Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Dálkové odparkování montáže CG5 ve hvězdárně

Příspěvek #1 od pavelseb » 10. 08. 2018, 09:25

Měl bych otázku na majitele hvězdárniček a kohokoliv dalšího.
Určitě tu někdo řešil i vzdálený přístup a ovládání domku/fotící aparatury/montáže.
Chtěl jsem se zeptat n tu montáž. Mám Advanced CG5, a potřeboval bych vyřešit softwarově hibernaci a probuzení montáže.
Mám vlastní SW i HW a toto mi chybí aby to fungovalo.

Pro mě je to zásadní, protože mám domek s odsouvatelnou střechou a pokud chci odsunout střechu, musím probudit montáž a "odjet s ní", tak aby aparatura nezavazela odsunu střechy.

Řešil někdo programově hibernaci montáže? V dokumentaci příkazů pro NexStar (ručka montáže celestron) jsem bohužel nenašel nic co by mi pomohlo.
Nejde mi o vlastní vypnutí/zapnutí montáže, to mám pořešeno.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16723
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #2 od MilAN » 10. 08. 2018, 09:29

A ty nemůžeš nechat zaparkovat dalekohled před vypnutím v poloze, která by umožňovala pohyb střechy ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #3 od pavelseb » 10. 08. 2018, 09:43

Ano to můžu.
Ale, a to jsem zapomněl zmínit, jde mi i vzdálené probuzení a obnovení stavu montáže, abych mohl dále ovládat montáž vzdáleně, tj. navádět montáž na objekty. K tomu potřebuji obnovit "Alignment" montáže. To právě řeší hibernace, kdy si montáž uloží stav a po "probuzení" si vše obnoví a montáž je "srovnaná".
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13670
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #4 od MMys » 10. 08. 2018, 10:30

A v zaparkovaném stavu se alignment nepamatuje ?

A i kdyby nepamatoval, tak se dá inicializovat astrometricky. Zapneš, namíříš někam uděláš snímek, pošleš na astrometry.net a za minutku, dvě máš zpět informace, kam dalekohled míří. Pak už jenom uděláš synchronizaci a můžeš fotit.

Sám jsem to párkrát dělal, když jsem fotil dálkově a montáž se mi ztratila (mojí chybou, naboural jsem si sloup a pak to ještě omyem vypnul, takže se ztratily i informace z inkrementálních enkodérů).

http://nova.astrometry.net/upload
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

zuzi
Příspěvky: 166
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 33

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #5 od zuzi » 10. 08. 2018, 10:36

Re: Máš to parádní, moc se mi líbí kopule z "krytu radaru". Třeba někde potkám něco podobného co půjde sehnat. Po nátěru a umístění to vypadá profesionálně. Přesto se ale zeptám, nemáš někde fotografie jak je provedena štěrbina a jak je vymyšlen pohon otvírání?
Přeji hodně radosti při používání.

Uživatelský avatar
re
Příspěvky: 231
Registrován: 06. 09. 2005, 12:01
Bydliště: Vranová 183
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #6 od re » 10. 08. 2018, 11:18

Ta koupě šablon byla veliká náhoda, nevím, jestli by ještě byla šance. Jestli je to dobrá volba, zejména materiál ze kterého jsou šablony, ukáže čas. Zatím se to jeví dobře.
Pokud jde o řešení štěrbiny, tam bych měl mít 3D modely, případně, což bude asi lepší, nafotím reálný stav. Pohony jak kopule, tak otevírání štěrbiny mám připravené, ale realizace bude přes zimu a na jaře příštího roku. Takže přes víkend udělám detailní obrázky a po víkendu pošlu.

zuzi
Příspěvky: 166
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 33

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #7 od zuzi » 10. 08. 2018, 12:36

Jestli to bylo na venkovní instalaci antén, tak to dobrá volba bude. Ani srážet vlhko by se tam nemuselo.
Díky předem za fotky a dokumentaci jak je štěrbina a pohony vymyšleny.

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #8 od pavelseb » 10. 08. 2018, 12:57

MMys píše:A v zaparkovaném stavu se alignment nepamatuje ?


Právě že ne. Ta moje ručka jako zaparkování provede nájezd na souřadnice které se zadaly přes SetPark a vypne tracking ale nic neuloží. Dozvěděl jsem se, že existuje nová ručka NextStar+ (od roku 2012) která už podporuje Hybernaci jak má. Ale je mi divný že toto nikdo neřešil dříve, se staršími montážemi (Cel CG5 ADV, SW EQ5/HEQ5/EQ6 - ty totiž tuto funkcionalitu zdá se podle dokumentace taky nemají)

Dokumentace k ASCOM.Celestron.Telescope říká:

Park and Unpark Mounts that use the NexStar Plus HC, version 5.22 or more use new serial control methods to integrate the ASCOM SetPark, Park and Unpark methods with the mount Home, Hibernate and Wakeup commands as follows:
SetPark
This will send a Set Home command to the mount. The current mount axis position is recorded as the park position. Subsequent ASCOM Park and HC Goto Home command will use this position.
Park Command:
The Park command will move the mount to the Mount Home position and send a Hibernate command. This stops tracking and saves the mount parameters. It is now possible to turn the power to the mount off.
The scope close down process is:
 - Send a Park command. The mount will move to the park position and Hibernate. This command will not return until it has completed.
 - Once this happens the scope can be powered off.
Unpark Command:
The Unpark command will send a wake up command to the mount. If it's hibernated it will wake up. Tracking will start and the previous alignment will be restored.
It is important that the time is accurate. To do this the Unpark command will check if a GPS is installed. If it is the GPS time is assumed to be good, otherwise the PC time is used.
The scope start up procedure is:
 - Apply power to the mount. The Wake up prompt will be shown on the HC.
 - It may be necessary to wait for the GPS to connect.
 - Start the driver and connect to the mount.
 - Send the Unpark command to the mount. This will restore the alignment.


Ta varianta přes astronometry.net je zajínavý nápad. Vada na kráse je, že když zapnu montáž je v "nějakém stavu" (možná po předchozím zaparkování) a střecha zavřená :). A v parkovací poloze nevidí bohužel dalekohled na oblohu.

Zkoušel jsem aplikovat postup:

1)Prvotní nastavení montáže
- Ručně zapnout, zkalibrovat montáž
- Najet do bezpečné polohy pro otevření/zavření střechy
- Nastavit tuto polu jako parkovací polohu

2) Provést hybernaci
- Zaparkovat montáž
- Vyčíst a uložit AZ/ALT hodnoty
- Vypnout napájení montáže

3) Provést hybernaci
- Zapnout napájení montáže
- Provést sync AZ/ALT hodnot z uložených hodnot
- Zapnout tracking

Ale po tomto postupu nebyla montáž zarovnaná. Nějak sem doufal, že když nastavím čas a hodnoty ALT/AZ tak jsem myslel že si nastaví aktuální RA/DEC. Tak jsem chtěl vědět jestli to náhodou někdo neřešil, případně jestli nějak blbě přemýšlím?
A vy tohle nevyužíváte, nebo máte montáž co podporuje takovou funkcionalitu.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16723
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #9 od MilAN » 10. 08. 2018, 13:36

Na EQ montážích Synta tahle funkce není a ani mi nepřijde, že by byla potřeba. Dalekohled startuje ze zvolené polohy. Na první hvězdě (stačí v kopuli) se provede synchronizace a dál dalekohled pracuje s touto hodnotou. Zrovna tak při zaparkování - najede do souřadnic, které byly před tím zadány jako výchozí /domovské/. Samozřejmě, po té synchronizaci to je o několik minut třeba jinde . Ale ty souřadnice si pamatuje- jsou uložené a nemusí znát hodnotu synchronizace, když byla provedena. Takže ta "pozměněná " výchozí poloha je již opravena o tu nutnou odchylku.
Problém je , že to takhle ideálně někdy nefunguje, někdy se montáž zblázní, někdy si namotá kabely, někdy chce pod obzor. Už se mi to dlouho nestalo, ale tenhle typ montáží bych osobně nechtěl úplně ovládat bez kontroly, nebo alespoň nebýt v blízkosti. Je to všechno příliš laciné na to, aby mohl být spoleh na všechny komponenty a subprogramy , které při tom člověk používá. Udávaná přesnost těch montáží +/- souhlasí( až na občasné vyjímky), takže záleží na použité velikosti pole, jak se trefuje . Tak nějak vždy najíždím na první jasnou hvězdy a stejně provádím synchronizaci. Nedělám si iluze, že za tak málo peněz by to mělo být všechno OK podle mých přání:) . U montáží 10x a více dražších bych to předpokládal.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13670
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #10 od MMys » 10. 08. 2018, 19:03

Já pořád nechápu, v čem je problém. I kdyby montáž neuměla přes PC rozhraní skoro nic, určitě umí kromě Go-To ještě alespoň Sync command, tedy říci jí, teď míříš sem.

Takže to zapneš, pocí nějakého SW, kterým se s ní dá hýbat (což snad umí skoro každý SW pro obsluhu dalekohledu přes PC) ji namíříš absolutně kamkoli, kde vidí oblohu a uděláš snímek. Ten pošleš na astrometry.net, až se ti vrátí odpověd, přecčteš si RA a DE, a na tuhle pozici uděláš Sync. Pak už by to mělo jezdit dobře.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #11 od pavelseb » 10. 08. 2018, 20:04

MMys: To je mi jasné s tím astronometry.net, ale řeším situaci kdy je vše vypnuté, střecha zatáhlá. Zapnu vzdáleně PC, připojím se k montáži.
A teď abych mohl otevřít střechu, musím pohnout montáží do "bezpečné" polohy.

Samozřejmě, je tu ta varianta, že (jak naznačil MilAn) při vypínání zaparkovat montáž na tu "bezpečnou" pozici a montáž vypnout.
A při probouzení vím (mám na to sensor) že je v bezpečné pozici a můžu střechu otevřít.
Pak i vím jak pohnout montáží abych směřoval na oblohu a provedl synchronizaci.

Každpádně mě ještě napadla jedna otázka. Lze nějak spočítat s aktuální ALT a AZ a aktuálního času Ra a Dec? Napadlo mě že by když znám ALT/AZ (před vypnutím si tyto souřadnice uložím) mohl bych takto provést sync bez nutnosti použití astronomrtry.net.

A ještě jedna otázka, když provedu sync (třaba i nakocen pomocí astronometry.net) a zapnu tracking je to to stejný jako když bych na ručce zvolil Last Calibration?
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16723
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #12 od MilAN » 10. 08. 2018, 20:46

Nějak nechápu tvoji potřebu znát ALT/AZ polohu objektů nebo přepočet. . Montáž zná datum, čas a polohu pozorovacího místa , takže dovede sama startovat na nějakou pozici , zadanou buď jako ALT/AZ nebo RA /DEC. Zná svoji pozici v obou systémech . K tomu není třeba cokoliv dělat, to je přeci základní funkce montáže. Nebo mi něco uniká ? Samozřejmě, jde spočítat transformace souřadnic, ale k čemu to potřebuješ.?
A jen doplňující otázka : když zaparkuješ dalekohled a vypneš, s jakou přesností po zapnutí je schopen najet na 1. objekt ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #13 od pavelseb » 10. 08. 2018, 22:27

MilAN píše: Montáž zná datum, čas a polohu pozorovacího místa , takže dovede sama startovat na nějakou pozici , zadanou buď jako ALT/AZ nebo RA /DEC

Protože po zapnutí montáž neví "kde je". Není ve výchozí pozici. Takže jí musím říct kde je.
A snad chápu dobře, že to musím udělat přes ALT/AZ, páč RA/DEC se v čase mění (za dva dny je na tom stejném místě kam ukazuje montáž jíná RA/DEC).
Proto je na ručce ta možnost hibernace. Když ji zvolíš, montáž si uloží kde je a můžeš ji vypnout. Po zapnutí ví že je probuzena po hibernaci a vše si obnoví a jen nastavíš aktuální čas. A to sem chtěl udělat programově ale zatím mi uniká jak.


MilAN píše:A jen doplňující otázka : když zaparkuješ dalekohled a vypneš, s jakou přesností po zapnutí je schopen najet na 1. objekt ?

Jo tak to ještě nevím, tak daleko jsem se nedostal.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16723
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #14 od MilAN » 10. 08. 2018, 22:50

pavelseb píše:Protože po zapnutí montáž neví "kde je". Není ve výchozí pozici. Takže jí musím říct kde je.
¨
No, protože CG5 nepoužívám, musel jsem si najít manuál. A je to stejné jaku u Synty. Jen se občas používají jiné termíny a jiné postupy.
Jako domovskou pozici si zvolím takovou, kterou potřebuji a uložím. Montáž ví kde je a startuje z ní. Tebe k tomu nepotřebuje ani žádné hodnoty. A najede na 1.hvězdu, kterou ji zadáš, s přesností, kterou umí, a dle toho, jak je ustavena a synchronizována před zaparkováním.

Tady je z manuálu nastavení nové domovské pozice :

Home Position – The telescope’s "home" position is a user-definable
position that is used to store the telescope when not in use. The
home position is useful when storing the telescope in a permanent
observatory facility. By default the Home position is the same as the
index position used when aligning the mount. To set the Home
position for your mount simply use the arrow buttons on the hand
control to move the telescope mount to the desired position. Select
the Set option and press Enter.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 864
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek #15 od pavelseb » 10. 08. 2018, 23:52

ok, zkusím to jinak:
Normálně když zapnu montáž, montáž nejede a čeká co bude. Vybídne mě, ať nastavím ručně montáž na vyznačenou pozici.
The hand control will ask the user to set the mount to its index position. Move the telescope mount,
either manually or with the hand control, so that the index marked in both R.A. and Dec are aligned
(see Fig 2-8). Press Enter to continue.

Dále musím nastavit čas a datum a pak si zvolím jestli kalibrovat na hvězdy, nebo použuji "last alignment". Ta "Home position" se vůbec nepoužije. Ta je jen na to, aby bylo jednoduché montáž po pozorování rrychle "uklidit". Ale po zapnutí nemá na nastavení žádný vliv.

Na to, aby si montáž po zapnutí pamatovala kde skončila, se používá právě ta hibernace.
Hibernate - Hibernate allows the telescope to be completely powered down and still retain its alignment
when turned back on. This not only saves power, but is ideal for those that have their telescopes permanently
mounted or leave their telescope in one location for long periods of time. To place your telescope in Hibernate
mode:
1. Select Hibernate from the Utility Menu.
2.Move the telescope to a desired position and press ENTER.
3. Power off the telescope. Remember to never move your telescope manually while in Hibernate mode.
Once the telescope is powered on again the display will read Wake Up. After pressing Enter you have the
option of scrolling through the time/site information to confirm the current setting. Press ENTER to wake up
the telescope.


P.S.
ASCOM ovladač rozeznává IsParked a IsHome. Ale FindHome nelze použít, viz manuál:
CanFindHome returns False, FindHome is not implemented.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti