Elektronické ostření

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 500
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Elektronické ostření

Příspěvek #136 od dablik » 19. 01. 2015, 22:00

zdar, tak ten posledni bug Lukasz proveri.
jakmile budu vedet vic, hned to napisu.

u prvniho je doporuceno nastavit v setupu ovladace stepper duty cycle na 100. Ja mam jeste v ovladacim okne po pripojeni focuseru nastavene PWM outputs taky na 100. Ale chci otestovat, jak se to bude chovat pri ruznych kombinacich.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R a HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #137 od Libcz » 20. 01. 2015, 08:28

Já se ještě nedostal skoro k ničemu (krom uchycovací konstrukce dělané naslepo podle rozměrů toho, co má přijít), pořád čekám na dodávky motorku, arduina, řemenic atd :(
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #138 od ogami » 20. 01. 2015, 12:36

Tak u me to vypada na vadne arduino, nebo desku (ja bych tipnul spis to cinske arduino). Marek vcera testoval svou desku s arduinem a zadne chyby mu o v Maximu nehaze ani pri posunu o 1000 kroku. Ja to otestoval na trech PC a vsude se to chova stejne.

A narazil jsem na dalsi problem. Pokud nastavim "stepper duty cycle stop" vetsi nez 0 (defaultni hodnota), tak jsem v haji. Focuser se poprve pripoji a po prvnim posunu o libovolny pocet kroku vse vytuhne (Maxim, focuser). Na arduinu prestan sviti cervena dioda TX a neni mozne focuser pripojit, dokud nenahraju znovu sketch do arduina (pritom ve spravci zarizeni se vse tvari v poradku, stejne tak test com portu v ascom nastaveni probehne ok). A je jedno, jestli mam pripojeni motor nebo nemam, dokonce i kdyz pripojim jen samotne arduino bez desky, tak se to chova stejne.

Uz to diskutuji i s autorem focuseru, zatim to opravdu vypada, ze je nejaka soucastka vadna, jen se potrebuju dostat k nejake jine desce s arduinem, abych otestoval jak se chova na mem PC a pripadne zkusil prohodit arduina/desky a tim se dopatral toho, kde je chyba.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #139 od ogami » 22. 01. 2015, 19:20

Tak problem byl ve vadnem klonu arduina, Marek dovalil nahradni co mel doma a vse slape jak ma, chybova hlaska v maximu nevyskakuje, neni slyset pravidelne piskani z motorku pri necinnosti a funguje i nastaveni "Stepper duty cycle stop".

edit: jeste pridavam odkaz na krabicku, na kterou byl deska navrzena, kdyby nekdo potreboval.

http://www.tme.eu/cz/details/z-36_j/univerzalni-krabicky/
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #140 od Libcz » 27. 01. 2015, 11:32

Jak to tak pozoruji, tak to ostření je zakletá věc, na mě zase pro změnu zapomněli s objednávkou ve snailshopu :-) Tak snad se ledy hnou a konečně se na to také vrhnu
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #141 od ogami » 27. 01. 2015, 11:50

Je to zaklete ... ja si v Braniku vcera ze snailshopu vyzvednul remenici, ale je smejdsky vyrobena a nejde nasadit na osicku motorku, tak cekam na novy kousek :)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #142 od Libcz » 28. 01. 2015, 10:06

řemenici a řemen jsem bral v tyma.cz, kteří se na to specializují, tak snad to budou mít cajk. Já navíc stavím takový větší převod, kombinace ozubení a řemene, tak jsem zvědav, co z toho nakonec vyleze za monstrum - chci využít ozubení z heq5, ale už jsem musel převrtávat kolečko na motorek z 4mm na 5mm. Moc materiálu tam teda nezbylo, snad nepraskne a snad půjde "nalisovat" za pomocí rozdílu teplot, mám na to dva pokusy :-)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #143 od Libcz » 01. 02. 2015, 19:27

tak mě už dorazil veškerý materiál a pustil jsem se do toho. Zatím hotová mechanika. Upřímě - strojař ze mě asi nikdy nebude :-D Naštěstí mi kamarád u nich v práci na soustruhu vyrobil spojení ozubeného kola a malé řemenice + přesné provrtání obou řemenic + redukce 5-4mm (kolečko má totiž 4mm, hřídel motoru 5mm). Zbytek už domácí pilka, pilníky a závitníky :-) Výsledek je sice hrozný bastl, ale vypadá to funkčně. Celé to (včetně SW ED80 cryfordu) váží 930g, použitý materiál je rozřezané šasi HDD. Výsledný převod je 1:9.3 (ozubená kola mají 9:28 a  řemen 1:3). Ozubená kola jsou přebytky z HEQ5 při předělávce na řemenový pohon.

