Já se domnívám, že kamerka je na tom přeci jen trochu líp. Nepředpokládal jsem nějaký závratný skok, ale přeci jen....... ;)si myslím, že je a bude.
Pokusil bych se postřehy s krátkým použitím kamerky shrnout do pár bodů:
1. Kamerka má rozlišení jako video kompaktu 640x480, ale zdá se mi, že je citlivější. Do budoucna bych chtěl DBK41 co má 1280x960 a to už myslím bude znát. Chtěl jsem kamerku barevnou, protože se mi nechtělo se pouštět do skládání RGB i když výsledky jsou lepší.
2.Zatím se pořád učím a experimentuju, zkoušel jsem okulár 10mm a tam byl obraz ostřejší, ale velikost kotouče byla asi jako u kompaktu. S 8mm okulárem obraz není tak ostrý, ale kotouček lze udělat docela velký, což u kompaktu nebylo možné, při takové velikosti byl obraz už hrozný a vyloženě "rozpatlaný". Taky je otázka nastavení času framu videa, experimentuju kolem té 1/30s.
3. Jak bylo už uvedeno, chce to trefit seeing a to jako víkendový fotič jde těžce, navíc by to chtělo snímat třeba celou noc a vybrat to nejlepší. Já vždycky naběhnu na pozorovatelnu a za čtvrt hoďky a mám natočeno pár videí, které zpracovávám. Taky jsem snímal vždy těsně po půlnoci, chtělo by to zkusit i k ránu, zda seeing nebude lepší.
4. Při zpracování se snažím netlačit brutálně na pilu, aby byl obraz nějak koukatelný a trochu odpovídal realitě. Bylo by možné dosáhnout více detailů, ale na úkor reality obrázku.
5. S kamerkou je práce pohodlnější s kontrolou videa na notebooku a video tam rovnou mám.
Říkám nečekal jsem zázraky, ale celkem koupě bazarovky nelituju, aspoň se naučím to ovládat a časem dojde na koupi lepší funglovky