Velké astronomické binokuláry

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Mitovka: Mno tak až tak negativní zkušenost bych nečekal, zajímavé.

malé jednak nedají dostatečně široké pole, ale hlavně ve dne velmi ruší reflexy.   Ne že bych to měl nějak extra v živé paměti a taky jsem ve dne nepozoroval moc často, ale přesto - silné rušení reflexy si teda nevybavuju.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Ne že bych to měl nějak extra v živé paměti a taky jsem ve dne nepozoroval moc často, ale přesto - silné rušení reflexy si teda nevybavuju.
Ono to taky záleží na spoustě věcí, čím světelnější dalekohled, tím horší, s prizmatem jsem na tom hůř než se zrcátkem, kdysi jsem si s tím hrál a stačila malá změna sestavy a vše bylo jinak. Takže člověk může mít i štěstí. Někdy se mi ale promítaly přes normální obraz fasády s vodorovnými proužky do kusu zorného pole tentýž vzor, ale asi o 30° pootočený, na docela velké ploše.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

V současné době mají velké binokuláry v nabídce pouze čínské fabriky 25-40x100 a nebo 25-37x150, je to spíš ale na takové přehlídky oblohy (hledač komet) a pak bude kvalita optiky postačovat. Planetární binokulár je víceméně nesmysl, to už je lepší jak psal Milan binohlava a standardní dalekohled.

http://www.united-optics.cn/Products/Bi ... eries.html
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nosím v hlavě takový nápad. Koupit 2 dalekohledy 150/F5 s minimalizovanými aberacemi + 4ks Baader amici 90°hranol. a poskládat z toho binokular, co vy chlapci na to?
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Pepo, toto vypadá více, než zajímavě. Je potřeba zrevidovat, zda-li Ti stačí 1,25" výstup, či chceš 2".

Mě napadá následující:

1. Použiješ T2 či 2" Baader hranoly? Pro 2" okuláry určitě 2" hranoly. Poté je otázka, zda-li s 2x2" hranoly vůbec zaostříš či budeš muset modifikovat (řezat) tubusy. Není pak lepší použít T2 hranoly a jít cestou 1,25" bez modifikace tubusu?

2. Jaké 2" okuláry použít, aby se Ti mezi ně vešel nos?

3. to nejdůležitější - na jakou platformu to posadíš? Z hlediska tuhosti, udržení sesouosení. Musíš umožnit jemné sesouosení pokaždé před pozorováním

4. z bodu 3 vyplývá, že jednoduchá a levná platforma ve výsledku může hodně pokazit dojem kvůli tuhosti / možnostem kolimace. Jedno řešení existuje, ale brutálně drahé, nevím teď zpaměti URL, ale je to tuším švýcarské řešení, perfektní platforma pro tento účel...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ladis

Příspěvek od ladis »

Jedno řešení existuje, ale brutálně drahé, nevím teď zpaměti URL, ale je to tuším švýcarské řešení, perfektní platforma pro tento účel...
Už jsem to našel:
http://www.aokswiss.ch/index_bino.html

Bohužel mají platformu jen do max 130mm apertury- Linear Binoplattform BB-160 (90 bis 130 mm Refraktoren) :-/
Cena: 702EUR

další možnost místo hranolů je známé řešení:
EMS 3 Mastumoto Binooptikansatz grosses System ......... CHF 2062.-- B € 1768.-- Japan
Obrázek
Ladislav Červinka
ladis

Příspěvek od ladis »

Právě proto, že "4Brunco" hodlá použít stejné řešení na stejném refraktoru, ale s "malou" binohlavou, pokládám za přínosné upozornit na to, že s tou vinětací, je třeba počítat.
To je pravda a díky za komentář. Zde 4Brunco udělá nejlépe, když koupí velkou binohlavu, třeba i bazarovou, jako jsem to udělal já. Maxbright bude použitelný, bezproblémový z hlediska zaostření, ovšem 23mm apertury je méně, než mých 26mm a vinětace tam bude. Ovšem jelikož jsem se před Denkem díval mým modifikovaným 102/500 i Zeiss mikroskopovou hlavou s mnohem menší aperturou, vím, že obraz, ač tmavší, byl stále pěkný. Rozdíl v množství světla oproti Denku tam ale je vidět ihned.
Obrázek
Ladislav Červinka
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Co se týče takto velkého "pravého" binokuláru, tak zpočátku člověk moc netuší, co všechno to bude, hlavně mechanicky obnášet.. Loni touto dobou jsem ještě uvažoval, že postavím bino ze dvou ED 120 - buď s hranoly od Baadera, lépe s geniálním Matsumoto dvouzrcátkovým systémem ( ovšem 2" systém přijde na 2 tis. € ). Pak jsem si to rozmyslel a koupil CFF 140. Ještě v dřívějších dobách jsem měl rozpracovaný bikukr ze dvou 6" SCT, což vycházelo ještě slušně kompaktně, ale nakonec to celé ztroskotalo na tom, že jsem nepředpokládal, že při přeostřování se primáry tak moc vaklají ( a časem se to opotřebováním ještě zhoršovalo ).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Použil bych okuláry 1,25" a T2 hranoly, to by mělo být OK, předpokládám, že bych používal zvětšení max. 40x, takže dlouhoohniskové okuláry. To řešení od EMS (pokud lze použít EMS1, tak to je OK) mi přijde hrozně drahý. Určitě by musela být nějaké mikroregulace vzdálenosti očí a kolimace. Navrhnul jsem výrobci dalekohledů, zda by to nechtěl rovnou vyrábět. Montáž nejlépe nějaký bytelný (geodetický) stativ. Pokud by to výrobce vyráběl, určitě by to přizpůsobil tomuto řešení a váha by určitě poklesla. Samotné objektivy stojí 650 USD/ks, což není tak hrozné.
Taky jsem nakonec skončil před lety TEC 140 + binohlava, ovšem 2 x 150 F5 je zase něco jiného :)
SIRIUS_758

K těm cenám u pana Kohlera je potřeba ještě připočíst DPH.. Dnes bych, pokud bych na to měl, právě pořídil hotové bino od Hutechu, který to staví z Borgů, s Matsumot. zrcátky a na té AOK platformě. V létě bude k dispozici i větší varianta pro 150mm refráky. Takový bikukr ze dvou Takahashi 120tek je nádhernej.. 8-)
SIRIUS_758

Zapomínáš Pepo, že dlouhoohniskové okuláry pro zvětšení 40x se totálně neslučují s malými hranoly 1,25". Muselo by to být ve 2" nebo s omezením s T2. Na tubusu by musel být 2" Baader amici-hranol 90° a za ním pak 2ks T2 hranoly ( a to je 2x 215 + 4x 185 € = skoro 1200 € ! ) a pak tam půjde použít max TV Panoptik 27mm nebo Nagler 20mm - takže dostaneme bikukr 28 x 150 ( F5 ) nebo 38 x 150
ladis

Příspěvek od ladis »

V létě bude k dispozici i větší varianta pro 150mm refráky. Takový bikukr ze dvou Takahashi 120tek je nádhernej..  8-)
A co teprve ze dvou pepových 150tek!  :P

@Pepa: já bych na Tvém místě rozhodně nesnižoval laťku, počkal si na 2x 150mm platformu a šel do toho včetně již uvedeného Matsumotova systému pro 1,25"...

Výsledek by mohl být zk.....e dobrej a asi by mě to zlomilo jet zase na MHV ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
SIRIUS_758

Předpokládám takovouto koncepci, co používá Binoptic ( akorát tam má zrcátka )

http://www.binoptic.de/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já jsem to nějak nepočítal, ale je jasné, že to levné řešení není. Ale nekvalitní 25x150 stojí u APM 4400 EUR, určitě lze Omegon sehnat levněji, ale kvalita je mizerná.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Možná úplně nejlepší řešení by bylo koupit optiku a nechat udělat tubusy z karbonu, pokud by se tím takto nechtěl výrobce Istar Optical zabývat. Myslím, že by nám s tím i řada lidí pomohla (návrhem či výrobně) a dal by se postavit za rozumné peníze pěkný novodobý "Somet Binar"s opakovatelností výroby.
Odpovědět