Zerochromat
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Je to trochu paradox, více ploch jsem v žádném dalekohledu neviděl, přesto je ten obraz výborný. Na singletu není na mém prototypu žádná antireflexe, zrcadla jsou vyráběna v přesnosti P-V 1/10 a lepší. Reduktor má 5 čoček (z toho dva lepené dublety) takže tady máme 10 ploch
.

Zerochromat
Fakt pěkný - s Herschelem sluneční skrvny parádní, absolutně žádná barva, krásná kresba!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Na MHV byl Zerochromat pouze s folií Baader, každopádně na Slunce je Zerochromat opravdu skvělý. Po obědě jsem nahradil Zerochromat ještě dalekohledem TEC 140 a opět jsem zjistil, že TEC při stejném zvětšení (100x) nemůže absolutně Zerochromatu konkurovat, je to nejen průměrem, ale i výborným kontrastem Zerochromatu.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Věřím, že na Slunce to může být skvělé... zajímali by mě ty rozdíly. Jestli já se někdy na nějakou akci dostanu, tak bych to rád viděl 

Lectorem iustus...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Lepší obraz jsem zatím neviděl, zrcadlový dalekohled nemá absolutně šanci, respektive, nikdy jsem v zrcadlovém dalekohledu tohle neviděl a že jsem pozoroval snad již vším, co u nás existuje. Zerochromat byl už na MHV podruhé, snad na podzim dovezu novou verzi dalekohledu a spousta lidí nad tou neuvěřitelnou kvalitou obrazu Slunce kroutí hlavou včetně mě.
Zerochromat
Ano Zerochromat daval na Slunci opravdu prekvapive velmi dobry obraz. Taky mi to neleze do hlavy, s tim mnozstvim optickych ploch, co to v sobe ma...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Zerochromat
O Zerochomatu nebyla dlouho řeč, až jsem si říkal, jestli ho Pepa řádně používá Jsem rád, že pěkně ukazuje a rád bych občas nějaký reportík z povrchu Jupitera. Chápu ale, že Jupiter je potvora náročná na seeing a tím se pak prokousávat, je trochu náročné i pro blázna planetáře.
A co takhle těsné dvojhvězdy na hranici (asi 0,6") pro 200mm průměr?
Na seeing taky náročný, ale občas by se snad dalo.
A co takhle těsné dvojhvězdy na hranici (asi 0,6") pro 200mm průměr?
Na seeing taky náročný, ale občas by se snad dalo.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
V poslední době se věnuju focení Jupitera, takže Zerochromat moc nepoužívám. Na Jupiter občas vezmu binohlavu, protože jedním okem prakticky nic nevidím a i s binohlavou je to slabota ve všech dalekohledech, fotka je pro mě ideální. Obdivuju ty vaše kresby, já tam ty detaily ani nevidím, chápu, je to tréninkem. Nejlepší obraz dává TEC 140, ještě ucházející je Meade ACF 200mm. Zerochromat je semi APO, takže obraz je již zatížen chromatickou aberací, která se na Slunci prakticky neprojevuje.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
S tou barvou máš pravdu, hlavně tedy myslím to Slunce. Druhá věc které jsem si všimnul - ten Herschel hranol, jak jsme se tady taky bavili, je opravdu velkým přínosem pro achromát, nebo pro ED. Stejně tak baader continuum filtr, přeci jen to pracuje na "úzkopásmové" bázi. Ale teď, co jsem měl na Slunci tu čest vyzkoušet můj triplet TS 130/912, ikdyž to není bůhvíjaký High End objektiv, na druhou stranu je na tom o dost lépe opticky, než to co jsem měl (ED 120, 100, achromáty apod.), je nějaká ta ztráta (která tam vždy teoretická bude) v obraze absolutně nepostřehnutelná i s folií, kterou jsem tam narychlo připlác. Při fotografování i pozorování jde v podstatě hlavně o seeing, ostatně jako u všeho...
Mám prostě z toho tripletu velmi dobrý pocit, ikdyž bych to Zero rád na tom Slunci viděl.
Mám prostě z toho tripletu velmi dobrý pocit, ikdyž bych to Zero rád na tom Slunci viděl.
Lectorem iustus...
Zerochromat
Jenže ta fólie deformuje vlnoplochu
http://astrosolar.com/de/informationen/ ... rotokolle/, takže nevyužiješ ostřejší kresbu objektivu ( pokud ji má lepší než ty ED objektivy) , jen je to s menší chromatickou vadou (ale to moc nevyužiješ , pokud fotíš úzkopásmově).
http://astrosolar.com/de/informationen/ ... rotokolle/, takže nevyužiješ ostřejší kresbu objektivu ( pokud ji má lepší než ty ED objektivy) , jen je to s menší chromatickou vadou (ale to moc nevyužiješ , pokud fotíš úzkopásmově).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Neboj Milane, já ten tvůj obrázek mám v paměti
, proto jsem psal, že ta ztráta tam bude tak i tak. Ale já jí prostě nevidím, jakkoliv obhajuji "bezchybný" Herschel...

Lectorem iustus...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Baader teď prodává nové folie již v držáku a jsou evidentně lepší než ty folie v A4.
Já jsem zkoušel TEC s Herschelem a přísáhám na vše co je mi svaté, že folie na TEC je stejná jako ten hranol, já jsem žádný rozdíl neviděl. Zkoušel jsem i continuum filtr a nesedí mi ta zelená barva. Samozřejmě pro Zerochromat nelze hranol použít.
Jen připomenu, že někteří pozorovatelé zapomenou na to, že folie má tenkou ochranou průhlednou folii mám pocit z obou stran a při výrobě filtru ji zapomenou sundat a pak se diví
Já jsem zkoušel TEC s Herschelem a přísáhám na vše co je mi svaté, že folie na TEC je stejná jako ten hranol, já jsem žádný rozdíl neviděl. Zkoušel jsem i continuum filtr a nesedí mi ta zelená barva. Samozřejmě pro Zerochromat nelze hranol použít.
Jen připomenu, že někteří pozorovatelé zapomenou na to, že folie má tenkou ochranou průhlednou folii mám pocit z obou stran a při výrobě filtru ji zapomenou sundat a pak se diví

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Koupil jsem si tu velkou roli folie. Je tam jen papír, alespoň doufám, že nejsem natolik blbej, že bych si toho nevšiml...
Asi je to odvislé od pozorovatele, ale jsem rád, že ten rozdíl je zřejmě tak nepatrný, že si toho v obraze nevšimneš ani ty. Pro mě ten Herschel dává akorát takový ten pevný obraz, který mi přijde jako kdybych měl Slunce ne na obloze, ale přímo v dalekohledu. Z praktického hlediska, například pro větší přístroje zrcadlového typu ani není jiná možnost, než folie, ale to je jasné.
Asi je to odvislé od pozorovatele, ale jsem rád, že ten rozdíl je zřejmě tak nepatrný, že si toho v obraze nevšimneš ani ty. Pro mě ten Herschel dává akorát takový ten pevný obraz, který mi přijde jako kdybych měl Slunce ne na obloze, ale přímo v dalekohledu. Z praktického hlediska, například pro větší přístroje zrcadlového typu ani není jiná možnost, než folie, ale to je jasné.
Lectorem iustus...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
Je tam opravdu tenká průhledná folie (film) a není prakticky vidět, určitě to není jenom papír.
Co se týká TEC, CFF a podobných dalekohledů s olejovými triplety apod., tak bych do toho Slunce v zásadě nepouštěl a hranol tedy nepoužíval. Byť výrobce tvrdí, že se nic nestane, tak UV si poradí za pár let s olejem tak, že se musí vyměnit a to je pro výrobce spíše dobrá zpráva
Co se týká TEC, CFF a podobných dalekohledů s olejovými triplety apod., tak bych do toho Slunce v zásadě nepouštěl a hranol tedy nepoužíval. Byť výrobce tvrdí, že se nic nestane, tak UV si poradí za pár let s olejem tak, že se musí vyměnit a to je pro výrobce spíše dobrá zpráva

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zerochromat
To se normálně těším domů, že si to zkontroluji tu svojí blbost. Ono stačí, že jsem měl posledních pár měsíců ve filtrovém kole prohozený filtr G s UV/IR na svých pozicích.
Ale jasně vím, že tam ta folie byla...
Viděl jsem na Youtube jak někdo sledoval Slunce projekcí přes Maka 180, to bych se třeba taky bál. Zlatej lepenej triplet
EDIT: folie je nyní dokonale blbuvzdorná, je pouze v papíru jako 20 deka tlačenky, žádná další folie kromě té kýžené se nekoná, jak jsem si myslel. Ostatně mělo mě to napadnout už dřív...
Ale jasně vím, že tam ta folie byla...
Viděl jsem na Youtube jak někdo sledoval Slunce projekcí přes Maka 180, to bych se třeba taky bál. Zlatej lepenej triplet

EDIT: folie je nyní dokonale blbuvzdorná, je pouze v papíru jako 20 deka tlačenky, žádná další folie kromě té kýžené se nekoná, jak jsem si myslel. Ostatně mělo mě to napadnout už dřív...
Lectorem iustus...