Co to prosím Vás je?
Co to prosím Vás je?
:-/
2.
3.
4.
5.
6.
fotky jsou zarovnane podle usporadani hvezd to jasne by mel byt jupiter pokud se nepletu nejsem astronom jen sem si sel predevcirem 12.1.2013 skusit bliknout oblohu ohnisko bylo 300 takze vcelku zazoomovano a po vyfoceni se mi na fotce ukazalo tohle cosi modreho. na fotce je jasne ze to bylo v pohybu ,ale na druzici to nema tu drahu a je to pomerne v malem prostoru po dlouhou dobu.Nafotil jsem cca 26 snimku takze dobrych 10 minut sem to fotil . :-/ :-/ :-/
2.
3.
4.
5.
6.
fotky jsou zarovnane podle usporadani hvezd to jasne by mel byt jupiter pokud se nepletu nejsem astronom jen sem si sel predevcirem 12.1.2013 skusit bliknout oblohu ohnisko bylo 300 takze vcelku zazoomovano a po vyfoceni se mi na fotce ukazalo tohle cosi modreho. na fotce je jasne ze to bylo v pohybu ,ale na druzici to nema tu drahu a je to pomerne v malem prostoru po dlouhou dobu.Nafotil jsem cca 26 snimku takze dobrych 10 minut sem to fotil . :-/ :-/ :-/
Co to prosím Vás je?
Reflex od od toho jasného objektu (možno Jupiter, nekontroloval som) vznikajúci na optike.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Co to prosím Vás je?
jenze fotoaparat se ani nehnul takze pokud by to mel byt odlesk objektivu tak by eventuelne mel byt ve stejnem miste 
sem z toho blazen

sem z toho blazen

Co to prosím Vás je?
Som si istý. Na potvrdenie treba niekam vystaviť neorezané JPG súbory. Stačí 2-3kusy.
Co to prosím Vás je?
Buď jsi fotil z pevného stativu a fotoaparát se ani nehnul ovšem pak se hýbaly focené objekty vůči tělu, nebo jsi dělal pointovanou, či nepointovanou expozici, pak se sice tělo a hvězdy vůči sobě nepohybovaly, ale mohl ti do objektivu svítit nějaký pevný zdroj světla, který způsobil odlesk a ten se vůči poháněné fotosestavě zdánlivě pohyboval. Snad jsem to napsal pochopitelně. 

tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Co to prosím Vás je?
jedinej zdroj byla ta jasna hvezda no nevim asi to necham bejt 

Co to prosím Vás je?
Je to presne ten odlesk. Všimni si, že je osovo symetrický voči zdroju. To je jeho vlastnosť.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Co to prosím Vás je?
FunTomas to odhadl správně. Tím že je souměrný podle středu se hned odhalí. Jinak je to nepochybně Jupiter, což ? ;)
(fotil jsem zkušební expozici Jupiteru v sobotu, pamatuju si okolí, navíc jsou tam tři měsíčky. Řekl bych že je to taky ze soboty z večerních hodin)
Tady je moje 5 sek expozice. Přes můj 80 mm ED dalekohled ti reflexy nevzniknou, zatímco třeba levný refraktor nebo teleobjektiv je může udělat.
(fotil jsem zkušební expozici Jupiteru v sobotu, pamatuju si okolí, navíc jsou tam tři měsíčky. Řekl bych že je to taky ze soboty z večerních hodin)
Tady je moje 5 sek expozice. Přes můj 80 mm ED dalekohled ti reflexy nevzniknou, zatímco třeba levný refraktor nebo teleobjektiv je může udělat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Co to prosím Vás je?
yPo dlhšom čase som znovu pozoroval nejaké tie DSO. Zameral som sa hlavne na Saturn, ngc 4565, leo tripplet. m82 m81, m13, m3, ngc 6543, m64, a pár DSO v panne. Obloha nebola nič moc ale nadchla má veľmi m82. Krásne tmavé štruktúry.
Kvôli tomuto tu až tak nepíšem. Pri pozorovani Saturnu som si všimol, že okolo neho niečo preletelo . Nejaký veľký "šuter" . Rozmermi bol velký ako dva až tri mesiace Sarurnu a pohyboval sa veľmi pomaly. Pre predstavu, pri zväčšení 200x tomuto objektu trvalo 30 sekúnd kým prešlo cez celé zorné pole. Pohyboval sa smerom na juhovýchod. Čas pozorovania tohoto objektu bol 23:03-23:06 SELČ. Videl to niekto? Neviete o čo sa mohlo jednať?
Za prípadne chyby v gramatike sa vopred ospravedlňujem, ale píšem z tabletu....
Kvôli tomuto tu až tak nepíšem. Pri pozorovani Saturnu som si všimol, že okolo neho niečo preletelo . Nejaký veľký "šuter" . Rozmermi bol velký ako dva až tri mesiace Sarurnu a pohyboval sa veľmi pomaly. Pre predstavu, pri zväčšení 200x tomuto objektu trvalo 30 sekúnd kým prešlo cez celé zorné pole. Pohyboval sa smerom na juhovýchod. Čas pozorovania tohoto objektu bol 23:03-23:06 SELČ. Videl to niekto? Neviete o čo sa mohlo jednať?
Za prípadne chyby v gramatike sa vopred ospravedlňujem, ale píšem z tabletu....
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Co to prosím Vás je?
Nejaký veľký "šuter" . Rozmermi bol velký ako dva až tri mesiace Sarurnu a pohyboval sa veľmi pomaly. Pre predstavu, pri zväčšení 200x tomuto objektu trvalo 30 sekúnd kým prešlo cez celé zorné pole.
Na šutr zapomeň a na ty rozměry také. Asi by byla zajímavá jasnost, ve srovnání s některým z měsíců.
Z té rychlosti, jakou to jelo přes zorné pole se dá usuzovat na družici vokamžité vzdálenosti zhruba 20.000 km - čili buď zbytek po raketě ( stupni), vynášející stacionární družici, či družici či zbytky po vynášení družic typu Molniya
Na šutr zapomeň a na ty rozměry také. Asi by byla zajímavá jasnost, ve srovnání s některým z měsíců.
Z té rychlosti, jakou to jelo přes zorné pole se dá usuzovat na družici vokamžité vzdálenosti zhruba 20.000 km - čili buď zbytek po raketě ( stupni), vynášející stacionární družici, či družici či zbytky po vynášení družic typu Molniya
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Co to prosím Vás je?
Zdravím, 8.7.2013 nějak po 23hod. SELČ jsem viděl něco jako záblesk Iridia, ale žádné Iridium letět nemělo. A meteor to nebyl. Jsou nějaké stránky, které by vypsali přelety všech satelitů v danou dobu?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Co to prosím Vás je?
Všech satelitů asi těžko.
Zkus se podívat na http://www.calsky.com/
Třeba se odlesklo nějaké harampádí co tam lítá. ;)
Zkus se podívat na http://www.calsky.com/
Třeba se odlesklo nějaké harampádí co tam lítá. ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Co to prosím Vás je?
Dostal jsem pozoruhodný dotaz na tečku ve snímku, která na ostatních chybí. Odkazuji animaci. Tečka je vidět na jednom snímku i na složenině 220 fotek a není vidět hned na následující fotce. Foka byla udělána 8. 8. 2013 ve 22:37 nedaleko Svitu (Poprad).
Stacionární meteor? Velmi krátký záblesk družice? Bůhví, zda toto někdy vysvětlíme.
Stacionární meteor? Velmi krátký záblesk družice? Bůhví, zda toto někdy vysvětlíme.
Martin Gembec, Astronomické události
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co to prosím Vás je?
Může to být i zásah senzoru nějakou energetickou kosmickou částicí. Sice CMOS senzory v Canon DSLR jsou na ně méně háklivé, než frame transfer CCD-čka v astrokamerách, ale šance je. Už jsem jich na snímcích viděl hezkou řádku. Ovšem sigma clip je při skládání účinně eliminuje.
Pokud je to jeden či několik sousedních pixelů, je to nejspíš kosmík.
Pokud je to jeden či několik sousedních pixelů, je to nejspíš kosmík.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM