Problém se SID monitorem

Popisy projektů, stavební postupy, konstrukce zařízení, návrh antén, přijímačů, recenze, testy.
Uživatelský avatar
Xariex
Příspěvky: 10
Registrován: 18. 08. 2011, 11:02

Problém se SID monitorem

Příspěvek #1 od Xariex » 12. 02. 2014, 17:39

Zdravím, chcel by som sa poradiť ohľadom SID monitora. Mám 1,5 metrovú štvorcovú anténu a ako AD prevodním používam zvukovú kartu. Myslel som, že problém je v nej, tak som si kúpil novú karu, ale žiadnu výraznú zmenu som si nevšimol. Na spectrumlabe sa mi zobrazuje len ICV, aj to velmi slabo a medzi 22 a 23khz sú zvláštne čiary, ktoré netuším čo spôsobuje. Asi pred rokom mi ešte všetko fungovalo fajn, len po údere blesku do vedľajšej chatky mi odišiel počítač aj SID monitor - momentálne mám druhý počítač a nanovo vybudovaný SID monitor. Najhoršie je, že ani len netuším kde môže byť problém.

Ďakujem za pomoc

Prikladám snímku zo SpectrumLabu

Bresser 130/1000/EQ-MON1, Celestron Astromaster 70/900EQ, Canon EOS 1100D

Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 838
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

Problém se SID monitorem

Příspěvek #2 od Miloš Hroch » 12. 02. 2014, 18:50

Problémů může být několik a teď budu hovořit z vlastní zkušenosti.

Co se týká síly signálu:

1. Při použití pouze zvukové karty bez předzesilovače může být signál poměrně slabý. Mám doma SID monitor vyvinutý na Stanfordské univerzitě a tam problém se signálem nikdy nebyl. I kdybys použil jako zesilovač nějaký úplně jednoduchý obvod třeba odsud: http://www.techlib.com/electronics/vlfwhistle.htm
bude signál minimálně o řád lepší. Sám jsem zkoušel z této stránky dva obvody jen na bastldesce a oba fungovaly.

2. Kolik máš závitů na té anténě?

3. Jak máš natočenou anténu vzhledem k vysílači?

4. Používáš jako vstup Line-In nebo mikrofonní?

5. Co nastavení vstupu na zvukové kartě ve Windows, tam jsem měl jednou také problém.

Pokud bys měl doma generátor sinusového signálu, můžeš zkusit navinout malou cívku, řekněme tak 10-15 cm v průměru s nějakými 50 závity, drátem průměru okolo 0,1-0,3 mm, připojit ji na generátor s kmitočtem někde okolo 18 kHz a celou sestavu otestovat.

Co se týká rušení, původcem může být cokoliv v čem je spínaný zdroj. Pro mě je nejhorším zdrojem rušení počítač a monitor
www.foto.astronomie.cz , hroch.m(Q)volny.cz , dobson 254/1200 mm, EQ6-Pro, Pentax 75 SDHF, astrograf 200/585 mm (f/2.9), CCD GII-8300, spektroskop MERIS

Uživatelský avatar
Xariex
Příspěvky: 10
Registrován: 18. 08. 2011, 11:02

Problém se SID monitorem

Příspěvek #3 od Xariex » 12. 02. 2014, 19:09

Predzosilovac samozrejme mam, podobny ako ten na tej stranke, antena ma cca 25 zavitov, s natocenim anteny som uz experimentoval, ale velky rozdiel som nezbadal. Pouzivam line-in a s nastavenim vo windowse neviem ci moze nieco byt, mam nastavene vsetky vstupy na maxime, ci nejake ine nastavenia myslis? Bohuzial generator sinusoveho signalu nemam, takze to neviem odskusat. Uvazoval som aj nad stavbou SIDka ako ma Lionel Loudet, len som narazil na problem kde zohnat suciastky MAX 275 a MAX 187.
Bresser 130/1000/EQ-MON1, Celestron Astromaster 70/900EQ, Canon EOS 1100D

Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 838
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

Problém se SID monitorem

Příspěvek #4 od Miloš Hroch » 12. 02. 2014, 23:00

Tak to je divné, s tím předzesilovačem a počtem závitů které jsi uvedl by si tam měl vidět bez problémů několik VLF vysílačů. Přijímač dle Lionela Loudeta je právě ten zmodifikovaný stanfordský model, který mám doma. Součástky jsem tenkrát sehnal jako vzorky zdarma přímo přes stránky firmy Maxim Dallas. Jinak jdou také koupit u Farnella nebo TME.
www.foto.astronomie.cz , hroch.m(Q)volny.cz , dobson 254/1200 mm, EQ6-Pro, Pentax 75 SDHF, astrograf 200/585 mm (f/2.9), CCD GII-8300, spektroskop MERIS

Uživatelský avatar
Xariex
Příspěvky: 10
Registrován: 18. 08. 2011, 11:02

Problém se SID monitorem

Příspěvek #5 od Xariex » 13. 02. 2014, 16:56

Mne to skor pripada ako problem anteny, uz som ju aj premeral ale vsetko vyzeralo byt v poriadku. Medzi antenou a zosilovacom mam dva spoje a obavam sa ci mi tam nenatiekla voda, este to musim preverit. Tie vzorky suciastok z Maximu asi treba poslat na adresu nejakej firmy co sa venuje elektronike a ziadnu taku v okoli nepoznam.
Bresser 130/1000/EQ-MON1, Celestron Astromaster 70/900EQ, Canon EOS 1100D

Uživatelský avatar
J.Polivka
Příspěvky: 32
Registrován: 22. 07. 2014, 11:24

Problém se SID monitorem

Příspěvek #6 od J.Polivka » 02. 08. 2014, 16:34

Mozna pozde, ale dovolim si predlozit par vlastnich zkusenosti s prijimacem SID.
Na ruznych webovych strankach jsem cetl, jak nekteri prijimaji DV vysilace na malou ramovku (asi 10 x 15 cm, dodavane se SV AM tunery) a pomoci graficke karty k PC.
Zkousel jsem to predloni a vysledek zadny. Ani preladena ferritka na DCF nic nedodala Postavil jsem gyratorovy prijimac (2x TL084), zkousel jsem i predzesilovac a krome 19 kHz ze spinaneho zdroje k laptopu jsem nic neulovil.
Pak jsem od pritele dostal civku dratu 0,6 mm, na dreveny ram 65 x 65 cm navinul asi 50 zavitu a naladil ji pomoci keramickeho kondenzatoru 0,1 uF na 23,4 kHz. Signal z hranice Nemecka a Holandska je silny, cisty a ramovka pekne ostre smeruje, pozna se zmena o < 5 stupnu. Bydlim v panelaku a okno je na SV, presto vse bezi jak ma.
Radu dni jsem nahraval denni behy na osciloskop a do PC, pak jsem toho nechal. Na "www.sidstation.loudet" najdete vice dennich zaznamu z vice zdroju, ktere v Praze nechytim. Muj 23,4 kHz signal ukazuji take. Rozdil je v tom, ze pri SID jejich signal stoupa, u mne klesa. Duvod je v tom, ze francouzska stanice je na jih od vysilace, Praha je na vychod.
Pred tydnem vysilac na 23,4 kHz uplne vypadl, dnes je zase si po oprave zpet a silnejsi. Doporucuji! ;)


Zpět na “Praktická radioastronomie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host