Skywatcher Quattro f4 karbonovy fotospecial
-
-karneades-
Kydyž už se Sky-Watcher rozhodl udělat foto Newtona, tak by měl ke karbonovému tubusu zvážit i jiný okulárový výtah - a to průchozí pro 2" příslušenství , aby se nemusel např Paracorr montovat až do toho 2" prodloužení nad vlastním tělem OV ( zbytečně velká vinětace sekundárem a velká páka fotogtrafického příslušenství. ). A také by stzálo za zvážení oprostit se od reklamního slabého pavouka a pro potřeby foto tam dát pořádného, aby se neměnila kolimace (zvlášť citlivá u světelnosti 1:4) se změnou polohy dalekohledu.
Zatím tedy lze pochválit použití karbonového tubusu, dobře vycloněného - snad i dobře dimenzovaného ( což ukáží až fotky).
Zatím tedy lze pochválit použití karbonového tubusu, dobře vycloněného - snad i dobře dimenzovaného ( což ukáží až fotky).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Milane, mě ale připadá, že ten komakorektor je ve výtahu. Píšou že výtah je 2", a to, co tam trčí za výtahem, je jenom extender, který dostane okulár do správné polohy za komakorektor, ne ? Nedkážu si představit korektor při f/4 našroubovaný až za výtahem. Ta vinětace by byla naprosto příšerná.
Pavouk - jasně, to je bez diskuze. To bude průšvihové místo na 100%.
Pavouk - jasně, to je bez diskuze. To bude průšvihové místo na 100%.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Připadá mi to, že se proti standardnímu 2" OV od S-W nic nezměnilo - tubus OV ( resp. ta černá matice pro rybinu) je pro 2" neprůchozí a vyměuje se ten nástaven buď za 1 1/4" nebo za 2"
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Kdepak, ten výtah je jiný, 2" Crayford, alespoň to tam naznačují:
2" DUAL-SPEED LINEAR POWER FOCUSER: The new linear power focuser utilises four precision ball-bearings to support the drawtube for excellent stability and zero image shift while supporting a heavy imaging camera and accessories. Moving the drawtube using a roller rather than a rack and pinion ensures an exceptionally smooth and precise focus adjustment. The dual-speed feature has a second focus knob with a 10:1 speed reduction for super-fine adjustments.
A i obrázek je jiný. Ta bílá část výtahu je celkově větší. Na tom tvém obrázku je černá část s hřídelí ostření výtahu zapuštěná do těla, kdežto zde je takový nálitek, a tělo ostření s převodovkou sedí v něm. Tedy určitě dále od osy, než u toho na tvém obrázku.
Nevěřím, že by byl skywatcher schopný takové fatální chyby, to by bylo skoro nepoužitelné.
Tady jsem našel větší obrázek, je vidět, že ten výtah je větší.
http://www.365astronomy.com/images/1023 ... escope.jpg
2" DUAL-SPEED LINEAR POWER FOCUSER: The new linear power focuser utilises four precision ball-bearings to support the drawtube for excellent stability and zero image shift while supporting a heavy imaging camera and accessories. Moving the drawtube using a roller rather than a rack and pinion ensures an exceptionally smooth and precise focus adjustment. The dual-speed feature has a second focus knob with a 10:1 speed reduction for super-fine adjustments.
A i obrázek je jiný. Ta bílá část výtahu je celkově větší. Na tom tvém obrázku je černá část s hřídelí ostření výtahu zapuštěná do těla, kdežto zde je takový nálitek, a tělo ostření s převodovkou sedí v něm. Tedy určitě dále od osy, než u toho na tvém obrázku.
Nevěřím, že by byl skywatcher schopný takové fatální chyby, to by bylo skoro nepoužitelné.
Tady jsem našel větší obrázek, je vidět, že ten výtah je větší.
http://www.365astronomy.com/images/1023 ... escope.jpg
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Výtah je skutečně dvoupalcový, ne tedy jako u klasické 200 f/5 nějakých 50.0mm. Oproti stašímu 2" Crayfordu, kde osa jezdila po vyfrézované plošce na duralovém tubusku je tady ocelový plát viz fotka od Milana. Korektor, alespoň co jsem si stihnul všimnout, když než jsem tu první f/4 prodal, není součástí. Zato pohled do tubusu upoutá drobmou změnou:
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Chtěl bych se zeptat na pár věcí.
- Nenašel jsem tento newton na stránkách Supry, tudíž si nedokázu představit cenu, jak se tedy cena pohybuje?
- Jaký se k tomu hodí korektor?
- Unese to nějak smysluplně na focení i s pointerem 102/500 montáž CG-5 Adv?
Neustále totiž přemýslím, zda fotit s SW 80 ED, nebo za podobnou cenu jít do foto Newtona, tento se mi celkem dost zamlouvá.
Díky za rady a info
- Nenašel jsem tento newton na stránkách Supry, tudíž si nedokázu představit cenu, jak se tedy cena pohybuje?
- Jaký se k tomu hodí korektor?
- Unese to nějak smysluplně na focení i s pointerem 102/500 montáž CG-5 Adv?
Neustále totiž přemýslím, zda fotit s SW 80 ED, nebo za podobnou cenu jít do foto Newtona, tento se mi celkem dost zamlouvá.
Díky za rady a info
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Na CG-5 bych fotli ED-kem. Tohle je už dost přes rozumné možnosti té montáže.
SkyWatcehr 200/800 Foto Carbon, zatím tam není fotka, ale je to ten, o kterém se tu celou dobu vede řeč.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
A také by stzálo za zvážení oprostit se od reklamníhoslabého pavouka a pro potřeby foto tam dát pořádného, aby se neměnila kolimace(zvlášť citlivá u světelnosti 1:4) se změnou polohy dalekohledu. Jakym/kterym pavoukem by se dal nahradit tento stavajici - nevyhovujici a jaka by byla za nej cena ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Jak u astrografů ASA, tak i Orion Optics a jiných jsou pro foto frézované mohutné pavouky. Samozřejmě, lze to i svařit s odpovídající tuhostí a velkým středem na štelovací šrouby sekundáru. Tohle u SW je opravdu zvěrstvo i na vizuál.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Osobně to (a to už na několika dalekohledech) dávám řezat vodou nebo laserem z duralové desku tl. 10-12mm, z jednoho kusu (a vypadlé vnitřky jsou zužitkované na nějaké další díly). Pak osoustružit přesně na průměr tubusu, napasovat do něj, a přišroubovat v místě těch stávajících děr. Tak bych to modifikoval já. Stříkám matnou černou vypalovací barvou, druhou vrstvu jen z dálky popráším, aby to udělalo hrubý povrch, a vypálím.
Cena, to teď nevím, vždycky jsem to řezal s díly na celý dalekohled. Ale podle mě do pětistovky se to snad vejde. Zeptej se Bíby, tomu to kolega dával dělat nedávno. Já to jenom kreslil a dával data pro vypalovací mašinu.
Vyfrézování na CNC-čku by bylo asi dražší, ale ten řez je velmi slušný, takže to už dál neopracovávám. Sice je povrch trochu hrubý, ale ono to má na výsledné fotce spíš pozitivní vliv. Zatímco u ostré hrany je difrakce pouze v kolmém směru a intenzivní, a difrakční paprsky dlouhé, u hrubšího povrchu jsou kratší a ne tak intenzivní, byť jasnejší hvězdy vycházejí zase o něco větší a trošku do čtverce s prohnutými stranami. To je asi o osobních preferencích
Jak to vypadá (i s kresbou) je vidět třeba zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1314797149
To je poslední výtvor, v kterém mám prsty...
Cena, to teď nevím, vždycky jsem to řezal s díly na celý dalekohled. Ale podle mě do pětistovky se to snad vejde. Zeptej se Bíby, tomu to kolega dával dělat nedávno. Já to jenom kreslil a dával data pro vypalovací mašinu.
Vyfrézování na CNC-čku by bylo asi dražší, ale ten řez je velmi slušný, takže to už dál neopracovávám. Sice je povrch trochu hrubý, ale ono to má na výsledné fotce spíš pozitivní vliv. Zatímco u ostré hrany je difrakce pouze v kolmém směru a intenzivní, a difrakční paprsky dlouhé, u hrubšího povrchu jsou kratší a ne tak intenzivní, byť jasnejší hvězdy vycházejí zase o něco větší a trošku do čtverce s prohnutými stranami. To je asi o osobních preferencích
Jak to vypadá (i s kresbou) je vidět třeba zde:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1314797149
To je poslední výtvor, v kterém mám prsty...
Tak ten pavouk od Martina je mooooc pekny. Ten bych bral hned, protoze ten originalni se hodne krouti :(
Co se mi libi, tak kolimacni srouby maji hlavu a jsou stale dostupne, neni tedy potreba sroubovak. Koma korektor soucasti neni, ted prave resim, jaky k tomu vzit... Zatim jsem nasel nejaky od Baaderu, od GSO a TS. Pak samozrejme jeste TeleVue, jenze ti ho nyni prodavaji jen komplet s nastavcem a za silene penize Driv meli samostatne jen ten opticky clen.
Jinak vytah je opravdu 2", jsou k nemu jeste dva prodluzovaci tubusky pro 2" a 1,25". Takze to je dobre. Bohuzel je to vytah se sroubkem a bikoliv s pritlacnou planzetou. Ale je pekne udelany pritlak zaostrovaciho prevodu. Jo a proti specifikacim na webu SkyWatcheru neni soucasti OTA ani hledacek, ani okulary.... Ale tam maji ruzne kraviny, viz. treba vaha ;D
Co se mi libi, tak kolimacni srouby maji hlavu a jsou stale dostupne, neni tedy potreba sroubovak. Koma korektor soucasti neni, ted prave resim, jaky k tomu vzit... Zatim jsem nasel nejaky od Baaderu, od GSO a TS. Pak samozrejme jeste TeleVue, jenze ti ho nyni prodavaji jen komplet s nastavcem a za silene penize Driv meli samostatne jen ten opticky clen.
Jinak vytah je opravdu 2", jsou k nemu jeste dva prodluzovaci tubusky pro 2" a 1,25". Takze to je dobre. Bohuzel je to vytah se sroubkem a bikoliv s pritlacnou planzetou. Ale je pekne udelany pritlak zaostrovaciho prevodu. Jo a proti specifikacim na webu SkyWatcheru neni soucasti OTA ani hledacek, ani okulary.... Ale tam maji ruzne kraviny, viz. treba vaha ;D
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Jakým způsobem se upínají 2" okuláry, pokud tam není prodlužovací tubusek ?
Prodluzovaci tubusek je soucasti vybaveni. A to pro oba rozmery. Muzu to nafotit. Ale jestli jsem to dobre pochopil, tak driv se pridelavali nejakym nestandardnim uchycenim. Ted se strkaji do klasickeho 2" vytahu
Jsem zacatecnik, ale lecim se