Elektronické ostření

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2227
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Elektronické ostření

Příspěvek #181 od biker.fm » 14. 05. 2016, 18:22

Jakou konkretni chybu ti to hlasi ? Mas v Arduino IDE vybrany spravny port, vyvojovou desku a procesor ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
Holmes
Příspěvky: 130
Registrován: 01. 03. 2011, 10:52
Bydliště: Humenné
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #182 od Holmes » 14. 05. 2016, 18:38

Samozrejme, že mám. Najprv to hlásilo chybu OneWire potom DallasTemperature, EEPROM.. po každej chybe som niečo hľadal na nete (ovladače, či to malo zmysel to si niesom istý ale za každym to potom ohlásilo novú chybu) aby som sa nejak dopracoval k nahratiu.
Meade SC203/2000, QHY9 +FW 5x36mm, HEQ-5 PRO SynScan+eqdirect, EQ Montáž (Stradouň), DSLR C450D, QHY5-II L, plossl 2x25 a 10, Zeiss 16-H, SW 28mm, Sigma 24mm F1.8,  Tento 12x40

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2227
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Elektronické ostření

Příspěvek #183 od biker.fm » 14. 05. 2016, 22:26

Podle toho co pises tak ti chybi knihovny a nemas problem s nahranim do Arduina ale s kompilaci kodu.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
Holmes
Příspěvky: 130
Registrován: 01. 03. 2011, 10:52
Bydliště: Humenné
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #184 od Holmes » 14. 05. 2016, 23:33

fajn, tak ako mám postupovať ? Mal som za to, že všetky potrebné knižnice mám..
https://drive.google.com/open?id=0B3YPNpb4gmhJYWUwUXRtTXpjNzA
Meade SC203/2000, QHY9 +FW 5x36mm, HEQ-5 PRO SynScan+eqdirect, EQ Montáž (Stradouň), DSLR C450D, QHY5-II L, plossl 2x25 a 10, Zeiss 16-H, SW 28mm, Sigma 24mm F1.8,  Tento 12x40

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2227
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Elektronické ostření

Příspěvek #185 od biker.fm » 14. 05. 2016, 23:59

Knihovny maji priponu .cpp a .h
Pripona .ino je pro samotny program
Posli mi na muj email to co mas a ja dohledam co ti chybi a poslu ti info co mas kde stanout a nakopirovat.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
Holmes
Příspěvky: 130
Registrován: 01. 03. 2011, 10:52
Bydliště: Humenné
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #186 od Holmes » 15. 05. 2016, 15:29


Knihovny maji priponu .cpp a .h
Pripona .ino je pro samotny program
Posli mi na muj email to co mas a ja dohledam co ti chybi a poslu ti info co mas kde stanout a nakopirovat.


Stiahnuté a nakopírované.
Arduino vypisovalo ďalej chybu - LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 2, 1, 0, 4, 5, 6, 7, 3, POSITIVE);
Túto chybu a aj ďalšie som vymazal z kódu a podarilo sa to nahrať do Arduina. Neviem ako ale do prvého Arduina som to dostal celé bez problémov.
Meade SC203/2000, QHY9 +FW 5x36mm, HEQ-5 PRO SynScan+eqdirect, EQ Montáž (Stradouň), DSLR C450D, QHY5-II L, plossl 2x25 a 10, Zeiss 16-H, SW 28mm, Sigma 24mm F1.8,  Tento 12x40

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 487
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

JOLO focuser

Příspěvek #187 od majklus » 18. 09. 2016, 10:20

Už nějakou dobu mám doma desku na JOLO focuser od místního uživatele Kojaro. Dostal jsem se k oživování až před měsícem, tak sem dám pár poznámek pro ty, co mají doma stejný hardware a narazili na problémy

1) po zapojení a nainstalování ovladačů se mi krokový motor přehříval. Vím, že je normální vyšší teplota u krokáče, ale tady to lezlo k 70 stupňům, což je o spálení vynutí. Problém byl s nastavení Duty cycle, což je nastevení proudu do motorku při klidovém režimu. Problém byl, že nastavení v ACOM driveru jsem měl na 0 a motor topil jak kamna. Vrtal jsem se v tom dva dny, upravoval a flashoval kod do arduina až jsem si z přiložených schemat zapojení všiml, že deska je oproti originálu upravená - jsou přidány oddělovací optočleny, které zřejmě obrátí polaritu řídícího signálu do motoru. Je tedy třeba v aSOM ovladači dát Duty cycle 100 aby do motoru šel nulový proud a naopak 0 pro proud nejvyšší. Mám nastavení 80 a motor je úplně studený a přesto má dostatečný klidový moment aby se samovolně nepohl. Prosté, dva dny v háji... :-)

2) Poté jsem zkoušel v Maximu, tam se zdálo že vše funguje v pořádku. Já ale používám sequence generator pro (SGP) a tam jsem narazil. Při pokusu o řízení focuseru se program odpojoval od zařízení už po několika příkazech. Na vině byl multithreading, SGP ho používá pro seriovou komunikaci a ovladač pro JOLO s ním nepracoval. Docházelo tedy k omylům v komunikaci a to vedlo k pádu. Ovladač pro jOLO je psaný v VB, řešením se ukázala malá úprava kódu, přibyl "zámek" Synclock pro v proceduře která vysílá komunikační povely přes serivou linku. upravený driver přikládám. To mi trvalo další 3 dny a využil jsem pomoci komunity na foru SGP, která je velmi vstřícná.

Nyní se zdá vše funguje OK, doma už mám i řemeničky z TYMY, tak se snad brzo dostanu k osazení.

Třeba to někomu ušetří trápení a pocity zmaru... :-)
AR127/1200, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 487
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 40

Re: JOLO focuser

Příspěvek #188 od majklus » 18. 09. 2016, 10:24

Ovladač mi nejde vložit jako přílohový soubor, takhle tedy vypadá upravená část jeho kódu, přidaná části jsou tučně:

Private Shared lockObj As New Object

Public Function CommandString(ByVal Command As String, Optional ByVal Raw As Boolean = False) As String Implements IFocuserV2.CommandString
CheckConnected("CommandString")
Dim commandToSend As String = Command
If Not (Raw) Then
commandToSend = Command + Constants.vbLf
End If

Dim answer As String
SyncLock lockObj
Try
ComPort.Write(commandToSend)
answer = ComPort.ReadTo(Constants.vbLf)
Catch ex As System.TimeoutException
Throw New ASCOM.DriverException("Serial port timeout for command " + Command)
Catch ex As System.InvalidOperationException
Throw New ASCOM.DriverException("Serial port is not opened")
End Try
Return answer.Trim(Constants.vbLf)
End SyncLock
End Function
AR127/1200, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 102
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 46

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #189 od mirkovacik » 16. 11. 2016, 09:56

Ahojte,

chcel by som elektronické ostrenie k DSLR. Videl som aj nejaké obrázky - motorček a remenica okolo objektívu, celé na nejakej lište. Mám predstavu, že manuálny ovládač, ak by bolo aj pripojenie na PC tak super, ale manuálny ovládač musí byť. :)

Vyrába niekto také niečo? Nemám chuť sa do toho púšťať. Alebo by mi to niekto po dohode vyrobil?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17168
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #190 od MilAN » 16. 11. 2016, 10:06

Není jednodušší a stejně dobré to zaostřit ručně ? Aby to dávalo nějaký smysl, potom by to mělo být automatické ostření a celkem nechápu smysl u malého fotografického objektivu. Který nasadíš na DSLR , zaostříš a celou noc na to nemusíš sáhnout.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 102
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 46

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #191 od mirkovacik » 16. 11. 2016, 10:31

Je to hrozne citlivé, v podstate pri manuálnom ostrení sa to nedá poriadne zaostriť. Len máličko sa toho človek dotkne, už je to preostrené. Aj keď mám potvrdenie zaostrenia pri manuálnom ostrení, tak sa mi stáva, že to niekedy nie je zaostrené poriadne. Najlepšie výsledky má autofocus, ale ten sa nedá vždy použiť. Je to mega citlivé na dotyk. Od motorčeka si sľubujem, že krok bude jemnejší ako moja ruka a opakovateľný, t.j. nafotím pár snímkov, vyberiem najlepší a nastavím motor na tú najlepšiu pozíciu.

Už sa mi stalo pri manuálnom ostrení, že som fotil nadarmo. Aj to preview na DSLR displejčeku aj s maximálnym zväčšením obrázku to nie je moc posúditeľné. Potrebujem postup, aby som v teréne so skrehnutými prstami mal spoľahlivý výsledok.

Ad autofocus: mám aj objektívy bez AF. A objektív s AF viem zaostriť iba na najjasnejšie objekty alebo svetlá na obzore, potom si to nastavím na to, čo chcem fotiť. Ale ak zistím, že to nie je 100% ostré, alebo sa mi to pohlo, dokonca aj so zmenou teploty sa mi to rozostrilo, tak to neviem preostriť bez toho, aby som to celé rozladil a zaostril na obzor alebo Mesiac, alebo Jupiter, a potom nastavoval naspäť.

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 500
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #192 od dablik » 16. 11. 2016, 11:23

to mirkovacik: Skus vyhladat pojem bahtinova maska. Ja som teda nikdy nedokazal kvalitne zaostrit len podla live view. Dalsia vec je fakticke ostrenie. Ked samozrejme chces, mozes si na to postavit svoj stroj. Rucne ovladanie, pokial budes fotit do pc, mi pride uplne zbytocne. Parametre obrazku (statistiku) mas v kazdom programe na fotenie, takze mozes pouzit pri ostreni aj to. Co sa obcas stava je, ze musis preostrit kvoli zmene teploty alebo kvoli posunu pri urcitej specifickej polohe objektivu. Vtedy sa tam dava kusok lepiacej pasky na zafixovanie. Mimochodom na objektiv si mozes kupit mikroposun a to ti moze vyriesit dostatocnu citlivost a zaroven i posun
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R a HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17168
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #193 od MilAN » 16. 11. 2016, 12:09

mirkovacik píše: Je to mega citlivé na dotyk. Od motorčeka si sľubujem, že krok bude jemnejší ako moja ruka a opakovateľný, t.j. nafotím pár snímkov, vyberiem najlepší a nastavím motor na tú najlepšiu pozíciu.
.

O jakém objektivu a ohniskové délce se bavíme ? Na 1m ohnisku s Newtonem většina lidí ostří ručně a ty to s krátkým fotoobjektivem nesvedeš?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3268
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #194 od Bill » 16. 11. 2016, 12:17

Zaostření objektivu je úplně jiná kategorie než zaostření dalekohledu.

Já mám 300/2.8 který je mechanicky super, ale i tak pro zaotření je třeba posuv kroužku v desetinách nebo možná setinách mm. Taky se zaotření znatelně rozhodí při změně teploty už tak o jeden st. C.

Chtěl jsem si koupit mechnické ostření s mikrometrem a bimetalovou kompenzací, ale výrobce už bohužel pravěpodobně zemřel :-(
http://www.supra-dalekohledy.cz/ostreni ... 18296.html

Nakonec jsem zjistil, že nejpřesnější je zaotření pomocí změny příkonu topení :-)
viewtopic.php?f=27&t=10429
M:736 750 113

Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 102
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 46

Re: Elektronické ostření

Příspěvek #195 od mirkovacik » 25. 05. 2017, 15:30

dablik píše:to mirkovacik: ... Mimochodom na objektiv si mozes kupit mikroposun ...


Kde by sa take dalo kupit?
Videl som takéto dačo https://foto.bazos.sk/inzerat/73644182/ ... kladov.php, ale nie nie je tam mikroposuv a celé mi to príde taká veľká plastová konštrukcia...

Mne by stačilo niečo takéto - 2x https://www.amazon.de/Fotga-Arrivel-Pro ... ords=fotga a medzi to sroub, lepsie mikroposuv...

Neexistuje niečo také?

m.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host