Ahoj.
Montáže vycházející z CG5 nemají osvětlený polární hledáček - snažím se to řešit tím, že dorazím na místo včas, dokud je obloha ještě trošku světlá, ale ne vždy se zadaří. Svítit něčím shora "do díry" a ležet pod montáží a něco nastavovat je totální opruz, tak jsem vytvořil jednoduchý přípravek - pokud máte pocit, že patří do rubriky "Astrobastl", tak to přesuňte.
Základem je lahvička na léky, ze které jsem použil horních cca 5cm (bývají v ní tuším i nějaké vitamíny ap.):
Krom odříznutí dna je třeba ješte opižlat závit na uzávěr - dělal jsem to nahrubo odlamovacím nožem a pilníkem. Pozor - je rozumné malé zbytky závitu ponechat, aby šla lahvička užším koncem zasunout do díry nad PH mírně ztuha.
Přímo do těla lahvičky jsem pájkou zatavil všechny hlavní konstrukční díly (stačí opatrně nahřát vývody) - držák na Li baterii (odletoval jsem ze špatné základní desky - ale není problém koupit), vypínač (měl jsem v šuplíku úhlový) a trimr na nastavení jasu LED diody.
Zevnitř jsem napájel zbývající součástky - červenou LED diodu (lepší je s menším nominálním proudem) a ochranný odpor.
Diodu je třeba namířit tak, aby svítila směrem k PH.
Takhle vypadá hotový přípravek nasazený na montáži:
Součástky jsem vybral šuplíkové - omezovací odpor 220 ohmů, nastavovací trimr 5k6. Ale záleží na LED diodě - pokud bude tupější, tak bude vhodnější trimr s menším odporem. Baterie je klasická CR2032.
Všechny součástky jsou zapojeny do série - baterie, vypínač, odpor, trimr a LED dioda.
Bill
Osvětlení polárního hledáčku CG5
Osvětlení polárního hledáčku CG5
M:736 750 113