17,30 byla vidět pouhým okem
Tak som sa nechal inspirovat a vcera som ju skusil najst okolo 17:30. A fakt, nasiel som. Okom to bolo dost tazke lebo obloha bola velmi preziarena ale triedrom jak nic. Potom som ju nasiel s malokukom a seeing bol mimoriadne dobry tak som si ju uzival v binolhave asi pri 100X, co je dost mocne kedze na Venusu ho vzdy clonim na 5cm
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Teď (v 18 hodin) pozoruji nádherný srpek Venuše v triedru 10x50.
Venuše je nyní o 7° níž než Slunce a vlevo o 29°. Na Slunce nekoukejte bez speciálních slunečních filtrů.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400
15x70, 10x30
Teď (v 18 hodin) pozoruji nádherný srpek Venuše... no jo, to jsme se docela sešli. Taky jsem si ji před šestou našel ...
Srpek je už krásně uzoučký, takhle jsem ho zatím ještě nesledoval. Jsem zvědav, jak moc se přiblížím dolní konjunkci.
Zvětšení použito 30× až 75×.
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
Venuše prochází dolní konjunkcí, v dost velké vzdálenosti od kotouče Slunce - a žádná pozorování ani fotky ???
Takhle to vypadá dnes, singl snímek nejlépe ilustruje vzhled v okuláru dalekohledu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pěkný singl snímek ! Snad se během příštích dnů ještě někdo přidá. Konjukce vrcholí až 15.8. Já mám sice refraktory v pohotovosti, ale nemoc mi nedovolí do toho krematoria vylézt. :-/
Jeden záběr dnes také pořídil Damian Peach na jeho observatoři v Selsey, UK: http://www.spaceweather.com/
Dneska byla Venuše vidět velice hezky a v pondělí dopoledne jsme ji s Alešem taky našli. Jednu bídnější fotku z pondělka máme. Udivuje mě kvalita tvé fotky, byť je to u tebe standard. Asi to zrcadlovkou tak dobře nejde..
taky single..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Víc než hodinu jsem "zametal" pod Sluncem, než jsem ji konečně registroval. Určitě jsem ji měl v zorném poli víckrát, ale jak se oko nemá čeho chytit ... docela jsem se u toho zapotil ... http://astrofotky.cz/gallery.php?show=a ... 575066.jpg
Závidím Vám pozorování. Já jelikož nejsem na pozorovatelně zkoušel jsem to co to dalo cca. 1,5 hodiny alespoň triedrem 8 x 30. Vzhledem ke zvláštnímu mlíku (dle mého to chce samozřejmě čistou oblohu) jsem to nedal. Ale co, aspoň jsem se opálil...
Dlouho jsem zkoušel hledat při zvětšení 15× a nic. Pak jsem dal 21× a to se povedlo i když si myslím, že stejně jen náhodou. A chce to mít dobře zaostřeno. Stačí málo a Venuše je v háji, úplně zmizí.
Já tobě závidím Pluto a Memorii ...
Venuše je stále vděčným objektem pro denní pozorování-Výrazný velký a jasný srpek je nepřehlédnutelný již v hledáčku 9x50.
Na druhé straně Slunce se blíží do východní elongace Merkur, sice s jasností 0,3mag a velikostí jen 6,5", přesto v ED 80/600 při zvětšení 30 - 60x je ve dne celkem dobře k nalezení. Fáze v poledním seeingu se mi zatím nepodařilo vykoukat ( fáze přes 0,6)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz