chlazení vnitřností DSLR

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
vla

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od vla »

Já si myslím, že tato cesta je naopak jednoduchá, účinná a levná. proti prachu snad existují filtry, třeba z vysavače atd. Jednu podobně upravenou zrcadlovku díky Karneadesovi vlastním, je vybavena chladícím prstem a je počítáno s pasivním chladičem a pro letní vysoké teploty s peltierem s předpokládaným chladicím výkonem kolem 5-6W. Momentálně jsme ve fázi přidělat peltier a chladič, které jsem dnes zakoupil. Cenou se díky Petrovi a Pavlovi (Vabroušek), kteří se obětovali pro riskantní operace rozebrání 40D a výrobu chladícího prstu a jeho namontování dostanu i s chlazením do v názvu uvedeného 1000kč. Přesněji spočteno: vyfrézování prstu 300kč peltier, chladič, napájecí konektor pasta pod peltier 250 kč. A samozřejmě spousta práce kamarádů zdarma.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Karell
Kontaktovat uživatele:

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Karell »

Tomu rozumím, to je přece ale něco úplně jiného. Zrcadlovky, kde je snímač chlazený skrz výměník tepla peltierem, asi všichni známe. Nicméně to je technologicky úplně jiné řešení. Já píšu o Slávkově vhánění vzduchu z okolí do vnitřností zrcadlovky. Ono totiž ani to jeho přirovnání s ohledem k přítomnosti prachu v počítačích není nejšťastnější. Nezáleží na tom, že trpí mechanické součásti a výrazně se zkracuje jejich životnost, ty horší případy by popsali hasiči... Umím si představit řešení, o kterém píše Petr, nějaký typ uzavřeného okruhu, ještě nejlépe s filtrací, ta Slávkova cesta se tomu ale také nepodobá.
Slávek

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Slávek »

Já si tedy netroufnu takto rozebírat foťák. To, že jsem odmontoval zadní stranu bylo tak maximum co si dovolím. Taky mě napadlo  použít filtr před větráčkem. Už mám dokonce něco vyrobeno. Je to taková kostra z drátu s punčocháčem jako filtr  ;D. Co se týče těch letních měsíců - s tím se bohužel budu muset smířit, ale zase kolik dní v roce je tu přes noc (vyjma nahřátých měst) třeba více jak 16-18 st? tak 10-15-20 dní ? To je minimum. Ale pokud se vnitřnosti foťáku opravdu ohřejí třeba o 15st, o které je zase větráček ochladí, tak i v létě s větráním, bude šum na úrovni začátku jara s uzavřeným tělěm a to je dobré. Není to dokonalé, ale vzhledem k jednoduchosti a finanční nenáročnosti, je to podle mě vynikající.
vla

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od vla »

Já bych to viděl jako zbytečné strašení, na ventilátor nějaký filtr a toť vše. Ono zas tolik prachu v tom vzduchu není, zrcadlo je na vzduchu pořád a "uklízí se tak jednou za dva roky a že by se po něm válely chuchvalce prachu to určitě ne. Pakliže tam dám nějaký filtr třeba z vysavače tak mi přes něj přeci žádný prach nepoleze. Navíc v tom průvanu se asi mimo nějaká zákoutí držet nebude. A pokud tam něco bude, lze čas od času použít vysavač. Z toho co se zde řešilo v rámci tématu do 1000 kč je takovéto řešení skutečně elagantní. Ostatní řešení dávno překročila cenou v zadání a sami autoři přišli na to, že nejsou moc praktická.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Slávek

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Slávek »

tak mám tu poslední test a jinak je pro mě téma uzavřené (zpětně jsem si uvědomil, že o chlazení jsem tu založil zbytečně už 3. téma, za to se omlouvám, ani mi to nedošlo)

takže jsem udělal 15 expozic. Prvních 10 klasicky. Teplota se zvedla během 50 min z 24,4 na 33,5 (a asi by šla ještě nahoru). Tentokrát jsem měl pootevřené okno, aby bylo aspoň nějaké proudění vzduchu. Teplota se už nezvedla na hodnotu jako včera. (včera až 38)

http://img585.imageshack.us/img585/8459/termum.png

Je vidět, jak se šum i po 10ti expozicích stále zvedal. (teď se zpětně celkem divím, že mi vůbec sedly darky, protože vždy používám všechny fotky)
Pak jsem rychle zapnul větráček a otevřel zrcadlovku. Teplota ihned dramaticky klesla a už během první fotky (kterou jsem začal exponovat tak po ani ne minutě větrání) byl pokles jasný a na konci první 5-ti min. expozice se teplota dost ustálila. Během druhé expozice se už teplota nijak výrazně neměnila a při třetím fotu už byla (vzhledek k tomu otevřenému oknu) konstantní.

Poslední 2 fotky jsem exponoval u otevřeného okna a teplota byla kolem 15,5-17st. Šumu je tam už opravdu minimálně a takto by mohly vypadat i fotky v létě. (tzn. nejhorší scénář za dosti teplé noci)

Všechny fotky jsou 5 min, ISO800 a v editoru 2x zesílený signál (+1EV)

výhody větrání:

- mnohem konstantnější teplota během expozic (ustálí se už po 4-6min)
- snadnější a přesnější kalibrace
- možnost mírně regulovat teplotu
- finanční, enegretická i technická nenáročnost
- cca 4x až 8x menší termální šum.

nevýhody:

- nutno pootevřít foťák
- event. nafoukání prachu dovnitř, pokud není před větrákem nějaký filtr.
-karneades-

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od -karneades- »

Slavo, to je nedocenitelna informace, diky za ty testy,, uz vim, co provedu s 5D ckem,,,,,,
Slávek

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Slávek »

Díky, a mám tu "poslední" testík. Zkoušl jsem jak moc foťák topí. Výsledek mě doslova uzemnil. Zrcadlovku jsem zabalil do ručníku a zjistil, že se za 75 min ohřeje z 25,3 na 42,8 st. !!! (1. až 15. expozice). V terénu to snad ale není tak drastické.

http://img101.imageshack.us/img101/9561/teplota.png

je vidět jak teplota postupně roste, po patnácté expozici jsem zapnul větrání a teplota se poté ustálila během dvou expozic na 25st (+/- 0,2st)

Takže se mi opět potvrdilo, že to větrání zachová mnohem konstantnější teplotu. Cca +/- 0,1 st. na foto. Jinak je to tak 0,5; ale až 1,5st./ foto (dle okolností). Fakt se divím, jak mi dřív sedla kalibrace. Cca 1 stupeň každou fotku je dost příšerný, obzvlášť když vemu v úvahu, že zpravidla fotím tak cca 2 až max. 3 hodiny a to znamená, že mi asi půlka expozic nesedla dobře na darky.

tady je výřez 1:1 foto ze začátku a konce "teplých" expozic (1. a 15. expozice):

http://img855.imageshack.us/img855/3314 ... eplota.png

A tady po vyvětrání. 1. foto je ještě zašumělé (tam jsem zapnul větráček), druhé už mnohem méně a od třetího se už nic nemění. (dle tabulky 16. až 20. foto)

http://img828.imageshack.us/img828/9713 ... xpozic.jpg

Vše je opět 5 min/ISO800 a +1EV v editoru.

Zkoušel jsem taky regulovat teplotu a šlo to skvěle. Jelikož během focení v noci teplota mírně klesá, větrání skoro kopíruje teplotu okolí, stačí během noci mírně tlumit chlazení a docílíte konstantní teploty fotek během všech expozic. (+/- 0,2 st). (regulaci lze dělat třeba snížením otáček, nebo oddálením větráčku od foťáku, či občasným vypnutím) Snad se tohle vše potvrdí i v reálu, tady doma to funguje skvělě ale doufám, že tohle není tak náročné na provoz v terénu. Snímač teploty, ač není na senzoru, očividně velmi reálně a rychle odráží teplotu.
(je vmáčkutý na levý horní okraj): http://img823.imageshack.us/img823/9396/img0199mcq.jpg tam co vede ten káblík.
JP
Kontaktovat uživatele:

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od JP »

Zajímavé poznatky ...

Mě by docela zajímalo, jak významně by pomohl větráček na zavřeném těle. Prostě jen ofukováním foťáku lépe odvést teplo z povrchu.
FJ27A

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od FJ27A »

Myslím, že ofukováním těch plastů bys moc tepla neodvedl. Spíš najít na povrchu těla místo, kde by šlo tělo otevřít a profukovat jinak uzavřený foťák.
Karell
Kontaktovat uživatele:

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Karell »

Kami
Věk: 48

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Kami »

Chlapi... Co to trochu miniaturizovat s možným nasměrováním co nejblíže ke snímači.Prostě využít vhodného volného místa na foťáku pro vstup a výstup vzduchu,případně s vnitřním vedením nějakou trubičkou přímo do okolí snímače.Zároveň by byl foťák uzavřený.
Jsem v práci,foťák je doma,uvažuju jen z paměti,nehledě o jiném typu foťáku. (400D) Mega větrák není úplně to pravý ořechový.

Pár menších větráčů pro ofuk do trubiček.... ???

http://www.eo.cz/vetraky-25mm/
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Slávek

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Slávek »

o tomhle psal Karneades hned na začátku. Že je možno vhánět vzduch přes spodní část těla. Já to ale nechám tak, jak to mám. nakomponuju, zaostřim přes livivew, sundám celou zadní stěnu a jedu s větráním všech komponent. Ten větrák je sice velký, ale čemu to vadí? že žere asi o 1W více? nebo že je o 30g těžší? když už větrat, tak pořádně. Udělal jsem tomu filtr z punčocháče, pak sem hodím foto, je to kompaktní a funguje to. Tady na fóru se dá vymyslet dost věcí, ale v praxi jsem si už x - krát ověřil, že nemá cenu něco vymýšet a komplikovat něco, co funguje.

PS: ty mini větráčky nemají žádnou sílu, koupil jsem jeden 4x4cm, snažil se ten proud vzduchu nějak usměrnit, ale úplně ztratil sílu, to nesfoukne ani svíčku.
-karneades-

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od -karneades- »

co použít například vzduchování do akvárka http://www.akva-exo.cz/detail/akvaristi ... hagen/159/ , před tu sací mřížku bych šoupnul peltiera a šupky s hadičkou k čipu, to by taky mohlo fachčit
nejde o vytvoření průvanu ;), stačí, když do těla půjde postupně chladnější vzduch, ten se bude akumulovat a postupně ohřívat, jsem přesvědčený, že by to makalo
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od LKamarad »

co použít například vzduchování do akvárka
To ale sotva dá potřebnej objem vzduchu nutnej pro odvedení tepla - bylo by nutno použít co nejvýkonnější verzi. (ale zase narozdíl od většiny ventilátorů to nerozjebe vibracema expozice :P
Mirda

chlazení vnitřností DSLR

Příspěvek od Mirda »

Vzduchovací motorky pro akvaristiku dávají malé množství vzduchu, řádově litry za minutu s přetlakem.
Pro menší výkony jsou vibrační, pro větší pístové s pohonem motorem přímo,(nebo přes převodovku) a excentr.
Problém jsou vibrace (hlučnost).
Na ofukování, chlazení několika wattů nedají dostatečné množství vzduchu.
Kvalitní jsou drahé řádově tisíce Kč.

Odpovědět