Kolimace SW Maksutova 127/1500
- David Svatoš
Dobrý den vespolek.
Jelikož jsem se tady na foru nedopátral uspokojivé odpovědi, zeptám se znovu.
Při pohledu tímto Makem na Jupiter při větších zvětšeních jsem si všiml, že vršek planety je ostrý, zatímco spodek rozpitý. Při rozostření hvězdy (měsíčky Jupitera) se oraz hvězdy projeví jako prstýnek. Obrazec je kulatý s jedním výrazným (původním) bodem. Jakoby prstýnek s kamínkem. Zkoušel jsem imbusovým klíčem otáčet malými (kolimačními) šroubky a obraz se trochu vylepšil. Ale stále to není ono. Už při použití okuláru 9mm (zv. cca 170x) je toto rozostření patrné.
Dá se Maksutov zkolimovat pomocí laserového kolimátoru určeného k Newtonům? Je to vůbec v domácích podmínkách možné, nebo je to už práce pro odborníka s vybavením?
Díky za Vaše rady a názory.
David.
Jelikož jsem se tady na foru nedopátral uspokojivé odpovědi, zeptám se znovu.
Při pohledu tímto Makem na Jupiter při větších zvětšeních jsem si všiml, že vršek planety je ostrý, zatímco spodek rozpitý. Při rozostření hvězdy (měsíčky Jupitera) se oraz hvězdy projeví jako prstýnek. Obrazec je kulatý s jedním výrazným (původním) bodem. Jakoby prstýnek s kamínkem. Zkoušel jsem imbusovým klíčem otáčet malými (kolimačními) šroubky a obraz se trochu vylepšil. Ale stále to není ono. Už při použití okuláru 9mm (zv. cca 170x) je toto rozostření patrné.
Dá se Maksutov zkolimovat pomocí laserového kolimátoru určeného k Newtonům? Je to vůbec v domácích podmínkách možné, nebo je to už práce pro odborníka s vybavením?
Díky za Vaše rady a názory.
David.
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Být tebou nechám to raději odborníkovi u Maksutova to není tak jednoduché.
- David Svatoš
To s tím odborníkem by byl určitě ideál, ale tady v Brně s tím možná bude trošku problém.. :-X Dá se ke kolimaci Maka vůbec nějak použít obyčejnej laserovej kolimátor k Newtonu?
No sice mám jen Newtona, ale z toho co vím lze maksutovy nejlépe zkolimovat, kromě použití drahého příslušenství za tisícovky kaček, právě tebou zmiňovanou kolimací na hvězdě. To je taky způsob, kterým jsem já dosáhl perfektní kolimace mého dalekohledu - kolmamce dle geometrického středu zrcadla nebyla dostatečně přesná, neboť mé zrcadlo má optický střed od toho geometrického, jak vyšlo najevo, vychylený o asi 5-7mm a i taková odchylka hraje u 4,5" zrcadla velký rozdíl v ostrosti obrazu. Kolimoval jsem na hvězdě Vega když byla velmi blízko zenitu, takže jsem mě difrakční kroužky velmi výrazné a klidné. Šlo to snadno a výsledek už snad ani lepší být nemůže. 

Pozor MAK chladne cca 2 a více hodin, vypadá to jako silně deformované ohybové kroužky v jednom bodě. Kdysi se to tu řešilo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
To s tím odborníkem by byl určitě ideál, ale tady v Brně s tím možná bude trošku problém
Naopak, u Brna bydlí výborný optik, který se zabývá astro technikou - místní uživatel zdenek
Naopak, u Brna bydlí výborný optik, který se zabývá astro technikou - místní uživatel zdenek
- David Svatoš
Psion: Díky, před chvílí mi psal Dvader zprávu se stejným tipem Budu pana Řehoře kontaktovat.
Kdysi jsem zde popisoval problém s čerstvě zakoupeným Makem SW 102/1300. Tehdy jsem jednoduchým udělátkem - clonkou s malou centrální dírkou místo okuláru - přišel na to, že soustava není souosá. Když jsem zkoušel poštelovat třemi šroubky primární zrcadlo, nevedlo to k lepšímu, a tak jsem dalekohled reklamoval. Byl jsem příjemně překvapen, když mi ze servisu v Německu, kam byl dalekohled poslán z Binoxu, rovnou poslali nový, perfektně zkolimovaný dalekohled.
Uvědomoval jsem si, že může být trošku šejdrem sekundární zrcátko, které se ale nedá seřizovat, a pokud snad ano, není k tomu přístup stějně jednoduchý, jako k seřizovacím šroubům primáru.
Tudíž - zásah experta je opravdu nutný, amatérským postupem to možná nepůjde.
Uvědomoval jsem si, že může být trošku šejdrem sekundární zrcátko, které se ale nedá seřizovat, a pokud snad ano, není k tomu přístup stějně jednoduchý, jako k seřizovacím šroubům primáru.
Tudíž - zásah experta je opravdu nutný, amatérským postupem to možná nepůjde.
- Jiri_Skalsky
To David Svatoš : Davide, pokud Ti ten Mak neukazuje při rozostřování a zaostřování koncentrické kroužky, může chyba mít tyto příčiny :
1/ Optické díly byly během opracování utaženy a po uvolnění z přípravků na nich zůstaly tvary z broušení a leštění.
Tuhle variantu bys vyvrátil, kdybys někdy s dalekohledem pozoroval a byl vpořádku, star test kdysi byl OK.
2/ Pokud dalekohled je rozkolimovaný, měl by jít zjustovat, i když u Spot-Maku je to problém - centruje se jen zrcadlem, možnost natáčení menisku chybí.
3/ Deformace vlnoplochy může být taky způsobena utaženou optikou, příliš utaženými šrouby.
Stálo by za přezkoušení, jak moc jsou šrouby, se kterými je přichyceno zrcadlo, utaženy.
A taky i to, jak je utažený kroužek, držící menisek.
Ještě jedna věc,u 127/1500 dalekohledu uvidíš i velice nepatrnou odchylku - deformaci vlnoplochy a bylo by dobré ji porovnat - vyjádřit ji ve zlomcích vlny.
Je-li pod hodnotu lambda / hodně velké číslo, máš pěkný a dobrý dalekohled, i když jsou na něm vidět drobné defekty ze systému už větší rozlišení nedostaneš.
Jinak horoucí srdce, chladnou hlavu a dovedné ruce.
J.S.
1/ Optické díly byly během opracování utaženy a po uvolnění z přípravků na nich zůstaly tvary z broušení a leštění.
Tuhle variantu bys vyvrátil, kdybys někdy s dalekohledem pozoroval a byl vpořádku, star test kdysi byl OK.
2/ Pokud dalekohled je rozkolimovaný, měl by jít zjustovat, i když u Spot-Maku je to problém - centruje se jen zrcadlem, možnost natáčení menisku chybí.
3/ Deformace vlnoplochy může být taky způsobena utaženou optikou, příliš utaženými šrouby.
Stálo by za přezkoušení, jak moc jsou šrouby, se kterými je přichyceno zrcadlo, utaženy.
A taky i to, jak je utažený kroužek, držící menisek.
Ještě jedna věc,u 127/1500 dalekohledu uvidíš i velice nepatrnou odchylku - deformaci vlnoplochy a bylo by dobré ji porovnat - vyjádřit ji ve zlomcích vlny.
Je-li pod hodnotu lambda / hodně velké číslo, máš pěkný a dobrý dalekohled, i když jsou na něm vidět drobné defekty ze systému už větší rozlišení nedostaneš.
Jinak horoucí srdce, chladnou hlavu a dovedné ruce.
J.S.
- David Svatoš
Jiří Skalský. Díky za odpověď.
Toho Maka jsem kupoval už jetého, bohužel nevím jak to s ním bylo dřív. Zvnějšku poškozen není, jen běžné kosmetické vady.
Co se týče šroubů zezadu, za prim. zrcadlem - Ty jsou utaženy dost na krev. Měl jsem problém ty tři menší vůbec povolit. Jejich různým povolováním jsem ten obraz trochu vylepšil...
Ta neostrost, abych to ještě upřesnil. Pokud mám zaostřenou hvězdu (měsíček Jupíka) a začnu rozostřovat, jakoby se kroužky nedělaly okolo něj, ale pod ním. Proto ten měsíček poté vypadá spíše jako prsten s kamínkem. Prostě rozostřený kroužek, ale hvězda není uprostřed, ale jakoby na tom kroužku..
A s tím porovnáním deformací vlnoplochy - to už je na mě moc vysoká matematika..
Myslíte, že by tedy velkým dotažením šroubý byl pokroucen primár?
ještě jednou díky..
Toho Maka jsem kupoval už jetého, bohužel nevím jak to s ním bylo dřív. Zvnějšku poškozen není, jen běžné kosmetické vady.
Co se týče šroubů zezadu, za prim. zrcadlem - Ty jsou utaženy dost na krev. Měl jsem problém ty tři menší vůbec povolit. Jejich různým povolováním jsem ten obraz trochu vylepšil...
Ta neostrost, abych to ještě upřesnil. Pokud mám zaostřenou hvězdu (měsíček Jupíka) a začnu rozostřovat, jakoby se kroužky nedělaly okolo něj, ale pod ním. Proto ten měsíček poté vypadá spíše jako prsten s kamínkem. Prostě rozostřený kroužek, ale hvězda není uprostřed, ale jakoby na tom kroužku..
A s tím porovnáním deformací vlnoplochy - to už je na mě moc vysoká matematika..
Myslíte, že by tedy velkým dotažením šroubý byl pokroucen primár?
ještě jednou díky..
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Podobné testy je potřeba dělat na obrazu hvězdu, tam bude vidět kde je problém okamžitě.
- David Svatoš
Psion: Tam je to stejné. Vždycky je to prsten s kamínkem na obvodu. Kroužek se neudělá okolo hvězdy, ae pod ní a hvězda zůstane na obvodu kroužku..
- Jiri_Skalsky
Davide,
docela by mě zajímalo, kdybys ten dalekohled položil na okno, zaostřil jsi nějakou lampu nebo žárovku a s dalekohledem otáčel.
Tak dlouho, abys ten "kamínek" na tom prstýnku měl třeba nahoře.
Pak bys zkusil otáčet těmi justážními šrouby a kontroloval, zda se obraz nějak mění tam, kam chceš,zhoršuje-li se nebo zlepšuje.
V ideálu to znamená koncentricky se rozšiřující kroužky při ostření dalekohledu.
Pokud se ten "kamínek " přesouvá po kroužku, je ho dobré posunout tak, abys jen jedním šroubem ze tří jej mohl přesunout doprostřed, pokud to půjde nebo tak,aby úplně zmizel.
Taky by stálo za pokus otáčet s meniskem, zda s jeho pootočením se chyba nebude přesouvat.
Pokud nezjistíš nějakou změnu justáží primáru, mohl bys zkusit opatrně povolit menisek.
Já to u 100/1350 dělal opatrně dvěma šroubováky, je to ale strašně riskantní. Taky jsem si ten kroužek škrábl.
Kolega má na toto udělaný ze staré šupléry přípravek, který vyrobil obroušením čelistí. S ním se mu daří pohybovat s velkou řadou objímek na čočky.
Taky bys mohl uříznout kus tvrdého plechu namíru a pak s tím pootočit ten kroužek.
Nesmíš ale použít hrubé násilí. Někdy jsou kroužky posichrovány proti pootočení zboku červíky, u SW jsem je nenašel ani u 90/1250, ani u 100/1250. Ale u velkého to raději zboku zkontroluj.
Co si troufneš,to zkus.
Nic ale neznásilňuj a raději větší zásahy nech na profesionály, kteří jsou adekvátně zkušení a mají na to přípravky.
J.S.
docela by mě zajímalo, kdybys ten dalekohled položil na okno, zaostřil jsi nějakou lampu nebo žárovku a s dalekohledem otáčel.
Tak dlouho, abys ten "kamínek" na tom prstýnku měl třeba nahoře.
Pak bys zkusil otáčet těmi justážními šrouby a kontroloval, zda se obraz nějak mění tam, kam chceš,zhoršuje-li se nebo zlepšuje.
V ideálu to znamená koncentricky se rozšiřující kroužky při ostření dalekohledu.
Pokud se ten "kamínek " přesouvá po kroužku, je ho dobré posunout tak, abys jen jedním šroubem ze tří jej mohl přesunout doprostřed, pokud to půjde nebo tak,aby úplně zmizel.
Taky by stálo za pokus otáčet s meniskem, zda s jeho pootočením se chyba nebude přesouvat.
Pokud nezjistíš nějakou změnu justáží primáru, mohl bys zkusit opatrně povolit menisek.
Já to u 100/1350 dělal opatrně dvěma šroubováky, je to ale strašně riskantní. Taky jsem si ten kroužek škrábl.
Kolega má na toto udělaný ze staré šupléry přípravek, který vyrobil obroušením čelistí. S ním se mu daří pohybovat s velkou řadou objímek na čočky.
Taky bys mohl uříznout kus tvrdého plechu namíru a pak s tím pootočit ten kroužek.
Nesmíš ale použít hrubé násilí. Někdy jsou kroužky posichrovány proti pootočení zboku červíky, u SW jsem je nenašel ani u 90/1250, ani u 100/1250. Ale u velkého to raději zboku zkontroluj.
Co si troufneš,to zkus.
Nic ale neznásilňuj a raději větší zásahy nech na profesionály, kteří jsou adekvátně zkušení a mají na to přípravky.
J.S.
- David Svatoš
Jiří Skalský: Díky za rady. Vyzkouším a napíšu výsledek.. Včera jsem trošku povolil ty tři velké šrouby za zrcadlem a zase se to trošičku zlepšilo. Předpokládám, že ty velké šroubky jsou aretační a ty tři malé červíky justážní..
Snad se to zlepší. Pokud ne, budu to asi muset opravdu předat odborníkovi.
Ještě jenou díky.
Snad se to zlepší. Pokud ne, budu to asi muset opravdu předat odborníkovi.
Ještě jenou díky.
Davide, s tím povolováním větších šroubků bacha, protože když se uvolní úplně, povyjede celá ta pánev uzavírající tubus ven a mně přitom vypadlo to gumové kulaté těsnení, které není O-kroužek, ale jen vložený gumový "kabel", což se potom dává zpět dost blbě (protože přitom člověku chybí více rukou). I když pánev se zrcadlem povyjede kousek ven, nejde zrcadlo tímto způsobem vvytáhnout. Protože jsem byl zvědav, jak je vlastně udělán posuv zrcadla při ostření, chtěl jsem to rozebrat nedříve úplně, ale pak jsem si řekl, že nebudu tahat tygra za fousy a zasunul to zase zpět, přičemž jsem pak strávil dost času s tím zatraceným těsněním, které se muselo ovinout a přidržovat, aby jeho konce přišly přesně k sobě.
Myslím proto, že ty tři větší šroubky stačí jen povolit o pár závitů tak, aby se točily bez zjevného napětí.
Přeji hodně zdaru!
Myslím proto, že ty tři větší šroubky stačí jen povolit o pár závitů tak, aby se točily bez zjevného napětí.
Přeji hodně zdaru!