Flatfield

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Johny12
Příspěvky: 61
Registrován: 15. 10. 2005, 22:42

Re: Dark frame

Příspěvek #241 od Johny12 » 07. 11. 2018, 21:52

LukasNestak píše:Takže na FLAT snímky si musím zohnať nejaký špecializovaný SW, kde si nastavím dĺžku expozície podľa historamu "v APT sa nachádza taký histogram"?
Pri tvorbe FLAT snímku nechám DSLR zaostrené v polohe ako pri fotení vesmírnych objektov?
Dĺžka expozície pri FLAT snímkoch bude cca 1/10s?
FLAT snímky stačí robiť pri izbovej teplote "na rozdiel od DF, ktoré sa musia robiť pri teplote LIGTH snímkov?
FLAT snímky sú v podstate nedokonalosti optickej sústavy "prach, škrabance a podobne"?
Niekde som čítal, že BIAS snímky sa už viac menej nerobia, je to tak?



Ahoj, pri DSLR riešim flaty tak že nastavím mód na AV. Nie je potrebný žiadny ďalší SW. Ako písal Jackxi je potrebné ponechať stav fotografickej sústavy ako pri fotení lightov. Ja fotím sky flaty, ktoré by mali byť najpresnejšie. Tie fotím tesne pred východom alebo tesne po zapade slnke kde namierim foták na oblohu kde je co najhomogennejšia - bez gradientov. Nastavím foťák na do môdu AV čiže foťák si sám určí správnu dĺžku expozície. Nafotím ich min 20 a hotovo.

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Dark frame

Příspěvek #242 od LukasNestak » 07. 11. 2018, 22:37

Asi tak som sa teraz pokúsil spraviť FLAT snímok.
Použil som ten biely filter pre FLAT snímky "fotka som pridal pred pár hodinami".
S ďalekohľadom som už pár dní nepohol, takže všetko by malo byť ako pri fotení light snímkov.
RGB histogram pre rôzne farby rôznu intenzitu "viď foto", bude to problém? Bude to tím, že na balkóne je klasická žiarovka.
Použil som ISO 6400 a 1/160s
Inak snímok vyzeral čistý "bola tam iba jedna malá kruhová šmuha".
Přílohy
flat2.jpg
flat2.jpg (585.55 KiB) Zobrazeno 440 x
flat1.jpg
flat1.jpg (266.25 KiB) Zobrazeno 440 x
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 836
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

Re: Dark frame

Příspěvek #243 od LKamarad » 07. 11. 2018, 23:51

Flat se dělá při ISO 100, jinak to bude zasraný šumem ......, :shock:

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 253
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Dark frame

Příspěvek #244 od hades » 08. 11. 2018, 07:03

Já dělám flaty s bílým tričkem na dalekohledu oproti plazmě, na které mám zobrazenou bílou barvu (z PC). Nastavuji Av na foťáku a fotím při stejném ISO jako jsou lighty
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Dark frame

Příspěvek #245 od LukasNestak » 08. 11. 2018, 08:41

Takže aké ISO? 100 alebo ako lighty "lighty mám 6400"?
A ako by mal ideálne vyzerať histogram v ATP pre flaty?
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Flatfield

Příspěvek #246 od LukasNestak » 08. 11. 2018, 16:23

Nadstavil som na foťáku Av a ISO som nechal ako pri light snímkoch. Výsledok bol extrémne prexponované snímky "fotím teraz podvečer na oblohe".
Tak som to ručne nastavil a pre ISO 6400 vyšla exp. 1/640 a pre ISO 3200 1/200. Stred histogramu L je cca 40% od ľavej strany "histogram z APT".
Sú to reálne hodnoty?
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
Johny12
Příspěvky: 61
Registrován: 15. 10. 2005, 22:42

Re: Flatfield

Příspěvek #247 od Johny12 » 08. 11. 2018, 18:09

LukasNestak píše:Nadstavil som na foťáku Av a ISO som nechal ako pri light snímkoch. Výsledok bol extrémne prexponované snímky "fotím teraz podvečer na oblohe".
Tak som to ručne nastavil a pre ISO 6400 vyšla exp. 1/640 a pre ISO 3200 1/200. Stred histogramu L je cca 40% od ľavej strany "histogram z APT".
Sú to reálne hodnoty?


LukasNestak je jedno akú hodnotu ISO nastavíš pri Flatfieldoch. A je jasné že to máš preexponované pri ISO 6400 pretože maximálna rýchlosť uzávierky 1/4000 pri tejto hodnote ISO nestačí na to aby snímok nebol preexponovaný ;). Kludne nastav hodnotu ISO nižšie. Časovo mne vychádzajú sky flaty 1/15s. Ja fotim pri ISO 800 - teda rovnako ako lighty ale len z dôvodu že som lenivý to prestavovať a fotím ich veľa :). Ale z hľadiska šumu je lepšie to nastaviť na nižšie hodnoty.

Inač všetko tu už bolo prediskutované - priamo v tomto vlákne takže zatni zuby a čítaj ;). Odporúčam ti potom prečítať odporúčané hodnoty ISO pri tvojej zrkadlovke napríklad tu:
http://dslr-astrophotography.com/iso-va ... n-cameras/

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Flatfield

Příspěvek #248 od LukasNestak » 08. 11. 2018, 18:33

Pred pár dňami som to niečo nafotil na IS 6400 a 3200. Viem že to veľa pre 700D, ale robil som iba 10s expozície, tak som chcel aby tam vôbec niečo bolo vidieť :)
Problém je ten že sa tu toho veľa píše a každý to robí inak. Raz píšu že treba robiť FLATy s ISOm čo sa robili LIGHTy, potom zase že nech robím stále na ISO 100, ... wtf čo je pravda?
Nakonieč mám hotové aj na ISO 100,3200,6400 "lighty som robil sériu na 3200 a 6400" - iba skúška, pls no HATE "viem budem robiť už len max 1600".
+ Ide mi o to či mám v poriadku ten histogram, ľudia píšu že najvyšší bod krivky v histograme by mal byť 30-50% z ľavej časti, správne?
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
Johny12
Příspěvky: 61
Registrován: 15. 10. 2005, 22:42

Re: Flatfield

Příspěvek #249 od Johny12 » 09. 11. 2018, 18:23

LukasNestak píše:Pred pár dňami som to niečo nafotil na IS 6400 a 3200. Viem že to veľa pre 700D, ale robil som iba 10s expozície, tak som chcel aby tam vôbec niečo bolo vidieť :)
Problém je ten že sa tu toho veľa píše a každý to robí inak. Raz píšu že treba robiť FLATy s ISOm čo sa robili LIGHTy, potom zase že nech robím stále na ISO 100, ... wtf čo je pravda?
Nakonieč mám hotové aj na ISO 100,3200,6400 "lighty som robil sériu na 3200 a 6400" - iba skúška, pls no HATE "viem budem robiť už len max 1600".
+ Ide mi o to či mám v poriadku ten histogram, ľudia píšu že najvyšší bod krivky v histograme by mal byť 30-50% z ľavej časti, správne?


Ako som už písal pri Flatfieldoch nezáleží na ISO hodnote. Lepšie je nižšie ISO z dôvodu šumu. Avšak keď ti vychádzajú časy príliš dlhe - niekoľko sekúnd a viac tak zvýš ISO z dôvodu aby sa ti tam nevytvárali hot pixely a nemusel si riešiť dark flaty. Nabudúce nastav foťák na AV, zníž ISO čo najnižšie aby si mal expozíciu v zlomkoch sekundy a nafoť ich veľa.
Z môjho pohľadu je ten histogram v poriadku - áno má byť v prvej tretine až polovice rozsahu. Skôr mám obavu o ten svetelný zdroj či ti to nebude vytvárať nechcené gradienty. Vyskúšaj a uvidíš.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14022
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #250 od MMys » 09. 11. 2018, 18:49

No jestli to fotíš proti tomu světlu a na vstupu dalekohledu nemáš žadný rozptylující matný prvek (mléčné plexi, folii, nebo alespoň papír), tak je to totální nesmysl. Musíš vyfotit homoenně osvětlrnou plochu, pokdu možno dostatečně daleko od dalekohledu.

Nic na vstupu tubusu nevidím, leda by to bylo cvaklé uvnitř ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Flatfield

Příspěvek #251 od LukasNestak » 09. 11. 2018, 21:42

Chlapi veľmi ďakujem, už mám viac menej jasno.
Nakoniec som neriešil sveteľný zdroj ako na fotke, ale na druhý deň som počkal kým zapadne slnko "bolo ešte jasno" a ďalekohľad som nasmeroval na oblohu.
Do tubusu som strčil takéto niečo "myslím že to je najvhodnejšie čo sa dá použiť" - v tomto vlákne príspevok č.237.
viewtopic.php?p=386370#p386370
Chvalabohu že nemusím riešiť Darkflaty, to už by som bol z toho magor :) "zas ale pri mojom šťastí keď sa pokazí všetko čo sa môže pokaziť" tak určite poviete že darkflaty? to je nutnosť ! :D
Teraz dúfam že keď nahádžem LIGHTY + FLATY + DARKY do PI podľa YT návodu tak niečo z toho vylezie :) "predom mi je jasné čo to bude"
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14022
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Flatfield

Příspěvek #252 od MMys » 09. 11. 2018, 22:36

Chlapi veľmi ďakujem, už mám viac menej jasno.

No já bych řekl že ne.
Něco z toho sice vyleze, ale bude to zkorigované blbě. Ty FF prostě musíš taky zkalibrovat, jinak to nefunuje. Nejjednodušší funkční postup je:

(Light-DarkFrame)/(FlatField-DarkFlat)

Co je těžkého na tom udělat DF pro flatfieldy ? To je snad ten nejmenší a nejrychlejší problém.

Jinak na internetu (YT nevyjímaje) je spouta návodů, které jsou blbě. Jen o tom zatím nevíš. Nebylo by lepší to pochopit, jak to funguje, a řídit se podle toho, než to dlěat podle YT ? Naštěstí matematika a fyzika funguje jednoznačně. FF má popisovat, kolik projde na jaké místo senzoru světla. Pokud máš k tomu FF (nezkalibrovanému) ještě přičtenou konstantu (jeho offset+termální signál, byť malý) tak po vydělení vyjde něco jiného, než má. Ale pokud to chceš kalibrovat chybně, tak nic proti. Poznáš to, až budeš potřebovat ze snímku více "zalovit". Vzpomeň si pak ;)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Flatfield

Příspěvek #253 od LukasNestak » 09. 11. 2018, 23:27

Jasné že na začiatok bude všetko zle, ale čo mám robiť keď je toho tak neuveriteľne veľa. V živote som nevidel pri ďalekohľade nikoho iného ako seba.
Keď som sa do toho pustil, tak som nič nevedel a nikoho nepoznal. Mám iba YT "viem slabo po anglicky" a toto fórum. Ale proste sa nedá s niečím trápiť 2 mesiace a nevidieť žiaden výsledok. Musím sa od niečoho odraziť a vylepšovať to. Dnes som videl prvý krát PI a som šťastný že som klikol na zopár vecí ako vo videu :). Je pekné povedať sprav master flatfield z flatfield a darkflatu, ale netuším ako :) Som šťastný že zhruba tuším na čo je flatfield, dark a light. Pred pár dňami som to nevedel.
Heh a teprve zatra to bude španielska dedina, volal som s Petríkom že je zajtra v HC nejaké stretnutie profi astrofotografov, tak dúfam že sa aspoň niečo na mňa nalepí. Keď nič, tak verím že uvidím zopár pekných fotografií.
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17168
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Flatfield

Příspěvek #254 od MilAN » 09. 11. 2018, 23:36

Tak ono je problém začínat na úplně nejsložitějším programu, když o tom nevím vůbec nic.Ale to ti určitě nikdo neradil Stačilo vzít fotky, naházet to do DSS, který je tu mnohokrát citován ( a když nic jiného skoro nebylo, tak na něm většina začínala) a výsledek bys uviděl . Bez velké teorie, bez desítek tutorialů a YT návodů. Nejdou na tom dělat žádná velká kouzla, ale snímky složí a provede bez tvých zásahů základní kalibrace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Flatfield

Příspěvek #255 od LukasNestak » 10. 11. 2018, 00:37

NJ asi skúsim DSS, ale ani to nepomoze "iso 3200 a 6400 je moc zašumené". Som skúsil skladať cez Batch Preprocessing a z farebných fotiek to spravilo hlavnú čb. :) nepotešilo, ale nevadí, pokus bol
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M


Zpět na “Astrofotografie”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host