Praktická zkušenost se SW MAKSUTOV 102/1300
No sice mám menšího bratříčka 80/1000 ale napíšu to sem. Byl tu dotaz na pozemní pozorování. Mam ten dalekohled nový a dá se s ním pozorovat cca do vzdálenosti 1 km(obraz pěkný). Dal nejde doostřit(doraz menšího doostření) Co se týče pozorování měsíce. Obraz pěkný a zase jsem byl na dorazu min. doostření. Jupiter taky pěkný musel jsem doostřit malinko do plusu. Srovnával jsem to S malokukem a tam kde malokuk končí tam tento mak začína. Na pozorování letadel to moc není k vůli doostření. Původně měl mak 80/1000 nahradit malokuka ale není tomu tak. Prosím ostatní uživatele maku o jejich zkušenost. Nemyslím si že bych měl přístroj rozcentrován.
Tomu nerozumim. Kdyz je ostry Mesic, ktery je prakticky v nekonecnu, musi jit s dalekohledem pozorovat za dne i objekty vzdalenejsi nez 1km.
Tomu nerozumim. Kdyz je ostry Mesic, ktery je prakticky v nekonecnu, musi jit s dalekohledem pozorovat za dne i objekty vzdalenejsi nez 1km.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
jako majitel ponekud vetsiho Maka 180 jsem nikdy nemel problem zaostrovat na pozemni cile a byla to hezka podivana stejne tak to plati i pro pozorovani planet a dso. Nedavno jsem ho provetral v Blatcich a kolegove se pri foceni mrkli i do neceho jineho 

na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R

montaz: EQ6R
Taky tomu nerozumím, leda by to bylo myšleno že obraz je pěkný od nekonečna do 1km - a blíž se to již nedá zaostřit - pak by to dávalo smysl a problém by byl v nedostatečné vzdálenosti okuláru od ohniska, což se mi třeba stávalo s některými okuláry u dřívější 254/1200 - musel jsem okulár vysunout téměř na okraj OV, abych zaostřil třeba na objekty 100m vzdálené ..
Taky tomu nerozumím, leda by to bylo myšleno že obraz je pěkný od nekonečna do 1km - a blíž se to již nedá zaostřit - pak by to dávalo smysl a problém by byl v nedostatečné vzdálenosti okuláru od ohniska, což se mi třeba stávalo s některými okuláry u dřívější 254/1200 - musel jsem okulár vysunout téměř na okraj OV, abych zaostřil třeba na objekty 100m vzdálené ..
U těch MAKů jde ohnisko vysunout o nějakých 20 cm, takže by neměl nýt problém ani 100m
Takže tomu dotazu takhle moc nerozumím. Co všechno je v ohnisku namontováno?
Prpblém s Newtonem je úplně jinde- tam je ale rozsah ostřeni ve 4cm.
Takže tomu dotazu takhle moc nerozumím. Co všechno je v ohnisku namontováno?
Prpblém s Newtonem je úplně jinde- tam je ale rozsah ostřeni ve 4cm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mam MAK 127 slt. a nemam problem zaostrit na par desitek metru - na omitku protejsiho panelaku. uplne v klidu se setovymi 25mm a 9mm... obraz je ostry a bezproblemovy, zadna mlha ci neostrost...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Ahoj.Ak Ti deformuje takto obraz,skus kupit nejaky okular SP ( Super Plossl,hoci Meade.
Co sa tyka montaze,mam ten isty problem.Umele montaze su srot.
Mam Meade ETX 125 a skvela optika je pokazena montazou.I ked trojnozka je pevna.
Robi to stale problem,hlavne pri zaostrovani,clovek aby ani nedychal na dalekohlad.
Aj tak kupujem na ine vyjazdy nieco,co sa zmesti rychlo do auta,napr.
http://www.bristolcameras.co.uk/p-skywa ... p-eq5-.htm
a tam bude EQ5.
Na tu prirobim drziak aj na Meade a budem tuto montaz nosit na jeden aj druhy.
A povodnu montaz od Meade polejem benzinom a podpalim ;D
Co sa tyka montaze,mam ten isty problem.Umele montaze su srot.
Mam Meade ETX 125 a skvela optika je pokazena montazou.I ked trojnozka je pevna.
Robi to stale problem,hlavne pri zaostrovani,clovek aby ani nedychal na dalekohlad.
Aj tak kupujem na ine vyjazdy nieco,co sa zmesti rychlo do auta,napr.
http://www.bristolcameras.co.uk/p-skywa ... p-eq5-.htm
a tam bude EQ5.
Na tu prirobim drziak aj na Meade a budem tuto montaz nosit na jeden aj druhy.
A povodnu montaz od Meade polejem benzinom a podpalim ;D
Panta rhei.
Tono40 : držme se tématu a nedělejme z AF chat .
Díky !
Díky !
Ved aj ja mozem pocitat muchy na 200 metrov vzdialenom komine na 400x.Akurat tam vidno uz tu stratu svetla napr.oproti 73x.Ale pozriet tam hore je uz trosku tazsie. To su uz ine podmienky.Preto odporucam SP okulare,lebo predpokladam,ze ide o ladvinkovy efekt sposobeny nekvalitnym okularom,ktory skresluje.Neviem....Ak je Maksutov dobre vyaretovany,toto by robit nemal :-[
Panta rhei.
Milan.Myslel som vseobecne Maksutov-Cassegrain.Typ optiky.
Panta rhei.
Nejdříve napiš, prosím, na který příspěvek reaguješ. Takhle to vypadá jako tvoje samomluva. Nikdo tu nepsal o nějaké deformaci obrazu,o okulárech, ani o nějakém jeho efektu. Nevíme, co s tím mají dělat SP okuláry, proč je doporučuješ oproti jiným , aniž víš , jakým. Nevíme, který okulár pokládáš za nekvalitní. A vůbec netušíme, co to je vyaretovaný dalekohled.
Takže, ještě jednou prosím, drž se tématu a žádný chat. Co si koupíš a co spálíš nemá určitě nic společného s názvem vlákna.
Díky !
Takže, ještě jednou prosím, drž se tématu a žádný chat. Co si koupíš a co spálíš nemá určitě nic společného s názvem vlákna.
Díky !
Reagujem na posledny prispevok z prvej strany....Deformaciu obrazu.Nikto tu o tom nepisal ? O deformacii obrazu ?Potom som asi blazon a neviem co citam...Pardon.
A nevyaretovany dalekohlad ? Mozno to pisem slangovo,ale myslim taky,ze su zrkadla napr.narazom posunute oproti sebe.Zvnutra poskodeny objektiv.
A nevyaretovany dalekohlad ? Mozno to pisem slangovo,ale myslim taky,ze su zrkadla napr.narazom posunute oproti sebe.Zvnutra poskodeny objektiv.
Panta rhei.
Prosím ještě jednou :nepišme tu kraviny, !!!!!