Jupiter 2011 - 2012
Jupiter 2011 - 2012
semínko3: Jó já to vzal moc hopem. On i ten stín od Europy bude už zatížen asi horším seeingem. V každým přípatku mám zákres GRS a Europy na Jupiterově kotoučku. No, trubku mám ještě venku, tak proč si na zahrádce kolem 20 hod. neposedět, když je tam tak krásně 
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jupiter 2011 - 2012
Fakt byla vidět?Má se promítat přímo na GRS,to musí být paráda. ::)V nejhorším případě aspoň na kraji kotoučku.
Jsem zvědav na kresby i fotky.
Čautě
Jsem zvědav na kresby i fotky.
Čautě
Jupiter 2011 - 2012
Europu jsem viděl, jak se dotýká GRS na jižní straně. Bylo to ale hodně na kraji Jupitera, kde je ta kresba vždycky krapet horší. Snad to nakreslim ještě dnes. Zejtra pak určitě.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Jupiter 2011 - 2012
Dnešní Jupiter.
http://planety.g6.cz/?p=331
Asi nějak takhle to vypadalo. Nějak se nedařilo nakreslit Europu tak, jak jsem jí viděl. Byla hodně světlá a krásně zářila. Musel jsem udělat obrys tužkou, aby byla dobře vidět. Seeing nebyl nejhorší, ale v místech GRS a Europy to bylo ještě nejistý.
Ten kraj je holt vždycky trochu rozmazanej. No a pak se zatáhlo a já uklidil vercajk.
Pak se zase roztáhlo a to jsem už nechtěl znova tahat.
Jupiter 2011 - 2012
Ja sem pridávam znovu kresbu Jupitera. Pozoroval som pri východe GRS a chcel som si počkať až bude niekde v strede, tak som šiel domov. Po hodine výjdem von a zamračené. Nemal som ani zaznačené čo sa na Jupiterovy dialo tak som išiel po pamäti.
Upozorňujem, že niektoré detaily nemusia byť pravdivé, lebo som len tak na Jupiter nakúkol, pretože som sa spoliehal na to že tie najmenšie detaily vypozorujem až potom. No nestalo sa tak.
To Artaban. Pekná kresba. Ten mesiačik je pekne zaznačený. Ja som pozoroval GRS lken pri východe a okraje Jupitera neboli až tak ostré takže si napamätám že by som tam niečo také videl
EDIT: Seeing : II/V
Čas: okolo 19:00 ( nepamätám si presný čas kôli tomu že som chcel pozorovať až neskôr, čo už sa nedalo)
Okuláre : 6mm a 10mm ( 200x a 120x)
Upozorňujem, že niektoré detaily nemusia byť pravdivé, lebo som len tak na Jupiter nakúkol, pretože som sa spoliehal na to že tie najmenšie detaily vypozorujem až potom. No nestalo sa tak.
To Artaban. Pekná kresba. Ten mesiačik je pekne zaznačený. Ja som pozoroval GRS lken pri východe a okraje Jupitera neboli až tak ostré takže si napamätám že by som tam niečo také videl
EDIT: Seeing : II/V
Čas: okolo 19:00 ( nepamätám si presný čas kôli tomu že som chcel pozorovať až neskôr, čo už sa nedalo)
Okuláre : 6mm a 10mm ( 200x a 120x)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Jupiter 2011 - 2012
veľmi pekne freex, zlepšuješ sa U mňa ani nemá teraz v tejto zime zmysel vyťahovať bojler na balkón.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Jupiter 2011 - 2012
Ďakujem Mňa to teda ale včera dosť naštvalo ale čo sa dá robiť. Ja mám bojler stále vonku ale asi ho schovám, má u nás snežiť asi 5 dní. Pomaly už Jupiter zachádza. Za par týždnov už bude nízko nad obzorom a nebude to ono.
Jupiter 2011 - 2012
Máš stále vonku? V garáži? Či -20 mu dlhodobo nevadí? Síce teraz je suchý vzduch takže nie je problém s námrazou... Jupiter okrem toho že zachádza sa aj zmenšuje z 50" októbrových/novembrových na terajších sotva 40". Ale dá sa celkom dobre pozerať aj za väčšieho šera. Naposledy som pozeral tak hodinu po zotmení a celkom v pohode až na ten ulicový seeing Nevadí, príde na rad Venuša, Mars je už okolo desiatej celkom pozerateľný a Saturn sa pridá o chvíľu tiež a hlavne nech sa oteplí...
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Jupiter 2011 - 2012
to freex:Nezlob se kolego,ale to je jako by "hrách na stěnu házel".Chceš poradit,chceš pomoct,chceš kritiku,ale nic sis z toho nevzal. :-/
Čas kresby je jaký?Popis kresby nečitelný,celé je to přesvětlené,že je problém rozlišit kraj kresby,orientace je opačně,než ukazuje Newton a i kdyby jsi to přehodil jak chceš,není to tam naznačeno..Prostě nevidím jakýkoli posun a snahu realizovat změnu k lepšímu,co se týče kresby jako takové.
S detaily je to lepší,ale to se v tomto podání ztrácí.
to Artaban:Karle,dovedu si představit,jaké to bylo.Dle tvé kresby je vidět,že se přece jen Europa nepromítala do středu GRS.S tou viditelností měsíce hlouběji do Jupiterova kotoučku,by to asi bylo slabší,přesto to musel být zážitek sledovat.
Napíšu ti SZ.
Mějte se
Čas kresby je jaký?Popis kresby nečitelný,celé je to přesvětlené,že je problém rozlišit kraj kresby,orientace je opačně,než ukazuje Newton a i kdyby jsi to přehodil jak chceš,není to tam naznačeno..Prostě nevidím jakýkoli posun a snahu realizovat změnu k lepšímu,co se týče kresby jako takové.
S detaily je to lepší,ale to se v tomto podání ztrácí.
to Artaban:Karle,dovedu si představit,jaké to bylo.Dle tvé kresby je vidět,že se přece jen Europa nepromítala do středu GRS.S tou viditelností měsíce hlouběji do Jupiterova kotoučku,by to asi bylo slabší,přesto to musel být zážitek sledovat.
Napíšu ti SZ.
Mějte se
- Jan Kučera
Jupiter 2011 - 2012
Tak mám po 3. ranní směně (dělám 12-ky), ale ani únava mi nezabrání v tom, abych šel konečně vyzkoušet svůj nový Dobson. Zaměřím se hlavně na Jupiter, ale chci zkouknout i M42 v Orionu 
Jupiter 2011 - 2012
Ja som pozoroval pred chvíľou. Mohol som pozorovať len chvílu pretože som musim doostriť rozladený hľadáčik. Keď som pozoroval, všimol som si pri 200x v NEB malú škvrunu ktorá naznačovala, že GRS zachvíľu bude vychádzať. Bolo to viditeľné aj pri 120x ale 20 cm zrkadlo to dosť presvietilo, takže som potreboval trochu menej svetla, tak som pozoroval pri 200x. Seeing bol III/V ale niekto kúsok odomňa začal kúriť takže seeing sa dosť zhoršil. Akurát sa Jupiter nachádzal nad komínom Dúfam že sa seeing zlepši. Praje veľa šťastia pri pozorovaní.
Jupiter 2011 - 2012
Dnes z večera nebyl seeing moc dobrý, ale i tak jsem si všiml, že GRS je ve své západní části viditelně světlejší.
Dle snímků na ALPO Japanes je vidět, že jsem viděl dobře.
Dle snímků na ALPO Japanes je vidět, že jsem viděl dobře.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Jupiter 2011 - 2012
Seeing nic moc, ale síla 250-ky je znát. PS: při pozorování Marsu byl seeing total katastrofa (V/V), takže nic.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Jupiter 2011 - 2012
Wow. Tak také detaily pri seeingu IV/V som ešte nevidel. Takéto detaily vidím iba pri seeingu I/V do max III/V a to iba zriedka. Pekné !