PHD autoguiding nastavení

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18257
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #406 od MilAN » 22. 05. 2019, 14:01

Já jsem ti dal odkaz na 2 odstavce v tom manuálu, které by tě měly zajímat.
Program je ale skutečně jednoduchý, žádné algoritmy tě nemusejí zajímat, defaultní nastavení v podstatě vyhovuje každému. Jen nepředpokládá, že budeš po každé hýbat s pointací - a tak musíš dělat kalibraci po každé.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1142
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #407 od nosuh » 22. 05. 2019, 15:40

pedrosanchez píše:Třeba bych si ponechal pointační hledáček na místě, ale zřejmě bych nezvládl nakalibrovat na hvězdy. Byl bych odkázán jen na DSLR. Tedy ustanovím na hvězdy s laserovým hledáčkem + DSLR, poté vyměním tento hledáček za ten pointační s kamerkou, najedu na objekt a pak budu v PHD postupovat jak uvádíš.

je fakt, ze jen na zorne pole DSRL s 1000mm ohniskem se hlavne u alignmentu na prvni hvezdu spolehat moc nejde, pokud nemas jak uchytit pointer jinak, co treba tohle;) (365Kc)
https://www.ebay.com/itm/Dual-Finder-Sc ... 0005.m1851
SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 208
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #408 od Jackxl » 23. 05. 2019, 07:28

pedrosanchez píše: Třeba bych si ponechal pointační hledáček na místě, ale zřejmě bych nezvládl nakalibrovat na hvězdy. Byl bych odkázán jen na DSLR. Tedy ustanovím na hvězdy s laserovým hledáčkem + DSLR, poté vyměním tento hledáček za ten pointační s kamerkou, najedu na objekt a pak budu v PHD postupovat jak uvádíš.


Snažším řešením je mít dva hledáčky. Jeden pointační s kamerou a jeden původní.
Já tam třeba oba mám. Jeden na standardní pozici a druhý jsem připevnil na kruhy. Na původní pozici je ten s pointační kamerou
aby nepřekážel při normálním hledání.
SW130/900 a GSO200/800 na EQ6-R, Nikon D3100

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1142
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #409 od nosuh » 27. 05. 2019, 11:49

Ahoj,
mam dotaz ohledne pripojovani periferii v phd..pokud jedu v setupu CDC-PHD a napr. APT nebo SGPro., tzn..ze montaz je komplet pripojena a ovladana pres CDC a ASCOM, musim v PHD pripojovat i montaz samotnou? Mysleno pri pointacnim setupu "on cam"
SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 972
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #410 od juh » 27. 05. 2019, 13:33

nosuh píše:Ahoj,
mam dotaz ohledne pripojovani periferii v phd..pokud jedu v setupu CDC-PHD a napr. APT nebo SGPro., tzn..ze montaz je komplet pripojena a ovladana pres CDC a ASCOM, musim v PHD pripojovat i montaz samotnou? Mysleno pri pointacnim setupu "on cam"

Aby sme si to ujasnili. Otázka je, či je potrebné stlačiť v PHD2 tlačidlo "Connect" pri položke "Mount" - "On-camera" v prípade, ak je montáž prepojená s kamerou cez ST-4 (AG) port a zároveň je montáž nejakým spôsobom pripojená aj k CdC cez ASCOM driver? Prípadne ak je ešte aj PHD2 pripojené napríklad k APT?
Přílohy
On-camera_connect.jpg
On-camera_connect.jpg (34.53 KiB) Zobrazeno 319 x

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1142
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #411 od nosuh » 27. 05. 2019, 13:52

Ok,
diky Juh za komentar a hlavne obrazek..popsal jsem to nepresne - nemam techniku u sebe.
Mount mam connectlej jako on camera ( to jsem zminil), to by jinak ani nefungovalo..jedna se mi hlavne o tu treti polozku -Aux Mount. Pripadne k cemu je to vlastne dobry..
Naposledy upravil(a) nosuh dne 27. 05. 2019, 14:59, celkem upraveno 1 x.
SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 972
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #412 od juh » 27. 05. 2019, 14:39

NZ.
Aha, tak to k "Aux Mount" asi neporadím. Jedine to, čo je v dokumentácii k PHD2. Riadenie montáže cez ST-4 už dávnejšie nepoužívam, u mňa má PHD2 dostupné tie dotazované dáta kedykoľvek priamo z ASCOM, "auxiliary mount" k tomu nepotrebujem. Možno poradí niekto z tých, čo používajú v PHD2 ovládanie montáže cez ST-4 port a aj pripojenie montáže cez ASCOM.

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 656
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #413 od LukasNestak » 01. 06. 2019, 00:18

Tak a už je za mnou prvá skúška guidingu "fail", tak opäť to nebude jednoduché :(.
Veľmi ma potešilo, keď som dnes teraz prvý krát som skúsil spojiť montáž + PC. Neuveriteľné že aj niečo môže fungovať na prvý krát :)

"možno" dôležité info:
- PHD našlo kameru ASI120MM - spojenú ju mám iba cez USB do PC "nie cez TS4"
- PHD našlo montáž "a malo pokus ovládať ju - rozhadzovalo navádzanie montáže"
- kameru mám na ďalekohľade na to určenom 50/190

Je nutné nahrať do PHD2 darky? Stále niečo vypisoval o darkoch a+ o kalibrácii +20 a -20.
Nezdalo sa že by vôbec trochu guidovalo.
Aký gain, bin a expozíciu by ste odporučili pre ASI120MM a 50/150? Mal som gain 30, bin2 a expozíciu 2,5 - 3,5s.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18257
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #414 od MilAN » 01. 06. 2019, 01:17

ak sem dej snímek obrazovky, s grafem pointace a bude jasno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 656
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #415 od LukasNestak » 01. 06. 2019, 09:04

Graf som mal zapnutý, ale vôbec nič sa tam neukazovalo. Treba PHD na prvý krát nejako kalibrovať?
Ako vôbec funguje spolupráca PHD a montáže? PHD ju ovládne na 100% a montáž nespraví bez príkazu z PHD ani ťuk, alebo PHD len dokorigová vedenie montáže?
Do akej miery komunikuje PHD s montážou? Mám na mysli či treba aj niečo meniť v SW k montáži.

Skúšal som aj Maxim, ale tam sa mi nepodarilo ani holé fotenie, takže o nejakom pointovaní nemôže byť ani reč.

EDIT:
Robil to som podobne jednoducho ako na tomto videu "len bez stellaria"
https://youtu.be/RKyMTLItH4s?t=570
Myslím že raz "automaticky výber hviezdy" našlo hot pixel a raz stratilo vodiacu hviezdu. Ale graf ani v jednom prípadne neukázalo "mal som ho zapnutý".
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 972
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #416 od juh » 01. 06. 2019, 10:26

LukasNestak píše:Graf som mal zapnutý, ale vôbec nič sa tam neukazovalo. Treba PHD na prvý krát nejako kalibrovať?

Áno, prvý krát musí byť, inak PHD2 nevie, ako má posielať korekcie montáži. Nielen prvý krát, niekto kalibruje zakaždým, keď ide fotiť. Minimálne je to potrebné, keď sa niečo zmení na pointovacej kamere, hlavne keď sa pootočí.

LukasNestak píše:Ako vôbec funguje spolupráca PHD a montáže? PHD ju ovládne na 100% a montáž nespraví bez príkazu z PHD ani ťuk, alebo PHD len dokorigová vedenie montáže?

Montáž ide svojou rýchlosťou, ako to má nastavené. Ak je napríklad PHD2 prepojené cez ST-4, tak tam nie je komunikácia žiadna, len sa posielajú korekcie.

LukasNestak píše:Do akej miery komunikuje PHD s montážou? Mám na mysli či treba aj niečo meniť v SW k montáži.

Ak sa v otázke jedná o dátovú komunikáciu, tak vzájomne nemusia komunikovať vôbec, len sa posielajú korekcie pohybu. Základná pointácia ide aj bez vzájomnej komunikácie.

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 656
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #417 od LukasNestak » 01. 06. 2019, 10:34

Ako prebieha korekcia "kalibrácia"?
Nemám to spojené cez ST4, chcel by som to cez ASCOM "je to klon ASI120MM, takže neni som si istý že bude ST4 na 100% ok".

Takže PHD funguje presne tak isto, ako keby som si to sám manuálne dorovnával na hviezdu popri vedení montáže?
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

viator
Příspěvky: 215
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #418 od viator » 01. 06. 2019, 10:42

Prepáč, ak sa opýtam nevhodne, nečítal som celé vlákno. Akým spôsobom komunikuje PHD s tvojou montážou - cez ASCOM protokol ? Písal si, že PHD montáž "našlo"...
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 972
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #419 od juh » 01. 06. 2019, 10:48

LukasNestak píše:Ako prebieha korekcia "kalibrácia"?

Principiálne prebieha "kalibrácia" tak, že PHD2 postupne posiela montáži niekoľko korekcií RA+, RA-, Dec+, Dec- (priznám sa, presné poradie neviem) a premeria si, o koľko sa posunie hviezda, na ktorú sa pointuje. Nakoniec si ešte premeria backlash. Z toho si potom vie určiť, ak sa pri pointovaní posunie pointovacia hviezda oproti stanovenej polohe, aké korekcie má poslať montáži.

LukasNestak píše:Nemám to spojené cez ST4, chcel by som to cez ASCOM "je to klon ASI120MM, takže neni som si istý že bude ST4 na 100% ok".

Ako ja nepointujem cez ST-4, ale ako tak sledujem, čo o tom vieš, tak vrelo odporúčam najskôr vyskúšať a rozchodiť pointovanie cez ST-4. Jedine ak to nebude schodná cesta, tak až potom sa dať na prepojenie cez ASCOM (tam to asi bude boj).

LukasNestak píše:Takže PHD funguje presne tak isto, ako keby som si to sám manuálne dorovnával na hviezdu popri vedení montáže?

Princíp je rovnaký.

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 656
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: PHD autoguiding nastavení

Příspěvek #420 od LukasNestak » 01. 06. 2019, 10:59

Klikol som na Connect Equiqment "na lavo dole" v PHD2.
Potom som nastavil:
Camera: klik - ZWO ASI Camera, klik - connect "zozelenalo"
Mount: klik - Gemini Telescope.NET (ASCOM), klik - connect "zozelenalo"

Sorry že to tak "divno" popisujem.

V nastaveniach som mohol meniť nastavenia kamery + reagovala na zmeny + videl som hviezdy.
Montáž to tiež ovplyvnilo, proste som počas skúšok PHDčka normálne fotil 45s expozície. Bolo vidieť na snímkach že sa to niekam vodí "hviezdy boli čiarky - zaujímavé že raz v RA a raz v DE". Inak pri 45s sú hviezdy skoro bodové.
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host