Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15608
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #871 od MilAN » 06. 02. 2017, 10:39

Ten pruhovaný dark vznikne při expozici 1/600 i 1/200s ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 854
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #872 od Dansemacabre » 06. 02. 2017, 11:12

Nevznikne, špatně jsi mě pochopil. 1/200 nebo 1/600 je expozice pro flat snímek. Defekt v dark snímcích se výrazněji projevuje až od 60sec výš. Mám tedy "čisté" flaty 1/200, na které aplikuji pětiminutové darky (už dost flekaté), a neštěstí je na světě. Správný postup je aplikovat na flat snímky jen biasy nebo dark flaty o stejné expozici. MMyS na to kápnul ještě společně s upozorněním, že používám málo kalibračních dat a pak se divím, že mi fotky šumí i po složení padesáti expozic (a jen 12ks dark+flat+bias). Pořídím malou regulovatelnou automrazničku a dodělám si retrospektivně víc darků pro všechny fotky za posledních pár měsíců, stejně je teď budu všechny předělávat ve světle nových zjištění :) Biasy hádám můžu naflákat rovnou, tam bude mít teplota minimální vliv.
Naposledy upravil(a) Dansemacabre dne 06. 02. 2017, 11:31, celkem upraveno 1 x.
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15608
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #873 od MilAN » 06. 02. 2017, 11:16

Nějak nechápu, proč na 1/600s flaty požíváš 5 minutové darky
(možná za to může moje neznalost PI - chápal bych použití 1/600s darků nebo BIASU )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Howking
Příspěvky: 1150
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02
Bydliště: Ostrava - Mar. Hory
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #874 od Howking » 06. 02. 2017, 11:24

Já měl za to, že darky musí mít stejné parametry jako Lighty (iso,expozici)
10" Newton SkyWatcher 254/1000, EQ6 Pro Synscan - http://astrofotky.cz/~Howking - Velmi osobní inzerce!

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 854
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #875 od Dansemacabre » 06. 02. 2017, 11:30

Už tady mluvíme tři lidi o třech různých věcech :) Právě že aplikace klasického darku na flat snímek byla blbě a už to vím a víckrát neudělám - psal jsem to už v předchozích příspěvcích (a teď ještě zpětně kapku přeformuloval, ať v tom není zmatek). Bohužel, v tutorialech se o postupu aplikace darků na flaty mluví, na pixinsight fóru se píše "apply dark frame to calibrate flat", ale zřejmě se nepočítá s tím, že ty darky budou takhle doprasené, nebo jsem to od začátku blbě pochopil. Za sebe tuhle věc můžu uzavřít (a klidně promazat), ať tady neplevelíme vlákno.
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13057
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #876 od MMys » 06. 02. 2017, 14:37

Flatfield se musí zkalibrovat pomocí darkframe, ale pochopitelně darkframe totožné délky expozice, jakou se fotil ten flatfield. (i kdybys neměl ty DF s těmi šmouhami, tak by to nefungovalo, zanesl bys si do flatfieldu invertované hotpixely, a ve výsledném snímku bys měl podivné tečky).

Vůbec mě nenapadlo, že ti tohe není jasné. Jelikož podle exifu používáš expozice v setinách sekundy, můžeš s klidným svědomím jako dark-flat použít ten bias, co máš. Za setiny sekundy se tam žádný termální signál akumulovat nestihne. fotit separátní dark-flaty má význam až tak od sekund, spíš možná i desítek sekund.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 196
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #877 od FrantaB » 09. 02. 2017, 23:45

majklus píše:Odhodlal jsem se složit data rozety, která jsem nasbíral koncem nějak na přelomu roku, je toho cca 8 hodin, snímal jsem během asi 4 .....
data přikládám:
https://ulozto.cz/!E92bRxfnmvtU/vysledek-tiff



Zkouším si cvičně hrát s tímhle materiálem, protože jsem s grafickými editory vlastně nikdy nepracoval. Co s ostrostí, kontrastem, zaostřováním hran a podobně, to tuším-zůstávají i malé/slabé hvězdy, kresba v mlhovině a tak. Ale vůbec nedokážu přijít na to, jak do toho téměř černobílého obrázku dostat barvy. Saturace na to samozřejmě nestačí, je z toho jen trochu více nahulený skoro BW obrázek, případně vzniknou artefakty. Mohl by mne prosím někdo nakopnout vhodným směrem, jaké funkce se v čem používají? Na to hraní používám RawTherapee, ale to je asi celkem jedno, když budu vědět co se děá v něčem co má dostupný návod, tak si to asi dokážu přelouskat...
Díky!
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 854
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #878 od Dansemacabre » 10. 02. 2017, 10:20

FrantaB píše: vůbec nedokážu přijít na to, jak do toho téměř černobílého obrázku dostat barvy. Saturace na to samozřejmě nestačí, je z toho jen trochu více nahulený skoro BW obrázek, případně vzniknou artefakty. Mohl by mne prosím někdo nakopnout vhodným směrem, jaké funkce se v čem používají?
Díky!

Obrázek je krásně barevný, jen je to v tom schované :) Základní postup je ve většině editorů plus mínus stejný... V první řadě převeď 32bit do 16bit, abys do toho mohl pořádně hrabat v základních editorech. Pak musíš upravit histogram (levels). Otevři si složeninu a mrkni, jak histogram vypadá v začátku - jen uzoučký kopeček úplně vlevo. Takže první, co musíš udělat, je posunout levý (černý) bod až na samé úpatí histogramu (zrátka tam, kde zleva histogramový kopec začíná) a pak prostřední (šedý bod) pošoupneš tak, abys vyvážil světlost. Už jen po tomhle jediném "stretchi" histogramu uvidíš, co se v tom obrázku schovává. Kontrasty a vytažení pak můžeš dodělat přes křivky (curves) - obecně a zjednodušeně trochu zvedáš pravou část (středy a jasy) a snižuješ levou (pozadí). No a pomocí histogramu (levels) a křivek (curves) dokážeš vlastně většinu základních úprav. Velmi užitečná funkce je ještě "color balance" - tam se snažíš šoupat šoupátkama tak, aby se červený, modrý i zelený kopeček překrývaly a nic výrazně nevyčuhovalo.
Tady máš dokonce i obrázek, jak cca histogram a křivky v Raw Therapee šoupat: http://www.eproject.ru/rawtherapee.jpg
Naposledy upravil(a) Dansemacabre dne 10. 02. 2017, 10:42, celkem upraveno 1 x.
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II

Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 196
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #879 od FrantaB » 10. 02. 2017, 10:39

Tohle jsem zvládnul, ovládání je dost intuitivní. Ale zatímco na "denní" fotce se mi to povedlo přijatelně na druhý pokus, tady u té se mi strech nedaří a celkový dojem je, že se k tomu program chová jako k BW udělané v RGB a nedokážu najít co s tím, histogram je pořád jen peak vlevo. Mám dojem, že něco co funguje tak jednoduše jako Levels v PI v RT není. Asi si dám další kolo...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916

Uživatelský avatar
AntonPike
Příspěvky: 191
Registrován: 10. 08. 2015, 08:28
Věk: 32

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #880 od AntonPike » 20. 02. 2017, 20:30

Zdravím,
mohl bych poprosit někoho zkušeného, jestli by dokázal vydolovat něco z tohodle:
https://uloz.to/!GEgm9A2171m0/orion-full-tif

Doufal sem, že z toho dostanu více než tohle :
Obrázek

Děkuji
Skylux 70/700
EF200 F2.8
EQ 3-2
-------------
EOS550Dm, EOS600D, ASI120MC

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13057
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #881 od MMys » 20. 02. 2017, 23:01

Tak jsem na to kouknul, a myslím že s ohledem na to, co je v surových datech, to je velmi slušný příjemně zpracovaný výsledek. K tomu, aby to bylo lepší, je potřeba víc času pod oblohou. Bez toho to žádný SW nezachrání.

Mimochodem, kolik je to expozic a při jaké světelnosti a pod jakou oblohou ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
AntonPike
Příspěvky: 191
Registrován: 10. 08. 2015, 08:28
Věk: 32

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #882 od AntonPike » 21. 02. 2017, 07:29

Tak to děkuji, myslel jsem, že jsem břídíl a je tam toho více.
Nechtěl jsem tady původně psát expozice, protože jsem se bál, že se mi vysmějete a řeknete, ať to všechno smažu a nafotím znovu :)

Každopádně:
290 x 30s , ISO800, F4,5 (obyč. Canon 50ka) - bylo to ještě během invaze, takže ležela dole mlha a obloha nic extra
50 x 60s + 15 x 120s, ISO800, F4,5 - druhá noc, kdy jsem sprovoznil spojeni dslr - telefon a mohl dělat delší expozice. Obloha mnohem lepší, ale zápasil sem s fleky(řešil sem v jiném tématu) na snímcích.
Kalibrace DF + Bias v MRAW, následně složeno v DSS (Zkouším to teď ještě složit v PI)
Jinak fotím z kraje vesnice směrem do tmy, jen na JV září 30km vzdálená Ostrava
Doufal sem, ze Barnardova smyčka bude zřetelnější, ale asi mě obraz hodně degradovali ty 30s expozice během mlhy.
Skylux 70/700
EF200 F2.8
EQ 3-2
-------------
EOS550Dm, EOS600D, ASI120MC

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13057
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #883 od MMys » 21. 02. 2017, 08:03

Jakým způsobem jsi ty expozice různých délek složil dohromady ?

Na těch 30sec. expozicích jsou ty slabé mlhoviny pravděpodobně tak utopené v systémovém šumu, nebo dokonce pod rozlišením 1 ADU, takže ani statistika nepomůže. U těch delších expozic by asi šance byla, jenže těch dvouminutových máš zase jenom 15 kousků.

Tohle chce prostě fotit jinak, přesně obráceně. Hodně subexpozic v délce 5-10minut, kterými se důkladně proexponuje vše slabé, a pak pár krátkých expozic na opravu přepálených částí M42 a okolí jasných hvězd.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
AntonPike
Příspěvky: 191
Registrován: 10. 08. 2015, 08:28
Věk: 32

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #884 od AntonPike » 21. 02. 2017, 08:40

Rozumím.
Ja si původně myslel, že mi budou stačit jen ty 30s ale když jsem pak na rychlo viděl výsledek, zkusil sem dofotit ještě něco.
Složeno to bylo : Kalibrace zvlášť 30s, zvlášť 60s a zvlášť 120s a následně zarovnání a složení všechno dohromady v DSS přes Kappa - Sigma.
Napadlo mě použít HDR v PI, ale někde jsem nedávno četl tvůj příspěvek, že to u takhle malých rozdílů nemá smysl.

Snad se tedy ještě vyjasní, než Orion moc klesne a ja dofotím, co je třeba.
Skylux 70/700
EF200 F2.8
EQ 3-2
-------------
EOS550Dm, EOS600D, ASI120MC

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13057
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyzkoušejte si zpracování

Příspěvek #885 od MMys » 21. 02. 2017, 11:05

AntonPike píše:...Kalibrace zvlášť 30s, zvlášť 60s a zvlášť 120s a následně zarovnání a složení všechno dohromady v DSS přes Kappa - Sigma...


To je ale přeci blbost, ne ? Tyhle rejekční algoritmy přeci fungují tak, že vezmou pixel stack pro každý pixel obrazu, z něj vyloučí odchýlené hodnoty a ze zbytku spočítají nějakou statistickou veličinu, obvykle průměr. Takže pokud jsi měl 290x 30sec a 50x a 15x něco jiného, kde byly 2x případně 4x vyšší hodnoty jasu, tak to klidně mohlo (a nesjpíš se i tak stalo) padnout mimo nastavený sigma limit. Tím pádem se ti to seskládalo pouze z těch 290x30sec. expozic.

Jediná zácrana mohla být, jestli DSS, kterým jsi to skládá, dělá nějakou normalizaci. Pokud ano, tak srovnal nejprve celou sadu snímků na stejné střední hodnoty, takže pak sigma clip ty delší expzoice nevyházel, ale bohužel se uplatnily pouze s nízkou vahou. v poměru počtu expozic od dané expoziční doby.

Zkus to sekládat jako HDR, nebo zpracovat jen těch 15x2minuty, ale to je jen půlhodina snímání. Případně zkus seskládat ty minutové a dvouminutové. Zkus tu složeninu z minutových vynásobit koeficientem 2 a zprůměrovat se složeninou z dvouminutových expozic, a to zpracovat.

A nebo prozkoumej dílčí složeniny, zkus je optimálně zpracovat každou zvláš, a pak s tím podle výsledku nějak naložit. Ale iluze si nedělám.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti