DeepSkyStacker

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1067
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

DeepSkyStacker

Příspěvek #346 od Dansemacabre » 09. 08. 2016, 11:12

Nemám, zkusím dofotit. Díky za tip. Spíš mi nejde do hlavy, proč předtím, když jsem skládal jen v jedné skupině všechno naráz, to bez problémů fungovalo dokonce i bez bias a dark flat (do dneška jsem je nepoužil) a odečítat bordel mi to přestalo až s pokusem skládat dohromady fotky ze dvou nocí.

Další podivnost: když skládám dvě skupiny a do každé nahraju zvlášť darky, které jsou ale shodné pro obě noci (čili v každé skupině je 15 unikátních light, 15 unikátních flat a 15 darků stejných pro obě), tak se flaty aplikují inverzně, tzn. místo vyrovnání tmavšího fleku na úroveň pozadí vytvoří flek světlejší. Ale už jsem přišel na to, že když jsou darky a biasy stejné pro obě noci, tak je stačí nahrát do master group a aplikují se pak na všechny fotky v ostatních skupinách.
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Samyang 135/2, Star Adventurer

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14023
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek #347 od MMys » 09. 08. 2016, 11:38

Pokud nemáš biasy, tak to ani jinak dopadnout nemůže. FF to překoriguje. Zkus dofotit bias snímky.

Pokdu to moc nepomůže, tak skládej jednotlivé noci zvlášť.  DSS nemá moc dobře udělanou normalizaci snímků, a skládání sad s rozdílnými jasy pozadí mu dělá potíže.

Ono časem přijdeš na to, že to chce lepší SW. DSS zrovna žádná výhra není.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
stana85
Příspěvky: 809
Registrován: 12. 01. 2008, 19:19

DeepSkyStacker

Příspěvek #348 od stana85 » 09. 08. 2016, 18:22

Takže DSS potřebuje biasy? Někde se tady psalo že bias už je v DF. A mraw je taky potřebuje?
SW 200/1000 Bresser 60/800 TS 25x100UHC triedr 20x60

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3268
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

DeepSkyStacker

Příspěvek #349 od Bill » 09. 08. 2016, 21:21


Ono časem přijdeš na to, že to chce lepší SW. DSS zrovna žádná výhra není.

No mi mraw ani DSS ještě nikdy neudlěly při kalibraci takové hrozné věci jako naposledy PI.

Při poslední kalibraci v PI mi optimalizace darků (default volba) aplikovala darky tak zhruba ze 30% (70% hotpixelů a termálního šumu zůstalo) a když jsem to vypnul, tak se mi při kombinaci light + master dark + master bias + master flat PI odečetl od lightů dark i bias, takže jsem měl uříznutý histogram. Takže jsem celý den jenom kalibroval a sprostě nadával.


Nakonec jsem udělal light+master dark(bez optimalizace)+master flat a bylo to použitelné :-(
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1067
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

DeepSkyStacker

Příspěvek #350 od Dansemacabre » 09. 08. 2016, 22:44

Aplikoval jsem biasy i dark flaty, výsledek bohužel naprosto stejný, fleky ve složeném obraze zůstávají :( Je zajímavé, že ne všechny, ale jen ty největší. Odpověď "pořídit Pixinsight" beru, výhledově to určitě udělám, ale aktuálně nedávají trial licence (čekám na tu svou už třetí měsíc) a Pixi LE, kterou se povedlo sehnat, zas neumí skládat, tak bych rád pokračoval v DSS, protože jsem si jistý, že to nějak jít musí.


Složit každou noc zvlášť jde bez problémů i bez fleků, ale DSS pak bohužel odmítá složit ty dvě noci dohromady a buď hodí hlášku "only one frame will be stacked", nebo celý program spadne...
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Samyang 135/2, Star Adventurer

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1067
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

DeepSkyStacker

Příspěvek #351 od Dansemacabre » 09. 08. 2016, 23:25

VYŘEŠENO! aby DSS složil dohromady dvě noci bez problémů, je potřeba 1) srovnat v photoshopu kanály RGB pro oba obrázky, 2) zarovnat manuálně osazení a případnou rotaci (nemusí to být úplně přesně, ale měl jsem původně ty dva vůči sobě o 180° otočené, tak to prostě DSS nezvládl upočítat).

Když se první a druhá noc skládají zvlášť (i přes to, že mají společné darky, biasy, etc.) a pak se složí dohromady výsledky, je výsledek lepší než když se skládá všechno naráz přes groups. Ještě musím experimentem zjistit, které nastavení pro složení těch dvou nocí bude nejlepší (average, median, maximum, kappa sigma?). Skládá se to dost dlouho, takže pokračování příště :)
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Samyang 135/2, Star Adventurer

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 715
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

DSS pada na ntb s win 10

Příspěvek #352 od nosuh » 27. 05. 2017, 14:26

Ahoj na foru,narazil jsem na problem a je mozne,ze uz nekdo resil neco podobneho. Koupil jsem novy NTB Lenovo Ideapad 700, bla bla,to neni ani tak podstatne. Pocitac ma slusne parametry a napr fotky v LRM nebo PSH zvlada bezproblemove. Jen pro doplneni- 4core i5, 8GB Ram,NVIDIA grafika,win 10home. Dnes jsem chtel ale vyzkouset slozit par snimku ze vcerejska v DSS 3.3.2 a narazil jsem na problem,kdy SW normalne nabehne,nacpu do nej vsechny potrebne snimky (6D- cr2) a pri jakymkoli nastaveni po prvnim najeti ukazatele procesu se objevi hlaska,ze DSS prestal spravne pracovat a sys win program ukonci. Nic dalsiho nevypisuje. Zkousel jsem program preinstalovat,spoustet v rezimech XPSP3,win7, nic porad pada ve stejny moment. Jeste me napadlo,jestli to nemuze souviset s funkci prepinani grafiky Nvidia na Intel. Vykonna nvidia se zapina pouze,kdyz je to zapotrebi,kvuli baterii,ma to vetsina dnesnich ntb,pry..neresil nekdo neco ppdneho? Diky..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Jarous1
Příspěvky: 226
Registrován: 15. 02. 2010, 01:09
Bydliště: Praha
Věk: 47

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #353 od Jarous1 » 27. 05. 2017, 22:38

Na NTB to neprovozuji, ale na výkonném "herním" desktopu s Win10 Pro s tím problém nemám. Možná bych zkusil poslední verzi DSS, a to 3.3.4. Ta je skoro o 5 let novější než ta Tvoje 3.3.2. Mrkni sem.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70

MarosO
Příspěvky: 68
Registrován: 12. 09. 2016, 16:00
Bydliště: Ziar nad Hronom
Věk: 45

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #354 od MarosO » 20. 08. 2017, 15:38

Skusal som skladat snimky v DSS,na konci ked uz malo byt vsetko hotove my vypisuje "out of memory".Vsetko ostatne mi na pc slape,akurat s DSS mam problem.mam nainstalovanu poslednu verziu pc ma 8gb ram,nema niekto podobnu negativnu skusenost,dakujem Marian
EQ2 +ref 80/900,EQ2+SW 80/400,MEADE LXD 75GOTO+SW N150/750,ZWO asi 120MC,canon 760D+ 50 1,8 stm a sigma 150 2,8 MACRO APO.

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 262
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #355 od palkog » 20. 08. 2017, 16:36

Nemas nahodu zapnut moznost Drizzle v nastaveniach skladania snimok? Mne to nikdy nefunguje, ked to mam zapnute.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

MarosO
Příspěvky: 68
Registrován: 12. 09. 2016, 16:00
Bydliště: Ziar nad Hronom
Věk: 45

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #356 od MarosO » 20. 08. 2017, 20:01

tak som to vypol a konecne mi ukoncilo skladanie snimkov,vdaka za radu,uz som hladal iny program na skladanie fotografii :)
EQ2 +ref 80/900,EQ2+SW 80/400,MEADE LXD 75GOTO+SW N150/750,ZWO asi 120MC,canon 760D+ 50 1,8 stm a sigma 150 2,8 MACRO APO.

Jirka V.
Příspěvky: 91
Registrován: 22. 05. 2016, 01:29
Bydliště: Benátky nad Jizerou

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #357 od Jirka V. » 29. 09. 2017, 13:28

chtěl bych se zeptat,kam v DSS nahrát df,ff a bias snímky.Je tam pět řádků : Otevřít obrazové soubory (to jsou hlavní snímky,že?)
dále Temného pozadí,Vyrovnání jasu,Vyrovnání temného pozadí a Vyrovnání zkreslení.

Myslel jsem,že Vyrovnání jasu jsou ff a Vyrovnání temného pozadí bias,ale při otevření souborů mi to píše několik varování,že nesedí hodnoty...
Dobson 200/1200 "flex tube" plus nějáké ty okuláry,Star Adventurer mini,Canon 600D a 400Dmod.,Sonnar 135/3.5,Sigma 20/1.8

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1061
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 30
Kontaktovat uživatele:

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #358 od Tomáš Grygarčík » 29. 09. 2017, 15:56

Varování se může zobrazit, i když jsou snímky ve správných kategoriích, ale je rozdílné ISO či délka expozice. Co kam patří je nejjednodušší zjistit přepnutím programu do angličtiny v dialogu O programu.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž

Jirka V.
Příspěvky: 91
Registrován: 22. 05. 2016, 01:29
Bydliště: Benátky nad Jizerou

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #359 od Jirka V. » 29. 09. 2017, 16:07

Aha,dik...Ikdyz ted koukam,ze sem biasy daval do dark flat.Ty udelam jak?
Dobson 200/1200 "flex tube" plus nějáké ty okuláry,Star Adventurer mini,Canon 600D a 400Dmod.,Sonnar 135/3.5,Sigma 20/1.8

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1061
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 30
Kontaktovat uživatele:

Re: DeepSkyStacker

Příspěvek #360 od Tomáš Grygarčík » 30. 09. 2017, 10:50

Dark flat je temný snímek pro flat = stejné nastavení expozice jako u flatu, akorát se zakrytým objektivem / dalekohledem či s krytkou na těle.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod) a OM-D E-M1 mark II
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: ma_va a 3 hosti