AstroPhotography Tool + PHD2

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 970
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #121 od juh » 08. 04. 2019, 09:58

Pidrman píše:Asi ano, ale příčinu netuším :-( jestli vnější vliv ( vítr ), nebo něco jiného. ...

K tomu môže dosť napovedať log súbor, ktorý si PHD2 ukladá na disk PC/NB. Minimálne sa z toho dá zistiť, či to bolá nejaká rýchla (skoková) zmena, alebo či to bola postupná strata pozície (pomalá zmena). Dá sa z toho vyčítať aj to, čo robilo PHD2, aby tomu zabránilo. Od toho potom môže závisieť riešenie problému.

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 512
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #122 od Pidrman » 08. 04. 2019, 10:07

Jj, vím. Dnes na ten log kouknu. Jsem v práci a tak jsem jen hodil dotaz zda se s tím někdo nesetkal :-)
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3652
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #123 od Bill » 08. 04. 2019, 11:18

Mi už se to ve větru stalo, že hvězda "vyskočila" za čtverečku...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18236
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #124 od MilAN » 08. 04. 2019, 11:40

Ale když ti vyskočí ze čtverečku, tak PHD nic nedělá, nic nedorovnává. Čeká, až tam zase bude hvězda - podobně, jako když přijde mrak. A pokud mrak odejde a montáž nebyla dobře ustavena a hvězda se ocitne mimo ohraničení, tak pointace také nebude zasahovat a montáž jede svojí siderickou rychlostí včetně PE a nepřesnosti ustavení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3652
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #125 od Bill » 08. 04. 2019, 11:58

Dokud nenajde stejnou nebo jinou hvězdu...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18236
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #126 od MilAN » 08. 04. 2019, 12:36

PHD ji nehledá, to se mu tam do toho čtverečku musí nějakým driftem montáže dostat. Pak už si ji usadí na kříži a použije. Proto je důležitá ta velikost čtverečku a výběr pointační hvězdy, včetně nastavení i tolerance jasu. Myslím, že ty hodnoty default jsou voleny dobře
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3652
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #127 od Bill » 08. 04. 2019, 13:38

MilAN píše:PHD ji nehledá, to se mu tam do toho čtverečku musí nějakým driftem montáže dostat.

Jo, takhle jsem to myslel. Ale pokud je dobře ustaveno a zmizí jenom za mraky, tak díky periodické chybě se (mi) většinou vrátí do čtverečku...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 512
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #128 od Pidrman » 08. 04. 2019, 14:10

Akorát asi kvůli zachování kvality snímku APT vypne focení udělá dithering a znova spouští focení.
PHD2 jede pořád to je pravda. I když křičí ztrátu hvězdy, tak až se opět ukáže, tak zaase pointuje.

V APT jsem vypnul funkci automatické přerušení expozice. V lednu jsem dával novou verzi. V té starší jsem to neřešil ( nestalo se to ).
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 970
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #129 od juh » 08. 04. 2019, 14:54

Pokiaľ viem, tak APT to robí tak, že ukončí expozíciu a dá PHD2 pokyn na vykonanie ditheringu. Mal by tam byť dostatočný čas na to, aby PHD2 vykonalo dithering a ustálilo pointovaciu hviezdu na novej pozícii (čas sa nastavuje v APT, malo by stačiť 30 sec). Ak to PHD2 do daného časového limitu nestihne, APT nespustí novú expozíciu (aspoň u mňa to takto funguje).
Podľa popisu z príspevku #117 predpokladám, že to PHD2 aj spravilo, keďže APT začalo znova exponovať. Preto som písal, že sa treba pozrieť v logoch PHD2 na to, čo sa udialo pred tým, ako došlo k strate pointovacej hviezdy.

midars
Příspěvky: 66
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #130 od midars » 02. 05. 2019, 12:33

Chtěl bych začít pointovat a uvažuju o kamerce QHY 5L II (HE) CCD GUIDER MONO na Windows 10 home (s APT + PHD2).
Raději se zeptám : Má někdo zkušenost s touto kombinací ?
Nebo byste doporučili jinou kamerku třeba ZWO ASI120MM-S USB3.0 , aby nebyl byla kolize dvou ASI (někde jsem něco takového četl, ale teď to nemůžu najít).
Meade ETX125/1900 F/15, TS RC 8"/1624 F/8, EQ-6R, Nikon D7000, ZWO ASI 1600MM Pro Foto pokusy

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 652
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #131 od hades » 02. 05. 2019, 12:51

Mám zkušenost s trochu jinou kamerkou od QHY (viz podpis) na W10 Pro a vše funguje, jak má. Čekal bych, že to na W10 Home bude fungovat stejně spolehlivě
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1054
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #132 od BiF » 03. 05. 2019, 13:45

midars píše:Chtěl bych začít pointovat a uvažuju o kamerce QHY 5L II (HE) CCD GUIDER MONO na Windows 10 home (s APT + PHD2).
Raději se zeptám : Má někdo zkušenost s touto kombinací ?

Několik let používám QHY5LII (HE) Mono+PHD+Win10 zcela bez problémů. Kamery mám dokonce dvě, takže pokud ji ještě nemáš, tak bych jednu mohl postrádat...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 1213
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #133 od Dansemacabre » 06. 05. 2019, 13:08

midars píše:Nebo byste doporučili jinou kamerku třeba ZWO ASI120MM-S USB3.0 , aby nebyl byla kolize dvou ASI (někde jsem něco takového četl, ale teď to nemůžu najít).

To jsem psal já, ale platilo to pro starou ASI120 s USB 2.0, která měla vlastní ovladač nezávisle na zbyku ovladačů na ZWO a když se měla používat jiná ASI kamera, musel se ten ovladač nejdřív odinstalovat a pak nainstalovat znova až potom, co se připojila jiná kamera. Novější verze s 3.0 USB je na pointaci i kompatibilitu úplně v pohodě. Jenom je potřeba mimo ASCOMu updatovat i samotné PHD2!
WO FLT 110/770, EQ-6, ASI1600MM, QHY5-II
TS 60/360 APO, Star Adventurer

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1138
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #134 od nosuh » 14. 05. 2019, 00:01

Při posledním foceni se mi v phdcku objevila tahle hlaska o vuli v DE..nejsem si vedom toho, ze bych udelal něco jinak nez vždycky a vse jsem mel radne utazene..souvisi to s mechanikou nebo s nastavenim samotného phd? Menil jsem totiž ovladaci notas za novy, tak nevim, jestli jsem neopomel něco přenastavit..
diky
0102.jpg
0102.jpg (80.53 KiB) Zobrazeno 223 x

01_001.jpg
01_001.jpg (329.2 KiB) Zobrazeno 222 x
12" Meade Lightbridge, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18236
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #135 od MilAN » 14. 05. 2019, 00:09

Asi by to chtělo víc rozvážit dalekohled pro DEC.
Co mi nepřijde nejšťastnější, je nastavení hodnot Min.Mo na 0,2 pix . To znamená že do odchylky 0,9" na to montáž nereaguje.To bych zmenšil alespoň na 1/2
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host