Bezpečnost astronoma/techniky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Ahoj všem. Založil bych toto téma, protože mě osobně se už pár nepříjemností na poli stalo, takže bych se tímto optal i vás, jaké jsou vaše zkušenosti a případné rady a tipy, ne jen při pozorování, ale obecně i o bezpečnosti a skladování techniky.

např: Pozorování blízko Prahy, cca 1h ráno. Koukám na něco u montáže, jsem v klidu, přemýšlím o mlhovině a najednou slyším pár rychlých kroků a nějaký funění přímo u mě. Hrozně jsem se lek, že mě nabere divoký prase... byl to nějaký pes. Páníček se ho rozhod vyvenčit po půlnoci a samozřejmě bez vodítka. Ono to teď u PC, když to čtete zní jako drobnost, ale na poli mě to rozhodilo a už jsem se blbě soutředil. Nakonec odjel tak o hodinu dřív.

Nebo: Fotím a najednou slyším zvuk motorky. Jenže ona není na silnici... nějakej frajer si to kalí kolem mě po poli a bez předního světla... pak se ještě vracel se spolujezdcem. Oba řvali a byly asi dost na mol... ještě, že si mě nevšímali.

nebo jednou jsem zastavil na polní cestě... po asi hodině koukám, někdo v bílém tričku jde přímo ke mě... mlčí a prošel kolem... prostě taková "blízká setkání" vás dost rozhodí.

okolí Brdských lesů - krásný klid, bezvětří... najednou střelba ne moc daleko od místa, kde stojím. Možná pytláci... na nic jsem nečekal a rychle odjel. V tý tmě vás nikdo neuvidí a zpravidla se předpokládá že ve 2 ráno nebude na nějakým poli uprostřed ničeho někdo stát. Nechtěl bych dostat brokem do zadku, jestli někdo střílel (což na 90% poznám) tak to je dost bez záruky, že to není vaším směrem. Na příjezdovce stálo auto, naštěstí šlo objet, ale být tam příkop, tak tam zůstanu bůhví jak dlouho.

Obecně se o techniku občas teda bojím. Mám u sebe věci za desetitisíce, ne jen astronomických, ale třeba i notebooka, foťák, objektivy, peněženku, doklady a pochopitelně celý auto... Když fotíte v obydlenějších oblastech (což je vlastně tak 75% ploch ČR) tak vždy můžete na někoho narazit a když už se tak stane, klidně to může být vožrala (nebo i skupinka lidí) v tu chvíli ničeho se nebojících, štrádující si to z nějaký akce domů. Nebo jezděj v autech vožralý ze sousedních vesnic právě po polních cestách aby nemuseli na silnici. (to mám potvrzeno i od jiných, není to jen moje zkušenost)

ještě ke krádežím - u babičky máme velkou zahradu a když tam jezdím v létě, nechávám ustavenou montáž na terase. Nevěřím, že by jí někdo ukrad, ale kompletní vybavení bych tam teda nenechal. Ono to sice k ukradení moc není. (blbě se to pak prodává, když o tom nic nevíte) ale stejně si svoje vybavení vždy raději uklízím domů. Nechali by ste vybavení za 100 tis. na chatě? Já ne. Pak máte třeba barák, kde by šla udělat pozorovatelna, ale stejně techniku taháte domů, takže vám i nemovitost v dobré lokalitě nemusí práci vůbec ulehčit.
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Ahoj. Také se mi stala příhoda na poli. Minulý rok v září, jsme pozorovali společně s taťkou tuším Jupiter. Najednou jsme uslyšeli kroky a potom se ozvalo: "Zdravím šéfko". Pozoruji poblíž remízky a hned se mi rozsvítilo, asi to bude člověk, který tam spí. Bylo cítit, že něco pill. Přiskočil k dalekohledu a podíval se. Potom jsme začali rychle balit, naštěstí jsem nic neztratil a nic se nerozbilo. A aby toho nebylo málo, tak jsme ho asi před 2 týdny potkal opět.
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Za dobu, co pozoruju (cca 13 let), jsem se už naučil rozlišit zvuky zvířat v přírodě. Bývaly doby, kdy mě štěkající srnec nebo chrochtající prasátko několikrát donutily opustit stanoviště. Legrace byla i v době, kdy se po našich vsetínských luzích a hájích toulala zbloudilá puma jihoamerická a nebo známý medvěd Míša, který, poraněn dělbuchy od lidí snažících se ho zaplašit, byl pak docela agresivní. Nicméně dnes mám většinou pocit absolutní jistoty. Vím, že se nemusím bát ani o auto, ani o dalekohled. Nejezdím na pozorování sice nijak ozbrojen, ale i interiér auta koneckonců nabízí docela dost nástrojů, jimiž bych byl schopen případného netykavku docela vážně zranit. Považuju se navíc za celkem fyzicky zdatného. Nikdy jsem ale nemusel ničeho proti těm pár pocestným, co jsem za ty roky v noci potkal, použít. Naopak se většinou jednalo o celkem příjemné lidi. Až na jednu paní, jejíž pejsek si spletl mou nohu s patníkem a počůral mi botu.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Já jsem se samozřejmě v začátcích taky bál mnohem víc. Štěkající jelen mě dřív tak vylekal, že ty kalhoty už nešly ani vyprat ;D ale dnes to jsou lidi čeho se asi bojím nejvíc. Chci být úplně sám a vědět že určitě na nikoho nenarazím. Rvát se už je na nic. Všude plno kabelů, citlivý zařízení... myslím, že bych se taky ubránil, ale jak by dopadla ta technika kolem? A co pak? Rychle odjet? Volat policii, že jsem někde na poli a někomu jsem asi rozbil hlavu heverem, protože mi rozhodil ustavenía cítil jsem se ohroženej? To nejde takhle, ale zároveň je podle mých zkušeností jen otázka času, než zase narazím v terénu na nějaký individuum.
smolda

Příspěvek od smolda »

Tohle jsem řešil zrovna včera. Jel jsem pozorovat do hodně odlehlé lokality (cca půl hodiny po klikatých silničkách, občas nějaká malá vesnice, u hranic). Nejsem žádnej hrdina a navíc s nočním pozorováním nemám moc zkušeností, takže mě vyděsí každej zvuk. To co jsem slyšel včera v noci jsem nikdy předtím neslyšel (mimochodem jedno zvíře mi připomínalo zvuky tý fotografický sondy z HL2...nebo kde to bylo ). Kdyby kolem proběhlo prase nebo něco podobnýho, asi bych měl infarkt ...
Nicméně největší obavu jsem měl právě z toho, že potkám nějaké individum. Techniku sice nemám za desetitisíce, ale zadarmo nebyla a auto taky něco stojí. Řešení by asi bylo jezdit ve více lidech. A to už je problém kvůli domluvě atd...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Je to v nás nebo v něčem jiném? Všude jsou lidé, kteří asi mají potřebu obohatit se zadarmo - zkrátka krást...

Teď jsem přijel ze služební cesty. Zajímavé je, že v Belgii můžete nechat kolo (kterým jsem občas jezdil do práce) opřené na ulici a bez povšimnutí tam leží třeba pár dní, aby se k němu majitel vrátil a že to kolo nebylo žádnej křáp o tom snad mluvit nemusím. Proč mě v Pubu neokrádali vyššími cenami pro cizince, ale naopak nabídli zdarma ochutnávku piv, ikdyž jsem na ně mluvil lámanou němčinou a angličtinou? Proč se tam k sobě lidé chovají jinak?

Ne, Belgie není svatá, ale tohle mě pořád překvapuje.

Myslím, že leckdy se našemi řády, ustanoveními a normami může učit celý Svět jak jsou propracované, ale v tom jak je porušujeme patříme taky ke špičce. Konec filzofie.

Na svoji techniku mám místnost na klíč přímo v bytě, na chatě mám ochranu od sousedů, kteří tam bydlí a také alarm proti nevyžádanému vniknutí. Těžko říct, zda to stačí, ale zatím mám všechno pohromadě. Nikam moc nevyjíždím, takže techniku ani nikam netahám. Na druhou stranu až někam pojedu, určitě bych nebyl sám...

Lectorem iustus...
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

Nejezdím na pozorování sice nijak ozbrojen, ale i interiér auta koneckonců nabízí docela dost nástrojů, jimiž bych byl schopen případného netykavku docela vážně zranit

to jako, že urveš volant a omlátíš ho s ním přes hlavu? pokud se zi auto nerozpadá  :D tak si nedovedu představit co použít, snad jen urvat knipl od blinkru a vypíchnout s ním oči...

já mám zážitky dva, první se mi stal asi před pěti lety když jsem na poli u Libovice potkal vracející se opilce z místní tancovačky, jeden začal být velmi agresivní a jal se se mnou přetahovat, naštěstí ten zbyt ožranů mu to rozmluvil,,,,
a druhý byl víc akční, kousek za Slaným (obec Přelíc) jsem rozbalil nádobíčko na focení a než naběhnul laptop, tak se přiřítilo auto, vylezl z něj asi dvoumetrový frajer do hola ostříhán s pokérovanou palicí a řekl mě lakonicky ať jedu do h...u, když jsem oponoval něco ve smyslu co si to dovoluje vytáhl bouchačku a namířil na mě! tehdá jsem dostal asi největší strach co pamatuji, montáž šla do auta včetně závaží, kabelů, kamery....i stativu celá, tak jak byla  ;), normálně bych ji neunesl, do Slaného jsem jel s otevřeným kufrem a toho debila mám do dnes ve snech, sám bych již nikdy pozorovat nejel
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

to -karneades- : Kdyby jsi měl kvér v kufru, mohl jsi mu při balení, poslat jednu "cvičnou" mezi kukadla.
Osobně pokud jedu někam sám (opravdu velmi vyjímečně), bez zbraně bych asi nejel. O vybavení nebo auto nejde, spíš bych měl strach o sebe (kdo by neměl, s padesáti kg včetně postele ;D )

Zůstat hezky doma na dvorku, nebo na balkóně u grilu, a mít jediný strach z toho, že se spálí steaky... :)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ano balkónek, to já rád ;D
Lectorem iustus...
fryc

Příspěvek od fryc »

Jó pozorování na dvorku to semi líbí, bydlím totiž na samotě a pobíhají kolem mně dva vlčáci,zloději třeste se.Fotku jednoho vlčáka mám v avataru.A jinak pokud bych jel pozorovat do neznáma tak bych si vzal asi jednoho psa s sebou.
Dobson TS-GSO de luxe 250/1250 , Refraktor vlastní konstrukce 104/850 na AZ4 ,Newton 114/500 Bresser
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
Slávek

Příspěvek od Slávek »

tak po tom, co napsal Karneades, tak jdu koupit pepřák, paralizér a 2 bulmastify Ideální je jezdit ve více lidech, ale to jde dobře jen občas. Přemýšlel jsem, že bych bral s sebou psa, ale hnát toho chudáka na 4 hodiny v noci do mrazu ven? To bych té němé tváři neudělal ale...

Pes by mohl dost věcí vyřešit. Pokud je přijatelný počasí, jemu to nevadí, zvěř celkem spolehlivě vystraší a jen tak někdo si už na vás netroufne. Když zavrčí v noci pes, který je jen kousek od vás, má to velmi dobrý odstrašující efekt. Pes vám navíc nikdy neřekne - nejedu, trhni si.

EDIT: Fryc mě předběh, ale ten pes by byl opravdu fajn.
fryc

Příspěvek od fryc »

Ideální je jezdit ve více lidech, ale to jde dobře jen občas. Přemýšlel jsem, že bych bral s sebou psa, ale hnát toho chudáka na 4 hodiny v noci do mrazu ven? To bych té němé tváři neudělal Smiley ale...
Pokud máš psa celoročně venku jako já, tak by mu to nemělo vadit.To spíš já začnu mrznout než můj pes.
Dobson TS-GSO de luxe 250/1250 , Refraktor vlastní konstrukce 104/850 na AZ4 ,Newton 114/500 Bresser
Okuláry TS 70° 2"-30mm , plössl 1,25"-6.5;9mm , SW-UWA 70° 13;5mm , achro.barlow2x , triedr Bpc 7x50
Buby

Příspěvek od Buby »

to jako, že urveš volant a omlátíš ho s ním přes hlavu? pokud se zi auto nerozpadá   tak si nedovedu představit co použít, snad jen urvat knipl od blinkru a vypíchnout s ním oči...
No v případě krajní nouze (bezprostředně ohrožen na životě) bych použil ocelovou tyč na volant, kterou mám po ruce v přihrádce ve dveřích popřípadě obuvní lžičku z docela tlustého pozinkovaného plechu. Ale samozřejmě doufám, že toho nikdy nebude potřeba. Ten pepřák nebo paralyzér by se určitě taky neztratil, psa mám taky. Ovšem podle mě je to více o výběru vhodného místa. Za ty roky co pozoruju jsem potkal na stanovišti během pozorování snad 8-9 lidí. To je docela malý vzorek lidí a tím pádem i docela malá šance na to, potkat úplného šílence.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Lesák

Příspěvek od Lesák »

No jak vás tak poslouchám, tak abych si to s vyjížděním sám někam ven rozmyslel... Tam kam občas zajedu, dělám maximálně nepříjemnou společnost jistým párům, kteří tam poměrně často v noci jezdí...
Nějak ale nechápu toto:
zvěř celkem spolehlivě vystrašíCo je na ní špatného, že je třeba ji plašit (nezdá se vám, že v danou chvíli jste na "návtěvě u nich doma")?
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Nešťastný výrok trochu. Nemyslel jsem to tak, že jí má aktivně plašit. (to vlastně uděláte vy, když přijedete na místo)
Odpovědět