím, že pointovat se bude přes guide port jiné kamery, než kterou se snímá.

Upřímně si ani nedovedu představit, jak by se to relizovalo v systému. Funkce pro vyčítání snímku i povely pro guiding zajišťuje driver kamery, ať už ASCOM driver, nebo nativní driver pro daný SW.  Těžko se budou o driver "prát" dva procesy. Jakmile si nějaký proces pro sebe vytvoří instanci objektu pro obsluhu kamery (tedy pro vyčítání obrazu po dlouhých expozicích) tak silně pochybuji, že druhý proces (pro pointaci) bude mít přístup k témuž objektu. A druhou instanci si už taky nevytvoří (kolize s přístupem na stejný hardware).

Pokdu programátoři napsali driver tak, aby to šlo, tak smekám. Ale iluze si nedělám...

Jediné, co si dokážu představit - montáž která ustojí pár minut, a pointaci dělat mezi expozicemi, aby po delší době někam neodjel objekt v relativně malém poli.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 500
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #40 od Libcz » 24. 02. 2015, 15:25

tak ale pokud by tím procesem byl maxim, jak psal ogami ... proč ne. Jeden objekt, akorát přes semafory by k němu přistupovala dvě vlákna (jedno řídící expozici, druhé posílající signály montáži). Pak je otázkou, jak je čekání na konec expozice realizováno - jestli se řekne driveru "udělej 60s expozici" a čeká se, nebo to je na programu, tj "vyšli signál začátek" - "počkej 60s" - "vyšli signál konec". V druhém případě může program během čekání posílat příkazy na řízení montáže.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14173
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #41 od MMys » 24. 02. 2015, 17:39

V to moc nevěřím, možná tak nový MaxIm DL 6. Pětka běží evidentně v jediném hlavním vlákně, třeba jakékoli čtení kamery blokuje celý MaxIm. Tak si myslím, že tohle opravdu nehrozí. Nicméně jsi mě nalomil, takže jdu nastartovat hvězdárnu a zkusit to :-)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #42 od ogami » 24. 02. 2015, 17:56

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1301351185

v tomdle topicu resi blackhaz sice jiny problem, ale ve tretim prispevku pise, ze take posila korekce pres hlavni kameru a nepouziva st4 port na G1-0300 a ocividne mu to fungovalo (po vyreseni trablu s ovladaci). ja si zkusil pripojit dva simulatory kamer (jeden nativni a druhy pres ascom) a maxim s tim nemel zadny problem, i kdyz jsem nechal posilat korekce pres hlavni kameru (otazka, jestli tudy ty korekce v praxi opravdu polezou). a pokud by to melo fungovat, jak popisuje Martin, tak bych prece ani nebyl schopen pointovat v maximu pomoci QHY5 a korekce posilat pres EQmod, pres ktery ovladam montaz v maximu (to jsou prece take dva ruzne ovladace/zarizeni). a pouzivam verzi 5 ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14173
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #43 od MMys » 24. 02. 2015, 18:35

To jsou dva různé ovladače, pro dvě různá zařízení. To samozřejmě funguje.

Zkusil jsem teď dát QHY5 II jako hlavní a snímací G2-8300 prozměnu jako pointační :-) Jako rozhraní pro pointaci jsem dal Guider relays. MaxIm se po startu nijak nebránil, ovšem je otázka, kam šly povely, když kamera, která je nastavená jako pointační, žádný autoguider port nemá.  Bohužel jsem neměl jak ověřit, že se to skutečně hýbe, jsou mraky namám propojovací kabel, který by mi dal od portu QHY5 k autoguider portu na skříňce Pulsaru. Pointuju totiž přes Pulseguide příkazy, které podporuje protokol motáže.

Osobně si myslím, že se korekční povely pošlou do driveru aktuání pointační kamery (tedy G2-8300) která žádný AG port nemá, v driveru dojde nejspíš k vyjímce (a tu aplikace "zazdí", žádné okénko nevyskočilo).

Ale kdo ví, třeba to funguje. Až bude jasno k ničmeu (úplněk) můžu to zkusit ;)

http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #44 od ogami » 24. 02. 2015, 19:18

ja doma st4 kabel nasel, i kdyz ho uz nepouzivam a provedl jsem jednoduchy test. QHY5 jako camera 1, simulator jako camera 2 (jde pres nej i virtualne pointovat, i kdyz je zrovna zatazena obloha), montaz jsem propojil jen st4 kabelem s QHY5, autoguider output jsem nastavil na main relay (pokud je kamera s st4 portem pripojena jako camera 1 tak nebude dle meho guider relays fungovat), rucnim ovladacem jsem vypnul sidericky pohon (abych lepe slysel motory pri korekcich), na simulatoru jsem pustil pointaci, na QHY5 600s expozici a voala -> slysel jsem kazdou korekci, kterou maxim vyslal co 3 sekundy do montaze pres st4 port stare dobre QHY5, ktera zaroven snimala bez problemu expozici ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 500
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

QHY5 II pro deep sky foto

Příspěvek #45 od Libcz » 24. 02. 2015, 19:54

však já bych také měl dvě zařízení, jedno Celestorn neximage (pointační) a druhé QHY5 (snímací). Ještě je teda otázka jestli Maxim toho Celestrona vezme na milost ... ale evidentně jo, než jsem tento příspěvek dopsal, tak jsem to rozchodil. Kdyby bylo jasno, měl výhled na polárku a neměl chřipku, asi bych to vytáhl na balkón a zkusil :-)

Kluci děkuji za konzultace, ono by to tedy snad i šlo. Při první příležitosti dám vědět, jak jsem pochodil (kdyby tahle zvrhlost napadla i někoho jiného)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host