Krabička pro rozvod napájení

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #1 od hades » 09. 11. 2018, 08:07

Stavím si takovou jednoduchou krabku na rozvedení 12V napájení k jednotlivým částem mé fotografické sestavy. A chtěl bych se vás zeptat, kam a jak nejlépe tuto krabičku umístit. Prozatím uvažuji o uchycení přímo na tělo refraktoru pomocí proužků suchého zipu. Krabička má trochu větší rozměry, ale místo na dalekohledu by na něm bylo. Napájet tím budu montáž, foťák, kontrolér vyhřívání, fokusér a časem snad i chlazení foťáku, takže suma sumárum 5 zařízení.
Z krabičky povede 2x2,5mm CYSY kabel k baterii, je trochu tužší a má průměr 11m
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 465
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #2 od Pidrman » 09. 11. 2018, 13:49

Já přemýšlím nad podobnou věcí, ale i s tím, že to bude i plnohodnotné PC.

Něco jako toto
https://www.primalucelab.com/astronomy/eagle-control-unit-for-telescopes-and-astrophotography.html

Ale za méně peněz a druhým PC ( tabletem ) to přes remote desktop řídit.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

zuzi
Příspěvky: 233
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 33

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #3 od zuzi » 09. 11. 2018, 14:00

Uvnitř téhle věci je intel NUC a takový minimodul na řízení výstupů napájení. Ve verzi 2 co je na odkazu to i měří proudy pro jednotlivé výstupy. Nicméně, pokud je odhodlání, takovou věc není až tak složité poskládat z věci co se dají koupit. Nedávno jsem koupil použitou verzi jedna a tak uvidíme jak se osvědčí.

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 465
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #4 od Pidrman » 09. 11. 2018, 14:16

Jj přesné tak, deska se dá koupit i samostatně a to ostatní se dá také sehnat a myslím, že za lepší peníze :-)

https://www.czc.cz/intel-nuc-board-7i7bnb/237521/produkt
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 465
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #5 od Pidrman » 09. 11. 2018, 14:17

Dej pak vědět jak to funguje.

Díky Honza
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3303
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #6 od Bill » 09. 11. 2018, 14:56

Mrkněte i na řešení od Standy - biker.fm :

viewtopic.php?p=367064#p367064
M:736 750 113

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #7 od hades » 09. 11. 2018, 15:04

Fajn, tak příspěvky se množí, ale všechny jsou prakticky OT
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2230
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 50

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #8 od biker.fm » 09. 11. 2018, 15:38

Rozvodnu by jsem radeji uchytil bud na hlavu montaze z boku nebo ji umistil na stativ. Ja, tu ted mam, lezi na trakcni baterii pod stativem s montazi.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 708
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #9 od juh » 09. 11. 2018, 16:08

Ja sa s tým nebabrem. Keď som si vyrábal rozvodnú škatuľku, tak som mal podmienku, že to musí byť kompaktné, musí mi to umožňovať napájanie rôznych zariadení a musí to byť prenosné. Keď z toho núdzovo napájam EQ6, tak to len položím na rozperku trojnožky a zapojím čo potrebujem.
Vstup to má 12V, má to indikátor stavu batérie, je tam ochrana vybitia batérie, prevodník na napájanie USB zariadení, DC-DC konvertor s prepäťovou ochranou na napájanie zrkadlovky a potom ešte pár konektorov CINCH a 5.5/2.1 na napájanie rôznych zariadení z 12V. Na obrázku je zadný panel s konektormi.
Přílohy
box.jpg
box.jpg (110.59 KiB) Zobrazeno 359 x

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #10 od hades » 09. 11. 2018, 18:22

biker.fm píše:Rozvodnu by jsem radeji uchytil bud na hlavu montaze z boku

Toto mi přijde jako dobré řešení, místa je dam dost. Akorát budu muset počítat s dostatečnou délkou kabelů k jednotlivým zařizením
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4540
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #11 od vla » 10. 11. 2018, 08:34

Už včera jsem psal příspěvek, co nebyl out, ale nějak zmizel, nebo jsem ho špatně odeslal. Tak ještě jednou, kabely, které budou mimo dalekohled zvolit co nejměkší, gumové, nebo silikonové, tím zamezíš případnému ovlivnění mechanického chodu montáže, zvláště v zimě, kdy plastové úplně ztvrdnou. Z tohohle hlediska by mohlo být umístění krabičky na tubusu docela výhodné a pak by stačil velmi měkký kabel jen na přívod k ní. Pokud ji dáš na montáž, nebo kamkoli jinam dal bych měkké kabely všechny. Já mám zatím gumový jen hlavní přívod, a je stále měkounký i v mrazech, kdy ostatní kabely po skončení pohodím jako neforemné klubko a rozmotávám je až v teple, když změknou. Takže letos nahradím komplet všechny a ten nápad dát rozvodnici na dalekohled, kruhy, lištu. atd mi zatím přijde docela zajímavý. Jednak kvůli tomu, že nehrozí, že někde uvíznou a zkazí expozice tahem za cokoli co napájí a pak v potřebném množství jsou levné, takže lze případně pro více dalekohledů udělat sady na míru, takže nebude nikde nic překážet, motat se do sebe atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

zuzi
Příspěvky: 233
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 33

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #12 od zuzi » 10. 11. 2018, 09:08

Jeste jednu trochu out příspěvek, ale podle me k věci. Kdyz řešíte výměnu kabelů za pružné gumáky, existuji nějaké slušné USB gumové / silikonove varianty?

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #13 od hades » 10. 11. 2018, 09:28

Dnes večer asi udělám první field test a pak sem dám "recenzi". Jinak mám to tak, že do krabičky vede gumový 2x2,5mm CYKY kabel, je docela tuhý, ale na mrazu snad nebude tvrdnout. Další kabely jsou pak 2x1,5mm z krabičky přímo ke spotřebičům. Začnu s napájením montáže, fokuséru a foťáku.
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 708
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #14 od juh » 10. 11. 2018, 09:56

zuzi píše:Jeste jednu trochu out příspěvek, ale podle me k věci. Kdyz řešíte výměnu kabelů za pružné gumáky, existuji nějaké slušné USB gumové / silikonove varianty?

Ja to riešim ponukou silikónových káblov z TME.
Káble, ktoré mám na vyhrievacích pásikoch, vyzerajú byť OK aj v zime. Najhoršie sú na tom USB káble, hlavne 3.X, za ktoré som doteraz nenašiel zodpovedajúcu náhradu do mrazov :x

zuzi
Příspěvky: 233
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 33

Re: Krabička pro rozvod napájení

Příspěvek #15 od zuzi » 10. 11. 2018, 10:04

Hades: Kup kabel CGSG 2x1,5 ten bude výrazně lepsi, je to klasický prodlužákový gumák, v každém prodeji elektro ho budou mit. Pripadne bych použil nějaký silikonový co psal vla, tyhle kabely na 230V mají zbytečně silné izolace.
Juh: Diky za tip, az budu objednavat z tme,tak to přihodím. Ale stejně by mě zajímalo, zda někdo nenarazil na nějakou průmyslovou variantu i s konektory.


Zpět na “ATM aneb udělej si sám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host