Včera jsem ji viděl mimo město volným okem bez problému, v triedru s ohonem 2,5-3°, dnes nad ránem na městské obloze (Chrudim) v triedru 10x50 pohodlně, později ráno jsem byl sice mimo město, ale vidět nebyla, protože přišla výrazná vysoká oblačnost. :-/
Pro ty co mají mraky - tady zas vadí polární záře PS: Vyměním mraky za polární záři. ;)
Také jsem se ráno pokusil v tom oparu udělat fotku ,vizuálně slabá bez ohonu a jen v triedru ovšem na tmavém pozadí jistě stále nádherná. Byl jsem venku od 4 h. nejlepší je od 5.30 do 6.15 hod.Ovšem počasí nám nepřeje ,vyzrál na tom Vabra má krásnou fotku s pěkným ohonem přes celý záběr , gratuluju.
Dnes ráno docela haluz na počasí asi tak půl hodinka bez mraků 5:30-6h, tak jsem konečně taky mohl vyběhnout na zahradu a pod městskou oblohou se podívat - bylo 6h, pouhým okem jen rozmazaná kulička, bez ohonu. triedrem 10x50 byla skvostná kulovité hutné jádro s rychlým ubýváním do periferie a 2,5st. štíhlý ohon (cca) bez jiných pozorovatelných detailů.
a když jsem vyrazil do práce 6:30 už zataženo a mraky
Tak jsem dnes rano mezi taky vysel na balkon, abych se kouknul na tu slavnou kometu, pouhym okem nebyla rozeznatelna od hvezdy, ale pohled pri 56X zvetseni stal zato, koukal jsem asi mezi 5:50-6h, jedina jasna chvilka za celou noc, skoda, ze nebylo vic casu
Meade Lightbridge 1524/305, Bresser 700/70, Bresser 8X56,Nikon d3200+18-55mm, folie AstroSolar
okulary: PL26mm řada 5000, ts-planetary-hr-5mm, celestron-93424-xcel-lx-12mm
Filtr UHC Astronomik PROFI
Sedy filtr na Slunce a Mesic
Dnes jsem ji díky vyjasnění konečně opět zpozoroval, v binokuláru 20x80 je krásná s dvěma stupni ohonu. Pouhým okem jsem ji ale už neviděl. Je znát, že nepatrně slábne, zatím naštěstí velmi pomalu.
2013R1 2013 12 07.17 M 5.1 TK 8.0B 20 11 5/ 2.0 345 ICQ XX BIExx
Podle vzhledu té stopy IMO takřka jistě nějaké smetí na oběžné dráze, přijde mi příliš symetrická. Zkoušel jsem se dívat na Heavens Above, ale žádný z tam vedených satelitů nevyhověl (na druhou stranu je fakt, že tohle zřejmě bylo slabší než 5. magnituda).
Dnes ráno sa počasie umúdrilo. Zo záhrady som si pozrel triedrom 12x60 túto kometu. Nedala sa prehliadnuť, hoci chvost je iba bočným videním,no i tak hlava je dostatočne velká a jasná aby sa dala prehliadnuť. Urobil som aj pár snímok cez f 135mm.