AstroPhotography Tool + PHD2

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 239
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #106 od John2y92 » 04. 03. 2019, 17:53

Já bych naopak pro APT byl, ne kvůli ditheringu, ne kvůli pomoci s ostřením, kvůli žádným vymoženostem, ale prostě abys nemusel stát u teleskopu se samospouští (pokud nemáš programovatelnou, ale zní to, že u něj stojíš),ta free verze úplně stačí a APT a PHD2 na sobě nejsou závislé pokud je tak nenastavíš, takže bych začal tak, že budeš mít APT jen jako samospoušť a u toho si můžeš vyladit to PHD2 a až vychytáš pointaci, můžeš se začít věnovat věcem jako je dithering atd. Já jsem používal APT ještě dřív než jsem začal vůbec pointovat.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #107 od pedrosanchez » 06. 03. 2019, 15:22

John2y92 píše:Já bych naopak pro APT byl, ne kvůli ditheringu, ne kvůli pomoci s ostřením, kvůli žádným vymoženostem, ale prostě abys nemusel stát u teleskopu se samospouští (pokud nemáš programovatelnou, ale zní to, že u něj stojíš),ta free verze úplně stačí a APT a PHD2 na sobě nejsou závislé pokud je tak nenastavíš, takže bych začal tak, že budeš mít APT jen jako samospoušť a u toho si můžeš vyladit to PHD2 a až vychytáš pointaci, můžeš se začít věnovat věcem jako je dithering atd. Já jsem používal APT ještě dřív než jsem začal vůbec pointovat.

Děkuji za příspěvek, zkusím to, ideálně oba softy pak nějak propojím :) Jinak já mám kabelovou programovatelnou spoušť, takže nemusím venku stát. Oomlouvám se za mystifikaci, asi jsem se špatně vyjádřil. Zadám interval mezi expozicemi, počet a délku expozic a jede to samo (byť v zimě rychle odcházejí baterky v tom ovladači).

P.S. Jestli si mohu dovolit off topic dotaz...vím, že fotíš z balkonu. Zajímalo by mě, zdali mohu nějak spustit hodinový strojek v montáži EQ5 když neprovedu kalibraci na hvězdy? Jde mi o to, že časem budu fotit z místa, kde neuvidím Polárku a budu mít výhled jen na jižní obzor. Ještě k tomu to bude ztísněný prostor, aby se mi tam dalekohled otáčel o 180°. Potřeboval bych si sám ručně najet na zájmový objekt a pak zapnout pohon. Omlouvám se ostatním za off topic, když tak mě smažte.
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 239
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #108 od John2y92 » 06. 03. 2019, 15:55

Co se ustavení montáže z balkónu týče, tak jak moje Celestron, tak i brzy moje iOptron montáž (teprve ke mě cestuje :D ) mají funkci, kdy jde ustavit montáž bez polárky tak, že zaměříš montáž pomocí několika hvězd (já vidím pouze východ, takže v ručce vyberu pouze východní hvězdy) a pak vybereš ustavení bez polárky a ono ti to samo řekne, jakou hvězdu si zhruba vybrat, na tu to potom sjede a ty ji vycentruješ ne pomocí ručky, ale pomocí šroubů na ustavení. Nebo můžeš použít PHD2 a driftově ji ustavit.

Co se týče toho zapnutí hodinového strojku až když najedeš na nějaký objekt, to je stejně jedno, máš paralaktickou montáž, takže poloha ve které teleskop bude, když to zadáš automaticky se shoduje s polohou, do které ho namíříš manuálně. Jediný usnadnění je, že když fotím z balkónu více nocí po sobě, tak montáž nezaměřuji každý večer, jen nastavím datum a čas a vyberu last alignment a jen ji ustavím bez polárky.

Pokud se vyloženě nebude moct otáčet, tak to stejně nebude fungovat, protože ta montáž nemá na osách enkodéry, které by jí říkaly v jaké poloze se nachází. Já s tím měl taky celkem problém, ale nakonec jsem z balkónu vyházel co to šlo a mám dost prostoru, ještě jsem dřív uvažoval, že bych do rohu balkónu hodil vysoký sloupek a tím dostal teleskop co nejdál, ale strach, že by mi něco spadlo až na zem a představa těch šílených vibrací mě odradila. Snad jsem to napsal trochu srozumitelně.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18238
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #109 od MilAN » 06. 03. 2019, 16:01

Nevím, proč bys nemohl provést kalibraci.K tomu absolutně Polárku nepotřebuješ - naopak, na ni to nejde. Takže si ke kalibraci vybereš hvězdy ze seznamu, které vidíš. Jen by ta montáž měla ustavena jinou metodou tak, aby polární osa směřovala k pólu. To jsou přeci 2 na sobě nezávislé operace.
Edit: SW nemá tu funkci ustavení montáže bez Polárky. Je potřeba to obejít jinak.

A jen pro pořádek, abychom si rozuměli:
1/ ustavit montáž = (namířit polární osu na pól) musíš vždy
2/ kalibraci na 1,2 nebo 3 hvězdy potřebuješ pouze v případě, že budeš používat Go-To. Pokud ne, není potřeba kalibrovat. Stačí zapnout pohon
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #110 od pedrosanchez » 07. 03. 2019, 13:12

John2y92, Milan, moc vám děkuji za reakce. Samozřejmě nohu na sever zvládnu jakž takž ustanovit i bez polárky.
Tedy, manuálně si najedu na objekt, pak zapnu pohon a mám na výběr: buďto začít z parkovací pozice nebo kalibrovat na hvězdy. Něco z toho bych měl provést, jinak motorek nenaskočí.

Nebo mám zapnout pohon, udělat nějakou kalibraci na hvězdu v jižním obzoru, kam chci koukat a poté si dojet na zájmový objekt? Chápu, že kalibrace je vhodná pro goto, ale bez toho se obejdu. Jen mi šlo o to, v jaký moment zapnout pohon (v situaci kdy hledím na jižní obzor a nemám místo pro to aby se mi dalekohled moc otáčel).
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18238
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #111 od MilAN » 07. 03. 2019, 13:27

pedrosanchez píše:John2y92, Milan, moc vám děkuji za reakce. Samozřejmě nohu na sever zvládnu jakž takž ustanovit i bez polárky.
Tedy, manuálně si najedu na objekt, pak zapnu pohon a mám na výběr: buďto začít z parkovací pozice nebo kalibrovat na hvězdy. Něco z toho bych měl provést, jinak motorek nenaskočí.

Nebo mám zapnout pohon, udělat nějakou kalibraci na hvězdu v jižním obzoru, kam chci koukat a poté si dojet na zájmový objekt? Chápu, že kalibrace je vhodná pro goto, ale bez toho se obejdu. Jen mi šlo o to, v jaký moment zapnout pohon (v situaci kdy hledím na jižní obzor a nemám místo pro to aby se mi dalekohled moc otáčel).

No, nevím jestli si rozumíme.
Na tu Polárku je potřeba tu montáž postavit určitě dost přesně, alespoň pokud chceš fotografovat. Takže to nepůjde tak nějak dát nohu na sever.
Pokud nechceš GoTo, tak můžeš startovat odkudkoliv a v okamžiku, kdy je v menu nabídka ALIGN, tak zvolíš NE a můžeš ručkou nebo i bez ní(= s povolenými ustanovkami) najet na tvůj objekt. Hodinový stroj by měl běžet. Pokud by neběžel, je možno přes tracking zapnout SIDEREAL
No a pokud chceš GoTo, tak po startu z parkovací polohy zvoliš ALIGN ANO pro 1,2 nebo 3 hvězdy, objeví se ti zobrazená nějaká hvězda a pokud ji nemáš na obloze před sebou , tak šipkami (dolů/nahoru) listuješ v seznamu hvězd a potvrdíš výběr té, která ti vyhovuje. Pohon se spustí sám.
Ale mám takový dojem, že by to chtělo z tvé strany přečíst návod :)
Naposledy upravil(a) MilAN dne 07. 03. 2019, 13:52, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 410
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 38

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #112 od pedrosanchez » 07. 03. 2019, 13:39

S najížděním si snad už rozumíme, i když mám pocit, že po ALIGN NO mi hodinový strojek neběžel -vyzkouším.

Já Polárku z balkonu směrem na jih neuvidím. Ovšem DSO na příměstské obloze fotit nebudu. Na planety jsem se domníval, že přibližné ustanovení na Polárku bude stačit, tj. nějakou dobu je v zorném poli udržím (abych mohl učinit třeba 30-60s záznam).
SW 203/1000 NEQ-5 Goto Synscan, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II (jsem začátečník)

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 239
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #113 od John2y92 » 07. 03. 2019, 14:07

Na planety je to úplně v pohodě, já je fotím na rozviklané az montáži a prostě pustím hodinový strojek, na ručce si nastavím nějakou rozumnou rychlost a jak začnu snímat planety, tak je ručkou udržuju na terčíku, který si zobrazím přes kameru. DSO to by byla jiná no, jak psal Milan.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1138
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #114 od nosuh » 24. 03. 2019, 15:18

Má někdo odhad, co může způsobovat takovou oscilaci od normálu, uprostřed expozice?
Narazil jsem na to a celkem by me zajímalo, jak takovym extremum předcházet..
v02_008_problem.jpg
v02_008_problem.jpg (249.12 KiB) Zobrazeno 429 x

Náhodně jsem na to narazil, když jsem šel zkontrolovat chod pointace..jinak v podstate celou dobu jelo vše takhle nejak..
v02_006.jpg
v02_006.jpg (243.28 KiB) Zobrazeno 429 x

Nebo ze by vyvážení/nevyvážení? Jak vypda pruběh křivky, když to třeba montáž nedává?
12" Meade Lightbridge, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 652
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #115 od hades » 24. 03. 2019, 15:35

Mohl by to být nějaký kabel, o který montáž zavadila. Máš tam nějaké volně visící?
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1138
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #116 od nosuh » 24. 03. 2019, 15:51

V podstate vsechny :D
To me nenapadlo..ale mohlo by byt, diky.. Pak to jelo zase normalne - zrejme se uvolnil
12" Meade Lightbridge, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 512
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #117 od Pidrman » 08. 04. 2019, 07:49

Zdravím

Poslední noc se mi stala divná věc. Během mého celonočního focení, jsem ke konci zjistil, že místo 8 h snímání mam jen 30 x 5min snímků.

Nevím zda vlivem větru, nebo jiného vlivu mi APT vypínala expozici třeba po 30s, po minutě atd. bylo to nepravidelné ( bohužel jsem si nepoznamenal co to psalo ), ale něco v tom smyslu, že se pointační hvězda vychýlila přes maximum. Po pravdě občas fouklo.

Nemůže to být vlivem větru. ....... Raději jsem v nastavení pro PHD2 vypnul automatické vypínání.

Nesetkal se s tím už někdo ?

Díky Honza
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3652
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #118 od Bill » 08. 04. 2019, 08:08

No asi ti pointační hvězda utekla ze čtverečku. Nejjednodušší je ho zvětšit v PHD...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1138
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #119 od nosuh » 08. 04. 2019, 08:24

hades píše:Mohl by to být nějaký kabel, o který montáž zavadila. Máš tam nějaké volně visící?

Tak po dalsi profocene noci se zacinam opravdu klonit k tem pogumovanym kabelum od topeni - tim ze jsem je mel v jednom svazku, chycene na ocku u zrcadla, jakmile jsem tento svazek uvolnil a nechal je volne vyset k zemi bez nejake organizace, tak se guiding vyrazne zlepsil..
vysvetluju si to tak, ze jak navlhly , tim ze byly v jednom svazku, chovaly se jako lano a "pritahavaly" chod montaze
12" Meade Lightbridge, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 512
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #120 od Pidrman » 08. 04. 2019, 08:43

Bill píše:No asi ti pointační hvězda utekla ze čtverečku. Nejjednodušší je ho zvětšit v PHD...


Asi ano, ale příčinu netuším :-( jestli vnější vliv ( vítr ), nebo něco jiného. Od počátku svého focení dělám vše stejně ( tedy některé kroky jsem přeci jen vychytal )

Je pravda, že na montáži mam už dost naloženo, 7,5 kg + protizávaží, takže doufám v ten vítr a že se to netýká sestavy :-D

Chtěl jsem dofotit rosettu, ale byla už dost nízko a tak seeing si taky vezme svoje.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti