kalibrace

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 485
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

kalibrace

Příspěvek #1 od Pidrman » 26. 04. 2018, 09:23

Zdravím, možná se opakuji, ale podobný problém jsem nedohledal ( možná blbě hledal :-) ), ale .....

Když dělám zpracování fotek ( Light, Dark, flat a bias ), tak ASI ZWO 294 má jeden neduh a to, že má parazitní světlo vpravo nahoře ( snad všechny vyrobené kusy), to jde odstranit darkem, ale když do slučování zavedu i bias, tak se tam to světlo ukáže, bez biasů je to OK.

Jen podotýkám, že tvorba darku a biasu a další dělám jak se dělat mají.

Tak se chci zeptat jak je to možné.

díky za reakce.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5429
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: kalibrace

Příspěvek #2 od Cztwerec » 26. 04. 2018, 09:41

Já když vynechám BIAS při kalibraci s ASI 174 MMC, mám to samé. Bias mi naopak zanese parazitní ampglow, místo aby ho eliminoval a ke všemu snímku dodá i banding. Takže už ho vlastně skoro nepoužívám. A to si také nemyslím, že dělám něco špatně.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5407
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Re: kalibrace

Příspěvek #3 od Konihlav » 26. 04. 2018, 09:42

me by zas zajimalo, jak je mozny, ze uplne vsichni na celym svete (asi je to nekde v navodu k PI napsane?) kalibruji darkem, biasem a flatem...

odpoved na Tvoji otazku: kdyz neco odectes jednou, zmizi to (dark), kdyz to odectes podruhy (bias) objevi se to zas (jen treba inverzne)... taze nevim proc motas biasy, kdyz mas darky. Vubec u CMOS kamer zapomente vsichni na bias, ze neco takovyho existuje! reste jen darky...

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5407
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Re: kalibrace

Příspěvek #4 od Konihlav » 26. 04. 2018, 09:43

a urcite je tu na kalibraci uz vlakno

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5429
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: kalibrace

Příspěvek #5 od Cztwerec » 26. 04. 2018, 10:12

Tak já nevím co PI, já používám MaximDL a víceméně jsem napsal odpověď, že BIAS nepoužívám...

Ten to do toho obrazu pouze zanáší.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3370
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: kalibrace

Příspěvek #6 od Bill » 26. 04. 2018, 10:22

Pidrman píše:
Tak se chci zeptat jak je to možné.



No důležité je v čem to kalibruješ. Pokud v PI, tak tam jsou magická zaškrtavátka Calibrate, Optimize - která při špatné kombinaci vedou ke špatným výsledkům. Třeba se ti odečte bias od už zkalibrovaných flatů ap...

Pokud máš PI, tak si můžeš zkalibrovat 1 snímek pomocí PixelMath a porovnat to s výsledkem dávkové kalibrace.
Naposledy upravil(a) Bill dne 26. 04. 2018, 10:23, celkem upraveno 1 x.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 485
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: kalibrace

Příspěvek #7 od Pidrman » 26. 04. 2018, 10:23

díky za reakce
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti