SIPS a jeho použití

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Petr46
Příspěvky: 63
Registrován: 17. 02. 2009, 21:57

SIPS a jeho použití

Příspěvek #1 od Petr46 » 06. 11. 2012, 15:17

Dobrý den,
mám řadu nejasností s používání programu SIPS.
Na úvod:
1) jsem začínající CCD astofotograf, ale řady poznatků jsem z AF již získal. Astronomický začátečník nejsem.
2) před nedávnem jsem si pořídil kamery G1 0300 a G2 8300C viz .popis vybavení.
3) angličtinu v podstatě neovládám, takže uživatelská příručka SIPS je mi málo platná.

Pozn.: pokud moderátor uzná za vhoné prosím o přeřazení tohoto tématu do CCD MII, kam by to mohlo též patřit.

K funkčnostem SIPSu mám řadu otázek, které bych rád postupně předkládal.

Tak první otázka (pro dnešek jediná) :

Jak provádět v SIPS kalibrace?
Někde jinde na AF napsal (myslím) Psion, že správná kalibrace je :
(LF - DF - Bias)/ (FF - DF ff - -Bias ff). Je to logicky správné, problém mám s tím, že  kalibrace v SIPSu znají jen DF a FF a přitom lze pořizovat i Biasy.
Kalibrovat  v SIPSu znamená že :
- FF vemu do kalibrace "jako" LF  a nejprve odečtu DFff (výsledky uložím)
- FF zkalibrovaný o DF ff vezmu znovu "jako" LF a odečtu Bias ff a výsledný soubor uložím (např jako Master FF)
- pak vezmu LF a odečtu jeho Bias (výsledky uložím)
- od uložených výsledků  pak ve stále stejném nástroji Kalibrace teprve opravím uložený LF bez Biasu a provedu kalibraci o DF a zkalibrovaný FF (výsledky uložím).

A teprve s tímto výsledným souborem mohu provést debayerizaci a následné skládání.

Otázka č.1 : Je tento postu správný?

Pokud je tento postup principiálně správný, proč SIPS neumožňuje vše toto provést v jediném kroku po zadádní příslušných snímků ( a jejich zpracování mediánem) do nástroje Kalibrace? Ale to je již druhá otázka, která je adresována pouze PC do Zlína.

Díky za odpovědi

Petr

LF, DF, FF a Bias znamenají běžně používané pojmy.
DF ff a Bias ff jsou snímky pořízené při pořizování FF (DF ff stejnou expozicí při stejné teplotě čipu a kamery a Bias ff při stejné teplotě kamery).




Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #2 od MMys » 06. 11. 2012, 20:38

SIPS sice nepoužívám ke kalibraci moc často, spíš ho používám pro snímání sluníčka z G1-2000, ale teď jsem se tam koukal a žádný problém nevidím.

Lze kalibrovat pomocí DF a FF. Sice to nevytváří master DF a FF úplně automaticky, prostě kalibrační snímky si musíš vytvořit dopředu. Ale velká komplikace to není. MaxIm DL který používám já je sice umí vytvořit před spuštěním kalibrace, ale vzhledem k tomu, že to dlouho trvá, tak stejně používám již ty předvyrobené master snímky.

Jinak, vedle políčka pro DF či FF máš vždy tlačítko vytvořit, takže si je při prvním použití můžeš vyrobit pomocí této funkce.

Absence Bias snímku - mám pocit, že je úmyslná. On totiž bias není ve skutečnosti vůbec potřeba. On je totiž součástí temného snímku (ten se skládá z biasu-konstantního offsetu signálu a z termálního signálu, závislého na čase). Pokud tedy nepotřebuješ používat tzv. škálovatelné temné snímky ( tedy přepočítávané podle expozičního času, což SIPS stejně nepodporuje), není třeba rozseparovávat DF na bias a samostatný termální signál (DF očištěný o bias).

Já osobně bias nepoužívám už několik let, je to naprosto zbytečná komplikace, a ve většině případů se bez něj lze obejít.

Zrovna tak flatfield - při tvorbě master FF nejprve zkalibruješ ty flaty pomocí jejich DF, a pak je použiješ pro výrobu master FF a následnou kalibraci.

Pokud chceš něco totálně bezobslužného, kam jen nasypeš hromadu snímků všech typů, a pustíš to, a neřešíš, jak to vlastně funguje, tak použij DeepSkyStacker  ;)  

tedy v SIPSU tvojí terminologíí:

nejprve uděláš na celou sadu flatů operaci FF-DF ff

pak do kalibračního dialogu vybereš sadu DF a dáš Vytvořit, tím vznikne master DF
pak vybereš sadu už zkalibrovaných FF z prvního kroku a opět dáš Vytvoři, tím vzniken master FFt

pak už jen vybereš otevřenou množinu light snímků, LF a dáš kalibrovat množinu.

nakonec na kždém z těch zkalibrovaných LF uděláš debayering a pak je poskládáš do jednoho.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Petr46
Příspěvky: 63
Registrován: 17. 02. 2009, 21:57

SIPS a jeho použití

Příspěvek #3 od Petr46 » 07. 11. 2012, 11:09

Martine děkuji za odpověď.

V podstatě jsi řekl, že popsaný postup je OK, ale že se vůbec nemám zabývat Biasy. Fajn, to je nejjednodušší řešení, které mi vyhovuje. SIPS jsem se stejně snažil používat jen proto, že v něm chci debayerizovat. A taky musím, neboť nevím v čem jiném. SIPSová kalibrace je zbytečně složitá a při práci s jednotlivými množinami se lze snadno splést, což se mi už několikrát stalo. Původně jsem se snažil využít SIPS včetně skládání, které se mi také nepodařilo zatím rozchodit.

Takže si napřed vytvořím v DSS kalibrované FITSy, ty debayrizuji v SIPSu a následně složím v DSS. To mi funguje. Časem si snad pořídím Registar a budu to zkoušet s ním.

Druhá otázka:

Vyvážení barev a jasová škála snímků.

Je zapotřebí/nutné s nimi pracovat/nastavovat před pořízením snímků, nebo je to lepší nechat až na Adobe PS? Případně je to potřeba nastavovat jen u pointační G1?

Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #4 od MMys » 07. 11. 2012, 12:28

Když už to budeš tahat do DSS, tak na něm nech i debayering, on ho umí. Aby taky ne, když ho používá na snímcích z DSLR.

Vyvážení bych neřešil, a nechal až na finální zpracování v PS.

Nějak nechápu, co bys chtěl nastavovat před pořízením snímků ? A navíc ještě i pointační kamery ? Ta je monochromatická, a při pointaci se stejně vychází ze snímku jak vypadne z kamery.

Před kalibrací nesmíš ve snímcích modifikovat vůbec nic, tedy určitě neaplikovat na snímky žádnou operaci hed po vyčtení z kamery.

Samozřejmě, můžeš si nastavit funkci pro zobrazení "Histogram a rozpětí" ale to ovlivňuje jen zobrazení na obrazovce, s daty ve FITS to nedělá nic.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Petr46
Příspěvky: 63
Registrován: 17. 02. 2009, 21:57

SIPS a jeho použití

Příspěvek #5 od Petr46 » 07. 11. 2012, 21:51

MMys napsal:


-Vyvážení bych neřešil, a nechal až na finální zpracování v PS.
-Samozřejmě, můžeš si nastavit funkci pro zobrazení  "Histogram a rozpětí" ale to ovlivňuje jen zobrazení na obrazovce, s daty ve FITS to nedělá nic.

Dík, tak přesně tohle jsem potřeboval vědět. Sice jsem si to tak odhadl, ale z příručky to nejsem schopen poznat. Takže si často přidělám zbytečné starosti a komplikace. Chápej to tak, že mám k dispozici česky pouze tištěné příručky dodané s kamerami a tam jsou jen útržky. Jinak s CCD foto začínám a přeskočil jsem fázi DSRL, takže pořádné foto-znalosti lim->0.

Petr

Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #6 od Oko1 » 26. 06. 2013, 10:39

Kluci nevíte jak funguje propojení SIPS s autofokuserem? V manuálu od SIPS jsem moc detailů nenašel. Potřebuju rozchodit Micro touch od Stalightinstruments, a nechce se mi kupovat licenci na MAxim DL jen kvůli ostření.

Díky!!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #7 od MMys » 26. 06. 2013, 17:16

Mám pocit, že SIPS podporuje zatím pouze ostření s fokusérem od MII.

Pokud máš k mikrofokuséru ovladač, tak ostři tlačítky, to jde zaostřit prakticky stejně rychle, jako softwarově. Možná snad dokonce ještě rychleji.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #8 od Oko1 » 27. 06. 2013, 00:15

Tak to jsem netušil, žádný jejich vlastní fokuser jsem ale na MII stránkách nenašel. Ručním ovladačem to samozřejmě taky jde, jen jsem si říkal, že když už moje snímání poběží přes počítač, tak ostření je další použitelná maličkost:-) Škoda no, protože Maxim asi jenom kvůli tomuhle kupovat teda nebudu..
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #9 od MMys » 27. 06. 2013, 06:59

Aha, mě nedošlo, že ten fokusér je zatím asi jen ve fázi vývoje u Pavla. Jednou jsme se o tom nějak bavili.

Já mám ostření svoje, jde ostřit buď tlačítky, nebo vzdáleně přes SW který jsem si k tomu napsal. Ale jelikož neumím napsat ASCOM driver, tak ten SW je pouze samostatná aplikace, kde stejně ostřím pomocí klikání na tlačítka. Nedodávají k fokuséru alespoň samostatnou aplikaci pro jeho ovládání ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #10 od Oko1 » 27. 06. 2013, 08:46

Samostatná aplikace samozřejmě je, dokonce dvě:) ale k autofokusu potřebuje podporovaný software buď Maxim anebo CCDsoft, aby to mohlo ovládat kameu.. No nedá se nic dělat, tlačítková metoda...:)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #11 od MMys » 27. 06. 2013, 10:57

Víš co, ono to s tím autofokusem není zase tak horké, alespoň při mých zkušenostech. U světelnějších soustav s korektorem, a pokud se nejedná o nějaký pidi-senzor, je stejně nutné zaostřit kompromisně, aby byly hvězdy kulaté i v rozích, nebo blízko rohu, a na ose to pak není zaostřené úplně optimálně. Takže to, že ti autofokus udělá minimum na vybrané konkrétní hvězdě, není úplně to pravé. Člověk dokáže lépe posoudit vyrovnanost celého obrazového pole. A jestli existuje nějaký SW, co ostří na optimum v celém poli, to netuším.

Co je ale na automatickém fokuséru celkem užitečné při snímání přes jednotlivé filtry, je možnost nadefinování přeostření pro jednotlivé kanály. Což třeba v MaxIm DL je.

Pak můžeš snímat metodou, že točís R,G a B pořád do kolečka, a když přijdou mraky, tak máš od každého kanálu skoro stejný počet snímků, a dá se to použít. Na rozdíl od stavu, kdy to fotíš, stylem RRR..., GGG...., BBB....

Tohle ještě vyřešené nemám.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

SIPS a jeho použití

Příspěvek #12 od Oko1 » 27. 06. 2013, 12:28

Ohledně autom. ostření bych stejně použil hvězdu trochu vzdálenou od osy, aby jak píšeš byly i hvězdy ke kraji pěkné.

Pokud Maxim umí takhle pěkně přeostřovat filtry, tak by to stálo za hřích.. Předpokládám že se může i naučit teplotní korekci? Nechám si to projít hlavou, co s tím. Zatím vydržím bez automatiky a pak až si nějak zvyknu na nové komponenty mojí sestavy ( a dám dohromady ten bazmek, co byl kdysi TS "astrograf"), tak zkusím demoverzi Maxima..
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3195
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

SIPS a jeho použití

Příspěvek #13 od Bill » 27. 06. 2013, 12:46


Já mám ostření svoje, jde ostřit buď tlačítky, nebo vzdáleně přes SW který jsem si k tomu napsal. Ale jelikož neumím napsat ASCOM driver, tak ten SW je pouze samostatná aplikace, kde stejně ostřím pomocí klikání na tlačítka.

Nebylo by řešní tohle: http://www.yesyes.info/index.php/diy/motor-focuser/

(hlavně linky na konci článku)

Bill
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13875
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

SIPS a jeho použití

Příspěvek #14 od MMys » 27. 06. 2013, 13:03

Ale Honza elektronický fokusér i ASCOM driver má.

Ale ke snímání používá program SIPS, co je k dodáván k CCD kamerám MII, a ten neumí jeho fokusér ovládat.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 344
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

SIPS a jeho použití

Příspěvek #15 od kolec » 27. 06. 2013, 13:24

Podla mna zakladom ostrenia, preostrovanie je perfektny , stabilny vytah  . Bez neho je o automatizacia ostrenia a preostrovania pocas fotenia , ci uz z dovodu zmeny filtra, teploty, sa zbytocne bavit. Prosto si treba zmerat, odhadnut pevnost a stabilitu sustavy focusera a na zaklade toho si stanovit limity na ktore dany  system ma.
Mimo to treba uvazovat o softverovom preostrovani napr. cez Focus Max, pretoze sebadononalejsi system
me nejaku nepresnost ktora sa napocitava a pri urcitom pocte zaostreni je cely system mimo.
Ak preostrite za noc povedzme 10 krat tak system moze byt totalne rozostreny.
Jednoducho si treba vytvorit krivku systemu podla ktorej focuser bude zaostrovat a softverovo vyhodnocovat
ostrost . Je to o to konplikovanejsie ze cele preostrovenie by sa malo robit na tu istu hviezdu. nie je to podmienkou, ale je to lepsie.
doporucujem prestudovat dokumentaciu k Focus Max

Kolec
kolec


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti