Díky
A že jsem tak smělý a začátečník, co to znamená cryford? Okulátorový výtah? V čem je lepší než běžný u SW?Neřeš! Oba kukry jsou dobrá volba.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
A ma opravdu ten lepsi vytah vyznam? Vyplati se za nej tech cca 1200 priplatit, nebo to radeji dat do okularu? A da se potom ten lepsi vytah dokoupit?
Jinak opravdu neni mezi temi newtony rozdil? Maji stejna zrcadla? Oba pyrex?
A ma opravdu ten lepsi vytah vyznam? Vyplati se za nej tech cca 1200 priplatit, nebo to radeji dat do okularu? A da se potom ten lepsi vytah dokoupit?
Jinak opravdu neni mezi temi newtony rozdil? Maji stejna zrcadla? Oba pyrex?
Diky :-)Dle mého za "B" je správně...Ale co čovek to názor.. :-/
Větší problém vidím v tom, zda tě to po 1/2 roce nepřestane bavit...Ale to už je asi jiný topik.... :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okulárový výtah je nejpoužívanější součást dalekohledu, a proto by se na něm podle mě nemělo moc šetřit. Samozřejmě záleží na tom, jaké má kdo nároky. Já jsem nad ním u svého dalekohledu zpočátku také mávl rukou, ale když jsem potom při každém přeostření řešil jeho vůli a výrobní nepřesnosti (to nebude případ těch výtahů na dobsonech), tak jsem ho časem vyměnil za Baader Steeltrack. Výtah se tedy vyměnit dá, ale výměna bude pravděpodobně dražší, než koupě dalekohledu rovnou s lepším výtahem.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)