Kompat versus barevná kamerka

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

TH
Já se domnívám, že kamerka je na tom přeci jen trochu líp. Nepředpokládal jsem nějaký závratný skok, ale přeci jen....... ;)si myslím, že je a bude.

Pokusil bych se postřehy s krátkým použitím kamerky shrnout do pár bodů:

1. Kamerka má rozlišení jako video kompaktu 640x480, ale zdá se mi, že je citlivější. Do budoucna bych chtěl DBK41 co má 1280x960 a to už myslím bude znát. Chtěl jsem kamerku barevnou, protože se mi nechtělo se pouštět do skládání RGB i když výsledky jsou lepší.

2.Zatím se pořád učím a experimentuju, zkoušel jsem okulár 10mm a tam byl obraz ostřejší, ale velikost kotouče byla asi jako u kompaktu. S 8mm okulárem obraz není tak ostrý, ale kotouček lze udělat docela velký, což u kompaktu nebylo možné, při takové velikosti byl obraz už hrozný a vyloženě "rozpatlaný". Taky je otázka nastavení času framu videa, experimentuju kolem té 1/30s.

3. Jak bylo už uvedeno, chce to trefit seeing a to jako víkendový fotič jde těžce, navíc by to chtělo snímat třeba celou noc a vybrat to nejlepší. Já vždycky naběhnu na pozorovatelnu a za čtvrt hoďky a mám natočeno pár videí, které zpracovávám. Taky jsem snímal vždy těsně po půlnoci, chtělo by to zkusit i k ránu, zda seeing nebude lepší.

4. Při zpracování se snažím netlačit brutálně na pilu, aby byl obraz nějak koukatelný a trochu odpovídal realitě. Bylo by možné dosáhnout více detailů, ale na úkor reality obrázku.

5. S kamerkou je práce pohodlnější s kontrolou videa na notebooku a video tam rovnou mám.

Říkám nečekal jsem zázraky, ale celkem koupě bazarovky nelituju, aspoň se naučím to ovládat a časem dojde na koupi lepší funglovky ;). No a doufám taky, že ten lepší snímek ještě přijde, až budou podmínky :).

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Souhlasím s TH v tom, že rozdíl mezi DMK a kompaktem by se měl výrazněji projevit i na kvalitě výsledných snímku. Nelze vše přisoudit jen špatnému seeingu. Důležitou roli má též kolimace, přesné zaostření, volba vhodné expozice, délka snímání a konečně pak zpracování. Kolimace je na AF probírána snad ve stovkách příspěvků. Pokud si někdo není jist svým zpracováním, je tu vlákno "Vyskúšajte si spracovanie". Správné zaostření je kritické. Když se dívám na monitor ať už přímo na planetu nebo hvězdu při průměrném seeingu a ohnisku řekněme 6m, nebyl bych si se zaostřením jist ani za pět minut. Ostřím vždy na hvězdu přes Bahtinovu masku.
Karel
stacer

Příspěvek od stacer »

hamr: Rozlišení 1280x960 má smysl jen na Měsíc, bavíme-li se tedy o focení sluneční soustavy. I Damian Peach používá kamerku 640x480. Dosažitelné rozlišení je i u největšího Jupitera přibližně osmina vteřiny a víc asi při focení přes atmosféru bez adaptivní optiky stejně nelze dosáhnout.
Větší skok při přechodu z kompaktu by určitě byl u monochromatické kamerky. Díky větší citlivosti by se pro jednotlivé kanály dalo při daném času 1/30 pracovat s menším zesílením a tím i menším šumem. A taky když vidím docela velké rozdíly v nastavení waveletových filtrů pro jednotlivé barvy, tak si říkám, že zpracování RGB najednou nemůže být optimální.
Ale stejně všechno začíná a končí u seeingu. Sice se o focení Jupitera snažím jen krátce, ale takovémuhle excelentnímu seeingu jsem se zatím ani nepřiblížil  :-/
http://www.youtube.com/watch?v=RavpiN0A ... r_embedded
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
TH

Příspěvek od TH »

To Hamr:
Ano, chápu, že času není nazbyt a chytání dobrého seeingu je běh na dlouhou trať... Sledoval jsem vaše fotky z důvodu stejného typu kompaktu, abych měl občas porovnání. Já mám sklony spíš k brutálnějšímu zpracování, abych dostal ostřejší obraz a prokreslenější detaily. Přenosný počítač nemám a tak asi delší dobu zůstanu u kompaktu, ikdyž pošilhávám po nějaké lepší zrcadlovce od Canonu, která by uměla i videosekvence. Větší průměr kotoučku planety jsem zkoušel získat použitím okuláru Vixen 2,5 mm. Obraz byl mnohem více náchylnější ke chvění. Mám N200/1000 na EQ5 a je to už dost na hraně. Hodilo by se mi motorické ostření (nějaké levnější...) Zatím jsem si pořídil jen jemný převod k okulárovému výtahu. Bez něj to byla hrozná práce ostřit. Pořídil jsem si zaostřovací masku, která je dobrým pomocníkem. Nedávno jsem si ale všiml, že když se dívám na displej kompaktu pod určitým úhlem, tak dokážu trefit zaostření od oka na displeji, stejně jako bych použil ostřící masku. Jo a tu pozorovatelnu vám hodně závidím Takovou bych chtěl taky.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ludku, jednou provzdy zapomen na kompakt,to predne.

Nejsem si uplne jisty,ale DBK ma stejny cip jako spc philips,jen s tim podstatnym rozdilem,ze DBK produkuje RAW snimky.

Urcity posun ve tvych snimcich vidim,ale samo to nepujde nikdy.

Osobne bych tuto kamerku koupil jen pro barevne animace rotace planety. Dalsi vyhodu spatruji v tom,ze nepotrebujes filtry,dale limit je zvysen tim,ze nesnimas kanaly jednotlive.

Existuje nekolik aspektu pro dobry snimek,ale 90 procent jsou podminky, na to je pres vsechnu pochybnost potreba myslet! Kamerku s danou technikou si nevyuzil ani na desetinu.

Chce to zkouset a cekat jako rybar na dobre podminky,tot vse.
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Tak tak, ako píše Cztwerec. Pamätám si, ako som tiež uvažoval, či sa kúpa kamerky oplatila ... V prvom rade si treba s kamerkou nájsť spoločnú reč a zorientovať sa v "S trojuholníku": Seeing - Snímanie - Spracovanie. Kamerku máš ešte kratučko, takže sa ničoho neobávaj, naozaj pekné snímky ešte len prídu ;).
Odpovědět