Uchyceni pointacniho dalekohledu nad ci vedle sebe
Trochu OT, ale budiž, snad nám za to moderátoři nevynadají. O tom uchycení pointeru vím, už to řeším. Jen nevím, zda to udělat právě uchycením na kruhy primárního dalekohledu, nebo zda udělat desku na kterou oba uchytím. Takže mám dilema, nad sebe, nebo vedle sebe? Rád bych právě kvůli snažšímu vyvážení a menší "páce" vedle sebe. Nevýhodou je nárůst hmotnosti. Jakou variantu tedy zvolit?
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200
Trošku OT to je,ale kdyžtak nás "černá ruka" Karell přesune jinam ;D
Já jsem s variantou nad sebou neměl nikdy problém.A ten 70/500 je přece úplně lehoučký,takže bych se nějaké velké páky nebál.Pokud teda nebudeš pointovat nějakou extra těžkou kamerou.
I teď pointuju SW ED 120 pomocí dalekohledu 102/500 a před tím ED 80-kou a mám to uchycené natvrdo nad sebou:http://www.astrofotky.com/o-nas/
Já jsem s variantou nad sebou neměl nikdy problém.A ten 70/500 je přece úplně lehoučký,takže bych se nějaké velké páky nebál.Pokud teda nebudeš pointovat nějakou extra těžkou kamerou.
I teď pointuju SW ED 120 pomocí dalekohledu 102/500 a před tím ED 80-kou a mám to uchycené natvrdo nad sebou:http://www.astrofotky.com/o-nas/
Ahoj,
uz jsme asi byli moc OT v tematu "Fotky nasich milacku" a tak zakladam nove vlakno.
Jedna se o kardinalni otazku:
[highlight]Preferujete (a pripadne proc?) uchyceni pointacniho dalakohledu klasicky do kruhu nad hlavni fotograficky dalekohled, nebo na "paralelni listu" vedle sebe? [/highlight]
Nebo mate dokonce nejakou jinou osvedcenou metodu (systemova deska, pointer ze strany...)
uz jsme asi byli moc OT v tematu "Fotky nasich milacku" a tak zakladam nove vlakno.
Jedna se o kardinalni otazku:
[highlight]Preferujete (a pripadne proc?) uchyceni pointacniho dalakohledu klasicky do kruhu nad hlavni fotograficky dalekohled, nebo na "paralelni listu" vedle sebe? [/highlight]
Nebo mate dokonce nejakou jinou osvedcenou metodu (systemova deska, pointer ze strany...)
Pavel Vabrousek
Re: Uchyceni pointacniho dalekohledu nad ci vedle sebe
Osobne pouzivam a mam zkusenost s obojim (solidni parallelni lista od ADM), ale v posledni dobe mam tendenci vyjizdet "na lehko" a tim padem davam pointer casteji na kruhy hlavniho dalekohledu bez paralelni listy.
Samotna solidni paralelni lista ma peknych par kilo a pri mem malem a lehkem pointeru (okolo 0.5Kg se vsim vcetne kamery) zrejme lista ani podsatne nevylepsi momenty hybnosti sestavy...
Obracene jsem do paralelni listy primontval jeste jeden Baader uchyt na Vixen rybinu a parkrat jsem jiz fotil na paralelni liste dvema fotografickymi dalekohledy s dvema kamerami paralelne na jedne montazi. To byl pak prima maglajz v kabelazi...myslim ze si navstevnici lonskeho podzimniho MHV jeste vzpomenou...
Samotna solidni paralelni lista ma peknych par kilo a pri mem malem a lehkem pointeru (okolo 0.5Kg se vsim vcetne kamery) zrejme lista ani podsatne nevylepsi momenty hybnosti sestavy...
Obracene jsem do paralelni listy primontval jeste jeden Baader uchyt na Vixen rybinu a parkrat jsem jiz fotil na paralelni liste dvema fotografickymi dalekohledy s dvema kamerami paralelne na jedne montazi. To byl pak prima maglajz v kabelazi...myslim ze si navstevnici lonskeho podzimniho MHV jeste vzpomenou...

Pavel Vabrousek
Re: Uchyceni pointacniho dalekohledu nad ci vedle sebe
Jeste jsem si dovolil pridat anketku... 

Pavel Vabrousek
-
ja se snazim umistit pointer tak, aby byla soustava v kazde sve poloze co nejlepe vyvazena a zaroven tak, aby byla vzdalenost mezi pointerem a snimacim dalekohledem co nejmensi s ohledem na pruhyby, kmitani a pod.,, nekdy to vyjde vedle sebe, nedkdy nad sebe, nekdy bokem... a vubec, nejlepsi je OAG a smitec 

S tím vyvážením, to je právě docela problémové. Pokud na montáž dám EDčko, na to pointer a zaostřím, tak se mi výtah celkem dost posune dozadu a tím mi to převažuje směrem k foťáku. Dalekohled mám umístěný v kruzích co nejdále, co to jenom jde. Protože bych preferoval spíše umístění vedle sebe, nebo-li Side-by-Side. Dost se mi líbí toto:
http://www.telescopes.com/telescope-acc ... system.cfm
Ovšem s tím, že bych to zadal nějakému kovoobráběči do výroby. Pokud se nemílím, tak bych se pokusil dalekohledy umístit co nejblíže k sobě. Materiál ideálně hliník. Mám takový pocit, že ideálním rozložením váhynebude zapotřebí tolik protizávaží, nebo minimálně blíže ke středu montáže. Je to tak, nebo se pletu?
http://www.telescopes.com/telescope-acc ... system.cfm
Ovšem s tím, že bych to zadal nějakému kovoobráběči do výroby. Pokud se nemílím, tak bych se pokusil dalekohledy umístit co nejblíže k sobě. Materiál ideálně hliník. Mám takový pocit, že ideálním rozložením váhynebude zapotřebí tolik protizávaží, nebo minimálně blíže ke středu montáže. Je to tak, nebo se pletu?
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200
Jediný systém, který lze jednoduše regulérně vyvážit bez použití dalších přídavných závaží, je systém nad sebou
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Chápu to dobře tak, že pokud mi se mi sestava převažuje za foťákem, je potřeba pointer o tu váhu předsunout?
Achromat 150/1200
Achromat 150/1200