Optimální délka expozice

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 635
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #46 od hades » 05. 10. 2018, 14:39

Je několik způsobů:
1) použiješ "programovatelnou" dálkovou spoušť - třeba něco takového: http://www.pixelhk.com/products/show/140
2) Můžeš odpalovat na dálku přes mobilní aplikaci - buď kabelem (dá se snadno vyrobit) a nebo přes infraport, pokud ho tvůj telefon má
3) přes aplikaci, nainstalovanou v připojeném PC - například AstroPhoto Tool nebo Sequence Generator Pro
Btw: já fotím za oknem Darky :) Pro light framy jezdím mimo město :lol:
Naposledy upravil(a) hades dne 05. 10. 2018, 14:41, celkem upraveno 1 x.
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18222
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #47 od MilAN » 05. 10. 2018, 14:40

Ty nemáš dílkovou spoušť s časovačem ?
Ale jinak DSS je jedno, jakéjsou expozice, on to složí - expozici nekontroluje. Je dobré ale mít DF s podobnou expozicí jako Light a podobnou teplotou ( ta má daleko větší vliv než nějaké procentio délky expozice)!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 204
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #48 od Jackxl » 05. 10. 2018, 15:43

pedrosanchez píše:Přátelé,
jak přesně nastavíte expoziční čas třeba 60 s? Já mám ve svém foťáku max. možnost 30 sec. Pak je BULB, ale tam to vždy musím sám ukončit. A tou dálkovou spouští to nemohu trefit přesně, občas to taky hned ve tmě nezareaguje. Protože jestli to chápu správně, tak musím mít u LIGHT frames a DARK frames vždy stejný expozicní čas, kvůli skládání v DSS.


Jinak zírám, že HADES fotí normálně z domova přes okno :)


Na foťáku nastavíš BULB a na dálkové spoušti s časovačem potřebný čas.
Já na svůj Nikon používám třeba tuto https://www.megapixel.cz/jjc-kabelova-c ... -pro-nikon
SW130/900 a GSO200/800 na EQ6-R, Nikon D3100

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #49 od pedrosanchez » 05. 10. 2018, 15:46

Ježiši, další aplikace, to nevím, jestli zvládnu. Zkusím to tedy nejprve s tou spouští a alespoň přibližně, když to nemusí být na vteřinu přesně.
Mohu tedy nasekat light frames třeba 59 sec, 60 sec a 61 sec a k tomu dark frames kolem 60 sec a v DSS to půjde složit? Stejnou teplotu beru na vědomí, vyhotovím darky hned po nich, nebo to budu střídat.

PS Nemám tak sofistikovanou dálkovou spoušť, mám tuto:
https://www.alza.cz/canon-rc-6-d215516. ... gIMmvD_BwE
Ale projistotu vyzkouším, třeba umí časovač.
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 635
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #50 od hades » 05. 10. 2018, 17:25

Tato to určitě neumí, musela by mít displej. Ale nevadí, zkus to třeba podle stopek, a nejlépe přes zvukový signál, který ti bude pípat pravidelně po jedné minutě, to bys měl být dostatečné přesný. Jinak ta infraspoušť bude asi muset být před fotoaparátem, tam je totiž většinou umístěný infrapřijímač. A foťák musíš mít nastavený na infraspoušť, je to třetí položka v menu nastavení spouště
A pokud máš v telefonu IR port tak zkus se mrknout i na tuto appku: https://play.google.com/store/apps/deta ... emote_plus
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1134
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #51 od nosuh » 15. 10. 2018, 11:10

pedrosanchez píše:Ježiši, další aplikace, to nevím, jestli zvládnu. Zkusím to tedy nejprve s tou spouští a alespoň přibližně, když to nemusí být na vteřinu přesně.


Ja sem s DSRL fotil nejdriv s casovaci spousti, prilepenou paskou k montazi (nejjednodussi reseni). Fungovalo to nejakou dobu celkem slusne, ale casem stejne prijdes na to, ze je lepsi na fotak s montazi behem foceni vubec nesahat. K tomu jsou dobre prave snimaci aplikace jako je treba APT (AstroPhotographyTool). Jednak vyresis snadno dithering a pak hlavne nemusis na montaz s fotakem vubec hrabnout, kdyz chces snimky zkontrolovat ( ostrost, zamlzeni, kompozice,atp..) a nehrozi tak nechtene rozostreni, zmena kompozice, apod ..a zrovna to APT je pro zakladni veci celkem intuitivni a stoji par korun..
12" Meade Lightbridge, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #52 od pedrosanchez » 16. 10. 2018, 14:45

nosuh píše:Ja sem s DSRL fotil nejdriv s casovaci spousti, prilepenou paskou k montazi (nejjednodussi reseni). Časem stejne prijdes na to, ze je lepsi na fotak s montazi behem foceni vubec nesahat. K tomu jsou dobre prave snimaci aplikace jako je treba APT (AstroPhotographyTool). Jednak vyresis snadno dithering a pak hlavne nemusis na montaz s fotakem vubec hrabnout, kdyz chces snimky zkontrolovat (ostrost, zamlzeni, kompozice,atp..) a nehrozi tak nechtene rozostreni, zmena kompozice, apod ..


No já to zatím dělám pomocí té dálkové spouště a prakticky na foťák nehrábnu. Nejprve zaostřím s bahtigo maskou a pak už jen fotím, proto nevím, zdali bych využil APT. I když jasně, občas kouknu co jsem vyfotil a už se toho dotknu...
A délku expozice+počet light snímků+ISO si musím asi vyzkoušet sám, že? Třeba až bude teď vidět M42, tak si říkám, jestli je lepší nasekat třeba 40 light frames x 30 s nebo 20 x 60 s při stejném ISO (mám možnost max. ISO 1600).
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 239
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #53 od John2y92 » 16. 10. 2018, 14:51

APT ti ze začátku bude stačit i jako demoverze, ta není skoro vůbec osekaná a já s ní fotil víc jak rok, na M42 bych doporučil střed dělat i na ISO200, je fakt jasnej a zbytek na ISO1600 a třeba 100x60s aby ti hezky vykoukla ta slabší mlhovina okolo a ne jen ten jasnej střed.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #54 od pedrosanchez » 17. 10. 2018, 09:15

John2y92 píše:APT ti ze začátku bude stačit i jako demoverze, ta není skoro vůbec osekaná a já s ní fotil víc jak rok, na M42 bych doporučil střed dělat i na ISO200, je fakt jasnej a zbytek na ISO1600 a třeba 100x60s aby ti hezky vykoukla ta slabší mlhovina okolo a ne jen ten jasnej střed.


Děkuji Ti za radu, ale půjde mi to pak v DSS složit, když budu mít u lightů i darků rozdílné ISO a expoziční časy?
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3642
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #55 od Bill » 17. 10. 2018, 09:43

DSS umí udělat skupiny snímků. Ale lepší je zpracovat to samostatně a výsledné snímky sloučit v nějakém programu, který umí HDR...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #56 od pedrosanchez » 08. 12. 2018, 12:48

Bille, občas hledím na astrofotky. Např. zde: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=P ... 678160.jpg či tady http://astrofotky.cz/gallery.php?show=S ... 159550.jpg vidím v kolonce "počet a délka expozic, binning", že autor expozic udělal např. 40x300 s a pak 40x15 s, zkrátka více snímků různých expozičních časů.
Ve zpracování tam mají jen DSS a photoshop či Irfanview...

Co je to za způsob focení? To už mám uvažovat tak, že když M42 má jasné jádro a slabé okrajové části, tak mám nasnímat jádro s menším ISO a zbytek pak s vyšším ISO a pak to nějak sloučit? Nebo jestli je tedy ISO stejné, ale jen expoziční časy jsou rozdílné? To z parametrů snímků nepoznám.
V každém případě se to asi skládá již v DSS? Teď je M42 vidět, proto bych rád věděl jak ji ideálně fotit. Zatím jsem si vyhotovil 20x60s (LIGHT+DARK) a něco z toho leze, ale může to být lepší.
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14663
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #57 od MMys » 08. 12. 2018, 15:19

pedrosanchez píše:Ve zpracování tam mají jen DSS a photoshop či Irfanview...

Co je to za způsob focení? To už mám uvažovat tak, že když M42 má jasné jádro a slabé okrajové části, tak mám nasnímat jádro s menším ISO a zbytek pak s vyšším ISO a pak to nějak sloučit? Nebo jestli je tedy ISO stejné, ale jen expoziční časy jsou rozdílné? To z parametrů snímků nepoznám.
V každém případě se to asi skládá již v DSS?


v DSS zkalibruješ a seskládáš sady stejných expozic (stejný čas a ISO) a odpovídajících DF. Když budeš fotit třeba třemi různými časy , budou výsledkem tři složeniny. Ty pak zpracuješ a smontuješ třeba v tom Photoshopu.

Na M42 by měly stačit dva, maximálně tři expoziční časy. Je potřeba to udělat tak, že začneš tím nejdelším na nejvyšší ISO. Pak se podíváš, co je v tom snímku přepálené, a další kratší čas případně nižší ISO zvolíš tak, abys to přepálené měl pokryté tím druhým snímkem, ještě s nějakou rezervou okolo, aby tam byl překryv. Pokud by snad i v tom druhém kratším snímku bylo ještě něco přepálené (u M42 snad jedině nerozlišený trapéz) tak holt ještě třetí kratinký snímek. Starčí už jen pár kousků, třeba to ani nebude potřeba.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Maser
Příspěvky: 2203
Registrován: 22. 08. 2006, 03:41
Bydliště: Rumburk
Věk: 39

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #58 od Maser » 08. 12. 2018, 21:09

Proč je vlastně "nutné" dělat více skupin expozic s různou délkou nebo různým ISO, když chci zachytit třeba onu M42 v plném rozsahu?
Cožpak nemají kamery ale třeba i DSLR dostatečný dynamický rozsah, aby ona mlhovina šla vyfotit v celém rozsahu jasů jedním druhem expozic?
Když jsem naposledy fotil M42, jen jako test, tak za těch 40s expozice na ISO400 mám nejjasnější partie mlhoviny někde v polovině rozsahu.
Říkám si, kdybych to ještě natáhl a třeba i snížil ISO, tak, abych neměl jádro ještě přepálené, udělal takto několik hodin expozic, musím se dopracovat ke snímku s plným rozsahem jasů za pomoci jen jedné sady expozic. Nebo ne?
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14663
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #59 od MMys » 08. 12. 2018, 22:34

Dostatečný dynamický rozsah na M42 nemá ani 16-bitová CCD kamera s kapacitou pixelu klidně i 100k e-, natož DSLR s max. 14-bitovým A/D převodníkem a relativně maličkými pixely.

Pokud ponecháš nepřepálený střed, okraje jsou utopené hluboko pod vyčítacím šumem. Za dobu expozice tam z té mlhoviny nemusí přiletět ani foton. A to je pak těžko něco fotit. Když ze snímku zalovíš, vylezou ve slabých čístech různé šmouhy, nedokonalosti senzoru, které převáží nad akumulovaným signálem z objektu. Ty okrajové partie lze vyfotit pouze delšími expozicemi, a to už zase nevyhovuje pro střed.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: Optimální délka expozice

Příspěvek #60 od pedrosanchez » 09. 12. 2018, 15:12

MMYS: Děkuji Ti moc za odpověď a kvalitní vysvětlení. Je skvělé, že takový profík radí amatérům.

MMys píše:v DSS zkalibruješ a seskládáš sady stejných expozic (stejný čas a ISO) a odpovídajících DF. Když budeš fotit třeba třemi různými časy , budou výsledkem tři složeniny. Ty pak zpracuješ a smontuješ třeba v tom Photoshopu.

Prosím, umí to pak smontovat i Pixinsight?
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti