Myslím, že dělat závěry, zda je lepší Kasai nebo Baader je úplně zbytečné. Původcem optiky je jeden a tentýž výrobce, ostatní si dělají své vrstvy a mechaniku. Z poslední nabídky firmy KASAI je zřejmé, že už mají stejnou mechaniku jako Baadeři..A patrně i to ostatní, včetně toho, že KASAI už nenabízí nejdelší ohnisko 25mm. Podstatné je to, že oba prodejci mají problém dodávat tyto okuláry v patřičně úzkých tolerancích, takže šmejdy na první pohled najdete u obou "producentů". Obzvlášť to pocítíte, když potřebujete po 2ks do binohlavy.. Mám hodně "spárovaných" okulárů od TeleVue a ani jednou se mi nestalo, že by nebyly "jako jeden muž" ( navíc binohlava od TV nemá samostatné ostření pro každé oko..). U zmiňovaných firem se mi stalo i to, že se okulár vůbec nevešel barelem do binohlavy..! :o
V rámci odlišení a zvýšení konkurenceschopnosti je dnes módou vymýšlet různé nové designy a názvy, ovšem nic nového a převratného nečekejte - vše jsou to jen modifikace dávno objeveného..Příkladem je výše zmiňovaný design "Masuyama" - Japonci jsou mistři v kradení nápadů a schopnosti to potom dobře prodat - jedná se o v roce 1923 patentovaný vzor Heinricha Erfleho ( první systém nesymetrického Erfle 2 - 1 - 2, čili vložená spojka mezi nesymetrický Plössl ), který pak použila firma ZEISS ve svých okulárech Astroplanar = Zeiss Astroplanokular, i když se liší v jednom rádiusu. Ale podstatné je, že samotný ZEISS se v letech 1955 až 56 hlásí k tomu, že v Astroplanokuláru použil design Erfle.. Tento vzor Erfle byl později označen jako Erfle II. Otázkou spíše je, kdy se objevil nesymetrický Plössl a naopak symetrický Erfle.. ;) Ale je to úplně jedno, protože drtivá většina pozdějších designů, jsou ve skutečnosti modifikacemi systému Erfle. A to nejen ke složitějším typům ( např. 2-2-2 nebo 2-1-2-1 ), ale také typům jednodušším ( např. 2-1-1 nebo 1-1-2 ), které dnes dobře slouží např.v okulárech typu VIXEN LV.
Situace kolem různých modifikací designu Erfle je nepřehledná, protože téměř všechny i dnes používané modifikace vznikly těsně po patentování prvního Erfleho v letech 1923 až 25. Pro doplnění přehlednosti - Plössl vznikl v roce 1860 a ABBÉ Ortho ( 3+1 ) v r.1880. A deset let před Plösslem vznikl přes mezistupeň - zdokonalit Ramsdena achromatickou očnicí - Kellner ( 1 + 2 ). Takže bychom klidně mohli říct, že původem Vídeňák, pan G.S.Plössl, byl geniální chlapík, protože i systém Erfle vychází původně ze systému Plössl. ;) A co když pan Erfle nebyl inspirován panem Plösslem, ale p.Kellnerem ? - a jeho design nevznikl vložením spojky mezi dublety Plösslu, ale přidáním dubletu před Kellnera ? ;D A takhle můžeme pokračovat a kombinovat, co z čeho vzniklo a kdo má zásluhy na modifikaci a vylepšení..
Tím chci jen poukázat na to, že se už nic převratného nedá čekat - zlepšují se skla, zdokonalují výpočty, obměňují znaménka rádiusů, přidávají a ubírají čočky..Nejen číňani, ale i japonci jsou v tomto borci..Pohlédnete-li na dnešní stránky fy KASAI, zvláště ty o nabídce okulárů, zjistíte, že už jsou to daleko více překupníci - pokud budete mít pocit, že tam uvidíte kompletní produkci nabízenou firmami jako Omegon, Astro Professional, William Optics, a samo i TS a Baader, pak se nemýlíte ! Jsem přesvědčen, že o pravém původu okulárů z Japonska ( tedy kdo je výrobce a kdo překupník ) nemá tušení ani Markus Ludes, či Wolfi Ransburg :D. Ostatně lídr APM Telescope to tuhle někde na tóru sám přiznal..
http://www.kasai-trading.jp/eyepieces.htm
Z jejich nabídky by mne docela zajímalo, zda některé šú okuláry mají skutečně design König - což je v podstatě Abbé Ortho, který má mezi tmelený triplet a singl očnici přidán dublet, čímž by měl mít okulár podstatně menší poduškové zkreslení, než klasický systém Erfle.