SIPS a jeho použití

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #16 od Oko1 » 27. 06. 2013, 13:47

1) Ohledně kvality fokuséru jsem už vyškolený, už mi jich pár rukama prošlo, prakticky všechny běžné typy:-) Bohužel ani jinak robustně provedený Baader není bez chyby, kupříkladu při nízkých teplotách prokluzuje tak, že se tubusek úplně uvolní a není možné ho zafixovat. Taky proto jsem nekoupil jejich motorfokus a měním ho komplet za fokusér s motorkem.

2) Nebudu z toho dělat raketovou vědu, křivku systému zatím nechám na jindy, na to musím vyřešit elemntárnější problémy:-)

3) Focus MAx je výborný a návod jakbysmet. Jenomže k základní práci autofokusu potřebuje nějaký spolupracující software, který umí říct kameře kdy má udělat snímek(y) pro ostření. A to jsme se dostali k jádru pudla - viz níže. Mám SIPS na ovládání kamery, a zdá se že SIPS si s focusmaxem nepokecá. Takže zatím použiju tupé ruční ostření, bez automatiky.  

V každém případě díky za podporu a informace:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14048
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #17 od MMys » 27. 06. 2013, 13:48

Kolec:
myslíš, že systém, kde je ostření realizované krokovým motorem, nebo DC motore s enkodérem, a nebo přímým odměřováním na tubusku, se po X cyklech tam a zpět (případ cyklického focení, R, G, B s přeostřováním) rozostří ?

Věřil bych tomu u levnějších řešení, kde je použit obyčejný zpřevodovaný motorek bez zpětné vazby, a krkokování se dělá zapnutím na určitou dobu. Zde bych to nevyloučil, protože:
a) zapínání na určitou dobu v současných multitaskových systémech nemusí být časově stabilní, pokud to není napsáno opravdu dobře.
b) rychlsot motorku bez zpětné vazby může být proměnlivá (závislá na teplotě - ztuhnutí převodů, záteži - poloze dalekohledu vůči zemi).

Ale u prciznějších fokusérů se mi to nezdá. Zkusím vyzkoušet ten můj, mnohokrát s ním zajezdit elektronicky tam a zpět, a pak změřit. Nevěřím, že by se to po několika desítkách popojetí o zlomky milimetru (což je případ refokusu mezi filtry) viditelně rozjelo.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 346
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

SIPS a jeho použití

Příspěvek #18 od kolec » 27. 06. 2013, 14:04

Skusal som to focuser ukazuje precizne presne tu istu hodnotu, ale system sa mierne rozostri. neviem ci je to vplyvom i inych velicin napriklad zmeny teploty , ci dostabilizacie systemu (predpokladam , ze ano), ale vysledkom je , rozostreny system. Preto pouzivam FocusMax a rozhodnem sa pre jednu hviezdu na ktoru necham dalekohlad prejst a preostrit

Kolec
kolec

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3284
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

SIPS a jeho použití

Příspěvek #19 od Bill » 28. 06. 2013, 08:34


Ale Honza elektronický fokusér i ASCOM driver má.

No taky jsem nemyslel na něj, ale na tebe :-)

Bill
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14048
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #20 od MMys » 28. 06. 2013, 09:12

Já to vyřeším jinak. Z té sériové strany ten firmware napíšu tak, aby to bylo LX-200 kompatibilní. Prostě aby to akceptovalo příkazy pro ostření protokolem LX-200 a bude klid. LX-200 ASCOM focuser je standardní součástí většiny SW.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #21 od Oko1 » 02. 07. 2013, 20:31

Pro informaci - zdá se že poslední verze SIPS 2.2 podporuje také ASCOM autofocusery, a lze nadefinovat přeostření na různé filtry. K vyzkoušení se ale dostanu až kolem půlky července.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #22 od Oko1 » 04. 08. 2013, 16:47

Kluci nedaří se mi spojit SIPS s Ascom ovladačem pro Pulsar, SIPS vpodstatě zmrzne, ani se nezhroutí. Zkoušel jsem samozřejmě spojit Ascom/Pulsar s CdC, PHD a Sequence generator, a tam se to spojí okamžitě, tzn.fyzicky je asi cesta mezi PC a montáží v pořádku. Napadlo mě zda není problém někde v .ini souborech Sipsu, ale žádného šotka jsem nenašel.

Mimochodem se mi nespojil SIPS ani s QHY5 kamerou a robotickym fokuserem, jediný rozdíl oproti propojování montáže bylo, že zůstal status "odpojen" bez zamrznutí sipsu. Opět v jiných programech funguje vše jak má.

Díky za rady kde by mohl být zakopaný pejsek..
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #23 od Karell » 20. 02. 2015, 11:51

Mám za sebou první dvě zkušenosti s programem SIPS a jeho použití pro práci při focení ( ostření, pointací i snímání ). První dopadla katastrofálně, protože až Standa alias biker.fm odhalil, při snaze na dálku mně nastavit pointaci, moji snahu použít pro pointaci AG portem kamery nevhodný kabel, kamera G1-1200  totiž používá obrácené pořadí pinů. Druhý den jsem si tudíž nechal vyrobit správný kabel a další noc už dopadla podstatně lépe. Všechno šlapalo vlastně na výbornou, SIPS se dokázal při pointaci vypořádat i s velmi silným větrem, ve kterém bych za jiných okolností asi vůbec nefotil. No, slovo vypořádat asi není úplně správné. Dělal co uměl, 1/3 expozic šla stejně do koše, protože s velmi silnými nárazy do velkého bojleru si určitě neporadí nic. Ale konečně k věci. Právě při pointaci vznikla řada otázek a prosím zkušenější uživatele o jejich zodpovězení. Jakou používáte nejčastěji velikost průměru oblasti pro vyhledávání centroidu hvězdy? Velikost odchylky nastavujete podle přibližné kvality seeingu nebo necháváte stále stejnou hodnotu? Jakou? Jaký máte nastavený počet okolních pixelů pro eliminaci hotpixelů? Pointujete v režimu nejjasnější hvězdy nebo plate solution? Kdy je která metoda vhodnější? Používáte jiný bin než 1x1? Proč? Jaký máte nastavený minimální a maximální čas pro délku impulsu pointace? Délku kalibračního pulsu v sekundách? Jaký čas mám použít pro ohnisko pointéru 400 mm ve spojení s kamerou G1-1200 ( ohnisko dalekohledu pro focení je 1725mm )? Resp. je 10 s dostatečná doba? Nebo moc dlouhá ) i když s kratší jsem měl problém s kalibrací )?
Jsem si vědom, že je to velké množství otázek, předem děkuji třeba i jen za jejich částečné zodpovězení, ale věřím, že to může pomoci i dalším uživatelům tohoto výborného programu z dílny bratrů Cagašových.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #24 od Karell » 23. 02. 2015, 13:35

K položeným otázkám v příspěvku č.22 pro případné další uživatele programu SIPS doplním, že zásadním problémem bylo očekávání, že montáž EQ8 potřebuje zhruba stejné nastavení pointace jako EQ6. Po těch letech jejího používání jsem jel v nějakých stereotypech, které se ukázaly pro použití s montáží EQ8 jako zcela nepoužitelné. Svoji roli v tom zřejmě hraje přece jen naprosto rozdílná kvalita obou zmíněných montáží. Ale už k věci. Průměr oblasti k nalezení centroidu hvězdy byl 9px, směrodatnou odchylku a počet okolních pixelů k eliminaci hotpixelů jsem nechal na defaultních hodnotách 2px resp. 3px. Důležitá potom byla především změna rychlosti vyčítání snímků kamery na pomalý režim se způsobem pointování na jasnou hvězdu, u metody astrometrické redukce se mně nedařila ani kalibrace. Délka expozice 5s, přestávka mezi zásahem a expozicí 0,5s, minimální doba pulsu 0s, maximální 20s, délka kalibrace 10s. to vše při agresivitě 10% (!). Hodnota backlash byla u obou os = 0. Pointace běžela v obou osách, čili zaškrtávací políčka zůstala prázdná. Uvedené údaje stačily k vyhlazené křivce pointace ohniska 1725mm pomocí point.dalekohledu 102/500 a kamery G1-1200.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3653
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

SIPS a jeho použití

Příspěvek #25 od FunTomas » 23. 02. 2015, 14:07

Díky za informácie. Ja by som to doplnil obrázkom, nech je to názornejšie.

Používam síce PHD2, no aj tam je možnosť ladenia parametrov. Takže skúsim nájsť zodpovedajúce parametre a dotuniť. Pri poslednej pointácii sa mi síce odchýľky na grafe držali v hodnotách +-0.5px, ale možno by to šlo aj lepšie. Tak to nabudúce skúsim.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #26 od Karell » 23. 02. 2015, 14:24

Dík Tomáši, to mě taky mohlo napadnout. I já jsem doposud úspěšně a k plné spokojenosti používal PHD2, ovšem možnosti všechno sjednotit pod jedno jsem neodolal. Jediné co mně zatím u SIPS chybí, je možnost připojení i druhého fokuséru, toho u pointačního dalekohledu. V programu jsou nějaké zanedbatelné chyby ( třeba někde pro změnu okna volby nefunguje Tab ), které sepisuji a až jich bude víc, pošlu je přímo P. Cagašovi. A přesnost pointace jsem měl zhruba takovou, jako uvádíš ty.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3653
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

SIPS a jeho použití

Příspěvek #27 od FunTomas » 23. 02. 2015, 15:12

Používať automatický fokusér pre pointačný ďalekohľad mi príde zbytočná komplikácia. Pri ohniskovej vzdialenosti pointéra (používal som doteraz tiež 500mm) sa ďalekohľad nikdy nerozostril v priebehu noci tak aby to vadilo. Mierna neostrosť je niekedy vhodnejšia, pretože ak hviezda zaberie viac pixlov, lepšie sa počíta poloha centroidu.
Z toho dôvodu moc neverím v nejakú zmenu v programe. Ale súhlasím, že je tam dosť iných drobností, ktoré by sa mohli opraviť. Viď napríklad moja obrazovka, kde sú prekryté niektoré prvky.
Ja mám zásadné výhrady voči programu len z oblasti ergonómie a GUI. Pády a sekania už sú našťastie vyriešené.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #28 od Karell » 23. 02. 2015, 15:17

Asi jsem to mohl napsat srozumitelněji, u pointačního dalekohledu mně nejde o automatické ostření, jen o to ruční. Pointační dalekohled na začátku přeostřuji pokaždé, bez ohledu na to, jak byl zaostřený naposled, právě proto, co píšeš. Vždy podle seeingu hledám tu správnou míru neostrosti hvězdy na kterou se chystám pointovat.

JP
Příspěvky: 150
Registrován: 02. 01. 2004, 20:20
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #29 od JP » 23. 02. 2015, 16:20

Měl bych dotaz k ostření.
Dlouhou dobu mě zlobí tato funkce v SIPS. Ostřím ručně, expozice cca 1s.
Na kartě ostření se nezobrazuje obraz hvězdy - celé pole je bílé a dost často se zasekne i hodnota FWHM, zůstane na nějaké nesmyslné hodnotě např. 110. Napadlo mi vyzkoušet starý SIMS a tam žádný z těchto problémů není. Čím by to mohlo být?

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5364
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #30 od Cztwerec » 08. 02. 2016, 23:51

Dnes jsem zkoušel kamerku od ZWO na vylepšených ovladačích ASCOM pod SIPS. Co mě opravdu vyděsilo byl DF jednotlivých snímků. Při zobrazení po snímnutí jednoho fits je náhled jakoby strečnutý... Když jsem zkoušel otevřít fits například rychle v DSS náhled byl ok - bez toho vypálení.

Jde mi o to, že SIPS podporuje regulované chlazení a chtěl bych pod ním zkusit snímat. Jenže nevím kde jsem udělal chybu, že nemám reálnější pohled na snímek po expozici, prostě nemám referenci.

Kde může být v nastavení chyba? Stalo se Vám to také?
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti