Problém s pointací

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #1 od alda » 22. 03. 2012, 06:24

Už několikátou noc si hraju s pointací a dělá mi to tohle:



Nemá někdo radu,  proč mi to tak lítá v RA ?

Uživatelský avatar
demonek
Příspěvky: 689
Registrován: 16. 03. 2009, 18:46

Problém s pointací

Příspěvek #2 od demonek » 22. 03. 2012, 09:45

Kdysi jsem měl podobný problém.RA lítala jak o život.Po několika akcích "pokus-omyl" jsem přišel na to,že když snížím pointační rychlost montáže tak se to uklidní a jede to v pořádku.Třeba to bude i Tvůj případ.

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #3 od alda » 22. 03. 2012, 12:43

No, používám SIPS a tam je volba "agresivita" pointace, to by mohlo souviset s rychlostí, ale už jsem zkoušel několik nastavení s agresivitou 80-100% a stále podobné výsledky.


Kdysi jsem měl podobný problém.RA lítala jak o život.Po několika akcích "pokus-omyl" jsem přišel na to,že když snížím pointační rychlost montáže tak se to uklidní a jede to v pořádku.Třeba to bude i Tvůj případ.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13670
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #4 od MMys » 22. 03. 2012, 13:16

Ne nastavení agresivity autoguideru, to nemá s rychlostmi nic společného.

Fyzická rychlost korekcí - nastavená v ručce montáže. Dej ji tak 0.5x siderické, možná i 0.25x, ale pokud má montáž horší PE, tak už by to nemusleo stačit. Pokud to jde po desetině tak bych to dal tak 0.3-0.4x
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5163
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #5 od Karell » 22. 03. 2012, 13:23

Martine doplňující otázka. Pokud používám k pointaci program využívající platformu Ascom, potom ale záleží na nastavení rychlosti právě v ní, na ručce nezáleží, je to tak ?

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1057
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Problém s pointací

Příspěvek #6 od mich1 » 22. 03. 2012, 13:35

Karle je to tak.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5163
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #7 od Karell » 22. 03. 2012, 13:42

Dík moc, ona se totiž ta ručka ve spojení s Ascomem chová trochu nevypočitatelně, některé funkce fungují korektně, jiné zase ne. Teď se seznamuji s možností využití automatického meridian flipu a tam je to ještě záhadnější. Ale to případně v jiné diskusi.

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #8 od alda » 22. 03. 2012, 17:48

Děkuji moc za info, vůbec jsem netušil, že nastavení rychlosti má vliv na rychlost pointace. To kdybych měl rate na 8 tak to taky bude posouvat tou obrovskou rychlostí ?
Já myslel, že si to počítač-kamera řídí přes AG port podle sebe.
Jestli to teda takto je a správně chápu, tu rychlost teda musím nastavit před pointací v ručce.
Vyzkouším.


Ne nastavení agresivity autoguideru, to nemá s rychlostmi nic společného.

Fyzická rychlost korekcí - nastavená v ručce montáže. Dej ji tak 0.5x siderické, možná i 0.25x, ale pokud má montáž horší PE, tak už by to nemusleo stačit. Pokud to jde po desetině tak bych to dal tak 0.3-0.4x

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #9 od alda » 22. 03. 2012, 17:52

No mě se to taky chová hodně divně, zvláště pak ve spojení Ascom driver a Stelarium. Vůbec se nejsem schopen domluvit s EQ6 aby najížděla na zvolený objekt. Ikdyž je výchozí pozice OK, tak po zadání najetí na objekt si to hasí kam chce. Musím to ještě odladit.
Ještě mne štve, že spuštění ASCOMu vynuluje aktuální pozi dalekohledu.


Dík moc, ona se totiž ta ručka ve spojení s Ascomem chová trochu nevypočitatelně, některé funkce fungují korektně, jiné zase ne. Teď se seznamuji s možností využití automatického meridian flipu a tam je to ještě záhadnější. Ale to případně v jiné diskusi.

Uživatelský avatar
demonek
Příspěvky: 689
Registrován: 16. 03. 2009, 18:46

Problém s pointací

Příspěvek #10 od demonek » 22. 03. 2012, 18:25


To kdybych měl rate na 8 tak to taky bude posouvat tou obrovskou rychlostí ?
Tak to není.V ručce (snad pod čudlíkem "user") si najdeš funkci pointační rychlost a nastavíš to tam.Mně tenkrát vyhovovala hodnota 0,25x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16702
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Problém s pointací

Příspěvek #11 od MilAN » 22. 03. 2012, 19:02


Děkuji moc za info, vůbec jsem netušil, že nastavení rychlosti má vliv na rychlost pointace. To kdybych měl rate na 8 tak to taky bude posouvat tou obrovskou rychlostí ?

Nemusíš mít strach , nebude. Auto Guide Speed má nastavovací možnosti pouze 1x, 0,75x , 0,5x, 0,25x a 0,125x sideral a její nastavení nesouvisi s nastavenou rychlostí (Rate 0-9)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #12 od alda » 22. 03. 2012, 22:00

Tak přednastavená rychlost guidování byla 0,5, snížil jsem to na 0,25. Trochu se to zlepšilo. Ještě jsem začal laborovat s hodnotami pointace:
R.A a DEC ODPOR a agresivita.
Je to mnohem lepší, ale myslím, že bych se měl dostat na lepší hodnoty. Nevím, ke konci testování začala mlha, které by to asi mohla hodně kazit.




V jakém rozmezí bych se tak měl pohybovat? Myslím, že +-1px.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13670
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #13 od MMys » 22. 03. 2012, 22:07

to záleží na tom, jaké ohnisko má pointér. Čím pointuješ ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16702
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Problém s pointací

Příspěvek #14 od MilAN » 22. 03. 2012, 22:19

Volil bych hodnoty :
expozice do 2s,
ustálení 0s
RA odpor 0s
DEC odpor 0s
Agresivita 100%

Do +/- 1 pix se to někdy nevejde. Ale po 2 -3 krocích by se to mělo zase dostat k 0
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 667
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #15 od alda » 23. 03. 2012, 06:21


to záleží na tom, jaké ohnisko má pointér. Čím pointuješ ?

Je to vixen VMC 110L, teda 1035mm.
Já vím, je to zrcadlo a je možný jeho shift, ale při tak krátké době by to nemělo dělat problém.


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti