AstroPhotography Tool + PHD2

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 457
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #1 od Pidrman » 19. 02. 2018, 09:05

Zdravím

Mam otázečku pro uživatele těchto programů. Je třeba nějakým způsoben upravit default nastavení AstroPhotography Tool pro dithering ? Nebo je to autonomní a není potřeba měnit nastavení. pouze localhost ( server )

Díky za odpovědi.

Honza
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3282
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #2 od Bill » 19. 02. 2018, 11:46

Musíš nejdříve nastartovat PHD, musí mít povolený server. Když potom spustíš APT, tak se připojí automaticky.

Když to uděláš naopak, tak pak to musíš v APT prošťouchnout ručně (je to nějaké kliknutí se šiftem...). Samozřejmě je vhodné si dithering nějak rozumně nastavit - jak často se má dělat, jak má být dithering velký...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 457
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #3 od Pidrman » 19. 02. 2018, 12:53

tak to je OK.

Vždy první zapínám PHD2. nastavený localhost ( server ) mam. Já mam obavy zda se dithering dělá korektně, zda se dělá v prodlevách když se neexponuje.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

APT

Příspěvek #4 od nosuh » 16. 07. 2018, 09:24

Nenasel jsem topic na tenhle softik, tak zakladam vlakno. Pokud jsem jen spatne hledal, prosim admina o presun do prislusneho vlakna.
Fotim DSRL s timto softikem a zacina me bavit. Umoznuje dithering, coz prave resim, ale narazil jsem na vec se kterou se nemuzu posunout dal.
Mam spustenej APT, spustim phd2, montaz je ustavena zarovnana pro GOTO (AZEQ6), jsem na objektu ktery chci fotit.
V APT mam connectnutou kameru (40Dm), phd2 je rovnez linknuty, nastavim zapnout dithering ( parametry mam zatim v defaultu). KDyz ale dam v APT pripojit montaz, musel bych ji prepnout do directPC modu, coz mi pak znemoznuje dalsi ovladani pres rucku..
NAvic, kdyz jsem tedy montaz v APT nepripojil, tak me stale po expozicich hlasi, ze se prave provadi dithering a i na phd2 nahledu me prijde, ze v techto mistech se to rozjede a ve chvili, kdy APT dokonci dothering a zacne snimat, phd se zase uklidni..
Mam to chapat tak ze APT komunikuje primo s PHD2 a ovlada montaz pres phd2 a nepotrebuje se pripojovat primo v aplikaci?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 262
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: APT

Příspěvek #5 od palkog » 16. 07. 2018, 09:34

Ak je phd2 spravne linknuty (da sa z APT prepnut do phd), tak je to v poriadku. Dithering sa robi prave cez phd2.
A podobne vlakno uz tu je: http://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?f=17&t=23179&p=367789&hilit=astrophotography+tool#p367789
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: APT

Příspěvek #6 od nosuh » 16. 07. 2018, 09:38

No prpinal jsem se zatim jen na liste, tam je nekde schovana ikonka na prime prempinani do phd2?
Ze je to linknuty sem usoudil z toho, ze kdyz jsem to testoval a vypnul phd2, tak me APT hlasi, ze mu chybi point sw..tak proto..
Ma smysl menit ty default hodnoty pro dithering?
Diky
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 262
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #7 od palkog » 16. 07. 2018, 10:12

V niektorej verzii APT (neviem, ci aj aktualnej) sa dalo prepnut stlacenim tlacitka "Guiding". A pri zapinani programov, by som najprv spustil phd az potom apt. A APT vypise v dolnom okne, ze phd bolo pripojene.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #8 od nosuh » 16. 07. 2018, 10:15

ok, diky! Priste vyzkousim. A tim padem ten dithering pa jede v podstate pres phdcko a neni potreba montaz propojovat nejak extra
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #9 od nosuh » 23. 07. 2018, 21:44

Seznamuju se s novu kamerkou chlazenou (ASI 1600MM) a hodlam ji ovládat přes APT. KAmerku io kolo beha přes APT bez problemu, to uz mam vyzkousene. Nyní chci rozchodit chlazeni se spravnym nastaveni, ale není mi to uplne jasny. Prozatím to mam nastaveny v defaultu a ještě jsem kamerku nepripojil k 12V zdroji, aby chladila.
Jaky je spravny postup při snimani se zapnutym chlazeni? A jake jsou vhodne hodnoty jednotlivých parametru dle zkusenosti?
JA to zatím pochopil tak, ze pripojim kamerku a v Cooling Aid zadam TArget T třeba -20°, pak stisknu start a ono se to do tech 120s vychladi na požadovanou teplotu. PAk zacnu snímat L/D/B
Když pak skoncim, stisknu Stop v Cooling Aid a prepnu se do Warming Aid a tam mam nastavenou v targetu podobnou teplotu jako je venku a zadam start. A snimac se postupne ohreje na požadovanou teplotu. Az se teplota priblizi te venkovni, tak muzu kamerku odpojit a vypnout. Takhle mi to aspoň říká moje forma AJ a logika.
Chapu to spravne, nebo sem uplne mimo? Pripadne jaky je korektni postup a vhodna uprava parametru Cooling Aid a Warming Aid?
Diky

Cooling_Aid.jpg
Cooling_Aid.jpg (12.53 KiB) Zobrazeno 832 x

Warming_Aid.jpg
Warming_Aid.jpg (12.89 KiB) Zobrazeno 832 x
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 457
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #10 od Pidrman » 24. 07. 2018, 07:18

Taky se zeptám.

Pořád mi vrtá hlavou neostrost mých fotek a jako jedna z příčin mě napadla špatný dithering ve spolupráci s PHD2. Mam takové tušení, že i když se mi zdá být vše OK, tak se dithering provádí i během snímání. Je to možné ?

V PHD2 mam povolený server režim a v APT mam vše defaultně nastavené. APT vždy spouštím až jako poslední.

Ale pořád přemýšlím nad tím, že všude čtu jak je SW ED 80/600 výborný dalekohled ( ostrý a kontrastní ) a přitom mam mizerné výsledky. ostřím vždy na jasnou hvězdu pomocí bahtinovy masky.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #11 od nosuh » 24. 07. 2018, 08:18

a nemuze to byt treba seeingem? Obcas ty hvezdy litaji vsude kolem..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 457
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #12 od Pidrman » 24. 07. 2018, 10:02

Sám už nevím.

Každopádně to nechám být a zkusím upravit pointaci přes PHD2 aby reagoval hned, teď mam nastaveno MnMo 0,2 jak RA, tak i v DEC. Někde jsem se tu na fóru dočetl, že to může být moc velká tolerance. Fotím s velikostí pixelu 4,63 µm ( ZWO ASI 294 ) a s ohiskem 510 mm, pointaci mam qhy 5L II mono 3,75 µm a ohnisko 130 mm ( Zkusím to ohnsisko prodloužit ) třeba to zabere. Jen uvažuji nahlas .
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 718
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #13 od nosuh » 24. 07. 2018, 10:06

No ja mam nastaveny jeste Agresivitu v RA na 75% a v DE na 100%..ty min odchylky mam mensi , kolem 0.1 a RMS mam v zenitu kolem 0.6" ale treba ve strelci uz je to pres 1" (tak 1,2-3")
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 457
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #14 od Pidrman » 24. 07. 2018, 10:19

Já mam i montáž mírně nevyváženou ať šnek pořád zabírá.

Zkusím upravit hodnoty a uvidím.
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D, ZWO ASI 294MC PRO

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17192
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: AstroPhotography Tool + PHD2

Příspěvek #15 od MilAN » 24. 07. 2018, 10:20

Pidrman píše:Každopádně to nechám být a zkusím upravit pointaci přes PHD2 aby reagoval hned, teď mam nastaveno MnMo 0,2 jak RA, tak i v DEC. Někde jsem se tu na fóru dočetl, že to může být moc velká tolerance. Fotím s velikostí pixelu 4,63 µm ( ZWO ASI 294 ) a s ohiskem 510 mm, pointaci mam qhy 5L II mono 3,75 µm a ohnisko 130 mm ( Zkusím to ohnsisko prodloužit ) třeba to zabere. Jen uvažuji nahlas .

Ten pointer musí bohatě stačit - určitě bych neprodlužoval jeho ohnisko.Zmenšíš si zbytečně jeho zorné pole. Určitě můžeš snížit hodnotu MnMo.
Můžeš zkušebně vypnout dithering, pokud nemáš jistotu kdy pracuje a porovnat snímky s ním a bez. Nebo zvětšit hodnotu kroku ditheringu, ať je vidět posuv mezi snímky / nebo na snímku/, pokud by pracoval posuv při snímání.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host