Problém s pointací

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 12933
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #16 od MMys » 23. 03. 2012, 08:03

aha, no, tak na metrovým ohnisku ti to skutečně může v RA skákat víc (i kduž to tvoje je už skoro dost). Přeci jen ta EQ6-ka ty nerovnoměrnosti chodu má, taky záleží kus od kusu.

posun zrcadla ti bude dělat problémy případně na dlouhých expozicích. Tohle je něčím jiným.

Udělej pokus, pusť to bez korekcí (vypoj AG kabel) a sleduj co to dělá. Jestli i bez zásahů autoguideru je to takhle "rozlítané". Ta zubatina ale bude navíc namodulovaná na průběhu PE. Takže jakmile se ti graf roztáhne, už to nebude tak dobře vidět. Sleduj to hned po vytažení AG kabelu, jestli se to uklidní. Pokud jo, a jen to bude někam utíkat, tak máš asi chybě nastavené parametry pointace. Pokud je to takto zubaté i bez pointace, tak jsi kápnul na bídnější kus montáže.

Vyber si hvězdu co je vysoko, a za slušného seeingu. Tedy až později v noci. Teď na jaře, jak je ve dne už teplo a v noci to rychle chladne, tak je zpočátku vždy seeing hrozný. Ale to poznáš, ten ovlivňuje i DE.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 651
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #17 od alda » 23. 03. 2012, 08:18

Díky moc Martine, vyzkouším jak to bude možné a počasí dovolí.
Dám pak report k čemu jsem došel.
Jen doufám, že to není bídnou montáží, to že je v záruce by asi nepomohlo.

Ale myslí, že to tím nebude, protože mi pointované snímky kolem 30s (na ohnisku 1800mm) vycházejí hůř než nepointované. Tak to asi rozhazuje ta pointace a špatné parametry.
Uvidím.
Aleš

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15403
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Problém s pointací

Příspěvek #18 od MilAN » 23. 03. 2012, 15:47

Protože ta divokost krekcí v RA tak nějak vypadá podobně jako v DEC, zkusil bych také pro kontrolu nechat korigovat montáž pouze v RA
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 651
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #19 od alda » 27. 03. 2012, 07:26

Tak jsem provedl několik testů s nastavením podle rady Milana a Martina a takto to vypadá:
1. nastavení dle rady Milana:



2.bez pointace v DEC:



3. teď po vytažení AG portu (bylo to dost hnusně ustavené, tak to letí dost rychle:


Myslíte, že to bude optimální při daných ohniscích (1035mm pointační dalekohled, focení C11 reduk.na 1764mm) ?

Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1056
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Problém s pointací

Příspěvek #20 od mich1 » 27. 03. 2012, 13:48

Alda: to se takhle proste rict neda, je to vesteni z koule. Vyzkousej a uvidis. Optimalni to podle me neni uz jen proto ze jedno papirovy zrcadlo budes ridit druhym papirovym zrcadlem a problemy vubec nemusi souviset s tim co uvidis na grafu pointace. Vetsina lidi co foti temahle dlouhejma mrchama to ridi pres oag a moc dobre vi proc. Priste az budes delat dalsi testy tak u toho delej i nejake snimky. Na tom nejlepe uvidis jak to funguje. Poznat neco takhle ze samotneho grafu pointace se proste moc neda.
newton 30 cm, eq6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15403
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Problém s pointací

Příspěvek #21 od MilAN » 27. 03. 2012, 17:38

Jedna otázka je, jak se budou chovat oba dalekohledy vůči sobě. To takhle nejde tvrdit, většinou to je problém. Ale ne při expozicích v řádu jednotek minut.
Druhá věc je nastavení pointace přes tento pointer. To se mi jeví jak velmi slušné, vzhledem k tomu, co je vidět na grafech bez pointace - = kde je vidět, co dělá seeing.
Důležité je si všimnout, jak to letí vlivem neustavení. Pokud to bude takhle ustavené při snímání, autopointer s tím bude lomcovat a nebude ani stíhat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 651
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #22 od alda » 27. 03. 2012, 19:32

Určitě máš pravdu, jak jsem psal bylo to ostudně ustavené. Zrovna se mi vybila baterka na redotu a musel jsem hledat přes přidělaný foťák(ne že by to nešlo, ale nedařilo se), kterým jsem nesměl pohnout. Takže ustavení na hvězdy bylo opravdu o ničem.

Pokud semi podaří z toho vymčknout expozice v řádu pár minut, budu spokojený, protože to zase dožene průměr dalekohledu. Je to spíš na vizuál, focením se bavím a zkouším proměnky (na to taky stačí)


Jedna otázka je, jak se budou chovat oba dalekohledy vůči sobě. To takhle nejde tvrdit, většinou to je problém. Ale ne při expozicích v řádu jednotek minut.
Druhá věc je nastavení pointace přes tento pointer. To se mi jeví jak  velmi slušné, vzhledem k tomu, co je vidět na grafech bez pointace - = kde je vidět, co dělá seeing.
Důležité je si všimnout, jak to letí vlivem neustavení. Pokud to bude  takhle ustavené při snímání, autopointer s tím bude lomcovat a nebude ani stíhat.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5011
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Problém s pointací

Příspěvek #23 od Karell » 27. 03. 2012, 20:11

Nepleteš si trochu polární ustavení montáže s nastavením jejího goto systému na hvězdy (alignment) ? To první totiž má vliv na pointaci to druhé nikoliv. :)

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 651
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Problém s pointací

Příspěvek #24 od alda » 27. 03. 2012, 21:08


Nepleteš si trochu polární ustavení montáže s nastavením jejího goto systému na hvězdy (alignment) ? To první totiž má vliv na pointaci to druhé nikoliv.   :)
Nojo, sakra jsem vůl, už mi z toho hrabe. Míchám hruška s jabkama. Alignment má samozřejmě vliv jen na správné najetína objekt, nikoliv na správné polární ustavení.
:-[

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 131
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: Problém s pointací

Příspěvek #25 od planescape » 19. 05. 2017, 17:50

Ahoj, prosím o radu. Mám stále problémy s pointací - dělá mi to zdvojené hvězdy, viz obrázek. Zhruba třetina snímků je takto poškozených.
Pointuju a snímám v MaximDL5, kamera je QHY5 + hledáček, mám zapnutý dithering. Zkoušel jsem na to dvou různých montážích a na obou to dělá stejně, takže montáží to asi nebude. Ledaže obě blbě ustavuju nebo špatně rozvažuju.
Taky myslím, že když už to jednou začne takhle blbnout, tak to blbne, dokud nespustím sérii snímání znova od začátku. Jestli to nemůže být špatnou synchronizací při ditheringu. Ale to je asi blbost, protože směr toho posunutí je vždy stejný.

EDIT: Ještě jsem chtěl napsat, že pokud používám k pointaci Lacertu, tak problém žádný není.

guiding_zdvojeni_hvezd_ngc7000.png
guiding_zdvojeni_hvezd_ngc7000.png (270.3 KiB) Zobrazeno 561 x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15403
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Problém s pointací

Příspěvek #26 od MilAN » 19. 05. 2017, 18:18

A co ti ukazuje graf pointace ? Tam by se celkem dalo odvodit, co se děje. Ale nejdříve bych vyváži - resp. rozvážil- dalekohled, pokud to je v deklinaci a ručně zkusil , co po zatížení rukou udělá tubus - jakou to má v tomhle směru vůli.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
planescape
Příspěvky: 131
Registrován: 26. 09. 2015, 17:09
Bydliště: Praha východ

Re: Problém s pointací

Příspěvek #27 od planescape » 19. 05. 2017, 20:19

MaximDL ukládá nějaká data z pointování do logu. Zkusil jsem data pro jeden zkažený snímek vytáhnout a načíst v Maximu zpět. Stupnice vertikální je ve vteřinách. Snad je to správně nastaveno, protože teď už ani nevím, kde jsem to nastavoval.
Ještě mě napadá, jestli nemám příliš krátký expoziční čas. Dá se to v tom programu nějak odvodit, jaký by měl být na určitou hvězdu čas?

Tracking_004H.PNG
Tracking_004H.PNG (41.98 KiB) Zobrazeno 529 x

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 12933
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s pointací

Příspěvek #28 od MMys » 19. 05. 2017, 22:30

A když děláš dithering, spustí ti to další expozici až poté, co se znova dojede pointační hvězda na střed ? By to nespustilo expozic ihned, a nevyfotil se i ten pohyb kterým se dělá dithering. ZKontroluj si nastavení systému. Ale jak píšeš, dithering jde pokaždé jiným směrem.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15403
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Problém s pointací

Příspěvek #29 od MilAN » 20. 05. 2017, 02:06

Zkus to nejdříve bez ditheringu. Občas normálně zafungují ne dobře držené kabely .Ale to jsou jednotlivé epizody .Ono několik pixelů je opravdu v té technice sakra málo !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 394
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 38

Re: Problém s pointací

Příspěvek #30 od dablik » 20. 05. 2017, 10:10

Kdyz mas tedy Maxim, jakou hodnotu mas nastavenou pro Settle guider? Kdyby ti totiz pointace delala velke korekce a Settle mas nastaveny na velkou hodnotu, spousti se to v podstate hned po ditheringu a muze se stat, ze ti to proste na zacatku expozice bude guider dotahovat na puvodni misto. No a proto muze byt ten ocasek a pak proexponovana hvezda. Ja to mam nastavene na 0,5 pixelu. Ale je to jen muj odhad
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, QHY9M, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5,  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R


Zpět na “Astrofotografická technika”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host