Fokty

No a teď hurá na tu elektroniku :-)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 500
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Elektronické ostření

Příspěvek #144 od dablik » 02. 02. 2015, 09:39

Libore, tedy na to, ze to delas na kolene a v podstate z odpadu, tak je to parada :) Elektronika uz pujde. Myslim, ze v dohledne dobe bude mit hotovo i Ogami a ja doufam taky :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R a HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Elektronické ostření

Příspěvek #145 od ogami » 02. 02. 2015, 09:56

Ja uz cekam pouze na drzak samotneho motorku, jinak mam vse hotove (desku s arduinem v krabicce atd).

Libcz: Jak slozite bylo zamenit ostrici kolecko za remenici? Zatim jsem to testoval primo na ostrici kolecko s prevodem 1:10 a fungovalo to paradne, i kdyz jsou na kolecku mensi rozestupy zubu nez na remenu. Nastesti to uz nemusim prevodovat, i pri prevodu 1:1 jsem na nejakych 9,5 mikronech na jeden krok motorku :)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #146 od Libcz » 02. 02. 2015, 20:05

to je takový delší příběh ... v mém případě to bylo vlatní vinou složité :-) Tyma dodává řemenice s předvrtanou dírou, tj kousek nějakých 3mm z obou stran. Tak jsem si říkal, že bych to s trochou šikovnosti mohl zvládnout bez stojanové vrtačky. Jak asi tušíš, trocha šikovnosti nestačila, bylo by potřeba opravdu hodně šikovnosti a řemenice házela. Tak jsem se nakonec rozhodl, že se to vyrovná na soustruhu na průměr 8mm, což je průměr nádstavce toho ostřícího kolečka (na obrázku to co leze dovnitř cryfordu, samotná osa hýbající s výtahem je průměr 4mm). Kolečko jsem odříznul a zůstala jen ta "noha" s červíkem, na tu jsem pak nasunul řemenici a zajistil šroubkem. Problém je s délkou té vlastní osy, je docela krátká, takže jsem ji musel vysunout na stranu s ostřením a tedy na druhé straně už nezbyla délka na druhé ruční kolečko otření. Musela by se koupit nová delší osa
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #147 od Libcz » 03. 02. 2015, 17:35

Tak já jsem opět (nečekaně) skončil, tentokrát na elektronice :( Motorek sebou škube, ale neotočí se ani o píď. A to bez ohledu na to, zdali napájení je připojeno nebo není - chová se to úplně stejně i bez napájení, což je úplně divné.

EDIT: zpět na stromy a veřejně se prohlašuji pitomcem dne, na desce je takový nenápadný konektor PWR a na ten se má připojit vypínač (hodně moc se stydící smajlík)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 500
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Elektronické ostření

Příspěvek #148 od dablik » 03. 02. 2015, 17:37

to je divne. A mas tam jumper?
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R a HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #149 od Libcz » 03. 02. 2015, 17:53

už jsem zeditoval původní příspěvek a ano, bylo to přesně tím :-)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 496
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Elektronické ostření

Příspěvek #150 od Libcz » 10. 02. 2015, 18:40

A teď už jsem ale fakt v pasti, problém jako měl ogami s hláškou "Serial port timeout for command #", ovšem mě to hlásí pořád všude. A znenadání - jeden den to funguje, druhý den už ne. USB připojení bez problémů, programování taky.

A teď "hurá" - změna chování, po připojení externího napájení smrad, prskání a kouř zespodu arduina :( Hoří tato součástka

Mám podezření, že je někdo v háji na desce Jolo focuseru a posílá do arduina 12V místo pěti - po připojení externího napájení se totiž výrazně zesílí zelená dioda na arduinu.

Teď jsem to změřil a na pinu arduina označeného 5V je po připojení k USB zhruba 4.7, ale jakmile se připojí externí napájení, vyskočí to na hodnotu přes 8V. 5V stabilizátor na desce je ok.

Ale možná to taky způsobuje samo arduino (těch 12V do něj má proudit přes pin VIN, podle schématu) No každopádně arduino už je evidentně v pánu (už do něj nejde nahrát sketch a žádná červená diodka nebliká po připojení USB, což dřív dělalo), tak zkusím sehnat nové, třeba to bylo jím, no  :-/
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host